readmylife

readmylife

Előválasztási vita (Partizán): Tordai Bence vs. Berg Dániel

2021. május 14. - whateveritis

Mielőtt belemennénk a konkrét vitába, és az ott megvitatott pontokba, muszáj valamivel messzebbről elindulnunk, hogy ezt az eseményt megfelelően el tudjuk helyezni a világban. Szomorú, de azzal a mondattal kell kezdeni az elemzést, hogy "Magyarországon volt egy vita.". Mindegy, hogy előválasztási, mindegy, hogy kik vettek rajta részt, és hogyan muzsikáltak ratja; esemény volt, ami megfelelt egy vita követelményeinek. Bele fogok menni a részletekbe hamarosan, de szerintem már ez egy kisebb győzelem. Nem a pártoknak vagy a képviselőknek, akiknek a kritikájára továbbra is biztatok mindenkit, hanem nekünk. Összességében egy korrekt hangvételű, valóban különböző álláspontokat ütköztető eszmecsere volt (ez az EP-, és önkormányzati választási vitáknál kevésbé volt érezhető), ami már érdemes arra, - a nálam okosabbak számára - hogy akár győztest is hirdessenek. Utóbbit azért fontos kiemelni, mert az eddigi vitákban inkább éreztem azt, hogy a résztvevők inkább látszani akartak, mint ténylegesen nyerni, ezért felmondták a panelszövegeiket, ha pedig kaptak egy kicsivel keményebb kérdést, (néhány üdítő kivétellel) motyogásba kezdtek, lesütött szemmel. Ha gonosz lennék, azt is mondhatnám, hogy sok Fekete-Győr András próbált licitálni egymásra az év végi kettesért. Ehhez képest, a mostani vitában jól kivehető nézetkülönbségek voltak a felek közt, amiket ütköztettek is.

Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy erre a vitára egy Youtube csatornán került sor, ami közösségi finanszírozásból működik, tehát az emberek saját döntésükből fizetnek havi szinten azért, hogy ezek a tartalmak elkészüljenek. Ehhez képest van nekünk még néhány, általunk nem választhatóan, jóval magasabb összegű közösségi finanszírozásból (tehát adóforintokból) működő csatornánk, akik közül egyikben sem merült fel, hogy az ilyen vitáknak, amik befolyással bírhatnak a jövőre megrendezedő választásra, lehet valami közszolgálati jellege. Nekem ez egy nagyon fájó pont. Nem csak elvi szinten, hanem azért, mert jelenlegi lakhelyemen csak azért fizettem elő a tévére, mert úgy olcsóbb volt az internet, és a set top boxot az átvétel után rögtön bekúrtam a fiókba, és azóta ott rohad. Általában utálom a felesleges dolgokat. 

Ejtsünk szót arról is, mi nem volt. Illetve ebben az esetben ki nem volt. Merthogy a DK képviselőjelöltje, Kálmán Olga, arra hivatkozva, hogy ez nem a tökömtudja bizottság által "hivatalosan" megszervezett vita, nem fogadta el a felkérést. Hogy miért, arra csak tippelni tudok. A Partizán egy újszerű dolog, ahol az emberek fizetnek a tartalomért, interneten van, infógrafikákkal, nem karótnyelt stílusban látnak el sokszor közszolgálati feladatot, amibe saját világnézetüket is belefűzik. Ezzel lehet egyetérteni meg vitatkozni, én is megteszem mindkettőt, hol írásban, hol társaságban, hol csak a monitornak pofázva, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mondanak magukról és a világról valamit. Hol nem menő ez? Ott, ahol elvakult hívők alkotják a párt szavazóbázisát. A DK valószínűleg megmérte, hogy egy ilyen vita a házmester szemléletű, elvakult nyugger szavazóbázisánál nem hozna, ami az ő támogatóinak gerincét alkotja (csakúgy, mint a Fideszét), ezért ők azt mondják, hogy csak abban a vitában vesznek részt, ami feltétlen szükséges az induláshoz. Ehhez még komolyabb mérésekre se volt szükség, az önkormányzati előválasztási vitán tök egyértelmű volt, hogy míg mind Karácsony Gergelynek, mind Kerpel-Fronius Gábornak sokat hozott a vitában való részvétel, addig Kálmán Olgának negatív irányba taszította a támogatottságát. A vita előtt őt tartották befutónak, de végül jelentősen kikapott a jelenlegi főpolgármestertől.

Amúgy ki is az, aki egy bizonyos 2006-os vita óta nem igazán szeret kemény kérdésekre válaszolni, és mindent megtett a nyilvános vita felszámolásáért azóta? Ja, hogy akit le akarnak váltani, és kritizálják orrba-szájba miatta? De hát picsába a részletekkel, O1G, hajrá Feri, oszt jónapot.

A pártos oldalról megközelítve, én a DK-tól nem vártam többet. Pontosan úgy működik, mint a Fidesz, akit ugye ezek az arcok még mindig le akarnak váltani (elvileg). Bennem az a kérdés merült fel még, hogy vajon, ha ők nem akarnak minden lehetőséget megragadni arra, hogy elmondják a mondókájukat, ismertessék a programjukat/elképzeléseiket, akkor vajon van-e ilyen? Vagy ha van is, ezek szerint nem elég fontos számukra, hogy például ez hozzám is eljusson, aki mondjuk a Partizánt nézi, de a set top boxot az előválasztás kedvéért se fogom összerakni? Én ezt a kérdést már megválaszoltam magamban, de azért nyitva hagyom a hatás kedvéért. 

Ha a DK bármelyik másik tagja utasította volna vissza Gulyás Márton meghívását, még ennyi szót sem érdemelne. Ez a cselekedet épphogy Kálmán Olga személye miatt nagyon jelentős. Ugyanis műsorvezetőként, újságíróként nem tudom, hányszor hallottam azt a mondatot tőle, vagy valamelyik kollégájától az ATV-n és a HírTV-n, hogy "A Fidesz képviselője sajnos nem vállalta a vitát". Nem tudom azt se, hányszor hallottam az érveket a nyilvánosság, a sajtószabadság, a politikai viták mellett. Amit viszont tudok, hogy ezzel a lépésével minden, Fidesz által visszautasított interjút és vitát sikerült legitimálnia (azt is biztosra veszem, hogy hasonló indokkal is utasítottak már vissza vitát, mint amire most a DK hivatkozott). Azt, ami ellen ő újságíróként még küzdött. Akinek Gulyás Márton egy Partizán-adásban megköszönte, hogy nyilvánosságot kaphatott, amikor éppen meghurcolták valamelyik akciójáért, és amivel először juthatott el szélesebb tömegekhez. Így kell egy teljes életpályát leköpni. Nem tudom, hogy Kálmán Olga egyébként szeretett-e volna részt venni a vitában, ha igen, az annál rosszabb, mert akkor most igazán megmutatkozott, hogy Gyurcsány Ferenc pártjában mennyire számít az egyén (mert ők ugye elvileg liberálisok), és mennyire kényszerül bárki megtagadni saját magát, aki velük közösködik.

Az érveléstechnikát, a vitát a bírósági tárgyalások analógiája mentén szokták tanítani. Talán innen ered bennem az az asszociáció, hogy amikor valaki azt mondja, hogy ő csak az XY szervet ismeri el, és felette csak az annak jóváhagyásával ítélkezhetnek, nekem mindig Ceaucescu jut eszembe, aki végig csak azt szajkózta a tárgyalása során, hogy csak az általa felállított/kinevezett bíróságot fogadja el, és ez az egész milyen abszurd, hát neki ma itt se kellene lennie. Oké, hogy az egy kirakatper volt, de azt a következtetést levonhatjuk, hogy ez a taktika egész biztos nem volt nyerő számára. Molnár Zsolt magyarázkodott egyet reggel az ATV-ben, hogy július 26 előtt nem akarnak vitákat, amit érdemben megindokolni nem tudott, de elvileg ez áll a háttérben.

 

Ezzel a kiadós gyurcsányozással szerettem volna rákanyarodni arra a részre, hogy ezzel egy nagyon szép kontrasztot állítottak a vitában egyébként résztvevő politikusoknak. Berg Dániel és Tordai Bence ilyen értelemben már valamit nyertek, mindössze azzal, hogy odamentek. Nézzük a vitát, illetve a fontosabb pontokat (nem fogok mindenről írni, és a véleményem is belefoglalom a bejegyzésbe, ajánlom mindenkinek a teljes vita megnézését, a poszt végén linkelem):

 

Berg Dániel elmondja, hogy a vállalkozókat kell támogatni, és olyan oktatást szeretne, ahol a diákoknak nem Cambridge-be kell menni a piacképes tudásért, és hogy a budaiaknak eddig nem volt hangja a Parlamentben. Tordai Bence elmondja, hogy ők már 2011-ben össze akartak mindenkivel fogni, és annak, hogy most előválasztás van, meg összefogás, valójában ők az értelmi szerzői. Utalást tesz a pártja zöld politikájára, és igyekszik hangsúlyozni a parlamenti munkáját, az ott megszerzett rutinját.

Szerintem mindkettejük alapállása legitim, ami kezdésnek jó. Azt részben igaznak érzem, hogy a mostani ellenzéki összefogást - legyen is erről bármi a véleményem - Tordai Bence parlamenti szirénázása indította el 2018 végén. Fura, hogy ebben nem a saját teljesítményét emeli ki, hanem Karácsony Gergelyét, aki "már 2011-ben össze akart fogni", amikor a kifejezetten Gyurcsány ellenében létrejött LMP-ben politizált, a Jobbik meg gárdamellényben járt az országgyűlésbe. Berg Dániel inkább céloz közvetlenül a budai választókra, mert amúgy ténylegesen melyik családnál opció a gyerek érettségije után, hogy most akkor iratkozzon be a valamilyen magyar fősulira, vagy nézzük meg azt a Cambridge-et? Hát nyilván ott, ahol van pénz lóvéra. Az én problémám ezzel, hogy ha ebből reflektálunk a Momentum országos politikájára, akkor ez ugyanúgy egy összességében gazdagoknak kedvező rendszert feltételez, ingyenes első diploma ide vagy oda. Politikailag sajnos érthető, mert a helyi szavazókat ezzel lehet megszólítani.

Arra mindketten utaltak, hogy a kerület eddigi képviselete nem volt megfelelő, ami szerintem nem igaz. A választókerület országgyűlési képviselője Varga Mihály pénzügyminiszter, aki olyan gazdasági programot visz már évek óta, ami egyértelműen a tehetősebbeknek kedvez. Én ezt elég erős képviseletnek érzem.

 

A jelenlegi gazdasági válság kezelésének gyakorlatában az EU-s országoknál nagyon nagy az átfedés (kivéve ugyebár Magyarországon), mert egyszerűen ez hatékony, így a felek is nagyjából egyetértettek. Ezt Tordai Bence, mint közgazdász, jobban átlátta, és érthetőbben el is tudta mondani, a Momentumnál sajnos a szakpolitikai rész mindig nagyon műanyagszagú, ha előkerül. Volt egy kis közbeékelés az alapjövedelemről, amiről Tordai Bence eredetileg nem beszélt, de szerintem Berg Dániel okosan tette, hogy behozta ezt a dolgot, mert a Párbeszéd programjának ez tényleg egy erősen vitatható része. Eredetileg a garantált bérminimumról beszéltek, amiben egyetértés volt, illetve azt is megtudtuk, hogy ez részét képezi majd a közös programnak. Hogy legyen-e a lakhatás alapjog, arra Tordai Bence határozottan válaszolt, Berg Dániel meg kicsit kitérően, de mondjuk, hogy támogatnák mindketten, meg be kell vonni a civileket, és újra kell alkotni a szociális hálót. Ennek módszerében valószínűleg lényegesen több a nézetkülönbség a két fél között, mint amennyire fény derült a vitából. Fontos volt még, hogy Berg bevállalta azt, hogy a hajléktalanokat segíteni kell, és abba kell hagyni a vegzálásukat, de nem szabad elfeledkezni a kerület többi lakójáról, akik lehetőleg szintén szeretnék használni a köztereket, amihez szükséges, hogy ezek ne legyenek két méterenként teleszarva. Ezt a szempontot a 7. kerületi jelölteknek is a figyelmébe ajánlom.

Tordai Bence a monetáris függetlenség pártján van, Berg Dániel pedig minden áron eurót akar. Utóbbi szerint ez nem gazdasági, hanem politikai kérdés. Azért a saját valutát, és az abban rejlő lehetőségeket nem gazdasági kérdésnek tekinteni szerintem merész. Berg Dániel megpróbál azzal érvelni, hogy az eurózóna országai jobban kezelték a válságot, ami egy jókora csúsztatás. Ugyanis nem azért kezelték jobban a válságot, mert ott euró van, itt meg nem, hanem mert ott a kormány elsődleges szempontja nem a lopás volt, hanem a válság kezelése. Tehát nem a forintot kell ehhez leváltani, hanem a tolvajokat. A Momentum egyébként mindig sokat is beszél az elszámoltatásról, de én egyelőre nem tudom elképzelni, hogyan működne ez a bizonyos felcsúti per. Igény az volna rá, bennem is.

Felmerült Tordai Bencével kapcsolatban, hogy nem elég integratív a parlamenti és egyéb, mondjuk szokatlan akciói miatt. Ebben amúgy lehet valami, de ahogy ő is elmondja, jelenleg ez működik, ez tudja átütni az ingerküszöböt, és szerintem ezt az elmúlt 2-3 év vissza is igazolja. Ehhez én annyit tennék hozzá, hogy én szívesebben látok olyan politikust a Parlamentben, aki például hajlandó kicsapni a balhét, esetlegesen robbantani egy koalíciót, ha mondjuk az a bizonyos háttérben meghúzódó Gyurcsány szál nagyon ki akarna jönni a háttérből. Nem tudom, hogy Tordai Bence ilyen-e, de róla jobban el tudom ezt képzelni, mint a vitapartneréről. Előkerült megint az alapjövedelem, amiből most egy kicsit jobban kihátrált, hogy ők igazából ilyet sose akartak, amire én máshogy emlékszem, viszont az indoklási oldalon, hogy mire kéne inkább költeni, szerintem érvényes választ adott.

Szóba került a momentumos Magyarország-részvény, miszerint a köztulajdonban lévő vállalkozásokból részvényeket adnának az állampolgároknak. Ezt továbbra is egy jó kezdeményezésnek tartom. A végén volt még egy kis USA-külpol Berg Dániel részéről, amiben megint voltak húzós állítások, tovább erősítve a neolib vonalat. A kedvencem: "Én még nem hallottam olyanról, hogy pl. a Coca-Cola bekopogtat valakihez, hogy add el neki a vállalkozásod, ilyet az oligarchák csinálnak". Ehhez azt tudom csak hozzáfűzni, hogy persze, én sem, egy ilyen amcsi céget se ismerek.

Tordai Bence szerint kapitalizmuskritika nélkül nem folytatható valódi zöldpolitika, amitől Berg Dániel szemmel láthatóan ódzkodik: nem szabad adót emelni, pozitív ösztönzőkre van szükség. Ezekre amúgy tényleg szükség van, de fedezni is kell őket valamiből, szóval nekem reálisabb, hogy a gyakorlatban nem csak költeni kell, hanem beszedni is. A következő blokkban Berg viszont egészen feljött. Ugyanis behozott egy fontos - nyilván saját erősségeire építő - szempontot, hogy mi is a dolga egy egyéniben megválasztott országgyűlési képviselőnek, és mekkora hangsúlyt kell kapnia a lokális politikának az országossal szemben. Ez láthatóan Tordai számára idegenebb terep, erre ő nem tudott ügyesen válaszolni, láthatóan az országos politikára és a közös programra épít.

 

Végeredményben néhány dolog azért erősen megmutatkozik a vita kapcsán. Ha a gonoszkodással akarom kezdeni, akkor a Momentumban valószínűleg kiadtak valami olyan központi utasítást, hogy ne nagyon készülgessenek fel vitákra, interjúkra, mert annál cikibb lesz Fegyőr minden fellépése. Szerintem ezt a pártot tényleg erősen visszafogja a nagyon rossz képességű vezetője. Nekem úgy tűnik, hogy Berg Dániel ennél sokkal többet is tudna, viszont ő is hozott anyagból dolgozi, ami a pártja programja. Dicséretes, hogy nekik legalább van, viszont látszik, hogy meglehetősen hiányos és lózungos. A Momentum nem igazán tud a neoliberális vonaltól elszakadni, meg az EU-ra vonatkozó csőlátásától sem. Igaz, hogy (a pénzen kívül) az EU-ból jövő dolgokat Dr. Miniszterelnökúr nem szereti, viszont ettől még nem lesz egyértelműen jó az országnak. Gazdasági kérdésből politikait csinálni meg szintén egy neolib elképzelés, ebből lett a mostani kultúrharc is. Nekik ez a választókerület egyébként azért lenne testhezálló, mert nekem az egész pártjuk olyannak tűnik, mintha a Rózsadombon túli világról inkább csak halvány elképzeléseik lennének, de konkrét információik nem igazán. Azt megsúghatom előre, hogy ha kormányra kerülnek, akkor se jön be a komplett nyugat velük együtt az ajtón, hiába nyitják ki neki. Tordai Bencénél hiányoltam azt, hogy a konkrét választókerületről beszéljen, és ugyan a közvéleménykutatásokban elmondása szerint jobban áll, de nem igazán beszélt az ottani szavazókhoz. Ami időkeretet Berg Dániel a helyi ügyekre fordított, azt Tordai inkább Karácsony Gergely promózására használta. Ettől függetlenül Tordai érezhetően felkészültebb volt, és a szereplési rutinja is előnyére vált. Berg Dániel, és a pártja önkormányzati szinten tényleg fel tud mutatni egy komoly munkát a 2019-es választások óta (még ha a programjuk nem is ezt tükrözi), és ugyan Tordai pont a saját pártjának egy aktívan dolgozó politikusa, a többi párbeszédes az utóbbi időben inkább a helyezkedéssel volt elfoglalva, mint a konkrét képviseleti munkával.

Egy szó, mint száz, ez egy korrekt vita volt. Néhol talán döcögős volt kicsit, de ilyen téren elnéző vagyok, ugyanis a politikai vita műfajába visszavezetni a magyar nyilvánosságot nem két perc lesz. Viszont ez egy jó kezdés. A vitát egyébként <<< ITT >>> nézhetitek meg, mindenkinek ajánlom. Ilyet meg nem szoktam csinálni, de aki szeretné őket támogatni a viták szervezésében, az megteheti ezen a linken. Azért teszem ki ezt, és azért adományoztam, mert nekem fontos, hogy ne csak az minősüljön vitának, amit valami nyuggerbizottság (aki egyébként erősen hekkelte az önkormányzati előválasztást) elfogad legitimnek, annak ellenére, hogy engem még mindig nem győzött meg egyik ellenzéki párt sem, hogy olyan nagyon rájuk akarjak szavazni. Berg Dánielnek és Tordai Bencének meg jár az elismerés, hogy megindították ezt a sorozatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://readmylife.blog.hu/api/trackback/id/tr6116559304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása