readmylife

readmylife

Mit tanultam az elmúlt 12 év politikájából?

2021. szeptember 15. - whateveritis

Kezdjük ott, több, mint egy évtizedről beszélünk, tehát bármilyen hatások értek volna ebben az időben, az formálta volna annyira a véleményemet a politikáról és a közös ügyeinkről, hogy sok dologban lényegesen mást gondoljak, mint 12 évvel ezelőtt.

Amitől mégis sajátos ez a közel 12 év, hogy Magyarországon ezt egyetlen ember nevével tudjuk fémjelezni. Az országnak ez mondjuk nem szokatlan, mert nem egy ilyen névvel ellátott periódussal voltunk megáldva a múlt században, de teljesen közvetlenül nekem csak ebből jutott ki, így még ha érzem is a legutóbbi ilyen időszak hatásait a mindennapjaimban, nem tudok igazán jó következtetéseket levonni róla, mert nem éltem benne.

A másik nagyon jellemző az országunkra, hogy az ilyen egy-egy ember neve által fémjelzett korszakokról nem igazán szeret beszélni. Ha egyszer vége van, akkor mindenki tesz egy zárójelet, legyártja a saját történeteit, amiről úgy gondolja, segítheti érvényesülni az új rendszerben, akár így volt, akár nem, de még jobb, ha egyáltalán nem kell róla beszélni, és a valódi történéseket nem vitatjuk meg egymással. Ebből következik az, hogy nem is tanulunk belőle, és kis kihagyásokkal ugyan, de előállítjuk magunknak azt a helyzetet, hogy egy újabb névvel terhelt korszakba szaladjunk bele. Ezt tök jó lenne kinőni.

Így jött az ötlet, hogy akkor megpróbálom összeszedni, mi az, amiről úgy gondolom, hogy érdemes továbbgondolni, és nem leszegett fejjel hallgatni róla életem végéig, mintha mi se történt volna. Félreértés ne essék, én nagyon nem vagyok jóban ezzel a rendszerrel, és az elmúlt 2-3 évben halmozottan kezdtem el érezni a hátrányait a saját bőrömön, és évtizedes mélyponton van az életem, amiből egyelőre nem sikerül kijönni. Előtte is bőven voltak kifogásaim, de valahogy úgy voltam vele, hogy valószínűleg ekkora mértékben akkor is hátrányokat szenvednék el, ha épp a másik oldal kormányozna, mert olyan választói csoportba tartozom, akiket jóformán minden rendszer telibe szar, vagy előszeretettel cselekszik a kárára.

Minden kritikám, fájdalmam, és megvetésem ellenére viszont eljutottam egy olyan következtetésre, hogy ez a kormány rengeteg olyan valós problémát vetett fel (vagy duzzasztott akkorára, hogy könnyebben észrevehetővé váltak), amire a magyar társadalom jórészt eddig vak volt, mert a mostanihoz hasonló elfogultsággal követte nagy többségben az előző garnitúra narratíváit, viszont - és ez nagyon fontos - megítélésem szerint ezekre a valós problémákra kurva rossz válaszokat adtak, amik végül nem a problémák megoldását irányozták elő, hanem azok fenntartását, melyek mentén könnyen megosztható a társadalom, és megtartható a hatalom, no meg a pénz.

Úgyhogy nézzük meg, mit tanultam Orbán Viktor rendszeréből, a NER-ből, illetve miért gondolom rossznak azt, ahogyan ezekhez a jogosan felvetett problémákhoz állunk:

 

Az EU nagyon nem az, aminek hittem

Súlyos felfedezés volt (nekem), de gyakorlatilag ez az a gyerek az oviban, aki soha nem üt vissza, és az őt bántó gyerek ettől csak egyre bátrabb és bátrabb lesz. Nincs olyan EU-s "alapérték" vagy norma, amivel Orbán Viktor ne törölte volna ki a seggét a kormányzása alatt, amire válaszul aggódó nyilatkozatok, erősen fogalmazó, ámde következmény nélküli jelentések érkeztek, no meg néhány ítélet Strasbourg-ból, amit szintén jól nem tartottak be. Az első pár évben ezt még felháborítónak tartottam, mert amúgy örülnék neki, hogy Magyarország nem egy vadkeleti segglyuk módjára működne, de egy idő után valahogy úgy voltam vele, hogy baszki, ha egyszerűen hiányzik a negatív visszacsatolás, amikor valaki a szőnyegre szarik, nem kell csodálkozni, hogy azt tanulja meg, hogy ez így tök oké. Most talán ezzel a jogállamisági izével elkezdik felvenni a kesztyűt, de azért várjuk ki a végét.

Orbán Viktor rájött, hogy addig, amíg Németország gazdasági érdekeit kiszolgálja olcsó munkaerővel, rabszolgatörvénnyel, és nemlétező munkavállalói jogokkal, addig szinte bármit megtehet. Ez mondjuk nem jelenti azt, hogy feltétlen kell is. Mert persze, ha egy német adófizetőnek valaki körbemegmutogatja a kisvasutat, a 11 centis kilátót, meg a 45 év átlagéletkorú, elnéptelenedett falu hipermodern játszóterét, akkor biztos szívnák a fogukat, de otthon a Mutti megmutatja nekik az érem másik oldalát, hogy ennek többszörösét talicskázzák ki az autógyárak évente az országból (ezt Doktor Miniszterelnökúr is megerősítette), és máris kevésbé idegeskednek ilyenek miatt.

És akkor ugye itt a vízválasztó. Mert ezt a problémafelvetést akár úgy is lehetne interpretálni, hogy a jelenlegi berendezkedésben hiába jut sok támogatás a kisebb gazdasággal rendelkező, felzárkózó országoknak, iszonyú kiszolgáltatottak maradtak a nemzetközi nagytőkének, Magyarország főleg, a bénán kezelt rendszerváltása miatt.

Nem mindegy viszont, mit kezdünk ezzel a felismeréssel. Az egyik válasz az, hogy a hatalom megtartása érdekében ezeket a hátrányokat egy szűk kör maximálisan kihasználja, és akkor ott vagyunk, ahol most. A másik irány, mondjuk, hogy ezekre a problémákra felhívjuk a figyelmet, és megpróbálunk valami olyan konstruktív koalíciót építeni, ami valóban a felzárkózást segíti, nem pedigi a szakadékot mélyíti. Nem vagyok én semminek a szakértője, de például a szociális rendszerek, és bizonyos adóelemek integrációja, egyetemesítése az Únión belül akár egy ilyen törekvés lehet. Lehet, hogy én vagyok naiv, de szerintem lehetséges úgy tükröt tartani ennek a lomha, sok szempontból kiüresedett, jobb sorsra érdemes szervezetnek/szövetségnek, hogy közben nem tapossuk a földbe.

Nem tartozom a föderalisták táborába, mert számomra egyelőre nehezen elképzelhető, hogyan tudna ez jól működni, viszont azt vallom, hogy bizonyos dolgok mélyebb integrációjáról igenis el kéne beszélgetnünk (szociális rendszer, minimálbér, kereskedelmi adók, ilyesmi), és változtatni közösen ezen a bénaságon, mert a nap végén azért csak Európához szeretnénk tartozni, gondolom én, és nem az újraépülő keleti blokkhoz, meg a kínai adósságcsapdához. Azt viszont meg kell értenünk, hogy kritikusnak kell maradnunk a nyugatról jövő dolgokkal is (a kritika nem egyenlő az elutasítással), mert ha kérdés nélkül mindent befogadunk, akkor az tényleg csak az erősebb gazdaságú országok érdekeit fogja szolgálni. Mi még nem nyaltuk ezt be annyira, mint az írek, az olaszok, vagy éppen a görögök, ők már biztos sok mindent máshogy csinálnának, ha az integrációban még egyszer tarthatnának ott, mint most mi.

 

Tautológiák, kiüresedett szavak, politikai lufik

Ez minden bizonnyal az én hiányosságom, de számos olyan politikához köthető szó vagy kifejezés szerepelt a passzív szókincsemben, amiknek a jelentése nem különösebben foglalkoztatott, még akkor sem, amikor ezeket a két nagy politikai oldal egymás ellen kezdte használni furkósbotként.

Orbán Viktor helyesen érzékelte, hogy az emberek nagy többségének fingja nincs arról, mit jelent a jogállam, a sajtószabadság, a versenyképesség, a konzervativizmus, a liberalizmus, vagy éppen a demokrácia. Azt is jól látta meg, hogy kommunikációs szinten semmilyen adatnak nincs jelentősége, ameddig tudsz egy másikat bemondani, mert hiába ellenőrzik ezt le újságírók, igazából a legtöbb ember nem fogja érteni a bizonyítást, és csak azzal fog törődni, hogy ki mondja, és az illetőt melyik oldalhoz sorolja.

A lábhoz szoktatott ellenzék mégis állandóan ezekkel a kifejezésekkel kampányolt az elvesztett választások során, és valahogy az volt az érzésem, hogy ők se feltétlen tudják, mit jelentenek ezek pontosan, mert a kommunikációjuk nagyjából abban merült ki, hogy elmondták, "visszaállítjuk a sajtószabadságot", amikor erre visszakérdeztek, hogyan, az volt a válasz, hogy "szabaddá tesszük a sajtót". Ugyanez, amikor azt mondják, úgy lesz jogállam, hogy a jog és a törvény fog uralkodni. Igen, biztos van olyan szótár, ahol ez a definíció szerepel mellette, de amúgy hogyan hat ez az én életemre? Mikor szűnt meg a jogállam? Merthogy 2006 óta kéthetente lenyilatkozta valaki, hogy vörös vonal, diktatúra, terror, nincs jogállam, kislófasz, az tuti, és jó lenne tudni, melyik volt az igazi. Vajon az valódi jogállam volt-e, ahol egy sima kétharmados parlamenti többséggel bárki korlátlan hatalomhoz juthatott? Jogállam volt-e az, ahol a meglévő alkotmányt egyeztetés nélkül a szemétdbe dobhatták, és egy ilyen bőrkötéses szégyentelenkedést rakhattak a helyére, amibe az van leírva, hogy a fiúknak fütyijük van, a lányoknak meg puncijuk?

De akkor mondok mást. Sokat gondolkoztam ezen, de a régi alkotmányból (pedig töriórán tanultuk) semmit nem tudnék felidézni, mihez volt jogom, amihez most nincs. Az Alaptörvényből is csak azt a részt tudom, amit fentebb írtam. Talán idén először hallottam egy értelmes magyarázatot, amivel közelebb kerültem a dologhoz: Az alkotmány feladata a hatalmat korlátozni, és nem az embereket. Tök jó, 12 év alatt valaki csak kinyögött valamit. Nagyobb problémának látom, hogy egyébként az USA alkotmányából legalább 4-5 pontot fel tudnék sorolni anélkül, hogy különösebben foglalkoztam volna valaha a kérdéssel. Most emiatt joggal minősíthet bárki suttyónak, igyekszem őszinte lenni. Isten ments, hogy az USÁ-t bármilyen szinten mintaállamnak állítsam be, arra akartam csak rámutatni, hogy szerintem a jogállam ott kezdődik, hogy az embereknek valami fogalma van róla. Véleménynyilvánítás szabadsága, önvédelemhez való jog (ugye ez a fegyveres), "due process", vagyis a jog a fair eljáráshoz, ilyenek. Utóbbi miatt lehet például az, hogy ha letartóztatáskor nem olvassák fel a jogaidat, akkor az egész vádeljárás megy a kukába. Nem azt mondom, hogy az ilyen végletekig szigorúan vett dolgoknak nincsenek meg a hátrányai, azt mondom, hogy a jog uralma az valahogy így néz ki gyakorlatban, még ha az USA ennek a gyakorlatában rengeteg hibát is vét a maga rendszerszintű defektjeivel.

Lényeg a lényeg, a Fidesz kiválóan alkalmazta az "amiről nem tud, az nem fáj neki" elvét, és úgy vette el, vagy töltötte fel hamis jelentéssel az említett dolgokat, hogy a társadalom nagy többsége észre se vette, mindössze talán egy-két akut problémát érzékelt/érzékel belőle.

Ismét, ezt a felismerést lehetett volna akár arra is használni, hogy tükröt tartsanak a társadalomnak, és rámutassanak arra, hogy ki tudja, hány éve, öntudatlanul sodródunk a semmiben, nulla elképzeléssel az életünket körülvevő intézményrendszerről, és el lehetett volna kezdeni ezeket tartalommal feltölteni. Ehhez képest ma milyen súlya van annak, ha azt halljuk valamiről, hogy "ügyészségi szakaszba került", vagy hogy "az alkotmánybíróság vizsgálja"? Az ég világon semmi. Úgyis egy helyen dől el a végeredmény, amit ha a főnök eldöntött, akkor nincs az az intézmény vagy szervezet, akinél apellálhatsz, legfeljebb elnyújthatod a szenvedésed és a költségeidet. Ezek az intézmények politikai furkósbotok, amikkel az átlagember legfeljebb akkor találkozik, amikor épp kegyetlenül megszopatja az élet.

Ha egyszer túljutunk ezen, ez csak úgy nem fog megismétlődni, ha az emberek is megértik, megtanulják, mik azok az elemei a rendszernek, amik védi őket, és nem csak korlátozza (ennek nyilván feltétele, hogy legyen is ilyen).

 

A szélsőség oldaltól függetlenül káros

"Most mi jövünk.", hangzott el ez - emlékeim szerint - a néhai Kerényi Imre szájából, és ezzel kezdetét vette az akcióterv, amiben mindent IS leuralt a jelenlegi fideszes klientúra.

Úgy gondolom, hogy a fideszközeli véleményvezérekben joggal alakult ki az a lelkiállapot, ami ezt a mondatot szülte. Orbán Viktor jól látta meg, hogy a saját klientúrájának (egy ideig legalábbis) bármit el tud adni ezzel a mondattal, és gyakorlatilag ezt ismételgetve minden kritika elejét vette, ami a kizárólagos hatalomra való törekvéseit érte volna. Aztán persze, amikor már késő volt, ez a klientúra jórészt lemorzsolódott vagy azért, mert szándékosan bedaráltatta őket, vagy maguktól sokalltak be egy ponton, és ugrottak ki a rendszerből. 

De fontos azt megértenünk, hogy ugyan Orbán csúnyán kihasználta ezt a sértettséget, és sok embert késztetett arra, hogy legalább egy darabig támogassa az autokrácia kiépülését, az érzés jogosságát nem vitathatjuk el. Valószínűnek tartom, hogy ugyan sokan egyetértettek Kerényi Imrével, amikor ez a sokat idézett mondata elhangzott, ha ebből a körből bárki más kapja meg a kormányrudat, és nem Orbán Viktor, akkor egy sokkal kevésbé elnyomó rendszerben élnénk ma. Ugyanis ezek az emberek - szerintem - nem fideszes hegemóniát akartak, meg egy olyan rendszert, ami ma már a saját gyermekeit is felfalja, hanem azt szerették volna, ha a 2010 előtti időben tisztességesen bánnak velük, ők is érvényesülhettek volna, nem csak az akkori túlsúlyban lévő "ballib" (akik mondjuk se baloldaliak, se liberálisok nem voltak az én olvasatomban) gazdasági-, és médiaelit.

És igen, rengetegen betagozódtak a rendszerbe, folyamatosan emelték a tétet, hogy olyat, és olyanabbat mondjanak hevesen lefetyelve, amire hátha felfigyel a főnök, és akkor talán csurran-cseppen valami trafik, egy jó térkövezés, vagy némi tao támogatás, de ebbe ők masszívan bele lettek hergelve. Azóta ez már rég továbbfejlődött, és a rendszer már alapból csak a kétbites, tehetségtelen, kontraszelektált arcokat vonzza be, de ez már egy következmény. Nem véletlenül kellett a nyomorult Vidnyánszkyt 700 intézmény élére kinevezni, elfogytak a rendszerből az emberek, akik láttak már kulturális intézményt belülről.

Ahhoz, hogy ne csússzunk bele egy újabb elnyomó rendszerbe, meg kell értenünk, hogy akár az oktatás, a gazdaság, vagy kultúra leuralása rövid távon talán hozhat politikai "sikereket" (a nép kárára, persze), hosszútávon csak széleskörű elbutuláshoz, sértettséghez, és még durvább visszavágáshoz vezet. (A tolvajoknak és segítőiknek ettől még ugyanúgy börtönben a helye)

 

Szolidaritás és szociális alrendszerek nélkül nincs társadalom

Még fiatalabb koromban - részben otthonról hozva - bennem is az az elképzelés volt, hogy minek annyi segélyt adni, minek több fizetést adni annak, aki két hónapig nem is dolgozik, vagy éppen helyeseltem, hogy eltörölték a korkedvezményes nyugdíjakat. Menjen mindenki dolgozni, aztán vegye meg magának, ami kell, ugye? Ráadásul engem egyik se érintett, szóval könnyű volt ítélkezni. Vagy inkább "én úgyse kaphatok ezekből, szóval nincs is rá szükség"? Ma már inkább így látom az akkori gondolkodásom.

Talán ebből az érzésből fakadóan, talán másért, a többségi társadalom könnyen elfogadta a szociális alrendszer lerombolását, az oktatás alulfinanszírozását, és az egészségügy lerohasztását. Erre is jól ráérzett Orbán, mert tudta, hogy olyanoktól vesz el, akiknek ilyen-olyan előítéletek vagy múltbéli események miatt olyan megítélése van, hogy nem fogják tudni hallatni a hangjukat olyan mértékben, hogy az többség igenlése mellett hallatszódjon, és a társadalom nem fog kiállni értük.

Mi tanítottuk ezt a rendszert arra, hogy az, akit fel kéne emelni, inkább rohadjon meg, és kapjanak még azok, akiknek amúgy is van. A tanárok csak akadályt képeznek az állampolgár és a gyártósor meg a közmunka között, az orvosok pénzsóvár haszonlesők, akik csak a borítékot várják, a rendőr meg azért van, hogy a kisembert baszogassa, az elitet meg békén hagyja. A csöves azért csöves, mert nem akar dolgozni, a cigány meg azért szegény és tanulatlan, mert cigány. 

Sokan hihettük azt, hogy ez nem fog a seggünkbe harapni. Aztán csak egy nagyobb bukkanóra volt szükség ahhoz, hogy az egész a nyakunkba szakadjon. Sok korombeli ismerősömnek van már gyereke, némelyik iskolás korú. Nem reprezentatív a megfigyelésem, de az ismeretségi körömből csak azok a szülők nem szenvednek rohadtul az oktatási rendszertől, akiknek sikerült a gyerekét valami jóhírű, belvárosi vagy budai iskolába bejuttatni. A többiek kegyetlenül nyögik ezt a rendszert, és rengeteg idejük/pénzük megy el arra, hogy próbálják megadni a gyereküknek azt, amit az iskolában kéne megkapniuk. Nemrég jött a hír, hogy már olyan szabályosan vezet a magyar, hogy nincs is szükség traffipaxra, csak a sorosisták terjesztik, hogy nincs már elég rendőr erre a feladatra. Az egészségügy és az "on and off" járványhelyzet találkozása meg magáért beszél.

Megkérdezték a magyarokat, hogy a bérlakást vagy a saját tulajdont szeretik-e jobban. A magyarok meg nem kérdeztek vissza, hogy "Ha azt mondom, hogy a saját tulajdont, akkor adtok egyet?"

Szeretjük a látványos dolgokat, és be vagyunk oltva hosszútávú gondolkodás ellen. Kering a neten az a videó a Kádár korból, ahol a bácsi a vonaton magyarázza, hogy az a jó a rántotthúsos szendvicsben, hogy ha azt megeszi, akkor azt már el nem veszi tőle senki. Ez pontosan mutatja, hogy az akkori rendszer mennyire tartott tiszteletben bármit. Megeszem/elköltöm, mert lehet, hogy holnap gondolnak egyet, és elveszik. Sok szempontból én is ilyen vagyok. Ezt a hagyományt kellett volna '89-ben megszakítani, de csak rontottak rajta. Bele kell rakni a politikai munkát abba, hogy az emberek merjenek és akarjanak hosszútávon gondolkozni, mert a társadalomból való lefele kizuhanás mértéke exponenciálisan fog növekedni, és ez csak addig állítható meg, amíg marad bárki, aki hajlandó gondoskodni, gyógyítani, tanítani, fenntartani a rendet. Ha az utolsó írástudó is kiesik a rendszerből, visszafordíthatatlanul hülyék maradunk.

 

Migiri-migiri

Migráns. Ezt a szót 2015 előtt legfeljebb a szótárak szerkesztői használták (már ha benne volt egyáltalán). Tipikus esete annak, hogy a nyugatról jövő dolgokkal is kritikusnak kell lenni. Ilyen például a Wilkommenskultur, amiből azért igyekezett mindenki kihátrálni, mikor rájöttek a gyakorlati nehézségekre.

Most inkább azzal a részével kezdem, ami erre a rossz válasz. Politikai haszonszerzés céljából összeterelni az embereket pályaudvarokon, gyűlöletkampányt folytatni, riogatni a lakosságot, átengedni ellenőrzés nélkül terroristákat, vagy éppen embertelen körülmények közt táboroztatni embereket a határon nem oké. Ez megint egy nagyon rossz válasz egy valódi problémára. 

Ha Orbán Viktort nem a pillanatnyi politikai haszonszerzés, és a hatalma további kiterjesztése hajtotta volna, itt lett volna számára a lehetőség, hogy Európa józan hangja legyen. Ráadásul szinte tét nélkül, mivel Magyarországon még a saját állampolgárai se akarnak élni, nemhogy a bevándorlók. Ez nyilván utopisztikus, de az elméleti lehetősége megvolt rá. Ugyanis van egyszer egy olyan része a dolognak, hogy - nincs mit rajta szépíteni - szétbasztuk a Közel-Keletet. Részt vettünk az amerikaiak "demokrácia exportjában", és élveztük az ebből lecsorgó gazdasági előnyöket, ezért pedig vállalnunk kell a felelősséget, de nagyon nem mindegy, hogyan.

Az iszlám országokból érkező bevándorlók integrációjában minden ország csak részleges sikereket tudott elérni, amikor pedig nem sikerült, olyankor tragédia lett belőle. Nem gondolom, hogy egyik kultúrájú ember rosszabb lenne, mint a másik, és nyilván a szándékon is múlik, hogy be akar-e valaki illeszkedni, de én úgy látom, hogy (nagy általánosságban) vannak kibékíthetetlen ellentétek, amik minimum megnehezítik, de sokszor ellehetetlenítik az integrációt. Ezeket nyilván úgy írom, hogy nem vagyok szakértője a témának, mindössze saját tapasztalataimra és olvasmányaimra tudok hagyatkozni. Sokszor olvasom azt, hogy a legfőbb ellentét valójában abból adódik, hogy a zsidó-keresztény kultúrkör már túl van a maga felvilágosodásán, az államai szekularizációján, meg már a nőket se kezeli tulajdonként (jó esetben), az iszlám kultúrában ez pedig még várat magára. Ismétlem, nem vagyok szakértő, de logikusnak tűnik, elvégre van pár száz év eltérés a kialakulásban. Van személyes tapasztalatom is, amikor egy iszlám országból származó, pár éve itt élő, menekültstátusszal rendelkező csapattal kerültem kapcsolatba akaratom ellenére, ami azért erre ráerősített (egy kolléganőmet, akinek én voltam a főnöke, bántalmazta a "párja", aztán a szakítás után csoportosan jelentek meg a munkahelyünkön, többször, nem volt jó buli).

Nekem az az irány jónak tűnik, hogy a problémás országhoz közelebb lévő, hasonló kultúrával rendelkező országokkal próbáljuk meg ezt leboltolni, reméljük, sikerül. Mindenesetre nem egy olyan probléma, ami eltűnik csak attól, ha nem beszélünk róla, ellenben a riogatástól, meg a magyar nyelvű plakátoktól (de most komolyan, kinek szánták?) megoldódni se fog.

 

Nothing is true. Everything is permitted.

Párhuzamos valóságokban élünk. Ez nem csak nálunk probléma, hanem az egész fejlett világban, mert a véleménymonopólium és a cenzúra jogát össztársadalmilag átengedtük a Facebook-nak és a Google-nek, pedig ezek arra valók, hogy megtartsuk magunknak, bekúrjuk őket egy fiókba, és jól ne használjuk őket. Ehhez képest meg kaptuk ezeket a jó kis véleménybuborékokat.

Újfent, ez egy olyan jelenség, amit Orbán (de az ellenzéke is) felhasznál (és egyben felerősít) arra, hogy a stabil szavazóbázisa meglegyen. Ismét, a felismerés jó, van egy rendszer, ami mélyíti az árkokat az emberek között, akár valamit csinálni is lehetne vele. Nyilván odafent baromi kényelmes, hogy a saját tábor számára már a tényeket is át lehet írni néhány kattintás meg két nyilatkozat segítségével, de ha ezt így folytatjuk, előbb-utúbb tényleg egymásnak fogunk esni valami felülről ránk öntött szarságon, és polgárháború lesz. És amúgy nem véletlenül lóg ez ennyire a levegőben. A fő gond szerintem az, hogy egy olyan polgárháborúba taszítódik bele az ország, amit tökmindegy, ki nyer, másnap nem lesz olcsóbb a kenyér (drágább még lehet). Ostoba, eltúlzott identitáspolitikai harcot folytatunk, és tüzelnek a politikusok, némelyikük pedig ezt tök jól ki is használja. Pedig akár tehetnének is ellene. Sajnos a rendszer elitjében mélyen gyökerező kicsinyesség nagyon messzire elér a társadalomban, kevés kivétellel szinte mindenkihez, akinek egy kis hatalom is kerül a kezébe.

Miért tűnik mégis biztonságosnak ez a játék? Azért, mert nem valószínű, hogy a magyarok körében valaha létrejön bármiért egy széleskörű összefogás, de ugyanúgy egy "végső ütközet" sem túl reális. Ezek így mindig csak lógnak a levegőben, mert egyszerűen erre nevelődött ez a társadalom, hogy ritka volt az olyan alkalom, amikor úgy igazán össze kellett volna kapaszkodnia, és valami közös célért küzdenie. Amikor meg valakik megpróbálták, annak bukás lett vége. Minden más csak úgy "megtörtént". Ez persze nem egészen saját gondolatom, de ha jobban belegondolunk, mi magunk évszázadok óta nem vittünk sikerre semmit önerőből. A forradalmainkat leverték, azok vezetői bitófán végezték. Az elnyomó rezsimek többnyire maguktól felszámolódtak, mi meg örültünk neki vagy 10 percig, aztán jöttek a problémák. Kik jártak jól? Hát az autoriter vezetőink. Horthy, Rákosi, Kádár, mindegyik megélte a nyugdíjas kort. Ebben az országban megéri autoriter rezsimet építeni, mert nálunk csak a Batthyánykat meg a Nagy Imréket akasztják/lövik le.

Ezek nehezen megfogható dolgok, tudom. Megpróbálom valami gyakorlati példával szemléltetni. Szerintem azért lehet ma Romániában egy korrupcióellenes ügyészség, ami politikusok tucatjait juttatta már börtönbe, mert ők 89-ben hoztak egy nagyon nehéz döntést, hogy fellázadnak az elnyomással szemben, aminek az lett a vége, hogy Ceausescu-t elítélték egy (technikailag egyébként koncepciós) perben, falhoz állították, és lelőtték a gecibe. Hiába volt koncepciós per, senki nem vitatta a jogosságát. Valószínűleg tudták, hogy ha nem teszik meg, akkor esélye lett volna újraszerveznie magát, és ha vissza nem is szerzi a hatalmat, de hosszú polgárháborúba taszíthatta volna az országot. Ők ennek merték vállalni a terhét, és egy nagyon mély gödörből másztak fel odáig, hogy ma már magasabb az ottani minimálbér, mint a magyar. Ettől még Romániában (egyelőre) valószínűleg nem jobb élni, mint itt, de nem biztos, hogy megéri autoriter rezsimet építeni.

Még mielőtt bárki bármi, nem gondolom, hogy Orbán rendszere rokonítható lenne a román diktatúrával (már hatalomgyakorlási eszközeit tekintve), illetve nem jobban, mint bármelyik másikkal. Nem dózerolnak falvakat meg ilyenek, de stadion azért van a hátsó kertben. Szóval nem felkelést akarok szítani (épp ellenkezőleg), de a sortűz és a gátlástalan lopás között még nagyon sok fokozat van, úgy hívják őket: következmény. Ez utóbbi nagyon hiányzik ma az országból.

 

Egyáltalán nem biztos, hogy bármelyik következetésem helytálló a fent leírtak közül. Azonban, ha nem kezdjük el ezeket a dolgainkat végre kibeszélni, és egy kicsit nyitni egymás felé, akkor még párszor megismételhetjük ezt a mutatványt, de közel sem végtelenszer. Belülről ugyanis nagyon keményen rohadunk el, és ezt nem egy-két politikus fogja megállítani, visszafordítani, hanem mi, sokan, ha elkezdünk végre tanulni a történelmünkből (de legalább az elmúlt néhány évből).

Senkinek sem a politikai/gazdasági/miegymás meggyőződéseit akarom elvitatni az írásaimmal, mindössze a saját gondolataimat próbálom jobb-rosszabb formában megosztani veletek. Tudom, hogy sokak számára teljesen elfogadható az, amiben élünk jelenleg, és ha ugyan a kritikusságomat nem is adnám fel, lehet, hogy én se mondanám azt ennyire kategorikusan, hogy ennek a rendszernek mennie kell, és vágynék arra, hogy sok-sok emberen kattanjon a bilincs, ha azok is kaphatnának benne levegőt, akik például más gazdasági vagy kulturális preferenciákkal rendelkeznek.

A nevem (és még sok kollégámé) szerepel egy listán, ami politikai alapon a "nem barát" kategóriába sorol engem, ezért a fél ágazatban nem kaphatok munkát, mert azt "baráti" vállalkozók vásárolták fel olyan pénzeken, amit nem a saját tehetségükből vagy szorgalmukból szereztek. Ezt a listát használják szanálásra, amikor valaki állásra jelentkezik, és csak szélsőséges esetben kaphatja meg "nem barát" a munkát, főleg, ha vezetői pozícióról van szó. Itt nincs szó teljesítményről, hozzáértésről, tapasztalatról, csak sima kicsinyességről, és politikai alapú megkülönböztetésről. Szóval bárkinek, aki olvas, és aki szerint ez elfogadható, én a megértését kérem, hogy amikor azt mondom, hogy ezt a rendszert le kell váltani, akkor én ennek a felszámolására gondolok, nem arra, hogy "jöjjön a Gyurcsány".

A bejegyzés trackback címe:

https://readmylife.blog.hu/api/trackback/id/tr7716689206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.09.16. 10:52:10

" Az országnak ez mondjuk nem szokatlan, mert nem egy ilyen névvel ellátott periódussal voltunk megáldva a múlt században, de teljesen közvetlenül nekem csak ebből jutott ki"

Akkor elég fiatal lehetsz. Volt itt Kádár-korszak, de volt Antall kormány, Horn kormány elsõ Orbán kormány, Gyurcsány kormány amik legalább annyira jellegzetes változásokat hoztak mint a mostani Orbán kormány.

"Nincs olyan EU-s "alapérték" vagy norma, amivel Orbán Viktor ne törölte volna ki a seggét a kormányzása alatt, amire válaszul aggódó nyilatkozatok, erősen fogalmazó, ámde következmény nélküli jelentések érkeztek, no meg néhány ítélet Strasbourg-ból, amit szintén jól nem tartottak be."

És ez mennyire új? Anno a szlovák neonácik feltöröték Fletóval a padlót, az akkori magyar köztársasági elnököt simán nem engedték be az országukba mégsem lett a dolognak több következménye mint egy halvány szemöldökráncolás. És ez így van jól. Sõt, még ígyebben lenne, az EU-nak nem kellene többnek lennie mint gazdasági közösség. Pont azért béna kacsa, mert több akar ennél lenni, miközben alapvetõen különbözõ nyelvû és kultúrájú országok vannak benne. Ez nem USA, inkább Szovjetunió. Lehet közös politikát csinálni, de ahhoz szögesdróttal kell összetákolni, azt pedig hogy ez mennyire jó dolog már láthattuk Jugoszláviában.

"Orbán Viktor helyesen érzékelte, hogy az emberek nagy többségének fingja nincs arról, mit jelent a jogállam, a sajtószabadság, a versenyképesség, a konzervativizmus, a liberalizmus, vagy éppen a demokrácia."

Persze hogy nincs. Legkevésbé az ezeket puffogtató ellenzékieknek. Ha lenne, akkor azonnal látnák, hogy az úgynevezett balliberalizmus kb. annyira liberárlis mint az észak-koreai rendszer. A versenyképesség pedig leginkább azon múlik, hogy a multik milyen üzemeket hoznak ide. Ha a termelési lánc alján vagyunk, akkor alacsony a termelékenység. Nem azért, mert a melós hülyébb mint a nyugati, vagy lustább, hanem azért mert az autó motorját itt rakják össze, a menedzsment és a marketing viszont valamelyik nyugati ország belsejében van, a bevételt pedig oda könyvelik és nem ide. Teccettek volna nem szocializmust játszani, a gengszterváltás után nem szétlopni mindent, és ellehetetleníteni a hazai cégeket vagy 30 éve. És persze a regi EU-nak is lehetett volna annyi esze anno, hogy nem Kínába szervezi ki a termelést. De ez a vonat már element.

"Erre is jól ráérzett Orbán, mert tudta, hogy olyanoktól vesz el, akiknek ilyen-olyan előítéletek vagy múltbéli események miatt olyan megítélése van, hogy nem fogják tudni hallatni a hangjukat olyan mértékben, hogy az többség igenlése mellett hallatszódjon, és a társadalom nem fog kiállni értük."

Egy fenét. Itt arról van szó, hogy volt egy szép nagy réteg aki anno a farkából is megélt ahogy valamelyik illusztris képviselõjük anno megfogalmazta amikor munkát ajánlottak neki. Ez a farokból élés persze nagyon nem volt nekik sem jó, mert inkább csak tengõdést jelentett, de ha arról volt szó hogy el kell menni dolgozni, vagy itthon ülünk és várjuk a segílykét, akkor a proletár ez utóbbit választotta. Most viszont Viktor bácsi szépen elküldte ezeket közmunkára. Aminek aztán egyrészt az lett a következménye, hogy ha már menni kell dolgozni akkor már inkább menjünk el rendes munkára több pénzért, másrészt a gyerek is sem abban nõ fel, hogy a megélhetést a tanulás és a munka helyett az jelenti, ha még idejében teherbe ejti a 12 éves szomszéd kislányt, mert akkor jön a zsé.

"Sokszor olvasom azt, hogy a legfőbb ellentét valójában abból adódik, hogy a zsidó-keresztény kultúrkör már túl van a maga felvilágosodásán, az államai szekularizációján, meg már a nőket se kezeli tulajdonként (jó esetben), az iszlám kultúrában ez pedig még várat magára."
Nem véletlenül. A kererszténység eleve úgy van, hogy add meg Rómának ami Rómáé és Istennek ami Istené. Ebben benne van, hogy by design a kereszténység nagyon nem szól bele az életedbe, és képes akár mással is együtt élni. Az iszlámban pedig ott a Saria.

"Nekem az az irány jónak tűnik, hogy a problémás országhoz közelebb lévő, hasonló kultúrával rendelkező országokkal próbáljuk meg ezt leboltolni, reméljük, sikerül."

Kérdés csak az, hogy az illiberális demokráciák meddig hajlandók némi euró reményében lelõni a határon a migriket. Illetve mikorra és mennyire fognak elpofátlanodni ha látják hogy ez milyen remek zsarolási lehetõség a képmutató, ballib dominanciájú EU ellen. Ezek a migrik ugyanis remekül használhatók biológiai fegyverként, ahogy azt a beloruszok már meg is mutatták.

"Mindenesetre nem egy olyan probléma, ami eltűnik csak attól, ha nem beszélünk róla, ellenben a riogatástól, meg a magyar nyelvű plakátoktól (de most komolyan, kinek szánták?) megoldódni se fog."
Attól oldódna meg, ha az EU egységesen lépne ki a menekültügyi egyezménybõl. De nem fog. Ezért aztán csak idõ kérdése, hogy a mai szekuláris, viszonylag liberális európa helyén mikor lesz majd vallási diktatúra.

MEDVE1978 2021.09.16. 20:03:55

EU és migráció témában:

2012-ig mindenféle viszonyban (vállalkozó, dolgozó, megbízott) dolgoztam együtt EU-s pénzosztó infrastruktúrában dolgozó emberekkel. Az eredeti EU-s elosztó rendszer nyilvánvalóan politikailag befolyásolható volt: létezett egy Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nevű intézmény, ami az úgy nevezett Irányító Hatóságokat foglalta magában, illetve létezett sok (20+) úgy nevezett szakmai közreműködő szervezet (KSZ). A lényegi operatív munkát (kifizetések ellenőrzése, pályáztatás, közbeszerzések ellenőrzése stb.) ezek a KSZ-ek végezték, az NFÜ irányított. Természetesen a vezetők ebben a rendszerben a kormányzathoz kötődő emberek voltak. Ez azt jeletni, hogy a kormány tudott befolyásolni. Mégis a rendszer "széttagoltsága" valamennyire garancia volt arra, hogy ha valami nagyon büdös, az kiszivárgott. Így rengeteg ilyen ügy is kiszivárgott, többnyire az egyes szereplők eltérő érdekeltsége miatt: index.hu/belfold/2009/10/04/40_centis_kilato_epult_40_millioert_bodrogkereszturon/
Teljesen eltérően állt fel az akkoriban aktív KEHI is, mert a 2010 előtti deklarált céljük a problémák feltárása volt, ez látszott az uniós statisztikákból is. Ezt a rendszert szántotta be Orbán, már 2010-től. Először megritkította a KSZ-eket és elvette tőlük a feladatokat, aztán megszüntette az NFÜ-t, talán 2014-ben. Minden kompetenciát a minisztériumokba csoportosított át, csak egy-két KSZ-t meghagyva, a Miniszterelnökség pedig egy erős döntéshozói szerepet kapott.

Máig emlékszem, hogy a magyar rendszer szereplői, amikor látták, hogy ez a végső cél, levelet írtak az EU-nak, hogy ebből bizony az lesz, hogy kézivezérelt lesz a rendszer és ez melegágya a korrupciónak. Az EU mégsem kért se garanciákat, se semmit, letudta azzal, hogy ez tagállami hatáskör.

Fontosnak tartom azt is, hogy miért. Az EU nagyobb tagállamai 2015-ig magasról szartak rá, hogy mi folyik Magyarországon. Persze az újságírók, közszolgák, korábban független, bedarált intézmények dolgozói stb. sírtak, de erre az EU nem lépett semmit. Ebbe belejátszott erősen, hogy 2012-ig Sarközy volt a francia elnök és Merkel a német miniszterelnök azóta is, tehát a néppárti tengely volt előtérben. A nyugati tőke érdekeit Orbán akkor és azóta is maximálisan kiszolgálja. Merkel még a menekültválság előtti látogatásakor sem kritizálta igazából Orbánt. Aztán jött 2015 és a migránsok.

Én még emlékszem az előjátékra, amikor 2015. tavaszán egy rakat (értsd több ezer) koszovói roma jött át Magyarországon, természetesen Németországba tartva. A szerbek már akkor is rettenetesen boldogan engedték át őket (örültek, hogy elhúztak). Mi regisztráltuk, aztán az uniós határozatoknak megfelelően utukra engedtük őket (pár hónappal azelőtt kötelezték Magyarországot arra, hogy az idegenrendészeti őrizet szabályait csak indokolt esetben alkalmazhatja, egyszerű "menedékkérővel" szemben nem. Ez a németeknél már homlokráncolást okozott, hiszen hozzájuk tartott a zömük. Viszont Orbánéknak már akkor sem tetszett, hogy az országon megy át a migráció. Valószínűleg ezen a tavaszon kapott Viktor folyamatosan titkosszolgálati információkat arról, hogy a török és görög részeken nő a nyomás és várhatóan százezrek indulnak meg. Ezért is kapta elő már akkor a határkerítés ötletet. Itt a magyar ellenzék beesett a csapdájába, hiszen először óriási tiltakozáshullám volt, hogy Orbán egy nem létező problémával küzd. Aztán a valóság mindent cáfolt, mert megjelentek több ezres nagyságrendben a migránsok.
Közben a németeknél egy "szerencsétlen" dolog történt. Merkel, aki egyébként is centrista volt és a közép baloldalát is igyekezte behúzni a CDU-nak, elment egy műsorba, ahol egy palesztin kislány volt a vendég. A kislány előbb elmesélte, hogy neki Németország a paradicsom és beilleszkedett már, aztán arról kérdezte Merkelt, hogy ha a menekültügyi eljárás során nem kap menekültsstátuszt haza kell-e mennie. Merkel azt mondta, hogy örül, hogy a kislány jól érzi magát, de haza kell mennie, ha nem kap menekültstátuszt. Erre a kislány elsírta magát, Merkel pedig kegyetlennek tűnt. www.youtube.com/watch?v=fYmjCLo2QfQ
A német ellenzék kegyetlennek és szívtelennek állította be Merkelt, aki emiatt veszített népszerűségéből. Erre jött rá a menekültválság és Merkel reakcióját nagyban befolyásolta ez az élmény. A korábbi kőkemény pozíciót feladta és számításból beállt a migráció támogatói mellé. Ennek mellékszála viszont az volt, hogy a közben ellenoldalra kerülő Orbánt médiaössztűz alá vonták és ő lett az EU gonosza. A nyugati országok bal és közép pártjainak jól jött ez a helyzet, mivel ismét mutatni lehetett, hogy a német jobb ember, mint a keleti: civilizált, befogadó, segít az elesetteken, ellenben az autokrata, ok nélkül kegyetlenkedő stb. Orbánnal. Tehát mind Viktor, mind pedig Merkel és a többi számító EU-s politikus megnyerte a politikai jutalmat. És azóta vagyunk EU-s ellenségek.

moloy 2021.09.16. 20:04:04

Amit hozzátennék az előttem szólóhoz (midnight coder): Annyi "baromság", csúsztatás, szándékos hazug állítás hangzik el a szerzőtől, hogy arra gondoltam, ezekre szinte lehetetlen reagálni.
Summázva a szerzőnek: "Ej fiam, be kár, hogy apád is..."

sírjatok 2021.09.16. 20:04:11

"meg a 45 év átlagéletkorú, elnéptelenedett falu hipermodern játszóterét"

hát ez úgy van, hogy az EU-s pénzt ha játszótérre adják, akkor játszótérre kell költeni. Akkor is ha kihasználatlan faszság. A falu nem fogja azt mondani, hogy ilyen hülyeséget mi nem csinálunk, miért tenné, dolgoztat addig is tíz embert, oszt jó. Az meg az EU baja, hogy hülyeségekre ad pénzt, de hát ragaszkodik hozzá, mert a hatalom már csak ilyen. És ha bárki szeretné elérni, hogy a tágabb közösségek (pl. az ország) vagy a szűkebb közösségek (pl. a falvak) nagyobb autonómiával bírjanak a költést illetően, akkor indul a "zorbán lopik" szöveg.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.09.16. 20:04:15

@midnight coder: "az EU-nak nem kellene többnek lennie mint gazdasági közösség. Pont azért béna kacsa, mert több akar ennél lenni, miközben alapvetõen különbözõ nyelvû és kultúrájú országok vannak benne."

Két mondatban az EU hangadóinak összes buta tévedését leírtad. Ez a kóceráj a Közös Piac helyébe lépett szövetség volt, amely aztán elkezdte magát hatalomnak, birodalomnak hinni. Róma egyszer már végigjátszotta ezt a meccset az ókorban, és végül ebek harmincadjára jutottak. Most azok isszák ennek a levét, akik nem lettek idejében haverok, például mert a Nyugat odadobta őket a Szovjetuniónak. Most mi vagyunk a Lemaradottak, akikkel szarakodni lehet, miközben az EU parlamentest játszik, lediktálva az országos törvényeket a helyi parlamenteknek, mindig eljátszva az undorító rituálét a "különben nincs péz" kijelentéssel. A Nyugati Kicsik pedig meghúzzák magukat a nagyok árnyékában, mögülük kiábalnak ránk nagy bátran.

És ha ez nem lenne elég baj, vannak itt nekünk ezek a nagyszerű ellenzékiek, akik időnként arra biztatják a Nyugatot, hogy jól büntessenek meg minket. Az egész országot. Amelynek ők nyilván nem a szerves részei, talán ezért lehet elhagyni a nevük mellől a hazaáruló jelzőt, mert ha ez csak egy picit is a hazájuk lenne, legalább gyakorlatban, akkor rájönnének, hogy amikor az ostor vége megcsíp, akkor azt ők maguk indították el. De őket az ostor nem éri el, ők biztonságból csaholnak.

Jókat írsz, és a poszt is érdekes.

Vén motoros 2021.09.16. 20:04:19

Az EU leánykori neve MONTÁLUNIÓ volt, aztán Európai Gazdasági Közösség. Nos, amikor beléptünk, én EZT támogattam, nem az Európai Egyesül Államok vízióját. Nem tűröm el Magyarország EU általi "Finnlandizálását", sem egy EU-(Hitler)-IDEOLÓGIAI Anschluss-ot, sem a sztalini-brezsnyevi korlátozott szuverenitás elvét. A liberális oldal, baloldal, globalista oldal, nevezzük bárminek, de leginkább nemzetárulóknak (hazaárulóknak nem, mert hazájuk sosem volt, csak közigazgatási szempontból való országuk) sohasem ismerte sem a nemzet fogalmát, sem a nemzeti szuverenítást. Ha Orbán ebben a kettőben rendíthetetlen, akkor _az összes többi meg van bocsátva_! Arra kíváncsi vagyok, nem moderálod-e ki a hozzászólásomat. Meglepne, ha megjelenne...

whateveritis 2021.09.16. 20:57:28

@Vén motoros:
A mégleánykoribb neve pedig Szén-, és Acélközösség, ehhez képest ma közösen (szerintem helyesen) próbálunk klímastratégiát kidolgozni, részben a szén ellenében. Ezzel azt akarom mondani, hogy az idő múltával a dolgok természetükből fakadóan változnak, fejlődnek. Én amellett igyekszem érvelni, hogy ha proaktív módon próbálunk változtatni a dolgainkon, azzal tudjuk a kezünkbe venni a sorsunkat, amit csak úgy tudunk értelmesen megtenni, ha tanulunk a mögöttünk álló időszakból, illetve egyéb esetben továbbra is csak sodródni fogunk, és marad az évszázados áldozati póz, ami eddig se vezetett sehova.

Én a nemzeti szuverenitáshoz valahogy inkább úgy viszonyulok, hogy ez a fejekben, a hagyományainkban, és a kultúránkban dől el elsősorban, és pl. a baloldal meg a globalizmus se rokonértelműek nálam, de mint azt fentebb írtam, senki véleményét/érzéseit/akármit nem kívánom elvitatni. Azt is megértem, hogy ez nálad annyira sarkalatos pont, hogy minden más megengedhető, amíg ezek teljesülnek, nálam ugyanilyen sarkalatos pont az, hogy a tisztességes verseny helyett kilistáztak, és konkrétan megélhetési nehézségeim származnak ebből. Viszont az, hogy vannak ilyen sarkalatos pontok, még nem ok arra, hogy ne próbáljunk meg egymással beszélgetni, mert simán lehet, hogy egyszer a politikai környezet változni fog olyan irányba, hogy például engem is hagy élni, de ettől még kritikus szeretnék maradni minden esetben, mert én nem úgy akarok érvényesülni, hogy attól közben más ellehetetlenül, és ez ellen mindig fel fogok szólalni, saját helyzetemtől függetlenül.

Én tényleg hiszek a véleményszabadságban, és szeretném, ha sokféle ember gondolatait megismerhetném az általam felvetett témákban, még ha ez néha 90% személyeskedés és 10% vélemény is. Két esetben moderáltam összesen, amióta fennáll az oldal, mindkét esetben iszonyú szélsőségesen személyeskedő, valószínűleg mentális problémákkal küzdő, gyűlölködő embereket, akik közül az egyik még spambotot is használt a "nyomatékosításhoz". Viszont a korábbi hozzászólásaikat nem moderáltam ki, mert az eltörlésben sem hiszek, így látható, mi az, aminél elszakadt a cérna, és bárki szabadon érvelhet amellett, hogy ezt helyesen tettem-e vagy sem, vagy csúnyábban mondva számon kérhet.

Köszönöm, hogy időt szántál a bejegyzésemre.

whateveritis 2021.09.16. 21:33:02

@midnight coder:
Igazából már a te szóhasználatodból is kiderül, amire utalni akartam (valóban lehetséges, hogy nem fogalmaztam jól, de legalább most tisztázzuk): nem mindegy, hogy korszak vagy kormány, én kifejezetten a személyfókuszú korszakokra gondolok. Random példa, hogy mit értek alatta: a Horn kormányról szerintem sokaknak nem feltétlen Horn Gyula jut eszébe, hanem pl. Bokros Lajos és a csomagja. Ezzel nem értékítéletet vonok, az egyetlen érv, amit alá akarok ezzel támasztani, hogy ez nem egy személyközpontú időszak volt. De egyébként igazat is adok neked abból a szempontból, hogy pl. a 2004-2009ig tartó Gyurcsány ámokfutás is meglehetősen személyközpontú volt, amit én spec. nem tekintek "korszaknak", de akár az általam megjelölt kritérium alapján még érveli is lehetne mellette. Ez esetben költői túlzással (és nem megfelelő körültekintéssel) éltem, amikor azt írtam, hogy csak egy korszakban éltem. :)

Semennyire nem új, a bejegyzés címe, hogy mit tanultam az elmúlt 12 évben, leginkább a jelenlegi kormányfő vonatkozásában. Emlékszem én is ezekre, amikor Sólyom Lászlót meggandalfozták a szlovák határon, de ezek nem álltak össze úgy a fejemben, hogy messzemenő következtetéseket vonjak le (részben koromból, részben akkori tájékozatlanságomból, alacsonyabb érdeklődési szintemből adódóan). Illetve implicite pont arról próbálok írni, hogy én épp hogy Orbán Viktortól tanultam meg azt, hogy nem kell mindent kritika nélkül befogadni a nyugatról. Ebben már azért igyekszem jelezni azt a fajta elfogultságot/tájékozatlanságot részemről, amivel mondjuk a 2010 előtti időszakban bírtam. Tudom, hogy amit ennyit kell utólag magyarázni, azt valószínűleg szarul írták meg, és ezt vállalom, meg azt is, hogy azért mégis inkább megpróbálok pontosítani, meg tisztábban feltüntetni a szándékomat: igyekszem legalább annyira önkritikát gyakorolni a saját dolgaimon, mint amennyire kritikát gyakorlok a jelenlegi kormányzáson, ezért írok arról, hogy miket értékeltem át magamban attól függetlenül, hogy a gyakorlattal magával mennyire értek egyet.

Nem gondolom, hogy a 2010 előtti garnitúra jól kezelte volna a segélyezést és a szociális ellátórendszert, és tényleg sok volt a visszaélés a támogatásokkal, illetve a közmunka programot sem gondolom rossznak, nem is írtam ilyet. Viszont most egy ugyanúgy rengeteg visszaéléssel tarkított támogatási rendszerünk van, csak már azok élnek vele vissza, akiknek amúgy is van pénzük. Én amellett érvelek, hogy attól még, hogy valami rosszul működik, nem biztos, hogy az a megoldás, hogy egy az egyben fel kell számolni, és lehet valami jobb szociális modellt alkalmazni, hogy esélyt teremtsünk azoknak, akik szar helyre születtek/nem örököltek/kibaszott velük az élet/elkallódtak.

A kereszténység is baromira beleszólt az emberek életébe (és ma is számos ilyen beleszólást próbálnak a Szentírásra hivatkozva bevezetni), szerintem a fundamentalizmus mindig rossz, nem csak a muszlimoknál, csak a mi kultúránkban erre azért többnyire már rájöttek, és történelmileg úgy alakult, hogy felvilágosultunk. Én fenntartom, és ilyen értelemben megengedőbb vagyok, hogy valószínűleg 300 év múlva (ha addig nem ég ránk a világ) az iszlámban se lesz Saria, és a Korán nem lesz alkotmányként is használható, de egyelőre nem itt tartanak, és ezt nagyon nagy hiba letagadni.

Hogy ennek mi lenne a jó kezelése, azt nem tudom megmondani, és nem vállalkozom ilyenre, elképzelhető, hogy ha a nyugati érdekszféra úgy általában visszavonul a Közel-Keletről, tovább csökkenti a jelenlétét, akkor ők is elrendezik egymás közt a konfliktusaikat, aztán lesz valami. Nem értek hozzá. Ha most amúgy is mindenki baromi elkötelezett a fosszilis energia leváltásán, akkor az olajmilliárdosokra se lesz már olyan nagy szüksége a világnak rövidesen.

whateveritis 2021.09.16. 21:48:23

@sírjatok:
Értem, amit írsz, viszont szerintem nem jó a megközelítés. Egy demokratikus rendszer csak akkor tud fejlődni, ha az megkapja a megfelelő visszacsatolásokat. Szóval igen, én azt gondolom, hogy ha nincs gyerek a faluban, akkor nem kell megépíteni a játszóteret, hanem ütni az asztalt, hogy "baszki, kapjatok már észbe, hülyeségre akarjátok, hogy elköltsem a pénzt". Ez nyilván egy nagyon hosszú folyamat, de kritika nélkül nincs fejlődés.

Mivel sosem vezettem még országot (nem is tervezek), csak mikrokörnyezeti példával tudok szolgálni a saját életemből. A részlegemen bevezettem egy új táblázatot, és amíg számomra tök logikusnak tűnt, azt hittem, tök könnyű lesz megcsinálni. Nagyon sokáig nem szólt senki, hogy amúgy nagyon macerás és nem is igazán értik, és totál félvállról vették a kitöltését, én meg döntéseket alapoztam a rossz adatokra. Nem azt szokták meg az előző főnökeiktől, hogy ha kritikával élnek, akkor azt bárki figyelembe veszi. Aztán, amikor szóltak, azonnal visszavontam, javítottam rajta, és csináltunk egy egyértelműbb, egyszerűbb verziót. Nyilván, én ezt saját hibámnak éltem meg, de ha előbb szólnak arról, hogy túl bonyolult, amit kérek, akkor előbb tudtam volna ezen javítani.

Bizonyos intézkedésekről/szabályokról csak úgy tud kiderülni, hogy rossz, ha az lepattan a rendszerről, és "puding próbája az evés" alapon kijön az életszerűtlensége.

whateveritis 2021.09.16. 22:22:38

@Androsz:
Szerintem sok szempontból jogosak a kritikáid, igazából másban látjuk a megoldást. Úgy gondolom, - fenntartva a lehetőségét annak, hogy nincs igazam - bizonyos dolgok egységesítése (amit fent is írtam) sokat tudna javítani ezen a kiszolgáltatottságon, amiben most vagyunk.

Viszont én a "felülről diktálják" részt nagyon máshogy látom, mert számomra az elmúlt évek egyik legnagyobb tanulsága épp az, hogy még ha elvileg próbálják is kijelölni az általuk preferált irányokat egyes törvényeknél, valójában nincs következménye annak, ha ezeket valaki nem tartja be. Most először van valami huza-vona, ami az én meglátásom szerint sokkal inkább az átláthatóság és korrupció mentén alakult ki, ami az én meglátásom szerint egy jogos probléma, elnézve az érdemtelenül gazdagodó klientúrát (sajnos a saját bőrömön is érzem ezt). De elfogadom, ha ezt más nem így látja.

Ami viszont ennél sokkal fontosabb, hogy említed Rómát, és hogy milyen hibás volt az ő birodalmi törekvésük, mert belebuktak. Én ezt egy kicsit leegyszerűsítőnek tartom, amellett, hogy persze, technikailag igaz, amit írsz. Nincsenek örökké tartó dolgok, de azért Róma, aminek a bukásától kezdve datáljuk a középkort, ilyen-olyan formában 1200 évig működött. "Na de mit adtak nekünk a rómaiak?!", ugye? Ez persze vitatható, de pl. Nietzsche erről elég jól ír a Tragédia születésében, hogy a teljes modern kultúránk a görögöktől és a rómaiaktól ered, és a középkor kezdetétől 1000 évet kellett várni, mire (egyébként ugyanott) egy hasonlóan fejlett társadalom kialakulhatott, új korszakot nyitva a történelemben. Na most, elismerem, hogy azt a kritikát fogalmaztam meg, hogy leegyszerűsítő voltál Rómával kapcsolatban, majd én is elkövettem ugyanezt a középkorral, ezért elnézésedet kérem, de kellett ez nekem ide lábjegyzetbe az érvelésemhez.

Szóval Róma, ami egy politeista törzsi valamiből a latin nyelv, az európai kultúra, és reneszánszbeli újjáéledésével az újkor letéteményesévé tudott válni, az még ha ilyen-olyan belső feszültségek és katonai bénázások miatt meg is szűnt, felbomlott, stb, nem érzem, hogy ez egy sikertelenség lett volna részükről.

Úgyhogy még annak tudatában is, hogy semmi se tart örökké, és minden szövetség vagy birodalom felbomlik egyszer, ha az EU akármilyen formában legalább megközelítőleg tud olyat alkotni, mint Róma, akkor én elégedett leszek. Úgy gondolom, akkor is érdemes küzdeni egy közös, mindenki számára élhetőbb világért, ha tudjuk, hogy egyszer jön majd valami, ami miatt belebukunk. :)

Köszi, hogy időt szántál a bejegyzésre, és megosztottad az észrevételeidet.

Vén motoros 2021.09.16. 22:23:11

@whateveritis: Civilizált választ adtál, de ez nem homályosíthat el áthidalhatatlan nézetkükönbségeket. Az áthidalhatatlan szó pontosan azt jelenti, hogy nem lehetséges érveléssel, az eltérő nézetek és álláspontok kifejtésével, majd logikus ütköztetésével, vitával WIN-WIN eredményre jutni. Ha ez lehetséges lenne, akkor az álláspontok nem lennének áthidalhatatlanok. Bár én meggyőződéses és harcos ateista vagyok, de rémlik az "iota" háború. Homousion-homoiusion. Az iota betűbe emberek ezrei haltak bele. Az én szemszögemből nézve mindkét tábor elmebeteg (igavonó, vagyis b....om) volt, mert én a vallásosságot, a vallást nem "a nép opium"-ának tartom, hanem olyan genetikai defektnek, mint a Down-kórt, csak még nem találtuk meg az ezt előidéző hibás génszekvenciát. Remélem, hogy ha meglesz, Karikó Katalin mRna technológiájával a hibás gént lecserélhetjük egy normálisan működő génre, és a vallásossaág, mint olyan, kivész az emberiségből, mint a feketehimlő. De mégiscsak voltak olyan emberek, akik ezért a iota betűért feláldozták a életüket, mert olyan fontosnak tartották. Számomra elsősorban a magyar nemzeti függetlenség, szuverenitás, másodsorban a magyar állami szuverenitás legalább olyan fontos, mint eleinknek homousion-homoiusion közötti különbség. Emiatt van az, hogy aki a magyar szuverenitásért rendíthetetlenül kiáll, annak minden más meg van bocsátva. Nyilván, akinek ez a nemzeti szuverenitás nem elsőrendű szempontja, vagy valami teljesen mást ért alatta, az ugyanúgy nem értheti meg az én meggyőzhetetlenül szilárd véleményemet, ahogy én sem értem, és emiatt marhaságnak tartom szegény ariánusok és a katolikus egyház vitáját. Én megértem, hogy neked más szempontok fontosabbak. De te is értsd meg, hogy nekem ez olyan fontos szempont, mint anno az Észak-Dél elleni véres polgárháború, ahol sokszor testvér állt testvérrel szemben, apa a fiúval szemben a másik oldal lövészárkában, és egymást ölték a testvérek, a családtagok. Az Egyesült Európához felzárkózó, ahhoz csatlakozó Magyrország számomra a hazám halálát jelenti.

whateveritis 2021.09.16. 22:34:58

@Vén motoros:
Köszönöm a válaszodat. Egyébként, mint azt írtam a bejegyzésemben is, én sem a föderális Európa mellett érvelek, mert nekem nem tiszta, hogyan tudna jól működni.

A kérdésem - ha még van kedved válaszolni - inkább akkor arra irányul, hogy te el tudsz-e képzelni egy olyan országot, ami akár lehet abszolút szuverenitáspárti, mint te is, de pl. engem nem tesz fel egy listára, ami szerint a kormányközeli cégeknél nem lehet engem alkalmazni, mert "nem barát" vagyok? Nem vagyok és nem voltam soha semmilyen politikai szervezetnek a tagja, a közösségi média oldalaim átnézése mentén, ahol leginkább mémeket lájkolok, de már azt se, kerültem fel erre nem túl előkelő listára.

Vagy ha ez szóba kerülne bárhol, emelnél-e szót egy random beszélgetésben amellett, hogy ez nem oké? Vagy van-e bármilyen kapcsolat a szuverenitás és a politikai alapú listázás, kiközösítés között? Szerintem nem.

Azért fontos ez nekem, és zártam ezzel a bejegyzést is, mert összességében nekem ezek azok a pontok, amik meghatározzák, hogy a sarkosan eltérő véleményeink ellenére is tudunk-e egymással élni.

A vallási részhez nem igazán tudok hozzászólni, magam sem vagyok egyetlen egyháznak se a tagja. Viszont a konfliktus, amiről írsz, az számomra pont egy mai helyzettel rokonítható, valamilyen ideológia menti fundamentalista háborút ír le. Ahol a véleménykülönbség azt jelentette, hogy az egyik oldalnak feltétlen ki kell irtania a másikat. Szerintem arra, hogy ez rossz, már valahol rájöttünk a történelmünk során, és ezért szekularizálódtunk (részben), én ezt a fajta megszerzett tudást akarnám alkalmazni a mai viszonyokra is, hogy az eltérő vélemény még nem kell, hogy a másik halálát jelentse.

whateveritis 2021.09.16. 22:41:47

@Etniez:
Köszönöm a pozitív visszajelzést, és hogy időt szántál a bejegyzésre. :)

Vén motoros 2021.09.16. 23:11:59

@whateveritis: Visszatérően nagyon fájó pont neked, hogy B-listára tettek, és nem alkalmaznak sehol sem. Nézd, én villamosmérnök vagyok, az nem olyan szakma és nem olyan állás, amelyet komolyan érintene bármilyen politikai diszkrimináció. Vélelmezem, hogy te lényegesen magasabb polcon állhatsz, valamilyen vezető értelmiségi, oktató, kutató, politológiai vagy sajtó-média állásod lehet. Mert ha nem ilyen lenne, akkor bármikor találnál magadnak állást, alkalmazást, ha máshol nem, az igazi versenyszférában, olyan helyen, amely nem az álam csecsbimbóját szívja. (Mondjuk egyik ismerősöm munkáltatója egy Palo Altoi cég, ő úgy lesz@rja a magyar politikát, hogy csak na. Emiatt az állás miatt sebezhetetlen.) Azt viszont elismerem, hogy van olyan pozíció olyan foglalkozás, beosztás, amely bizonyos mértékben függ az Állam jóindulatától. De te nagyon "ellenzéki" lehetsz, nagyon "tüske a köröm alatt", ha a Tűrt, Tiltott, Támogatott" kategóriák közül a tiltottba soroltak.
Amúgy csak egy kérdés (tudom, semmi közöm hozzá), de "az ellenségem ellensége a barátom" megközelítésből a kormány vagy rendszerellenes ellenzék értelmiségi holdudvarából is ki vagy rekesztve? Ott miért nem nyúl valaki a hónod alá? Vagy olyan helyzetben vagy, mint Fiala János, aki az elmúlt 30 évben már minden élő emberrel összeveszett Magyarországon, aki tud írni-olvasni?
Közvetlen tapasztalatom a B-listázás kínjairól azért nincs, mert a családban volt Horthysta repülőtiszt is, aki a Rákosi-Kádár korszakban akkora "hatalmas" megtorlásban részesült, hogy szegényke csak 30 éves korában iratkozhatottt be a jogi egyetemre, és csak utána válhatott gazdag, sikeres ügyvéddé? Vagy apám, aki 56-ban járatta a száját, olyan büntetést kapott érte, hogy építész tervezési osztályvezetőből 3 évig egy Tanács műszaki osztályára süllyedt műszaki ellnőrként? (Aztán visszakapaszkodott a ranglistán.) A családunk tehát elég simán megúszta a csengőfrászos éveket.
Ha 2022-ben se áll neked a zászló, menj külföldre. Vagy válts pályát. Okosabb ötletem nincs

whateveritis 2021.09.16. 23:35:22

@Vén motoros:
Köszönöm a válaszod. Ennyi személyes kérdés amúgy még bőven belefér, egyébként a szállodaiparban dolgozom, legutóbbi pozíciómban igazgatóhelyettes voltam, illetve egy-két tanácsadói/konzultációs munkám volt még a klasszik havi fizus melókon kívül.

Szóval a kérdésedre válaszolva: egy olyan iparágnak vagyok a dolgozója, ahol a villanymérnökhöz hasonlóan, semmi jelentősége nem kéne, hogy legyen a politikának, mégis van. Természetesen a járvány is brutálisan megtépázta az iparágat, ami tovább rontott ezen a helyzeten. Nem vagyok és soha nem is voltam politikai kinevezett, se párttag, de még értelmiségi se, kínosan ügyeltem arra, hogy minden ilyentől távol maradjak, nem vagyok megmondóember se, csak egy random állampolgár. Ráadásul ez nem is egy olyan munka vagy munkakör, amiben bármilyen módon szerepet játszana az, hogy milyen politikai nézeteim vannak, meg a szállodai környezet nem is olyan, ahol ez napi szinten előkerül (sőt, vendégekkel szemben kifejezetten kerülendő téma).

Folytatva a válaszomat, sajnos jelenleg az a gyakorlat a szakmában, hogy egy közpénzen felhízlalt réteg masszívan elkezdte felvásárolni a szállodaipart, és mint azt említettem, politikai alapon rekesztenek ki a szakma igen nagy részéből embereket. (Erről korábban írtam egy nagyon hosszú posztot, ha esetleg érdekel) Ezt tovább súlyosbítja az, hogy a nem kormányközeli tulajdonban lévő szállodák (Budapesten már alig van olyan, amiben nincs valami összefonódás) se feltétlen merik alkalmazni a "nem barát"okat, mert félnek, hogy akkor nem kapnak támogatást.

Azt fontos kihangsúlyoznom, hogy a nyilvános profiljaimon nem végzek masszív politikai véleménykifejtést, évek óta nem oszottam meg szinte semmit, csak egy-két zenét, illetve cikkeket/mémeket lájkolok be, ha érdekesnek vagy viccesnek tartom őket.

Szóval, én nem azt szeretném, ha bárki a hónom alá nyúlna, én büszke vagyok arra, hogy soha senkinek nem voltam a haverja/kedvence/protezsáltja, és ennek ellenére egy (mostanáig) felívelő karriert tudhatok magam mögött, aminek az eredményessége mellett objektív számokkal tudok érvelni. Nem bánom azt se, hogy szinte mindegyik felettesem vonakodva kezdett el velem dolgozni, mert rá voltak kényszerülve, hogy a hozzáértésem és ne a szimpátia miatt válasszanak engem az adott állás betöltésére. Én alapvetően annyit szeretnék, ha mindenféle politikai felhang nélkül ezt a munkámat folytathatnám, mert nekem ez az életem, és amúgy nagyon szeretem, amit csinálok.

Úgyhogy (elvileg) nem politikai állásom van, ellenzéki agitátor se vagyok (legalább annyi kritikám van velük szemben is, mint a kormánnyal), és annyit szeretnék csak, ha a teljesítményem alapján ítélnének meg. Tudom, hogy ott a külföld, de igazából én nem akarom a hazámat elhagyni. Volt már párszor, hogy megkerestek külföldi cégtől, hogy igazoljak le hozzájuk, és nagyon nagy harcokat folytattam magamban, de végül azt a döntést hoztam, hogy inkább megküzdök azért, hogy itthon élhessek valami elfogadható módon.

És egyébként azt is tudom, hogy ha véletlenül a jelenlegi ellenzék alapítana kormányt, és elkezdenék a saját klientúrájukkal feltölteni a gazdaságot, semmi garancia nincs rá, hogy nem rekesztenének ki ugyanígy, mert azzal, aki hatalomban van, én mindig kritikus leszek. Ez viszont nem hiszem, hogy bármilyen szinten befolyásolja azt, hogy mennyire tudok egy létesítményt üzemeltetni, vagy jó árstratégiát találok-e ki a cégnek, és ütőképes csapatokat állítok-e össze.

Vén motoros 2021.09.16. 23:53:45

@whateveritis:
Őzmama és őzlánya áll a domboldalon, alant, a völgyben két bika küzd hevesen, egymásnak feszülve .
"Kislányom, jól jegyezd meg, akár az egyik győz, akár a másik, mi jól meg leszünk b@szva."
Én a helyedben nem lennék túlzottan optimista. (Könnyen beszélek, én már nyugdíjba vonultam.)
(Te is éjszakai bagoly vagy?)

whateveritis 2021.09.17. 00:01:01

@Vén motoros:
Igen, mondhatjuk, bár szerintem egyáltalán nincs bioritmusom, illetve csak akkor van, ha magamra kényszerítem. Szerintem akkor volt a legkiegyensúlyozottabb az életem, amikor 3 műszakban dolgoztam.

Nem tartozom egyébként az optimisták táborába, mert úgy látom, hogy egyelőre túl nagy elvárás az a mindenkori állam felé, hogy bármilyen problémát megoldjon, viszont ezt a mostani felállást, amiben a gazdasági ágazatokat ilyen módon uralják le és korlátozzák a versenyt, nagyon helytelenítem. Én az éppen aktuális feletteseimnek is mindig azt szoktam mondani, hogy hozzá vagyok szokva a küzdelemhez, és nem is várom el, hogy segítséget nyújtsanak, egyedül annyit kérek, hogy hagyjanak dolgozni, és akkor megoldok mindent. Ez általában be is jön. Szóval ne segítsenek, csak ne akadályozzanak, főleg ne ilyen módon.

Viszont köszönöm a válaszaidat, mert így volt alkalmam kifejteni, hogy én tényleg nem akarom senki szuverenitását támadni/kétségbe vonni, igazából csak a sajátomat szeretném visszanyerni tisztességes verseny útján.

sírjatok 2021.09.17. 19:25:36

@whateveritis: " csak mikrokörnyezeti példával tudok szolgálni a saját életemből. A részlegemen bevezettem"

Próbálj bevezetni egy olyan táblázatot, amit ha kitöltenek az alkalmazottak randomszámokkal, akkor kapnak fejenként ötven rugót.

Mindenki ki fogja tölteni.

Értelme meg ugyanannyi, mint a hipermodern játszótérnek az üres faluban, ahol amúgy minden családnak óriási kertje van.

Az nem fog szólni amiatt, hogy ez hülyeség, aki ennek a kedvezményezettje, mert ellenérdekelt ennek az ismertetésében. És erre lehet mondani, hogy csúnya dolog, de azt is meg lehet érteni, hogy az alkalmazott meg a gyerekének jobb szemüveget akar venni, ezért nem pattog.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.10.04. 14:11:29

Ez igen.

Egy értelmes, jó íráskészségű, világos beszédű, a világban nyitott szemmel járó blogger.

Nem vagyunk sokan/nem maradtunk már sokan ebben a klubban. :-))

Le a kalappal, bloggertárs. Így hirtelen elolvastam kapásból 2 másik posztodat is (Nem gaz, mémlegelő, Hogyan rombolja a NER a szállodaszakmát) és mindkettő pazar volt. A szállodás különösen szíven ütött, mert egy szakmabeli hiteles beszámolója a belső rohadásról, és ezt így elolvasni egészen elképesztő. Látom Index címlapon/a blogketrecben volt, valahogy lemaradtam róla akkor. Elolvasom a többit is, amelyiknek megragad a témája.

Egy szerény javaslat: sokkal több oldaldobozt kéne aktiválni a jobb oldalon,(pl. legfrissebb kommentek) és lehetne csinálni újakat is akár, egy kalap alá rendezni az azonos témában írottakat, linkekkel, pl. a szállodásakat) A fejlécen sem ártana tolni egyet: egy ütős kép beleférne bőven. Ez is jó sablon, – én is ezt használom –, de fel kéne tornászni: így olyan, mint egy 10 emeletes tengerparti luxusszálloda, lift és lépcsőház nélkül. A Blog.hu-nak nagyon jó sablonjai vannak, ki lehetne használni a bennük lévő lehetőséget: pl. egy-egy fotóillusztrációval. Tömve van a net ingyenesen letölthető képekkel, amelyek illeszkednének a posztokhoz. Ha vannak fotóid a posztokhoz, akkkor az admin felületen bejelölhetsz mindig 10-et, amelyet a fejléc alatt folyamatosan futtat a rendszer, kedvcsinálónak. Aztán cserélgetheted ezt a 10-et. Tehát némi optikai tunning talán nem ártana, mert még a kitűnő tartalom is jobban hat, ha csinos a köntös.

De ez valóban csak a körítés.

Jó volt olvasni a gondolataidat – teljesen mindegy miben értünk egyet és miben nem, bár többségében maximálisan egy oldalon állunk – és remélem eljönnek majd egyszer ( valahogy, valamiképpen, ha akarjuk, ha van Isten, aki védi a magyarokat, és felébred ) a jobb idők. A szállodaiparra is. Neked is, a szakmádban tehát.

Sok sikert, jó egészséget!

whateveritis 2021.10.04. 19:01:16

@zord íjász:
Nagyon köszönöm ezt a pozitív visszajelzést! Illetve a szállodás poszt elolvasásáért külön köszönet, azok állnak hozzám a legközelebb, meg azokon is dolgozom a legtöbbet, örülök, hogy érdekesnek találtad. :)

A minimalista "stílus" az részben direkt van, de lehet, hogy megfogadom a tanácsodat, és megpróbálkozom legalább egy fejléccel. Egyszer egyébként elkezdtem keresgélni, sőt, még talán szerkesztgettem is Photoshopban, de aztán valahogy nem éreztem, hogy passzol. Szerintem azt tudom vállalni, hogy nekifutok mégegyszer :)

Egy hülye kérdést engedj meg: a kigyűjtött/csoportosított bejegyzéseket melyik funkcióval tudnám oldalra kitenni? Vagy azt külön kéne valahogy megcsinálni?

Még egyszer köszönöm a visszajelzést, és a válaszod!

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.10.05. 14:48:22

@whateveritis: "Egy hülye kérdést engedj meg: a kigyűjtött/csoportosított bejegyzéseket melyik funkcióval tudnám oldalra kitenni? Vagy azt külön kéne valahogy megcsinálni?"

Az admin felületek alatt található oldaldobozok funkcióval. Bonyolultabb leírni, mint amennyire valójában az: rákattintasz, készítesz egy új oldaldobozt (plusz jel), áthúzod az új oldaldobozt a jobboldali sávba (bármikor cserélgetheted az oldaldobozok sorrendjét), aztán rákattintasz ennek az általad kreált új oldaldoboznak a szerkesztés jelére (ceruza), és ekkor megjelenik az oldaldoboz tényleges szerkesztési felülete. Felülre beírod az oldaldoboz nevét (pl. Szálloda-ügyek) és alá szép sorban berakosgatod a posztok nevét és linkjét (ezt kiírja, mit és hova) Én ezt úgy szoktam, hogy megnyitom a saját blogom felületét egy új lapon, és ezen az új lapon hívom elő a posztokat, és onnan másolom be a posztok URL linkjeit, mert így nem kell állandóan ki-be csukogatnom az oldaldoboz szerkesztési felületét.
Ha bemásoltad egyesével a szerkesztési felületre az összes szállodás pont posztjának a címét és mindegyik cím mellé odarendelted a posztra mutató linkeket is (ne felejts el minden alkalommal rákattintani a mentés gombra, ki fogja írni), akkor végül (ha a posztok sorrendjével is elégedett vagy, ezt bármikor cserélgetheted, rákattintasz, fogva tartod, helyére húzod, oda ahová akarod a sorrendben az egyes posztokat) rákattintasz alul a mentés majd a bezárás gombra, és ezzel kész. Ha mindent jól csináltál, akkor ha visszamész a posztod felületére, a következőt fogod látni a jobboldalon: egy fekete színnel jelölt című oldaldobozt (Szálloda-ügyek) és alatta szép sorrendben az élő linkek színével sorakozó poszt címeket. Kattints ide, és nézd meg a blogom jobb oldali sávját, görgess lefelé. Az egész az én művem, és amiről konkrétan szó van, az az adatvédelmi állásfoglalásoktól kezdődik: címek, alattuk a linkek, amelyek a blog posztjaira visznek. Ezt kell előállítanod.

zordidok.blog.hu/

Én is magamtól jöttem rá, hogyan működik a szerkesztés az admin felületen, és ha én rájöttem, kipróbálgattam, kitanultam, akitől idegen a számítógépes-technikai világ, akkor neked biztosan menni fog. Próbálgasd, rájössz. Mondom, bonyolultabb leírni, mint összehozni.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2021.10.05. 14:48:26

Ja, ezt elfelejtettem, a legelső lépésnél: a az admin felületen a Beállítások menüpontra kattintva, a "Keltető"-ben a "Linkek"-re ( a plusz jelre) kell kattintani, akkor készít egy új oldaldobozt, ezt kell áthúzni a jobb oldali sávba, oda, ahová akarod. Innen indul a folyamat. Ha a nyilat az oldaldoboz jelei fölé viszed (a "ceruza" vagy "x" fölé, ki fogja írni, hogy szerkesztés illetve törlés)
süti beállítások módosítása