readmylife

readmylife

Na, értékeljünk! (Előválasztás 2021)

2021. október 02. - whateveritis

Megpróbálom felölteni az elemzői bohócsipkát (nehogy már csak az írhassa meg a tévképzeteit és tévedéseit, akit valamelyik közvéleménykutató foglalkoztat), és mondani valami okosat erről az előválasztásról. Azért mertem egyáltalán a poszt megírására vetemedni, mert - legnagyobb meglepetésemre - nem csak negatívumokat tudok mondani róla, és ebben már mindenképpen túlteljesítették az elvárásaimat, habár ebből érzékelhető, hogy a léc azért nem volt olyan hűde magasan.

Teljesen önkényes alapon, mint egy jó(l fizetett) elemező, kiválogattam néhány szempontot, amit most jól kitárgyalok magammal, ti, kedves olvasók, meg majd jól elmondjátok, miért nincs igazam. (Mert amúgy valszeg nincs, de hátha tanulok valamit)

 

Új Passzát szelet nem fingott senki, de egy kellemes déli fuvallat azért volt

Ugyan az egész országban voltak két-, vagy háromesélyes körzetek, de az én megfigyeléseim alapján a legtöbb "csatatér" a fővárosban, és környékén alakult ki. Nem vitatkozom azzal a széles körben elfogadott megállapítással, hogy a választást vidéken (és lábon) lehet megnyerni, de szerintem a főváros vonzáskörzetében lévő választókerületekből lehet a legtöbbet tanulni. Budapesten és Pest megyében van átlagosan a közéletben leginkább tájékozott elektorátus. Még mielőtt megdobáltok, ez nem valami népi-urbánus faszkodás, hanem egyszerűen arra alapozom, hogy itt az egyik legjobb az internetes lefedettség (és tudtommal az előfizető háztartások számának aránya is az egyik legmagasabb), a "computer literacy" (számítógépes jártasság? ezt így mondják?) arány is magas, illetve az egyéb offline médiumok hozzáférhetősége is kiemelkedik a többi régióhoz képest, tehát itt még az is kap belőle, akit ez amúgy rohadtul nem érdekel. Itt minden pártnak van kiépített hálózata, és itt is indul a legtöbb képviselőjelölt, tehát alapból többen próbálnak üzenetet eljuttatni a választókhoz, ráadásul könnyebben, mint máshol. Ha rosszindulatú lennék, azt mondanám, hogy ezek ilyen Facebookon nyerhető körzetek, egyben ezek adják a legtöbb adatot is.

Lényeg a lényeg, az én képzetem az, hogy amennyiben az ország többi része is ennyire a közélet ütőerén tarthatná az ujját, akkor - nyilván a kifejezetten régiós problémák ettől még maradnának, mint befolyásoló tényező - nagyon hasonló tendenciákat figyelhetnénk meg a szavazás alakulásában.

Ennek fényében érdekes azt megnézni, hogy a többesélyes körzetekben, egy-kettőt leszámítva, új arcok kapták a legtöbb szavazatot, és hol szorosabb versenyben, hol elsöprő fölénnyel utasították maguk mögé az "óbaloldal" jelöltjeit. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

- Hadházy Ákos (független, de Momentum) 80-20 arányban legyőzte Tóth Csabát (MSZP) Zuglóban, aki az előválasztás során a régi rendszer korruptságának szimbólumává vált
- Szél Bernadett (független, de Momentum) szintén 80-20 arányban győzte le a DK-s ellenfelét Budakeszin
- Tordai Bence (Párbeszéd) kétharmaddal adott egy újabb egyértelmű visszajelzést Kálmán Olgának (DK) a 2./3. kerületben, hogy a politika valszeg nem az ő terepe
- Hajnal Miklós (Momentum) kis fölénnyel ugyan, de megnyerte a 12. kerületet Komáromi Zoltánnal (DK) szemben
- Orosz Anna (Momentum) kétharmaddal leverte az örök politikai ejtőernyőst, jelenlegi főpolgármester-helyettest, számomra egyik legellenszevesebb politikust a mai palettán, Gy. Németh Erzsébetet (DK) a 11. kerületben (Bözsikém, rád még hányszor mondjon nemet a választó, hogy elmenj végre inkább péknek? Annyi szép szakma van...)
- Tóth Endre (Momentum) kis fölénnyel megverte a szociktól DK-ba száműzött Molnár Gyulát a 11./22. kerületben, amit mondjuk most újraszámolnak, de szerintem tartani fogja az eredményt
- Jámbor András (Szikra Mozgalom) egy sokjelöltes, sokesélyes 8-9. kerületben tudott nyerni
- Szabó Szabolcs (független, de Momentum) inkumbens csepeli képviselő újrázhat a pozíciójáért, az MSZP-s Komjáthi Imrét győzte le az előválasztáson

Most hirtelen ők jutottak eszembe, és igaz, nem mindenhol sikerült a megújulás, mert például megnyerte a 7. kerületet Tóth Csaba ikertornya, Oláh Lajos (DK), aki még anno MSZP-sként szintén kamu tagbeléptetésekkel lett helyi basszájba Vas megyében, pedig a DK elég kárt tett már kerületben Niedermüllerrel, illetve valahogy Kispesten is maradt az óbaloldal Arató Gergely személyében, ahol úgy tűnik, nem tudnak eleget lopni meg kólázni, hogy leváltsák őket (oké, ez a konkrét balhé az MSZP háza táján történt, de Arató politikai keltetője is az utódpárt volt). A Fidesz helyében én biztos Deutsch Tomit indítanám itt '22-ben. 

A miniszterelnök-jelöltek versenyében is itt elég eltérő volt a leosztás, ugyanis az egyébként országosan - legnagyobb sajnálatomra, de erről majd később - nagyot menő Underwood Klára itt csak harmadik helyre tudott befutni, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter után. Az más kérdés, hogy Karácsony nehezen mondható új arcnak, amikor az MSZP jelöltjeként indul, de ő ezt valahogy el tudja adni.

Én ebből azt a következtetést vonom le, hogy amennyiben van felépített, ismert, hitelesnek látszó újgenerációs jelölt (mármint nem csak a szavazólapon, hanem van mögötte egy rendes kampány is), akkor a választók nagyobb arányban hajlanak a megújulás felé. Az se véletlen, hogy az MSZP-ből is inkább a "másodvonalbeli", inkább helyben ismert jelöltek tudtak nyerni, a rutinos elvtársak meg rendre kikaptak. 

De ebbe illik bele az is, hogy Márki-Zay Péter bejutott a miniszterelnök-jelöltek második fordulójába, 21% körüli eredménnyel, elég szépen maga mögé utasítva a korábban tuti befutónak tartott jobbikos Jakab Pétert, aki 14% körül teljesített. De ezt szintén hagyjuk egy kicsit függőben, mindjárt visszatérek rá.

 

Voltak megint viták

Nagyon meglátszik a képviselőjelöltek vitakultúráján, hogy az elmúlt 12 évben a vita egy (a kormánypárt ízlése nyomán) egy marginalizált műfajjá lett, így ugyan sok vitában forudlt elő, hogy nem igazán tudtak mit kezdeni egymással a résztvevők, de kivételesen elnéző vagyok, már amennyiben a politikusok is azt szűrik le ebből, hogy sokkal többet kell egymással vitatkozni, hogy javuljon a teljesítményük ebben a műfajban.

Ettől függetlenül voltak nagyon jó viták, és még személyes tanulsággal is szolgált. (Ez csak félig lesz komoly, de félig nagyon) Szóval néztem a Budapest02 vitát (Újbuda), amiben a már fentebb is említett Orosz Anna és Gy. Németh Erzsébet feszült egymásnak. Szerintem ebben a vitában kiválóan kijött minden, ami miatt én olyan elutasító vagyok a DK-val kapcsolatban. Akikkel volt szerencsém már itt kommentekben eszmét cserélni, azok talán megengedik nekem a feltételezést, hogy én tényleg szeretném megismerni mások véleményét, érveket ütköztetni, és igyekszem keresni a közös pontokat, tanulni mások véleményéből, ilyesmi. De ahogy Gy. Németh Erzsébet megszólalt, részben azért, amit mondott, részben azért, ahogy mondta, elkezdtem visszadumálni a tévének, és idióta módjára kommentelni a live chatbe különböző csúnyaságokat. Szoktam káromkodni, de nem így, és nem ennyit, és inkább amolyan kötőszavak, mintsem sértések. És ekkor megértettem, hogy baszd meg, bennem is él valahol egy Bayer Zsolt.

Ez egy bugyuta önreflexiónak hat, aminek elsőre úgy tűnhet, nem sok köze van az előválasztáshoz, pedig nekem fontos pontja volt ennek az egész hercehurcának, még ha kicsit nevettem is magamon.

Aki szokott olvasni, az tudhatja, hogy rendszeresen használom a kontraszelekció kifejezést, és hogy ez nekem mekkora vesszőparipám. Na most, amikor valaki 30 éve van úgy politikában, hogy minden létező választást elvesztett, amin indult, az számomra iskolapéldája ennek, így ez megalapozta az antipátiámat. Erre jött rá az iszonyatosan lekezelő stílusa, a "még nagyon fiatal vagy" jellegű elejtett megjegyzései, amikkel nyilván én is azonosultam, mert Orosz Annával kb. egyidősek lehetünk, illetve én is nagyon sokszor megkaptam már ezt érvek helyett, mert elég fiatalnak számítottam mindig a pozícióimban. Az se segített, hogy kinézetre azokat a tanárokat idézi meg bennem, akiknek sikítva menekültem ki az órájáról, vagy rendetlenkedtem szét azokat. Aztán jöttek a tartalmi dolgok, amivel betette a kaput (és ezt a DK-s szavazók figyelmébe is ajánlom). Elejtette csak mellékes kampányígéret gyanánt, hogy női kvóta. Na de nem csak a Parlamentben ám, amivel szintén megvan a bajom, de tudod mit? Ha a választók úgy döntenek, hogy szeretnének még 20 Dúró Dórát, Selmeczi Gabriellát, Bangóné Borbély Ildikót meg Kunhalmi Ágnest az országházba, mert attól mennyivel jobb lesz a nőknek, leszarom, eddig is idióták gyülekezete volt, sokat már nem ronthatnak rajta... Na de ő a vállalatoknál is bevezetné. És akkor itt elszakadt minden cérna. (Explicit tartalom következik)

Miakurvaanyád?! Te senki által meg nem választott, kontraszelektált, örökvesztes, nagypofájú, tehetségtelen szarházi, milyen jogon szeretnél te társadalommérnökösködni? Legalább egyszer a kurva életbe nyertél volna legitimitást a választóktól, akkor most eggyel kevesebb dologért küldenélek el a gecibe. Két perce még azt mondtad, hogy szabad piac. Te fogod baszd meg megmondani, hogy adott esetben rúgjam ki az embereimet, mert nem teljesítjük a kvótát? És a munkájukat elvégzed utána? A családjuknak te fogod elmondani, hogy miért váltak munkanélkülivé? Te fogsz velük leülni beszélgetni és átadni a kilépőpapírjaikat? Mi van akkor, ha a kvóta miatt kirúgandó férfi történetesen zsidó? Majd azt mondom neki, hogy "figyelj, most legalább nem azért, mert zsidó vagy"? Ha Dull Szabolcsot a kvóta miatt rúgják ki az Indexből, akkor is tüntettek a sajtószabadságért? Akkor hova állítjuk a barométert? A bányában is lesz kvóta? Vagy a tanároknál és a szociális dolgozóknál? Esetleg az orvosoknál? Vagy csak azért mondod ezt, mert pontosan tudod, hogy már csak a kvóta segíthet rajtad, mert a 200. elvesztett választásod után már a saját pártod se fogja erőltetni, hogy pozícióban tartson? Vezessétek be a DK-ban, meg otthon a négy fal között. Nem kérek ebből a szétbasszuk-politikából, amit csináltok. A társadalommérnökösködés mindig meszesgödörben végződik, párszor már kipróbáltuk.

Valami ilyesmi jött ki belőlem. Egyszerűen kihozta belőlem az, hogy amikor ezt végighallgattam, azonnal előjöttek azok az emlékeim, amikor a pályám során valakit ki kell rúgnom (szerencsére nem sok ilyen volt). Higgyétek el, borzalmas érzés. Hiába volt minden esetben jó indoka a cégnek a munkaviszony megszüntetésére (pl. kamerán rögzített lopás), ez lelkileg az egyik legmegterhelőbb része a munkámnak, és ugyan soha nem futamodtam meg ettől a felelősségtől, lehetőleg szeretném ezt minél kevesebbszer átélni. Nem lettem hirtelen Fidesz szavazó, legfeljebb még egy kicsit jobban megutáltam a Gyurcsány-pártot, viszont szerintem egy rövidke pillanatra megéreztem a fideszes szavazó dühét, ami bekapcsol, ha a 2010 előtti garnitúra belengeti a kiváló ötleteit. Amennyiben olvasna kormánypárti szimpatizáns, nyugodtan cáfoljon meg, ha homályban vagyok a dühével kapcsolatban, mindenesetre én itt éreztem egy kis lelki közösséget. Én komolyan gondolom, hogy szeretném minél jobban megérteni, átérezni, és elfogadni az ő haragjukat, mert a jelenlegi - szerintem rossz - állapotból az ország csak akkor juthat ki, ha az nem egyik-másik csoport kárára történik, és ugyanúgy küzdeni fogok az ellen, hogy őket igazságtalanság érje, ha úgy adja a helyzet, mint ahogy most az engem érők ellen küzdök a magam szerény eszközeivel.

Voltak még érdekes/értékes pontjai ezeknek a vitáknak (egyre majd még kitérek), de nekem ez a személyes élmény volt, ami a leginkább megragadt. Szerintem az ellenzéki szavazóknak hatalmas felelőssége az, hogy legalább valamilyen szinten próbálja megérteni ezt a dühöt, elégedetlenséget, fenyegetettséget, amikor leadja a szavazatát, mert nem elég bólogatni, amikor azt mondják, olyan országban akarunk élni, ahol az emberek nem félnek (legfeljebb a bűnözők/tolvajok), olyat is kell csinálni. Számomra egyértelmű, hogy legalább egy olyan párt van az ellenzék soraiban, akiknek nem ez a szándéka.

 

Komoly bukták is voltak azért

Csak néhány szót gondoltam ejteni Fekete-Győr Andrásról és a mindent elsöprő, 3,4%-os eredményéről, mert földön fekvőbe nem illik belerúgni, de néhány fontos tanulsággal az ő teljesítménye is szolgál.

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy az nagyon árulkodó, amikor a Momentum sorra hozza be az egyébként választáson is abszolút nyerhető körzeteket, illetve még a vesztes jelöltjeik között se nagyon volt olyan, aki 20%-nál rosszabb eredményt ért volna el, ehhez képest a miniszterelnök-jelöltjük, akinek ezt a kócerájt vezetenie kéne, ilyen siralmas eredménnyel zár.

Aki olvasott már régebbi politikás posztokat tőlem, az tudhatja, hogy Fekete-Győr Andrást tehetségtelen politikusnak tartom, aki szerintem az ég világon semmit nem gondol a világról, és a kampány utolsó egy hetére (illetve a második jelölti vitára) volt csak képes nagyjából összeszedni magát, és ugyan ennyire pocsék eredményre én se számítottam, azért ez várható volt.

Nagyon rossz stratégiai gondolkodásra és önhittségre vall, hogy Fegyőrt nem szedték le a pályáról (vagy lépett hátra magától) legkésőbb 1-2 héttel a Partizános interjúja után, amikor már látni lehetett, hogy ez az emberek agyába beégett, és nem fogja tudni megfordítani (nem, a vágatlan se volt jobb, hiába mondja). Ezerszer jobb alkupozícióba kerültek volna, ha beáll egy másik jelölt mögé. Más kérdés, hogy alapból hülyék voltak, hogy őt indították. Értem, hogy ez a buli (egy jelöltet kivéve) a pártelnökök versenye, de a politikában nem csak akkor van szükség pragmatizmusra, amikor vonakodást színlelve eltesszük Bitó Laci bácsi kitömött borítékjait, mert hát kell pénz lóvéra, hanem akkor is, amikor mérlegelünk, hogy elindítsunk-e egy félhülyét a választáson. Meggyőződésem, hogy - a legnagyobbtól idézve - ha egy kecskét indított volna el a Momentum, nem csak a miniszterelnök-jelölti, de az egész előválasztáson jobb eredményt értek volna el, Fegyőr kerékkötő volt.

 

Jakab Péter volt a másik, aki a vártnál jóval kevesebb szavazatot kapott. Én arra tippeltem, hogy nem fog bejutni a második fordulóba, és egy orrhosszal le fog maradni Márki-Zay Pétertől (mindezt a nemlétező elemzői tudásomra alapoztam), de a 7% lemaradás az egy kurva nagy orr. Az egy nagyon hazug Pinokkió szteroidon. 

Volt ennek sok tényezője, például az, hogy a Jobbik elengedte a fővárost, ahol még ha nem is túl népszerű, még egy közepes eredmény is sok szavazatot jelent. Arra számítottak, hogy vidéken megvan a bázisuk, és majd ott behozzák a lemaradást, ehhez képest a vidéki körzetek többségét Dobrev Klára húzta be, akit váltakozva követett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, Jakab csak egy-két körzetben tudott a negyedik helynél jobb eredményt elérni. Bárcsak szólt volna valaki Jakab Péternek, hogy a DK-val való lepaktálás esetén valaki mindig rosszul jár, aki nem a DK. A Jobbik nagyon sok kampánytémát és mutatható arcélt vesztett azzal, hogy DK-kompatibilisre kellett magukat hangolniuk, ehhez képest a KékFidesz nyugdíjas szektája meg vezényszóra behúzta az ikszet oda, ahova mondták neki, és egy csomó nyerhetetlen vagy nehezen nyerhető körzetben győzelemhez segítették a jobbikos jelölteket. Nekik ez kb. nem került semmibe.

De nem ez volt az egyetlen ráfizetés a sztoriban. A Jobbik 29 körzetet hozott el, ami a második legtöbb az előválasztáson, ez pedig jól mutatja, hogy Jakab Péterre a saját szavazói se ikszeltek túl nagy lelkesedéssel. Nem ismerem az átlag Jobbik-szavazó lelkivilágát, ezért lehet, hogy igaza van azoknak az elemzőknek, akik szerint ez az egész azért történt, mert Jakab Péter nem mutatott kormányzóképességet, és a kemény (néha túltolt) felszólalások, és a parizerkampány (úgy tűnik, a Jobbiknál ez ilyen trend lesz, ezelőtt cukiságkampány volt) az ennyire volt elég.

Szerintem a magyar politikában az alkalmasság sosem volt olyan számottevő dimenzió, hogy ilyen "apró" hiányosságok miatt elforduljanak egy pártelnöktől, a szavazók elidegenítéséért keményen meg kell küzdeni, mint azt tette Fekete-Győr András. Jakab Péter, még ha komoly alkalmasságot nem is mutatott, nem égette be a saját pártját, a kampánya nem egy merő szekunder szégyenérzet volt a választók számára. Úgy gondolom, hogy a Jobbik elnökét a DK-val való összebútorozásért büntették meg a szavazói, és ezért tették máshova az ikszet. A konzervatív-jobboldali előválasztók találtak olyan alternatívát, aki nem gyurcsányozta magát össze. Nem tudom már, ki mondta, hogy az előválasztás egy politikai pornó, de ebben Jakab Péter meg se állt a 2 girls 1 cup-ig (nehogy rákeress) ezzel a DK-s paktummal, meg is lett a böjtje.

 

MZP the MVP

Aki igazán nagyot ment, az Márki-Zay Péter, aki minden várakozás ellenére bejutott a második fordulóba a miniszterelnök-jelöltek versenyében. Nincs mögötte pártszervezet, önkéntesekből áll a kampánycsapata, a sajtó rendre elhallgatta a nevét, szinte mindenki esélytelennek könyvelte el, alig volt olyan, hogy 5% fölé mérték a kutatások, a teljes kampányára annyit költött, mint Karácsony Gergely egy hét alatt fészbuk hirdetésre, és Dobrev Klárán kívül ő volt az, aki tisztességgel lejárta a kampánykörútját, és házalta végig az országot a maga konzervatív-liberális programjával. Az már csak ráadás, hogy a kampány utolsó hetéig a Facebook lekorlátozta az oldalát. Ilyen ellenszélben ez egy nagyon komoly politikai teljesítmény.

Az USA-ban töltött évei egyébként a kampányán is jól látszódnak. Én is dolgoztam amerikai cégnél, és gyakorlatilag ugyanezeket tanították nekünk is. Csinálj a hátrányból előnyt, legyél megkülönböztethető, legyél intakt, de mindig azokat a jellemzőidet told előtérbe, amik az adott helyzetben előnyödre válnak. Ezek ilyen megfoghatatlan humbugnak hatnak elsőre, de akkor nézzük meg a gyakorlatban, illetve, hogy szerintem miért tudott elvárásokon felül teljesíteni Márki-Zay Péter.

Nincs mögötte pártszervezet vagy nagyon kiterjedt hálózat, adja magát, hogy akkor ő lesz anti-establishment jelölt. Nekem önazonosnak tűnik ez a szerep, de ha nem lenne az, valószínűleg akkor is ezt javasolták volna neki a kampánytanácsadói. Erre felépített egy következetes kritikai narratívát az ellenzékkel szemben, ami, bevallom, számomra is szimpatikus volt. Jakab elnémította az anti-gyurcsány szólamait, Fegyőr vaktöltényekkel lövöldözött, Karácsony meg szokásához híven igyekezett mindent elkenni, gondolom arra várva, hogy egy váratlan pillanatban hátha ki tudja majd rúgni a széket a DK alól, Márki-Zay meg nagyon következetesen, a pártok által megrendelt kutatásokra hivatkozva, mindig elmondta, hogy az Underwood házaspárnak még mindig baromi magas az elutasítottsága. Nem kétezerhatozott, nem "gyurcsányozott" a szó klasszikus értelmében, egyetlen adat ismételgetésével letudta ezt a dolgot.

Ezt azért tehette meg ilyen könnyen, mert egyrészt tényleg egy világos, jobb-közép programot visz, tehát nem kell a szavazókat győzködnie arról, mint mondjuk a magukat baloldalinak mondó jelölteknek, hogy "jó, hát ugyanazt mondjuk, mint a Gyurcsányék, de azért mi nem vagyunk Gyurcsányék", másrészt nem is állt bele előnytelen deal-ekbe az óbaloldallal.

Gazdasági értelemben liberálisnak mondanám őt (vagy ha épp rosszindulatú vagyok, akkor piaci fundamentalistának), amivel szabad vegyértéke van a Momentum-szavazók felé, mellette konzervatív és magasan kvalifikált, polgári figura, így tudott kormányzóképességet felmutatni, tehát a Jobbik-szavazók irányába is tudott olyat mutatni magából, ami megnyerő. Ennek a két pártnak az elnökei pedig, mint azt fentebb is taglaltam, elég komoly taktikai hibákat vétettek, ezekből Márki-Zay mind kapitalizálni tudott. Fegyőr bénázásából ő és Karácsony, Jakab bénázásából pedig ő és Dobrev.

Az anti-establishment jellege miatt hitelesen tudja képviselni azt, hogy nem csak az elmúlt 12 évvel volt itt probléma, hanem az elmúlt 30 évvel, és a 2010 előtti korrupciós esetekben is szükség van felelősségre vonásra. Erre pedig, mint azt a mellékelt ábra mutatja, igény van a társadalomban. Ugyan Dobrev Klára hangosabban, és többször mondja el, hogy "elszámoltatás", de legyünk őszinték, az a rendszer, ami csak Orbánt számoltatja el, és Gyurcsányt nem, az ugyanúgy nem lesz demokrácia, és én nem elégszem meg azzal, ha Klára kiküldi a Ferit két hétre a kanapéra aludni, mert meghamisította a költségvetést. Ugyanehhez a pártnélküliséghez tartozik az is, hogy szerintem MZP volt az egyetlen a jelöltek közül, aki ténylegesen új szavazókat hozott be ebbe a képletbe (a "legendás" bizonytalanok köréből), míg a többiek a régi, már 2014-ben és 18-ban is meglévő tortát osztották el újra egymás között.

A vitákban rendre jól teljesít, elég kérlelhetetlen stílusa van (és néha el is szalad vele a ló, amin biztos dolgoznia kell), az egyéni körzetért folyó vitában felmosta a padlót a DK-s jelölttel (aki mondjuk a tenyérbemászó stílusával amúgy is elég öndestruktív volt), és be is húzta a körzetet mind egyéniben, mind a miniszterelnök-jelölti versenyben.

Amíg a többi miniszterelnök-jelölt hatalmas osztogatással és ígéretcunamival kampányol, hol ezzel, hol azzal, addig MZP tudott lenni a mérleg másik nyelve, hogy talán előbb derüljön ki, mennyi van a kasszában, mert valszeg semmi. Igaz, néha Karácsony is benyögi, hogy "nem szabad felelőtlenül ígérgetni", de csak ha éppen Gulyás Marci kérdezi, utána simán megy Facebook-liveozni meg az ATV-be, hogy gyorsan ráígérjen a többi jelöltre, meg hirdessen "jóvátételi programot", Márki-Zay Péter ehhez képest az egész kampányban tartotta ezt az álláspontját.

A személyes véleményem az, hogy én gazdaságilag nagyon mást gondolok a világról, mint Márki-Zay Péter, aki egy amerikai republikánus (nem trumpista) politikát visz, viszont az nekem szimpatikus, ha valaki nem kéthetente módosítja az ígéreteit és a világnézetét, hanem következetesen (hitelesen) viszi végig, amit gondol. Illetve az se utolsó szempont, hogy egyébként én egy szabad piaci környezetben, ahol a teljesítmény a fő szempont és nem a politikai hovatartozás, meg hogy kinek a seggét nyalom ki, nagyon simán elműködöm, mondhatni a nyertese lennék egy ilyen rendszernek, még ha belül úgy is gondolnám, hogy én egy fokkal szolidárisabb valamit preferálnék.

 

Kedves közvélemény kutatók, elemzők

Az a Magyarország, amit ti állandó jelleggel mértek, és elmélkedtek róla, nem létezik, elmúlt. Egy kicsit legyetek magatokkal önkritikusak, és vizsgáljátok meg annak a lehetőségét, hogy már réges rég kurvára nem elemeztek vagy értelmeztek semmit, hanem projektáltok. Értem, hogy egy részetek Karácsony Gergelyt szeretné (ez valszeg sajnos teljesül), a másik meg Dobrev Klárát. Azt is értem, hogy nagyon szeretnétek, ha Karácsony Gergely az lenne, amit próbáltok rávetíteni, de baszottul nem az. Ő a sunyin nevető harmadik, aki lapít, mint szar a fűben, mikor Fekete-Győr András és Jakab Péter elvitatkozik Tóth Csabán. Legfontosabb skill-jeként azt határozták meg a vele huzamosabban együtt dolgozók, hogy úgy tud mindenkit hátba szúrni, hogy utána nem haragszanak meg rá olyan nagyon. Ő az, aki az utolsó utáni pillanatban kifarolt Tóth Csaba mögül, aki egyszer el akarta ásni, aztán ölelgették egymást a bíróságon, nyilván tudta róla, hogy sáros, aztán amikor már tudni lehetett, hogy Hadházy nagy fölénnyel nyerni fog, Karácsony elárulta Tóth Csabát is, és rögtön ő lett az ellenzék lelkiismerete. Leckéztetni kezdte a többieket, hogy ő már vagy 10 perce nem támogat korrupt jelöltet, és ejnye bejnye.

Vagy ha ezzel nincs kedvetek szembenézni, akkor azt mondjátok meg, hogy miért van az, hogy a méréseitek eredményeit már meg se kell néznem, elég csak azt, hogy ki csinálta a kutatást? Ekkora statisztikai spíler vagyok? Aligha. Én is pénzből élek, nem azért, de ez már vér ciki. Legalább annyira, ha nem jobban, mint 2021-ben azt mondani, hogy "vér ciki".

 

Ki hova lépjen vissza és mennyit

Sajnos az Underwood házaspár kérlelhetetlenül darálja be az ellenzéket, és tök egyértelmű, hogy nem céljuk a kormányváltás, mert akkor már mind nyugdíjba mentek volna. Felmerült tehát az opció, hogy a három versenyben maradó jelölt közül valakinek vissza kéne lépnie, és úgy lenyomni a Klárát.

Nyilván jelenleg úgy áll a meccs, hogy Karácsony úgy érzi, hogy jár neki a következő politikai fokozat, és sajnos az a valószínűbb, hogy ő marad állva, nem Márki-Zay Péter. Én azért összeszedtem néhány szempontot, hogy szerintem ez miért faszság, de hát ez az érintettekhez úgyse fog eljutni. :)

- Mint budapesti lakos, örülnék neki, ha nem politikai ugródeszka lennénk itt a fővárosban, hanem végre lenne gazdája a városnak
- Az ellenzéknek nincs másik rendesen felépített főpolgármester-alapanyag politikusa, és ha még egyszer bármilyen kontextusban meg kell látnom Falus Ferencet, esküszöm írok egy levelet Kim Jong Un-nak, hogy ide küldheti a kísérleti rakétáit, és aláállok
- Ha az ellenzék feladja a fővárost, a Vitézy-Fürjes duó be fogja húzni (amivel egyébként lehet, hogy kevesebb bajom lenne, mint most Karácsonnyal)
- Mindenki sima Karácsony győzelemre számított, sokáig úgy kezelték az előválasztást, mintha csak neki akarnák kigurítani a vörös szőnyeget, ehhez képest nem lett túl acélos az eredménye, pedig a világ összes pénzét elköltötte kampányra kétszer
- Ezek alapján Karácsony inkább van leszállóágon, és egy erodálódó támogatottságú jelöltnél fennáll a veszély, hogy a visszalépésből nyert pluszt elveszíti útközben (egy döglődő vállalkozásba is csak akkor teszel pénzt, ha azzal átalakítás/újragondolás is jár)
- Márki-Zay Péter eddig minden esetben többszörösen elváráson felül teljesített, kétszer Hódmezővásárhelyen, most meg az előválasztáson, ezt inkább nevezném felívelő tendenciának
- Karácsony Gergely milliárdokat égetett el a kampányában, MZP a töredékéből tudta felépíteni magát, ez alapján előbbi elég szarul kampányol
- A Fidesz ellenkampányából (Stop Gyurcsány, stop Karácsony ugyebár) vajon melyik jelölttel lehetne jobban kifogni a szelet? Ráadásul eddig akárhányszor komolytalannak, esélytelennek mondták Márki-Zayt, mindig nyert, és most is statisztázzák, szerintem ezzel egész jól megágyaztak neki
- Érdemes azért számításba venni azt is, hogy a Fidesz kampányainak (még ha nagyon rosszindulatúak is és ferdítenek) mindig van valami igazságmagja. Lehet, hogy Karácsony nem 99% Gyurcsány, csak 10, de szerintem az is sok
- Sok olyan szavazó van, aki inkább leszavaz a Kutyapártra, ha MZP visszalép

 

No, hát így hirtelen ezek a gondolatok születtek meg a fejemben az előválasztás kapcsán, azt a bejegyzésben is írtam, és továbbra is fenntartom, hogy nem vagyok felkent elemző, ez egy szubjektív vélemény, amiben néha biztosan igazságtalan és túlzó vagyok, de érdekel a ti véleményetek is, ha van kedvetek megosztani, és végigszenvedtétek ezt velem idáig. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://readmylife.blog.hu/api/trackback/id/tr3616706124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter 2 2021.10.03. 20:51:09

Érdekes voltál, még hanem is mindennel ért egyet az ember. De a végén módosul-e a véleményed, ha MZP nem "visszalép", hanem "mögéáll", ahogy most szó van róla?

whateveritis 2021.10.03. 21:11:50

@Péter 2:
Köszi, hogy időt szántál a bejegyzésre :)

A véleményem Karácsonyról nehezen billenthető jobb irányba, mert évek óta keményen dolgozik azért, hogy azt gondoljam róla, amit, de gondolom a kérdésed inkább arra vonatkozik, hogy pl. szavaznék-e rá, ha végül ő kerül ki győztesen. Őszinte leszek, nem tudom. Zsigerből most azt mondanám, hogy nem hiszem, mert én alapból előválasztani se terveztem, aztán úgy voltam vele, hogy nézzük meg, hogy mit tud produkálni egy számomra hitelesnek tűnő outsider jelölt, még ha világnézetben nem is állunk egymáshoz olyan közel. De aztán ott van az is, hogy a kormánypárt a szakmám nagy részét (turizmus) kilopta alólam, és a Kubatov-lista alapján (ahol sok kollégámmal egyetemben a "nem barát" szekcióba kerültünk valahogy) kvázi politikai alapon zárják ki az embereket a munkaerőpiac egy jelentős részéről, ami okoz némi problémát a mindennapi életben.

Úgyhogy a rövid válaszom az, hogy jelenleg úgy érzem, nem szavaznék le másra, de egész biztos megpróbálnám magam meggyőzni, hogy mégis.

Ha Klára nyer, akkor még a rendszerszintű ellehetetlenítésük ellenére is, öndestruktív módon leszavazok a Fideszre, legfeljebb éhen döglök, mert a magam eszközeivel máshogy nem tudnék beinteni neki. (Ezt valószínűleg én se gondolom komolyan, de a politika mentén azért néha kijönnek ezek az érzelmi válaszok :D)

ulpius66 2021.10.03. 21:13:19

Nekem bejön ez a "visszalépésősdi"!

Karácsony is, meg Márky Zay is lépjen vissza egymás javára!
(ennél mán csak az volna pikánsabb, ha a gyurcsányiné is visszalépne.....)

CSOKKI MÁLNA 2021.10.03. 21:13:20

Egy biztos: én stabil Klári szavazó vagyok.:)

whateveritis 2021.10.03. 21:20:05

@ulpius66:
Hát tudom amúgy, hogy ennek a visszalépősdinek lehet egy negatív megítélése, de a kétfordulós választások általában ilyenek, 2010 előtt mindenkinek így lett meg a kormányzó többsége. No meg ugye az első fordulóban is az egyéni képviselők szintjén volt összesen 30nemtomhány visszalépés. Én akkor nagyon erősen kritizáltam ezeket (hekkelésnek neveztem többek közt), főleg azért, mert szerintem az egyéni jelölteknél is kétfordulós előválasztás kellett volna, és akkor ráérnek beállni egymás mögé a két forduló között.

Tudom, hogy viccnek szántad, de amúgy nem elképzelhetetlen szerintem az a forgatókönyv se, hogy ha olyan jelölt nyer, akivel tuti bukó a választás, akkor szép csöndben kifarolnak az "összefogásból".

ulpius66 2021.10.03. 21:27:52

@whateveritis:

Persze, hogy viccnek szántam.......csak nem jött be.......

Meg aztán kíváncsi lennék a miértekre is!

Egyáltalában mért lép vissza valaki? .... főleg bárki javára......

TELJESEN EGYÉRTELMŰ, HOGY MINDEN VISSZALÉPÉS A SAJÁT JAVÁRA TÖRTÉNIK!

MZP-BŐL SOHA AZ ÉLETBE NEM LENNE SENKI, HA NEM LÉPNE VISSZA!!!!!!
(így meg miniszterelnök-helyettes lesz........egyebekben meg az összes visszalépőnek előkelő helyet ígértek be a ballibsi listán.....)

whateveritis 2021.10.03. 21:38:39

@ulpius66:
Hát a "visszalépés valaki javára" részt úgy értem, hogy kiszáll a versenyből, és elmondja a szavazóinak, hogy támogassák a másikat a választáson. Ennek nyilván elkérik az árát, ebben teljesen igazat adok neked.

Abban is lehet, hogy igazad van, hogy egymagában nem tudna a második fordulóban nyerni, bár nekem ő ilyen sötét lónak tűnik, aki eddig mindig sokkal jobbat futott, mint azt tőle várták, szóval ilyen téren nem mernék jóslásba bocsátkozni. De látod, például nekem ez a pozíció osztogatás egyáltalán nem szimpatikus.

Főleg azért, mert - mondom, én nem vagyok elemző, szóval lehet, hogy nem így van - nekem úgy tűnt, hogy Márki-Zay alapvetően vállalásokat kért Karácsony Gergelytől, annak érdekében, hogy tárgyalhassanak, Karácsony válaszul meg pozíciókat ígért. Ez nekem egy kitérésnek/elkenésnek érződött. Számomra ez egy ilyen távolító mechanizmus, hogy olyan határozottan nem akarja adni a nevét bizonyos dolgokhoz, mint lehetséges elsőszámú vezető, hanem inkább kinevez embereket, akiket vagy fog támogatni a feladatukban, vagy nem, aztán ha nem, akkor a kudarcot is eltolhatja magától.

CSOKKI MÁLNA 2021.10.03. 21:38:49

@ulpius66:

Lépjen vissza mindenki, és indítsák Furcsányt áprilisban. Ez lenne a slusszpoén.:)

ulpius66 2021.10.03. 21:38:57

ALAPESET: VAN 106 EGYÉNI VÁLASZTÓKÖRZET, ÉS VAN HAT BALLIBSI PÁRT AKI ELINDUL EZEKBEN A KÖRZETEKBEN.

AZAZ VAN 6X106, AZAZ 636 INDULÓ.

A LÓFASZT MAMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ÖSSZESEN INDULT KB. 250 VERSENYZŐ, AZAZ A LEHETSÉGES INDULÓK KB. 40%-A!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

....ebből következően a ballibsi pártvezérek, mán a választások előtt visszaléptették a jelöltjeik több, mint 60%-t!

BölcsÉsz 2021.10.03. 21:39:09

Én sem értem, miért indítanak a baloldali pártok, olyanokat, akik sorozatban veszítenek, gondolom arra várnak, hogy az alattvalók megunják, és megválasztják őket, "hagyd magad, hamarabb szabadulsz!" alapon.
Még a nyáron olvastam az Indexen egy közvélemény kutatást. Ott az öt jelölt mellett volt egy olyan opció, hogy "valaki más". Erre is többen szavaztak, mit Fegyőrre. Már akkor vissza kellett volna léptetni. Lett volna idő felépíteni valakit helyette.

ulpius66 2021.10.03. 21:39:16

Még egy kérdés.

Lesz második fjorduló azokban az egyéni körzetekben, ahol egyik jelölt sem érte el az 50%-ot??????????????????????

Ziu9 2021.10.03. 21:39:30

Az utóbbi évek legizgalmasabb ellenzéki oldali történéseit látjuk. Én sem értek veled egyet mindenben, de az biztos hogy azzal hogy Dobrev behúzta az első helyet (fogadjuk el mondjuk, hogy az eredmény valós, és a kormánypárt ezt nem próbálta manipulálni), a cikk elején említett népi-urbánus törés azért szerintem előjön. Konkrétabban:

Meg tudtok-e pl. győzni, hogy MZP nem ugyanolyan jellem-e mint Rapcsák, meg mint Lázár. Egy lenézett vidéki városból tehetséggel, szorgalommal, és nyilván némi törtetéssel kiemelkedő arc, aki a saját életét veszi mintának, és a hatalmat is ilyen szellemben gyakorolná. Nem tartom KG-t (sem) kiemelkedő képességű politikusnak, de számomra (főleg 10 év OV után) az ő visszafogottabb kommunikációja vonzóbb.

Egy másik poszt toló véleményével amit pár napja olvastam, azonban egyetértettem, mely szerint KG jelölésével kapcsolatosan valós veszély, hogy a választásokig ha bármi történik Budapesten, akkor az ő személye kompromittálódik.

whateveritis 2021.10.03. 21:41:28

@ulpius66:
Eskü, válaszolok mindenre (ha szeretnéd), de kérlek, ne spamelj, és kérlek, ne "kiabálj" (caps lock és sok írásjel) :)

Nem veszik el a kommented, igyekszem mindent elolvasni és reagálni!

Köszönöm, ha figyelsz erre.

whateveritis 2021.10.03. 21:47:10

@ulpius66:
Kérdésedre válaszolva, nem lesz második forduló az egyéni képviselőjelöltek esetén, ha jól tudom.

Az számomra is lejött, ahogy a fentebbi válaszomban is fogalmaztam, hogy sok visszaléptetés volt az első forduló előtt, viszont a számadat az valószínűleg ennél alacsonyabb, mert sok pártnak alapból se lett volna meg a 106 egyéni jelölt. A Momentumnak, LMP-nek, Párbeszédnek egész biztos nem. 71 körzetben kell elindulni az országos listához, szóval szerintem az jobban közelít a valósághoz, ha ezt vesszük alapul, de az utóbbi 3 kisebb párt valószínűleg ezt nem tudta volna teljesíteni, úgyhogy ha nagyon saccolnom kéne, akkor kb. 30% lehetett az "el nem indított" (de ugyebár ezt nem tudhatjuk pontosan) vagy visszaléptetett jelöltek aránya.

whateveritis 2021.10.03. 21:55:34

@BölcsÉsz:
Egyetértek veled, bár egy bizonyos szintig - az amolyan tanulófázisban - szerintem még nem bűn a mennyiségi próbálkozás. A nagy gond azzal van, amikor valaki már országosan ismert, mindenki tudja róla, pontosan kicsoda, és szavazzák le akárhányszor csak elindul. Nyilván nekik se kívánom, hogy dögöljenek éhen, de ilyenkor érdemes lehet megfontolni, hogy beültetik őket valami pártszervezetbe aktát tologatni, mert a választók elég egyértelműen kinyilvánították a véleményüket. Az általam példaként felhozott képviselő szerintem különösen destruktív módon működik a közéletben, szóval őt speciel tényleg szívesebben látnám nagyon messze a politikától.

Az a durva, hogy egyébként nagyon fel se kellett volna építeni. Leigazolták Szél Bernadettet, aki volt már listavezető választáson, csinált végig országos kampányt, vitákat, parlamenti rutinnal is rendelkezik, szóval ha a Momentum nem akart volna vesződni egy új jelölt felépítésével, akkor igazából csak le kellett volna nyúlnia érte. Nyilván, nem vagyok elemző, szóval lehet, hogy pont ugyanígy szerepeltek volna, de nem valószínű.

ulpius66 2021.10.03. 21:55:53

@whateveritis:

Mi az a "spamelj"?

Szeretném ha válaszolnál!
(főleg arra, hogy mi az a "spamelj"?)

ulpius66 2021.10.03. 21:55:54

@whateveritis: "..nem lesz második forduló az egyéni képviselőjelöltek esetén..."

AKKOR MILYEN MÁSODIK FJORDULÓRÓL BESZÉLÜNK?

ulpius66 2021.10.03. 21:55:55

MÁN A BALLIBSI ELŐVÁLASZTÓSDIBAN INDULÓ 250 VERSENYZŐBŐL KB, SZÁZ KAMU-INDULÓ VOLT!!!!!!!
(értem ezalatt azokat, akik 1.000 szavazat alatt kaptak.....)

whateveritis 2021.10.03. 21:59:38

@ulpius66:
A spam-elés egymás után sok üzenet/komment elküldése. Arra kérlek, ha nem veszed ezt sértésnek, hogy a viszontválaszaidat egy kommentbe sűrítsd mindig (5000 karakter a limit, simán beleférsz), mert ha sokszor küldesz el kis szövegeket, akkor könnyen átláthatatlanná válik a komment mező a többi olvasó számára, aki szintén szeretné esetleg követni a diskurzust. Ez ilyen fórumos/blogos etikett. Megköszönöm, ha figyelsz erre.

whateveritis 2021.10.03. 22:19:29

@Ziu9:
A Budapestes szempont szerintem nagyon fontos, amit behoztál, én pl. ebbe bele se gondoltam, de nagyon igazad van, illetve az általad olvasott posztolónak. Ennek kapcsán az ugrott be, hogy Vitézy Dávid például most turnézik a vasúti fejlesztésekkel, amiben azért mindig szán időt arra, hogy elmondja, mennyi beruházást vett át a kormány a fővárostól, amit utóbbi félbehagyott, nem tudott tovább vinni, stb stb. Az más kérdés, hogy részben a covid, részben az elvonások miatt, ezt nyilván nem teszi hozzá.

Szerintem nem alaptalanok a félelmeid (érzést elvitatni meg amúgy is baromság). Az, hogy valaki mintaszerű életet él, az nem jelenti azt, hogy a jelleme elbír ekkora hatalommal, egyben azt sem, hogy az mindenki számára minta lenne. Azt se mondom, hogy ezen én nem tűnődtem már el.

Én valamelyest hozzászoktam ehhez a stílushoz, mert elég kompetitív környezetekben dolgoztam, és ott gyakori az ilyen kérlelhetetlenség, de egyetértek veled abban, - ha jól értelmezem a mondataidat - hogy nem mindig lehet megmondani, hol húzódik a határ a céltudatosság és a voluntarizmus között. A törtető stílus mögött egyébként - saját tapasztalataim szerint - az is ott van, hogy nincs saját médiája, tehát nem tud cikkeket megrendelni a szimpatizáns sajtótól, hogy mondjanak róla jókat, és ezt a szerepet is saját magának kell betölteni. Én is kerültem már olyan helyzetbe, amikor egy munkahelyen ilyesmi módon kellett magamat képviselni, és elég kellemetlen érzés volt, mondjuk nekem nem is ment túl jól. :)

Ami számomra arra utal, hogy ő nem túlterjeszkedni akar a hatalmával, az pl. a szakértői kormány gondolata, illetve a baloldal számára fontos identitáspolitikai kérdésekben (azonos neműek házassága, orvosi marihuána legalizáció) például abszolút idomul, pedig fene tudja, hogy valójában egyetért-e ezekkel. Nagyon sokat lamentáltam azon, hogy egyáltalán elmenjek-e előválasztani, ezért igyekeztem a lehető legjobban utánanézni a dolgoknak, és a bejegyzésemben republikánus politikát emlegetek, de így átgondolva a felvetésed hatására, szerintem ő olyasmi politikát szeretne vinni, mint mostanáig a CDU Németországban.

Köszi, hogy időt szántál a bejegyzésre :)

ulpius66 2021.10.03. 22:19:48

@whateveritis:

Köszönöm a válaszod!
(mert tényleg fingom sem volt mi az a spamelés....)

ulpius66 2021.10.03. 22:19:49

Ma este mán nem szólok hozzá többet.......

Boldeone2 2021.10.03. 22:20:07

Nagyjából egyetèrtek a blogposzt állításaival. Én is Marky- Zay Pètert tartanám most a legjobb választásnak , ha az összellenzèk le akarja győzni Orbánt, azonban hallok olyat baloldali emberektől, hogy nekik már túl sok Márky - Zay jobbos politikája, volt néhány furcsa kiszólása , így nem szavaznának egy Márky - Zay vezette partszövetsègre . A kèrdès most az, hogy ki lesz a Hídember " ki tudja megszólítani egyszerre a baloldalt ès nemzeti közepet is. Márky- Zay ès Karácsony összegyúrása lenne az ideális ...Márky - Zay valójában Orbán fiatalabb , jobb megjelenèsű , erkölcsösebbnek tűnő "kiadása" . Autoriter, kemènykezű, vezetői típusú szemèlyisèg , így pont megfelel a magyar vidèki nèplèleknek
Karácsony Gergely viszont ennek pont az ellenzète : mellow, soft , nem egy vezetői alkat, vagy úgy is lehetne mondani hogy 21. századi bázisdemokratikus vezetői alkat, aki nem gyakorol , èpít tekintèlyt
A vèlemènyformáló èrtelmisèg jelentős rèsze is beállt mögè: Bod Pèter, Ifj Bibó István, Bojár Gábor, Ángyán József, Mellár Tamás, Tarr Bèla rendező, Majtènyi László alkotmányjogász , Bozóki András, Alföldi Róbert , ès mèg sokan mások
Ráadásul, több mint 40 ezer szavazattal többet kapott , mint Márky Zay - így ő is jogosan èrezheti , hogy neki kell kihívni Orbánt, mindenben tökèletes anti- Orbánkèt, külsőben ès habitusban is a teljes ellentète . A budapesti liberális èrtelmisèg egy ilyen posztmodern figurát szeretne az ország èlen látni

Márky- Zay viszont egy új "Orbánja " lehet az ellenzèknek , ès Magyarországnak is..Pálinkásèk őt támogatják , ès sok kiábrándult fideszes

Azt is èrdekes szempont , hogy ki lenne jobb a Fidesznek...
Karácsony egy jobb választás, hiszen az orbáni alkotmányt nem bántaná , csak 2\3 birtokában , illetve nem igen szamoltatna el senkit , de a nemzeti megbèkèlès jegyèben mèg ki is tüntetne fideszes politikusokat
Ilyen èrtelemben valóban ő a közös nevező , hiszen mindenkinek jó lehet , mèg Orbánèknak is

Márky- Zay viszont veszèlyes lehet, ő megtrükközheti az alaptörvènyt ès szigorú elszámoltatást ígér , ahogy Dobrev
Ráadasul , egy csomó embert , eddig hallgató embert, akik valahol a politikai közèpen álltak behozhat a szavazók táborába a valódi rendszerváltás ès elszámoltatás ígéretével
Ha győz az előválasztáson , jó sok listás helyet fog kérni az ellenzèk közös listáján pártjának ...

Elmondhatjuk , hogy megszületett a magyar politika új fenegyereke , aki lezárhatja az orbán- gyurcsány korszakot. Egy új, fiatalabb generáció válthatja a kiöregedőket a hatalomban

Ekrü 2021.10.03. 22:20:15

@ulpius66:
"(így meg miniszterelnök-helyettes lesz........"- Nem,hanem baloldali miniszterelnök-helyettes JELÖLT lesz.Miniszterelnök helyettes csak akkor lenne,ha a baloldal nyerne 2022-ben.
Abban viszont igazad van,hogy Marki-Zay sokkal inkább maga miatt fog visszalépni. Elvégre pár hónapon belül megpuccsolt miniszterelnöknek lenni nem éppen népszerű dolog. Gondolom felmérte,hogy milyen lehetőségei vannak 0 párttámogatással és 0 médiával a háta mögött egy Gyurcsi vezette ellenzéki koala miniszterelnökeként (már ha nyernének) és úgy döntött jobban jár ha ezt a pozíciót most előzékenyen átengedi másnak.

whateveritis 2021.10.03. 23:01:38

@Boldeone2:
Először is köszi, hogy megosztottad a gondolataidat, kiegészítéseidet. Úgy látom, sok ponton egyezik a véleményünk, éppen ezért a szerintem legfontosabb gondolatodra ugranék rá, és gondolnám egy kicsit tovább, ami pedig a legutolsó.

Merthogy ez lenne a legfontosabb. Én sokszor megírtam már ezen a blogon, - nyilván nem saját kútfőből pattant vélemény, én csak hangoztatom - hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc ugyanannak az éremnek a két oldala, amiben Karácsony Gergely tényező ugyan, de nem ő alakítja a dolgokat többnyire. Nem akarom egyébként elvitatni az eredményeit, ő egy olyan típusú figura, aki tudja, hogy melyik lepkét kell eltaposnia (környezetvédőnél csúnya ilyen szóképet használni, de a butterfly-effect az egy létező dolog) ahhoz, hogy egy hosszú eseményláncolat végén beessen az adott pozícióba, ami egy intellektuális teljesítmény. Viszont a gyakorlatban, amikor polgármesterkedni/kormányozni kell, ez valahogy kevésbé működik, és a fővárosi nagykoalícióban már akkor áll a bál, ha a Margitszigeti Szabadtéri Színpad vezetőjét szakmai alapon akarja kiválasztani, és nem Gyurcsány emberének odaadni puszira.

És igen, kifelé úgy tűnhet, ennek a túloldalán az autoriter karakterek vannak, ami szerintem nem teljesen igaz. Az élmény, amit a Karácsony-féle (egyébként tényleg értékelendő) ügyeskedés helyett akarhat a választó, az a tiszta győzelem, tiszta eszközökkel, az meg csak úgy működik, ha valaki céltudatosan, konkrét dolgokra kér felhatalmazást.

Márki-Zay Péter szerintem nem egy kifejezett autoriter figura, ő egy műszaki értelmiségi, ha már nagyon sorolni kell valahova az általam ismert archetípusok közül (tudtommal villanymérnök végzettsége is van). Többször volt alkalmam kivitelezési projekteken dolgozni, és mérnökökkel egyeztetni heti/napi szinten, és ott gyakran visszaköszönt ez a stílus, ami az én talán inkább humán beállítottságú lelkem gyakran helyre kellett rakja, mert ott tényleg azok a kérdések merültek fel, hogy az adott falat fel lehet húzni "A" "B" meg "C" módon, a "D" meg az, hogy ledől, tessék választani.

Politikára átértelmezve ez a stílus számomra azt jelenti, hogy van egy tiszta ajánlat, aminek vannak előnyei/hátrányai, de ha megkapja a felhatalmazást, akkor az úgy lesz, ő teljesíti a "megrendelést". Én sem értek egyet minden pontjával ennek az ajánlatnak, de tudnék vele élni, és ami mégfontosabb, hogy tudnám, mi az, amivel együtt élek. Mert a jelenlegi politikának ez elég nagy hiányossága, hogy az, amit mondanak, nagyon nincs szinkronban a gyakorlattal.

Egyébként megértem azt is, hogy a belvárosi értelmiségnek ezt miért nehéz lenyelni, mert szeretik az "egyrészt másrészt" dolgokat, meg azt, amikor kommunikációs szinten mindenki győzött, és elmondhatja hosszú publicisztikákban, hogy miért az ő liebling-je nyert. Ennek a rétegnek sokáig volt meghatározó szerepe a magyar politikában, én úgy gondolom, hogy részben az ő magatartásuk sodorta a fideszes klientúrát a szélsőségbe, de minimum tőlük tanultak. No meg ott a probléma, hogy Újlipótvárosból nem lehet választást nyerni. Újfent nem saját tollakkal ékeskedem, de a Demokratikus Charta és csatolmányai, örökösei már rég megértek a nyugdíjazásra. A posztban is utalok rá, hogy szerintem ők már csak projektálnak.

Gyakorlati vetülete ennek az, hogy szerintem egy olyan kormányzás nem lesz célravezető, ahol úgy teljesülnek az ilyen-olyan vállalások, hogy abból mi semmit nem érzünk, viszont Karácsony Gergely vagy valamelyik szóvivője minden este elmondja az Egyenes Beszédben, hogy márpedig az úgy van, megcsináltuk, mert Budapest után én kb. erre számítok, esetleg elmondja, hogy azért nem sikerült, mert a gazdasági hatalom még mindig Orbánnál van, akinek az elszámoltatását egyébként ő maga szeretné elkenni.

Tudom, hogy hosszú válasz, de azért még egyvalamit fontos megemlíteni: Budapesten a miniszterelnök-jelöltek versenyében Márki-Zay Péter lett a második Karácsony mögött, szóval könnyen lehet, hogy a nagyon hangos, médiafelülettel rendelkező ballib értelmiségieken kívül a többi állampolgárnak olyan nagy baja azért nem lenne vele, ha ő maradna állva.

Bocs a hosszú válaszért, igyekeztem érdemben reagálni mindenre :)

CSOKKI MÁLNA 2021.10.03. 23:02:09

@Boldeone2:

"Karácsony egy jobb választás, hiszen az orbáni alkotmányt nem bántaná , csak 2\3 birtokában."

Senki nem bántaná, csak szájalnak, hisz pontosan tudják, hogy egy ilyen húzással polgárháborús helyzetet idéznének elő. Nem nehéz fejben végigsakkozni.
Szépen kormányoznának majd ahogy lehet, beülnének a kényelmes bársonyszékekbe, és tömnék saját zsebeiket meg a pártkasszákat.Mert nem lehet más a politika...

whateveritis 2021.10.03. 23:10:46

@Ekrü:
Tudom, hogy nem neked írtad a választ, csak meg akartam jegyezni, hogy amúgy ez is egy érdekes (és lehetséges) szempont.

Ez viszont implicite tartalmazza azt is, - amire egyébként én is számítok - hogy egy esetleges Karácsony-kormányt is ugyanúgy gáncsolni fog a Gyurcsány-párt, ahogy egyébként megteszi ezt a fővárosban is, baromi kicsinyes módon, akár piti ügyek mentén is.

Ha ezt is hozzávesszük, akkor amúgy nem biztos, hogy Karácsonynak van nagyobb esélye ezeket a támadásokat kivédeni, mert ahogy elnézem, ő elegyensúlyozgat a pártok és a vélemények között, csak éppen nem jutnak egyről a kettőre. Ezzel szemben ha van egy egyértelmű vállalás, hogy "gyerekek, ezt fogjuk végrehajtani", és ezt olyan valaki képviseli, aki nem kezd el kihátrálni az első akadály után, az összetarthat egy koalíciót, mert úgy arcvesztés nélkül nem lehet belőle kijönni. De ez már tényleg csak buta kommentelői latolgatás részemről. :)

Mondjuk az is igaz, hogy azt nehéz gáncsolni bármiben, aki egyszerre ígér mindent és semmit, mert ahogy a bejegyzésben is utaltam rá, Karácsonynak nem probléma délelőtt felelőtlen ígérgetésről beszélni, és felróni az ellenfeleinek, hogy aztán délután az ATV-ben meg jóvátételi csomagot (osztogatást) ígérjen be. Szóval a minden és a semmi közül valamelyik biztos teljesül, de nagyobb valószínűséggel a semmi.

Ha meg Gyurcsány szét akarja robbantani az esetleges kormánykoalíciót, akkor meg szerintem tegyék meg, mutassák ki végre a foguk fehérjét, és tegyék világossá a választók számára, hogy addig nem nyugszanak, amíg csak és kizárólag náluk nem lesz a kasszakulcs. Talán egy második őszödi beszéd végre felébresztené a magyar társadalmat, és végleg eltakarítanák őt a közéletből.

whateveritis 2021.10.03. 23:17:48

@CSOKKI MÁLNA:
Annyiban vitatkoznék veled, hogy én egyáltalán nem vagyok biztos ebben a polgárháborús dologban. A magyar társadalom simán végignézte a NER kiépülését, a többezer milliárdos lopásokat, a szabadságjogok össze-vissza nyirbálását, a demokratikus intézmények leépítését, és még sorolhatnám.

Persze, lenne ennek visszhangja, hogy "jajj az Alaptörvény, most mi lesz velünk", de szerintem ilyenkor elég visszakérdezni, hogy egyébként tudják-e, mi az, és mi áll benne. Szerintem az előző alkotmányos berendezkedést is azért lehetett így felszámolni, mert az emberek többségének erről fogalma sincs. Hogy egy csúnya demagógiát hozzak be a végére, szerintem sokakban felmerülne, hogy "jól van, ez ide rakta az Alaptörvényt, az meg odarakta, de nem lett olcsóbb a benzin vagy a kenyér". Ebből implicite az is következik, hogy ha ezt az alkotmányos izét termékkapcsolásba tudják tenni egy bérrendezéssel és bizonyos igazságtalanságok megszüntetésével, akkor ez át fog menni. Más kérdés, hogy én ezzel egyetértek-e, vagy sem.

whateveritis 2021.10.03. 23:20:51

@ulpius66:
Egyáltalán nem a kedvedet akartam elvenni, ha esetleg úgy érezted. :) Szívesen veszem a véleményt/kritikát/kiegészítést, pontosan tudom, hogy nekem sincs mindenben igazam, én is tanulok ezekből.

C. Robert 2021.10.03. 23:23:05

Végigszenvedtem, nekem tetszik.

whateveritis 2021.10.03. 23:25:57

@C. Robert:
Köszönöm a pozitív visszajelzést, és hogy időt szántál a bejegyzésre!

dare 2021.10.04. 00:29:25

Október 13 a következő jelölti vita.
Aki ott győz, aki ott azon a vitán olyan hatást tesz majd rám, hogy látni fogom benne Orbán kihívóját, akkor arra a jelöltre le fogok majd szavazni.
Nincs favorit, nincs kedvenc, aki ott jól teljesít, aki ott el tudja velem hitetni azt, hogy remekül adja és nagyon jól állja a pofonokat (Orbántól csak nagyobbakat kapna), arra simán nyomok majd egy voksot.

whateveritis 2021.10.04. 00:36:28

@dare:
Ez a legjobb hozzáállás, kicsit irigykedem is rá. :) Általában én sem szeretem a favorizálást, de sokkal könnyebb volt megtartani a távolságot, amíg nem volt olyan jelölt, aki legalább részben el tudta nyerni a szimpátiámat. Én egyébként örülnék neki, ha ez egy olyan komoly vita lenne, ami tud rám hatást gyakorolni, és legalább enyhítene az averzióimon.

Köszi, hogy időt szántál a bejegyzésre!

Ekrü 2021.10.04. 00:39:38

@whateveritis:
"Ez viszont implicite tartalmazza azt is, - amire egyébként én is számítok - hogy egy esetleges Karácsony-kormányt is ugyanúgy gáncsolni fog a Gyurcsány-párt, ahogy egyébként megteszi ezt a fővárosban is, baromi kicsinyes módon, akár piti ügyek mentén is."-Ez így igaz,csakhogy mint kiderült az elmúlt évek alatt Karigeri sokkal butább annál,hogy ennek a veszélyeit felismerje.
Ő viszont pont az általad említett lavírozgatások miatt tovább tud ücsörögni a bársonyszékben,mert ameddig bólogat és teszi amit mondanak addig nem fognak hozzá nyúlni a következő választásokig,hisz remekül rá lehet majd kenni minden kudarcot.
"Ha meg Gyurcsány szét akarja robbantani az esetleges kormánykoalíciót, akkor meg szerintem tegyék meg, mutassák ki végre a foguk fehérjét, és tegyék világossá a választók számára, hogy addig nem nyugszanak, amíg csak és kizárólag náluk nem lesz a kasszakulcs. "-Szerintem ez már most is egyértelmű.Viszont nem kéne ezzel megvárni,hogy kormányt alakítsanak,mert az állandó belharcuk akkor már a mi bőrünkre menne.
Akar a fene új őszödi beszédet,elég az ha a régire emlékezünk és megismertetjük vele a jövő generációit.Ahhoz ugyanis,hogy új beszéd legyen, előtte csődbe kell vigyék az országot és én így 50+-on már nem szeretném megint elölről kezdeni. Úgyhogy meccseljék le először ott az ellenzéki térfélen,hogy melyik párt himbilimbije nagyobb,azt ha eldöntötték és egyértelmű ,hogy ki a vezérürü,akkor majd beszélhetünk kormányalakításról....

whateveritis 2021.10.04. 00:56:35

@Ekrü:
Nincs sok vita közöttünk, legfeljebb annyiban, hogy szerintem Karácsony pontosan tudja, hogy kígyót melenget (akik kígyóznak) a keblén, csak szarik rá, illetve tudja, hogy amíg csak lavírozgat, és gyakorlatilag ártalmatlan marad, addig maradhat az általad is említett bársonyszékben. Szóval ez nekem inkább tűnik kétoldalú dolognak, mint butaságnak. Bár ezzel együtt önmagam ellen is kell, hogy érveljek, ugyanis van egy ún. "logikai borotva" (logikát leegyszerűsítő szabály), hogy amit egyaránt lehet hülyeséggel és rossz szándékkal magyarázni, ott nagy valószínűséggel hülyeségről van szó, tehát valószínűleg neked van igazad. :)

Természetesen én se szeretnék új őszödi beszédet, a mi háztartásunk anyagi helyzete is elég keményen megsínylette a 2006-tól kezdődő ámokfutást, és itt nem is a "teljes csomag"ra gondolok, hanem egy újabb kirohanásra/elszólásra vagy olyan cselekedetre, amivel jobban láthatóvá válik a valódi arcuk.

Illetve még egy dolog: Nem az új generációt kell megismertetni/emlékeztetni szerintem, mert abban a korcsoportban tök egyértelműen nem kérnek belőlük, influenszerkedés ide vagy oda. A Ratkó-generáció (pluszmínusz pár év) tartja életben őket, ahogy a Fidesz táborának is egy jelentős részét adják, ők politikailag a legaktívabbak, az ő memóriájukat kéne felfrissíteni.

Mindenesetre egyetértek veled, és én is azt preferálnám, ha már a választások előtt kihúznák a méregfogát ennek a dolognak. Karácsonyban nem hiszem, hogy lenne ilyen szándék, Márki-Zayban talán.

Én azt a verziót támogatnám, hogy ha már úgyis itt össze-vissza akarnak alkotmányozni meg illegetimitást kikiáltani, akkor ne 2010 után keresgéljenek, hanem kiáltsák ki a 2006-ra a választási csalást (nem elévülő, simán lehet) és legyen akkorra datálva az illigetimitási küszöb. Ezt nem tudja megtorpedózni a Fidesz se arcvesztés nélkül, pedig a NER legnagyobb alapköve az valójában 2006, amit ha kilőnek, tényleg el lehetne indulni valamerre, és ezzel Gyurcsányék is mennének a levesbe. Ha lenne alkotmányjogban jártas ismerősöm, én biztos megfuttatnám ezt a verziót is :)

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.10.04. 01:34:27

Vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne lássa valaki, Karácsony egy nudlipártból kap egyre több lehetőséget, miközben valós teljesítménye abban áll, hogy leszavaznak rá balról. Ráadásként külföldről is kijelölték már mint kedvükre való kihívót, többször is. A többi jelölt csak a töltelék. Gyurcsány felesége, a kínos Fekete-Győr, meg a hőzöngő Jakab. Márki-Zay az egyetlen zavaró tényező, de ő az árulók legrosszabbika, aki elvből lesz az. Abszolút megbízhatatlan, ki tudja mikor jön rá, a baloldal ugyanannyira, ha nem jobban kínos, mint a Fidesz. Már most is anti-gyurcsanyista, ami nehezen lenne tolerálható miniszterelnökként, miközben a legerősebb kormánypártot ellenzi.
Az egyetlen érdekesség, hogy a négy éve összebútorozó MSZP-DK helyett, most DK-Jobbik páros ment és a többiek más lehetőség nélkül fogtak össze. Kérdéses, Molnár Gyula átállása után Gyurcsánynak még mennyi befolyása van az MSZP-ben? Mert ha őt támogatja a Jobbik és az MSZP is, akkor győzött baloldalon.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy valódi választási esély a Fidesz ellen csak akkor lesz, ha eldől ki a kiskakas az ellenzéknél. Erre persze egyetlen épkézláb esélyes van. Neki pedig fontosabb az ellenzék vezérének szerepét megszerezni, mint a választási győzelem. Hiszen nem akar úgy járni, mint Medgyessy Péter annak idején.

whateveritis 2021.10.04. 01:54:14

@megamovieboy:
Miért gondolod őt árulónak? Félre ne érts, nem a véleményedet szeretném elvitatni, csak nekem nem világos, hogy Márki-Zay kit árult el ahhoz, hogy megkapja ezt a cimkét. Meg hogy érted, hogy elvből lesz az? Ezek nem álkérdések, tényleg szeretném érteni. Nekem például kifejezetten szimpatikus, ha valaki hű marad az elveihez, még akkor is, ha esetlegesen nem értek egyet vele, és tartalmilag kritizálom.

Fekete-Győr és Jakab kiestek a versenyből, bár valószínű, hogy a pálya széléről is lesz azért szarkavarás. Az anti-gyurcsányista az szerintem megállja a helyét Márki-Zay esetében, de ez részemről is csak egy feltételezés, mert amúgy ő azon kívül, hogy Gyurcsányéknak a legmagasabb az elutasítottsága, nem mond egyebet, és nem száll beléjük komolyabban (pedig igény az volna rá). Viszont ez nem azt jelenti szerintem, hogy az egész DK pártot ellenzi, az inkább én vagyok. :D

Abban egyetértek, hogy nekem is van némi Medgyessy ésvagy 2002 utánérzésem a mostani helyzet kapcsán, csak én most ezt a helyzetet annyiban feloldhatónak látom, hogy ebben az esetben nem a Medgyessy-szerű tesze-tosza karaktert kell állva hagyni, és egy karakteresebb politikus lehet, hogy jobban tudja venni ezt az akadályt. Elvégre (elvileg) lesz egy kormányprogram, amit nekik végig kell vinni, és szerintem a választók nagyon csúnyán megbüntetik őket, ha ettől eltérnek, vagy valaki megpróbálja ezt kisiklatni.

eloi 2021.10.04. 02:21:04

@whateveritis: "Talán egy második őszödi beszéd végre felébresztené a magyar társadalmat, és végleg eltakarítanák őt a közéletből. "

Nem lehet eltakarítani, mert egyedül neki van pénze egy pártra. Egyedül ő nem a politikából él (hiszen már eleget lopott ahhoz, hogy neki a politika csak egy hatalmi játék legyen).
GyF-nek SAJÁT pártja van!
És elég pénze ahhoz, hogy azt finanszírozza.
Ezért igazodik hozzá(juk) az összes többi, mérhető tagsággal és szavazótáborral nem rendelkező öt-hat "párt", amelynek dolgozóinak állás kell, meg fizu. Tehát politikai pozíció.
A Jobbik is lement kutyába, mert Peti is megízlelte, hogy jobb a havi 2,4 millió, plusz számtalan juttatás, amit még ellenzékiként is megkap, mint a töritanári fizetés!!! ....

Már maga ez az egész összefogósdi, előválasztósdi, "sutba minden ideológiai, világnézeti és politikai ellentétet csak nyerjünk már végre", is a választási rendszer hekkelése.
Hiszen valójában kizárják azt, hogy a választók ideológiákról, politikákról döntést hozhassanak.
Egy választásuk lehet: Fidesz-KDNP vagy az ellenzék.

És, hogy az ellenzék mit fog kormányon csinálni, azt nem is tudhatja, hiszen ez attól függ majd, hogy milyen alkuk születnek UTÓLAG! Kik, milyen posztot, bársonyszéket, stb. kapnak MAJD.
... A politika és a célok pedig attól függenek, kinek milyen az ideológiája, felfogása a világról, értékekről...
Tehát ki, milyen értékek alapján fog dönteni a gazdaságról, az oktatásról, a családpolitikáról, nemzet politikáról, genderről..., mindenről.
Erre az ellenzék szavazói nem szavazhatnak. Mert nem is tudható.
Mi ez, ha nem hekkelés? Biankó csekk?

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.10.04. 02:24:42

@whateveritis: A szekértáborokat tekintve áruló. Márpedig a politikai kemény mag itthon így gondolkodik. Éppen ezért balról is gyanús lesz. Elméletileg szimpatikus, de csinál olyanokat, amik taktikailag nem jók. Az meg feltételezhető, az aki korpa közé keveredik mondás nála is helytálló. Márpedig a politika összes oldalán nyüzsögnek a disznók.
Pedig az egész DK + MSZP benne voltak az elkúrásban. Ha a baloldali szavazók észnél vannak, akkor az előző parlamenti választásokon kiejtik őket, kb. 40.000 voks kellett volna a bármely más pártra. Akár még a Fideszre is, mert megérte volna nekik még a 4/5-öt is négy évig., csak megszabaduljanak tőlük. Erre most még mindig itt vannak és együttesen a baloldal 50%-a az övék, azaz biztos királycsinálók, vagy kicsinálók. Márki-Zay azért van annyira értelmes, hogy tudja, ezekkel nem lesz normális kormányzás.
Gyurcsánynak nem volt olyan programja, amit valóban végre akart volna hajtani. Most sincs nekik, pedig fél év a választásokig. Dobrev semmit nem tud mondani gazdasági ügyekben. Még azt sem mondhatják, hogy titok, nehogy a Fidesz lenyúlja, mert azoknak aztán tutira nincsen rá szükségük.
Az egész bagázshoz képet Orbán két szinttel feljebb van. Gyurcsány meg ha megmutatja magát, 4-6% vidéki passzív megindul ellene szavazni, ami el is dönt mindent. Akármeddig kérdezgethetné a baloldali média Orbánt, mert a kényes kérdések elől ügyesen kibújna és közben a saját üzenetét meg felmondaná. Brüsszel tíz éve harcol ellene, de semmit nem tudtak elérni, nyilván mert ők is bénák hozzá képest. Amit el lehet érni, hogy egy normális ellenzék átláthatóbb, kevésbé pofátlan kormányzásra kényszeríthetné, de ettől messze vannak.
Van ilyen Csák Máté típus, akik bármilyen túlerő ellen kitartottak, nem tudták legyőzni őket, csak az öregség miatti halál bírt el velük. Akkor lehetne Orbánt legyőzni, ha az elemzői kapitális hibát vétenek. Ez a realitás.

whateveritis 2021.10.04. 02:37:29

@eloi:
Részben egyetértek veled, illetve nem vitatom, hogy a DK konkrétan az egyetlen rendesen megszervezett párt az ellenzéki oldalon (legnagyobb sajnálatomra). A Jobbik-DK paktumot én is ultragáznak tartottam, a szavazók szerintem ezt le is verték Jakab Péteren, viszont egyéni körzetek számában még akár azt is lehetne mondani, hogy bejött a taktikájuk, bár kérdés, hogy mennyit tudnak ezekből elhozni.

A hozzászólásod második részében is van igazság, bár itt muszáj hozzátenni, hogy az ellenzék nem jókedvéből választotta ezt a megoldást, hanem mert egy olyan választási törvényt fogadott el a Fidesz, ami kizárólag ezt a kétpólusú politikát teszi lehetővé (egy forduló, erős győzteskompenzáció, stb). Szóval egyetértek veled abban, hogy nagy valószínűséggel az ellenzék közös programjában nem lesznek nagyon erős arcélt vagy ideológiát követő elemek, vagy annyira vegyes lesz, hogy ezek kioltják egymást, viszont ez egy szükségszerűség, nem pedig kifejezett szándék. Igaz, történhetett volna úgy is, hogy valamelyik párt meg tud annyira erősödni az ellenzéki oldalon, hogy kannibalizálja a többit (és a DK erre több ízben kísérletet is tesz/tett), de ezt párszor kipróbálták, és nem jött be, úgyhogy ez maradt. Ettől még lesz nekik programjuk (bár nem akarom elkiabálni), ami fog adni egy képet a választóknak, hogy ez a koalíciós valami mit szeretne kezdeni, ha hozzá kerül a kormányrúd. Ennek fényében nem gondolom ezt biankócsekknek :)

Valószínűleg ha vége lesz a jelöltállítási folyamatnak, és a minielnök személye is eldől, akkor meglesz az irány, hogy kinek az "ideológiája" lesz a hangsúlyosabb a programban, bár szerintem ilyenje igazából egyik pártnak sincs, oldaltól függetlenül, kommunikációs panelek vannak max.

Köszi, hogy időt szántál a bejegyzésre

eloi 2021.10.04. 02:39:31

@whateveritis: "A magyar társadalom simán végignézte a NER kiépülését, a többezer milliárdos lopásokat, a szabadságjogok össze-vissza nyirbálását, a demokratikus intézmények leépítését, és még sorolhatnám. "

Ezek VÉLEMÉNYEK, nem tények!!! Balos vélemények. Mi meg jobbról másként látjuk.
Az azonban az lenne (tényállás), ha egy balos kormány TÖRVÉNYTELENÜL semmibe venné az alkotmányt, és bolsevik módon üldözné a politikai ellenfeleket!
Én nem vagyok egy forradalmár típus, de lehet, hogy valóban nem nézném tétlenül.
Ugyanis ezen az oldalon nem csak egy jobbos kormányzat áll, hanem az ország másik fele!

eloi 2021.10.04. 02:39:34

@dare: A gond ott van, hogy ha valaki simán megválasztaná DKlárát (és családját), mert meggyőzően dumál (mint Ferenc a 2002-es vitában!) Orbán helyett!
Akkor ez az ország tényleg menthetetlen.

whateveritis 2021.10.04. 03:00:09

@megamovieboy:
Sok ponton egyetértek veled, én is vertem a fejem a falba, amikor 40ezer szavazattal mégis bent maradt a DK a Parlamentben. Ha az MSZP nem kezd el velük boltolni a választókerületekről, akkor legalább a probléma egyik része kiesett volna, a szocik meg kb. ugyanennyi szavazatot kaptak volna, és már amúgy is évek óta önmaguk felszámolásán dolgoznak. Osztom egyébként a véleményed, hogy ha Fletó nagyon elkezd mozgolódni, az már önmagában egy mobilizáló hatást fog kelteni a fideszes (és valszeg nemfideszes) szavazókban, sőt, szerintem ezt már azzal megkezdte, hogy rendezett egy kiborulást azon, hogy Karácsonyék visszalépést fontolgatnak.

Én ezt a szekértábor dolgot nem tartom olyan súlyosnak, szerintem épp arra lenne szükség, hogy ebből megtanuljunk egy kicsit kijönni (főleg mi, szavazók), és észrevenni, hogy mindkét oldalon emberek vannak, akik - egy hangos kisebbség kivételével - nem a másikat akarják kisemmizni/megsemmisíteni, hanem különböző véleményen vannak az ország dolgairól, akár a neveltetésük miatt, akár azért, mert az éppen aktuális politikai berendezkedés rosszul érinti a mindennapi életüket. Tény, hogy ez szokatlan itthon, de ez az, ami előre visz. Márki-Zay mindig elmondja, hogy nála nem az nyer a beszerzésen, aki ellenzéki vagy fideszes, hanem az, aki a legjobb árat adja. Pont. Ez nekem, aki a versenyszférából jön, kifejezetten szimpatikus hozzáállás.

Egyébként vitatkoznék azzal, hogy nem mondanak semmit a gazdaságról, kurva nagy osztogatásokról beszélnek, amit én magam is problémásnak és kontraproduktívnak tartok. Nem mintha tudnám, hogyan kell választást nyerni, szóval lehet, hogy nincs igazam, és ezek az ígérgetések hoznak, ettől még az ízlésem ellen van. (Márki-Zay ebben is ellenpont, mert ő azt mondja, hogy előbb talán nézzük meg, mire van pénz, mielőtt elköltjük)

A Brüsszeles dologhoz: én őszintén szólva nem látom ezt a hatalmas harcot. Orbán Viktor szépen kiszolgálja a német autóipart olcsó munkaerővel és laza munkajoggal, ezért Merkel (mostanáig) bevédte, az EU meg kiadott ilyen hűde veszélyes nyilatkozatokat 1-2 évente, amikben leírják, hogy "aggódva figyelik a magyar helyzetet". Azért ez messze van attól az ádáz szabadságharctól, amit itthon kommunikálnak. A "bénák" részt az természetesen osztom, főleg ezek alapján.

Az, hogy Orbán két szinttel feljebb van-e, nem tudom, nyilván sok olyan eszköz birtokában van, amivel az ellenzék nem rendelkezik, no meg úgy alakította át a pályát, hogy minden esetben neki lejtsen, a Gyurcsány-terhelt ellenzéket meg kellően lábhoz szoktatta, hogy ne zavarjanak neki sok vizet, kivéve talán most az egyszer. Ettől még nem vitatom, hogy Orbán egy rutinos politikus (magyar viszonylag mindenképp kiemelkedő), aki sokszor tud olyan váratlant húzni, amivel megfordítja a meccset.

whateveritis 2021.10.04. 03:10:49

@eloi:
Hát most a "mi a tény, és mi nem" vitát lehet, hogy nem nyitnám ki, az intézményrendszerről és a szabadságjogokról elfogadom, hogy eltérően gondolkodunk, a lopásban nem tudok ilyen megengedő lenni, arra sajnos számos példát tapasztaltam a munkáim során is, de elég komoly tényfeltáró munka érhető el ezekkel kapcsolatban. Biztonság kedvéért gyorsan hozzáteszem, hogy nem a meggyőződésed és a politikai nézeteidet kívánom elvitatni, meg úgy általában senkiét, csak szerintem helytállóbb, ha azt mondod, hogy téged ez nem zavar. Amit szintúgy el tudok fogadni.

A második pontodra már a bejegyzésemben reagáltam, miszerint én senki politikai alapú üldöztetését vagy kirekesztését nem tartom elfogadhatónak, és meg tudom ígérni, hogy amennyiben ilyen történne, ahhoz én egész biztosan nem fogok asszisztálni, és a magam szerény eszközeivel küzdeni fogok ellene. Én tökre örülnék neki, ha ugyanezt kaphatnám cserébe. :)

eloi 2021.10.04. 03:11:01

@megamovieboy: Így igaz. Aki azt mondja magáról, hogy jobb-nemzeti-konzi-sőt keresztény, és utána beáll a ballib összefogásba, és tevőleg is lehetővé teszi a Gyurcsány-félék túlélését, sőt, visszajutását a kormányzati hatalomba, az áruló. (Enyhébben, ha nincs tudatában annak mit is tesz - de ezt MZP-nél kizárom -, akkor is hasznos hülye. Aki öntudatlanul, rosszul értelmezett küldetéstudtatból a saját értékközösségének árt, és az ellenfeleket támogatja.)
Ezt nehéz lenne másképp mondani.
Az összefogós társai mind homlokegyenesen mást gondolnak a nemzetről, értékekről, kereszténységről, családról..., mint a másik oldal, a mostani konzi-nemzeti-ker.demokrata kormány.
(Mi mást lehet mondani arra, aki a regnáló kereszténydemokrata kormányzat ellen az MSZMP összes még létező utódpártjával áll össze, plusz az új anti-keresztény liberálisokkal??? Akik ezt nem is rejtik véka alá?!!!)

MZP-nek, ha komolyan gondolta volna, hogy hol is áll, és ha úgy gondolta volna, hogy a mostani ker.demokraták rosszul csinálják, létre kellett volna hoznia egy másik ker.demokrata-konzi pártot, amire aztán lehetne szavaznia azoknak, akik szintén ide tartoznak, de szintén nem elégedettek a "régi" konzi-ker.dem. pártokkal. De nem ezt tette.
Pedig jó lenne ezen az oldalon is a verseny! Sok innovációt hozna. De így. Így nem.
Így MZP egy kollaboránsnak számít a jobb-konzi-ker.dem. oldalon. Aki alánk fog vágni, és ránk hozza az ellenséget.
Így már világosabb?

eloi 2021.10.04. 03:11:11

@whateveritis: Csak, hogy a jövőnk azon múlik, hogy kik, milyen ideológia és értékrend alapján, milyen döntéseket, törvényeket fognak hozni az elkövetkező években!
Ezt kommunikációs panelekkel nem lehet meghozni, sem elkenni.
Konkrét ügyekben kell konkrét döntéseket hozni, amelyek zömét aztán már nem lehet visszacsinálni.
Szóval nagyon nem mindegy, kik kezébe tesszük le a hatalmat ehhez.

whateveritis 2021.10.04. 03:27:35

@eloi:
Több dologra is igyekszem reagálni. Első körben ez az ideológia dolog. Ha van egy program, ami konkrét vállalásokat, gyakorlati dolgokat fogalmaz meg, akkor szerintem arról ideológiamentesen is lehet dönteni, hogy kell-e vagy sem. Sőt, sokkal inkább a gyakorlati dolgok számítanak. Random példa: a DK rendre azt mondja magáról, hogy "szociáldemokrata", miközben a programjavaslataikban nulla darab szocdem intézkedési javaslat sincs, egy sima neoliberális gazdaságpolitikát irányoznak elő, alkalmankénti osztogatással, szavazatvásárlással. Ilyen értelemben az ideológia fontossága bőven elmarad a gyakorlattól, illetve erre értem, hogy kommunikációs panel, meg egy elhibázott identitásháború. De említhetem a Fideszt is, aki azt mondja, hogy kereszténydemokrata, de a német CDU is ezt mondja magáról, és hát nem sok átfedést találunk a két párt programjában/működésében.

Amit mondasz, hogy alapítson új pártot, és próbáljon versenyhelyzetet teremteni a Fidesz felségterületén, szerintem nem reális, és nem járható út. Orbán Viktor egyik legnagyobb politikai teljesítménye - szimpátiától függetlenül - az, hogy a Fidesz kannibalizálta az összes számottevő jobboldali pártot, Kisgazdástul, MDF-estül. Én úgy látom, hogy az "egy a tábor, egy a zászló" elv mentén erre nem sok lehetőség lett volna. De valószínűleg ő alapból nem is ezt akarta.

Egyetlen dologra még hadd térjek ki, az pedig a "kollaboráns" és "ellenség" szavak. Oké, tök megértem, hogy nem kedveled őket, azt se vitatom, hogy erre indokot is szolgáltatnak, mást gondolsz a világról, de azért ez erőteljesen háborús szóhasználat. Ezzel nem ejnyebejnyézni akarok vagy ilyesmi, ez csak egy észrevétel, és téged idézve "a másik oldalon is emberek vannak" alapon szerintem nem jó, ha így kezeljük egymást.

eloi 2021.10.04. 03:39:12

@whateveritis: "Márki-Zay mindig elmondja, hogy nála nem az nyer a beszerzésen, aki ellenzéki vagy fideszes, hanem az, aki a legjobb árat adja. Pont. Ez nekem, aki a versenyszférából jön, kifejezetten szimpatikus hozzáállás."

Igen, én is voltam cégvezető és igen, én is alkudtam keményen, bekértem több ajánlatot, mert kevésből/végesből kellett gazdálkodnom.
Viszont nem kellett más szempontokat, sem társadalmiakat, sem politikaiakat, sem nemzetieket, sem nemzetközieket... figyelembe vennem. És ez nem mindegy.
Ezért egy jó vállalatvezető vagy akár polgármester, még nem lesz automatikusan jó politikus vagy országvezető. Az nagyon más kategória és más focipálya.

Csak egy példa: Vezetsz egy szegény országot, amelynek nincsen saját tőkés osztálya, viszont elvileg kapitalista rendszert vezettek be. Tehát a cégek döntően magán cégek. És építtetni akarsz valami nagyot, sok-sok pénzért. Bekéred az ajánlatokat nemzetközi szinten. Mivel a te országodban nincsenek tőkések így nagy magánvállalatok sem, akik meg tudnák a munkát előre finanszírozni és lenne kapacitásuk, gépparkjuk, know how..., tehát a legjobb ajánlatot külföldiektől fogod kapni! MINDIG! (Főleg, ha előzőleg már a te országodban is megszereztek minden létező erőforrást és kapacitást, vagyis felvásároltak mindent.)
Így biztos, hogy soha nem tud kiépülni az országod saját tőkés osztálya, amely aztán vállalatokat tud létrehozni, üzemeltetni, munkát adni százezreknek, és a pénzt ITTHON tartani, itthon újra beforgatni. ...
Tehát, vagy mindig viszi a közpénzünket egy külföldi tőkés/cég, vagy POLITIKAI döntést hozol, és egy magyar vállalkozásnak adsz megrendelést, akkor is, ha az csak drágábban képes azt teljesíteni. De azzal a reménnyel, hogy felnő és megerősödik majd annyira, szert tesz a szükséges know how-ra, tőkére, szervezetre, gépparkra... , hogy később már versenyképesen üzemeljen.

Az ilyen (stratégiai és politikai) döntésekhez nem elég jó szakembernek lenni, nem elég becsületesnek lenni, nem elég jó menedzsernek lenni..., ehhez jó és bátor politikusnak kell lenni. Aki tud a rábízott nemzet hosszútávú érdekeiben is gondolkodni, és meghozni a nem tetsző döntéseket is, azért, hogy a holnapban az országnak jobb legyen.

Tudom én, mert a világ úgy működik, ahogy, hogy közben neki sem lesz rossz. De valaki mindig jól jár. És, ha különben az országnak az a jó, ahogy ő dönt, akkor az ár lehet, hogy megéri!
Ha érthető, mire gondolok.

Ezért tartom zsákutcának, meg humbugnak a "szakértői" kormányt. Egy kormányzat MINDIG politikai! Amely foglalkoztat szakértőket, aztán dönt, ahogy az politikailag és társadalmilag is lehetséges és elfogadható. És az lehet, hogy nem pont az lesz, amit egy szakértő javasolt. Csak be lesz az is kalkulálva. Mérlegre lesz téve. De a döntés is mindig politikai.

whateveritis 2021.10.04. 03:52:07

@eloi:
Először is, köszönöm a kímerítő válaszokat, mindig értékelem, ha valaki nem küld el a fenébe csak mert épp nem értünk egyet valamiben.

Sőt, most egy csomó dologban egyet is értünk. Például abban, hogy a felzárkózáshoz szükség van valamilyen jellegű protekcionista gazdaságpolitikára. Ez elég konszenzusos megállapítás még a közgazdászok körében is.

Amiben nem értünk egyet, az a kivitelezés. Más országokban, ahol jobboldali protekcionista gazdaságpolitikát folytattak, ott stratégiai ágazatokat jelöltek ki, ahol különböző előnyökhöz juttatták a hazai vállalkozókat. Japánban ezek voltak a "keiretsu"-k (nemzeti nagyvállalat? valami ilyesmi), és ebből lett a Suzuki meg a Mitsubishi. Viszont ezt úgy érik el, hogy ezeket törvénybe iktatják, amihez utána lokálisan is tud mindenki igazodni, tehát ilyen értelemben nem politikai döntések születnek, a pályáztató szempontjából tisztességes verseny történik.

Magyarországon viszont nem ágazatok, hanem emberek vannak kijelölve, hogy kik nyerhetnek, és nyakló nélkül engedik nekik a túlárazást, mindezt úgy, hogy ezek java részt hozzáadott értéket nem termelő cégek, amik csak országhatáron belül életképesek.

Én azért nem tartom humbugnak a szakértői kormányt, mert ha nekik ki van adva (politikai alapon, igen, ebben nincs köztünk vita), hogy egy protekcionista felzárkózáspolitikát folytassanak, akkor ezt ők jobban, szakszerűen tudják kivitelezni, és akkor nem az lesz a végeredmény (tudom, hogy ez kényes téma), hogy a miniszterelnök veje és a miniszterelnök szomszédja tulajdonában lesz a fél turisztikai ágazat, aminek az állami támogatásait a miniszterelnök lánya osztja el. Amikor én szavazok, olyankor erre szavazok nemmel, és eszem ágában sincs senki nemzeti identitását kétségbe vonni vagy megsérteni.

eloi 2021.10.04. 03:53:56

@whateveritis: " elég komoly tényfeltáró munka érhető el ezekkel kapcsolatban"

Ha tények, akkor feljelentést kell tenni! :-)
Ugye. Ha meg mégsem, akkor vélemények.

eloi 2021.10.04. 04:02:54

@whateveritis: Azt írtam le, hogy hogyan látjuk egymást, és a saját "árulóinkat"! (Már mint az oldalak, szekértáborok.)
Én sem élvezem, hogy lényegében hidegháború van, de az van.
Hogy ki kezdete... arról megoszlanak a vélemények. És azok is már "oldalfüggően".

Azt értem, hogy nehéz egy nagyobb pártot építeni, de hogy meg sem kísérlik? Azt nem.
Ráadásul azzal a kifogással, hogy úgy sem lehet mert, a Fidesz...
Ez nem igaz.

Magad írtad, hogy MZP éppen a semmiből hozott össze egy harmadik helyet! Párt nélkül, háttér nélkül, média nélkül, pénz nélkül.
Tehát lehet!
Csak sok a kifogás. Amelyekkel azt leplezik, hogy nincs olyan árujuk, amire sokan vevők lennének.
Ha van/lenne, akkor szavazó is lenne!

Az ellenzéki pártok egyszerűen nem ajánlanak semmi olyat, amire az emberek vevők lennének, amire tömegesen szavaznának. Ez ennyire egyszerű.
Amint jön egy szál ember és mond valamit amire felfigyelnek, mert az kell nekik, azzal egyetértenek (és nem egy sor olyan dolgot, amit törpe kisebbségek akarnak lenyomni a torkukon) máris húzzák az x-et.
Ahogy írtad te is: nem kell azonnal nekimenni az alkotmánynak, nem kell eltörölni minden programot - pl. a családtámogatásokat - mert azokat a Fidesz találta ki, ki kell mondani továbbra is, hogy GyF-ék is a felelősök között vannak..., stb. És mivel az emberek is ezt gondolják, MZP kapott egy rakás nem várt szavazatot!
Párt háttér, pénzek, hálózat, aktivisták hadai nélkül is.
Tehát nem igaz, hogy nem lehetne a jobb-konzi oldalon életképes alternatívát felépíteni.
Ráadásul erre igény is van!!!
Ezért lőtt bakot MZP azzal, hogy nem ezen dolgozott, hanem beállt a korpa közé.
És, ha részben az ő hátán másznak vissza a konzik, keresztények ellentétei a kormányra, akkor ezt az esélyét örökre el is játszotta.
Épp úgy, ahogy a néppártosodó Jobbik vagy az LMP Schiffer után. :-(

whateveritis 2021.10.04. 04:20:43

@eloi:
Hát, valszeg abban nem fogunk tudni megegyezni, hogy MZP-nek milyen lehetőségei lettek volna a másik oldalon, meg neki szerintem az "eredettörténete" is ezt a lépést indokolta. Lehet amúgy, hogy neked van igazad, abban biztos, hogy ez már sose derül ki. Én úgy látom, hogy ő azért tudott jól szerepelni, mert a bizonytalan szavazókat tudta megszólítani, amihez kellett ez az "ellenzék ellenzéke" körítés.

Szerintem a "ki kezdte" témában már egyre kevésbé oszlanak meg a vélemények. Nyilván, van egy gyurcsánypárti nagyon aktív szavazóréteg, akik hangosak, de például én azt gondolom, hogy az, ami most van, nagyon sok szempontból következménye annak, amit a ballib oldal csinált 2010 előtt, nem csak a Fletó a kormányzásával, hanem igyekeztek mindenhogyan elszívni a levegőt a jobboldal elől, és egy ilyen újlipótvárosi belterjes közeg próbálta fingani a Passzát szelet, és mindenkit kirekeszteni a "szalonból", aki nem volt szimpi. Úgyhogy én azt gondolom, ők kezdték. Egyben azt is gondolom, hogy ellenkező előjellel ugyanezt megcsinálni semmivel se jobb.

Én egyik irányból se támogatom a teljes eltörlést, mert akkor csak egyre nagyobb romhalmazokra fogunk elkezdeni nullából építkezni. Alkotmány-legitimitási témához én nehezen tudok hozzászólni, csak így önmagában tudom a dolgot megfogni, és mint elemet beilleszteni különböző mondatokba, én egy ellenzéki kormányfő helyében nem az Alaptörvénnyel kezdeném, hanem a 2006-os választásokkal. A választási csalás kimondása is rengeteg mostanáig ható, későbbi kormányokat is érintő legitimitási kérdést kinyitna, és egy csomó jogi lehetőséget játékba hozna, és ezzel Gyurcsány se úszhatná meg a dolgot, és ez is tudna nagyot ütni a mostani erősen egyirányba berendezett intézményrendszeren, viszont ezzel a jobboldal is kapna némi igazságtételt (amit 12 évnyi kétharmaddal azért a Fidesz is megtehetett volna, teszem hozzá).

eloi 2021.10.04. 04:41:12

A személyes érintettség persze irányítja az ember kezét szavazáskor. Ezt megértem. És tudom, hogy egyébként is 80%-ban érzelmi döntéseket hozunk.

Könnyebb - nekem - ha nem vagyok érintett és bárki legyen kormányon és eteti a holdudvarát, én egyiktől sem kapok semmit. Közvetlenül. Tehát mindegy ki "lop". (Mert, hogy mindig lesz ilyen, az biztos. Naivitás és utópia azt hinni, hogy nem így lesz, vagy azt, hogy máshol nem így van. Mert de. Japánban sem ülhet bárki be egy állami cég élére, és ott sem kapja meg bárki az állami megrendeléseket. Ahogy Németországban vagy az USA-ban sem. Nem véletlenül van tolongás a hatalomért és van tétje minden választásnak. Tényleg ne legyünk naivak.)

Másrészről viszont nagyon is érintett vagyok. Pl. apaként, hogy kapok-e adójóváírást, családi kedvezményeket, olcsó hitelt, lakásépítési, felújítási támogatásokat... stb.

Vagy patriótaként, hogy lesz-e még Magyarország ötven, száz év múlva vagy már csak egy nemzeti kisebbség leszünk egy Európai Egyesült Államban???

Vagy keresztényként, hogy vajon ránk engedik-e a muszlimokat tömegesen és kezdődhetnek majd újra a vallásháborúk, konfliktusok?
Vagy, hogy az összes fogalmunkból, intézményünkből - család, házasság...- viccet csinálnak-e vagy egy ideig még annak hívunk mindent, ami valójában? ...
Hosszan lehetne sorolni.

Ha így nézem és a jövő szempontjából és az egész magyarság szempontjából, akkor már súlytalan az összes jelenkori "lopás" (amiért azért most legalább kapunk is valamit), meg minden Mészáros, Gyurcsány, Csányi, Kóka, XYZ. akik jól jártak és milliárdokhoz jutottak. Mert jókor voltak jó helyen.
Ez így megy. Mindig így volt és így is lesz.
Történelmi léptékben nem számítanak semmit.
Sehol nem lesznek a ma politikusai és milliárdosai akkor, amikor a ma döntéseinek következményeivel kell majd együtt élniük az utódainknak! Azzal, ami igazán fontos.
Hogy mit döntünk a bevándorlás, a gender, a család, a határontúli magyarok, az EU/EEÁ és más fontos kérdésben?!

Már most sem tudjuk felidézni a tíz-húsz évvel ezelőtti "oligarchákat". Mert már nem fontosak.
Ezért kellene súlyozni, mi az, ami fontos, mi nem az?
Ezzel nem azt mondom, hogy akkor hadd "lopjon" mindenki. Csak azt, hogy mérlegelni kell. Hogy pl. Mészárosék, Ráchelék... miatt kormányra juttatom-e újra az Apró- Gyurcsány-Dobrev klánt és érdekkörüket vagy sem?
Lehetővé teszem-e a balliberálisoknak, hogy kinyissák az országot minden előtt, amit a nyugat akar, és amit mi igazából nem, vagy sem?

Újra mondom: a nagy pénzeket mindig megkapja valaki! Aki jó eséllyel nem én leszek a jövőben sem. Vagy hazai vagy külföldi valaki. (Talán nem mindegy.)
De amikor őrájuk már senki nem is fog emlékezni, a ma politikai döntéseivel együtt fogunk élni. Akkor már ha akarjuk, ha nem, ha olyan lovat akartunk, ha nem.

Köszönöm a beszélgetést!!!

eloi 2021.10.04. 04:46:36

Sok mindenben egyetértünk! :-)

De, hogy nem aludtunk, így igen kínos nap elé nézünk! :-)
Legalábbis én.

whateveritis 2021.10.04. 05:06:52

@eloi:
Én sem gondolom azt, hogy a korrupció teljességében elkerülhetetlen, viszont nem mindegy, hogy az ilyen esetek a kivételek, vagy az maga a szabály.

És amúgy igazat adok neked abban, hogy valószínűleg nem látok bele elég jól más országok működésébe, és biztosan ott is van valamiféle nepotizmus, nekem kívülről kevésbé tűnik arcátlannak. Szerintem egy protekcionista gazdaságpolitikában is lehet tisztességes versenyt kialakítani, és én mindenképpen erre törekednék. Abban félig-meddig csatlakozom hozzád, hogy "mindegy, ki lop", mert engem általában a korrupció zavar, oldaltól függetlenül. De még talán itt se vagyok kellőképpen egyenes, úgyhogy azt mondom inkább, hogy nagyon aktívan akkor kezdett el ez zavarni, amikor a turisztikai ágazatban is politikai alapon kezdték el (barát/nem barát oszlop nézegetése azon a bizonyos listán) kirekeszteni az embereket a munkaerőpiac egy igen nagy szeletéről, köztük engem is. Úgy, hogy egyébként én sose voltam semmilyen politikai szervezetnek a része, és a közösségi médiahasználatom is mémek lájkolásában merül ki, munkahelyen sosem politizálok, a szállodaiparban ez különösen kerülendő téma a vendégek miatt. És nem én vagyok az egyetlen, rengeteg kollégám járt így. Ha ennek az igazságtalanságnak nem érezném a hatását minden nap a saját bőrömön, valószínűleg kevésbé foglalkoznék azzal is, hogy ki kormányoz. Én mindössze annyit szeretnék elérni, hogy oldaltól függetlenül mondja ki mindenki, hogy ez nem egy elfogadható gyakorlat. Amúgy nincs azzal bajom, ha valaki megkapja a nagy pénzeket, csak szerintem az legyen jó befektetés. Szerintem (többek közt) akkor beszélhetnénk jól működő országról, ha mind Gyurcsány, mind Tiborcz, Kóka, Mészáros, Leisztinger a bíróságon ülne akár ma is, összeszorult gyomorral, és azon aggódna mindegyik, hogy 15 évet kapnak, vagy csak 12-t. :)

Én identitáspolitikai kérdésekben sokkal megengedőbb álláspontot képviselek, már olyan értelemben, hogy szerintem sok dolog a kultúránkban és a tradícióinkban dől el, de azt én is osztom, hogy ez a kultúra pl. az iszlám országokéval nem összeegyeztethető, tök egyszerű okokból. A zsidó-keresztény kultúrkörben legalább 300, ha nem 500 éves előnyben vagyunk felvilágosodás és állami szekularizáció terén. Egyébként nem hiszem, hogy ma Magyarországon sok olyan ember akadna, aki támogatná a bevándorlást.

Köszönöm én is a beszélgetést és az idődet!

chrisred 2021.10.04. 14:11:34

Szerintem is teljesen legitim Karácsonyra Gyurcsány beszédírójaként hivvatkozni, pont annyira, mint Orbánra Soros ösztöndíjasaként. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.04. 14:11:39

A ballib törzsszavazóknak hiteles ballib jelölt kell. ILyen pedig csakis Gyurcsányné.

konrada 2021.10.04. 14:11:54

Úgy látom, neked is egy zorbán kell osztálytársi stróman, kisvonat, meg királyi örökösök és azokhoz hűbéresek megalkotása nélkül.

...és egyetértünk: Valóban MZP látszik leginkább alkalmasnak erre. De kérdés, van-e benne elég türelem, vagy megeszik ebédre Fletóék?
...mert ha beáll Christmas mellé segédnek, akkor megeszik és kiköpik őt is.

Ekrü 2021.10.04. 14:12:30

@whateveritis:
"Mindenesetre egyetértek veled, és én is azt preferálnám, ha már a választások előtt kihúznák a méregfogát ennek a dolognak. Karácsonyban nem hiszem, hogy lenne ilyen szándék, Márki-Zayban talán."- Én amikor azt írtam,hogy játssza le a meccset először az ellenzék egymás között, nem egészen erre gondoltam.Az én szempontomból ( és gyanítom még sok ember szempontjából) tök mindegy,hogy a Karácsony nevű bábocska vagy a Marki-Zay nevű bábocska lesz a kirakatember.
Egészen konkrétan arra gondoltam,hogy sunnyogás,taktikázás helyett tegyék nyíltan egyértelművé,hogy ki is a legnagyobb erő ellenzéki oldalon. Ki a vezérürü? Mert ugye amelyik a legnagyobb párt annak a vezére diktál.Minden más csak humbug,szemfényvesztés ami a választók átverését szolgálja.
Na, ha ezt már lehet tudni,akkor mindenki elmehet és úgy szavazhat ahogy neki tetszik....

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.10.04. 14:14:03

@whateveritis: A gazdaság nem az osztogatásról szól, hanem, hogy miből osztogatnának. Inkább olyanokról, hogy ha felszámolják, vagy tönkreteszik a Fideszes cégeket (amit amúgy nem fognak megtenni, amíg ki is egyezhetnek velük), akkor az utcára kerülőket ki fogja alkalmazni? (Mert egy +5% munkanélküliséget csinálni kezdésnek nem jó ómen.) Ugyanaz marad minden, csak balos oligarchákkal, vagy jönnek a már leszerepelt privatizáció nyugatiakkal? Mit csinálnának a tervben levő nagy projektekkel, mert ez a kivizsgáljuk dolog nyilván kamu, hiszen ezek nemzetstratégiai kérdések, ezt már most tudniuk kell, mit akarnak velük. Paksot mással építtetik, vagy ha nem honnan lesz áram, vagy a déli vasútfejlesztést elkaszálják, mert csak, pedig a Balkán az egyik kitörési pontunk és a többi.
Az adózásnál, meg behódolnak a nyugati 15%-os vállalati adónak, vagy viszik tovább a nekünk is megfelelő vállalatok idecsábítását? Mert még a keleti országrészben bőven van rejtett munkaerő tartalék. És még amikor sírnak az egykulcsos adó miatt és megszüntetnék, de közben hiányolják a középosztályt...
A szekértáborokkal a gondom, hogy ez ellehetetleníti a kisebb középutas pártokat. Én ezt az SZDSZ számlájára írom. Az egy sokk volt, hogy egy demokratikus párt összeállt a kádárizmus közvetlen utódaival. Erre volt a reakció az egy nagy jobboldali pártra való leszavazás, ez a 1948-as működő ösztönreakció újraéledése.
A közbeszerzésekben mindig umbulda van, mert a pártok így tudnak pénzhez jutni. Aki nem ezt csinálja, az a következő választáson elbukik, mert nem lesz pénze kampányra, médiára. A kérdés az, hogy a nagyvállalatoknak vannak pártjaik, vagy a pártoknak vannak cégeik? Megnézed nyugaton sem jobb a helyzet, csak ott nincsen külföldi média, amelyik hisztizne emiatt, mint nálunk. Sőt, nyugaton már minden nagyobb párt a cégeknek politizál Ezért nem lesz lényegi változás Németországban.
Brüsszelt úgy kell tekinteni, hogy mi mindennel fenyegetőztek, már minden csodafegyvert bevetettek és még mindig semmi. Orbán meg tud úgy kiegyezni a valódi játékosokkal, hogy minden támadás lepattan. Mellesleg ezek a támadások az Uniónak sem tesznek jót és szerintem nem is ez a céljuk vele, hanem a németekre akarnak nyomást gyakorolni.

Ekrü 2021.10.04. 14:14:50

@whateveritis:
"Én azt a verziót támogatnám, hogy ha már úgyis itt össze-vissza akarnak alkotmányozni meg illegetimitást kikiáltani, akkor ne 2010 után keresgéljenek, hanem kiáltsák ki a 2006-ra a választási csalást (nem elévülő, simán lehet) és legyen akkorra datálva az illigetimitási küszöb."- Felejtsétek már el ezt az illegimitást. Nincs olyan ,hogy illegitim kormány ha azt a választási törvényeknek megfelelően választották.
A 2006-os kormánnyal sem az volt a baj,hogy illegitim volt, hisz az emberek törvényesen választották meg,hanem az hogy egy gerinctelen kormány volt. Attól még nem illegitim,hogy voltak olyan ostoba emberek,akik bedőltek a hazugságaiknak és rájuk szavaztak. Ez a politika...
Az alkotmányozás sem illegitim.Az ,hogy ez nektek ott a baloldalon nem tetszik (nekünk sem tetszett az ami 2006-ban történt) ,az nem jelenti azt,hogy ne lenne legitim. Az alkotmányt 2/3-os többséggel a törvénynek megfelelően hozták létre. Ha ezt vitatod,akkor semmibe veszed mindazon emberek akaratát,akik 2/3-ot szavaztak a Fidesznek. (Nem egyszer,háromszor)
Illegitim/törvénytelen az lenne,ha az ellenzék egyszerű többséggel megpróbálná eltörölni.Az ugyanis megrengetné az egész jogállamiságot.Ráadásul precedenst teremtene. Onnantól kezdve minden kormány azt tehetné amit csak akar ,hisz többsége lenne a parlamentben. (Csak szólok,a jobboldali kormányok is)
Nem hinném,hogy szeretnétek ilyen országban élni...

lenoardo999 2021.10.04. 14:15:24

@eloi: Történelmi léptékben az sem számít, ha az általad felsoroltakat Orbán esetleg még 10-15 évig megakadályozza. Úgyhogy ez nem érv. Az világos, hogy neked mi tetszik, és hogy mit tekintesz te értéknek, de mások meg másokat. Én például nem akarok az adóimból nemzeti tőkésosztályt felépíteni Orbán családjából, volt osztálytársaiból, falubelijeikből és seggnyalóikból, én magam szeretnék jól élni ebben a néhány évtizedben. És azzal, hogy Orbánék tőlem tízmilliókat vonnak el az állítólagos történelmi léptékű céljaikra ezt nagyon súlyosan akadályozzák.

kontrapunkt 2021.10.04. 14:15:42

Kedves Hozzászólók!
Nem tudom, eszébe jutott-e valakinek az, hogy a leendő miniszterelnököt ha jól tudom, a parlament választja meg, ill. jelöli ki.
Így teljesen mindegy, hogy az előválasztáson melyik jelölt győz.
Az lenne inkább a valóban fontos, hogy az egyéni körzetekben választódjanak ki olyan jelöltek, akik a fidesz jelöltjét is meg fogják verni. Ha ez megtörténik, utána lehet a miniszterelnök személyéről dönteni.
Egyébként a véleményem az, hogy Dobrev Klárával borítékolható a fidesz győzelme, mint négy éve.

dare 2021.10.04. 14:16:06

@eloi: Egy előválasztási vitában, ahol meggyőzően szerepel?
Simán.
Ez még persze nem jelenti azt, hogy rá is szavaznék majd jövőre, mert ismerve a Dk-t ez a megelőlegezett bizalom pillanatok alatt elillanna még addig .
Mind a három jelölt mellett tudnék mondani érveket, ahogy ellenük is.
Ami Dobrev esélyeit növelte nálam, az a női mivolta és erős felkészültsége, de azért neki sokkal többet kell teljesítenie így is, mert az öt jelölt közül is ő szerepelt az utolsó helyen nálam.
Egyébként nem akartam szavazni az előválasztáson, de mivel a Fidesz képtelen arra, hogy egy kicsit is konszolidálja a médiagépezetét, ezért úgy érzem kénytelen vagyok egy remek kihívót találnom Orbán ellenében.
De hogy az ki lesz, még nem tudom (azért van egy titkos favoritom).

csakegyválasztó 2021.10.04. 14:16:10

@whateveritis:
Remek poszt volt, jó humorral találtad meg a lényeget. Grat!

Boldeone2 2021.10.04. 14:16:30

@eloi: Az ellenzéki pártok egyszerűen nem ajánlanak semmi olyat, amire az emberek vevők lennének, amire tömegesen szavaznának. Ez ennyire egyszerű."

Na, ezzel abszolút nem èrtek egyet. Ennèl sokkal komplexebb a dolog ...Nem vèletlenül tudott csak 3 ma is lètező, èrtèkelhető politikai támogatottsággal bíró párt , az elmúlt 18 èvben megszületni ès fennmaradni
2003 Jobbik, 2009 LMP , ès a Momentum 2017
A Momentumon kívül egyik párt sem "mai gyerek" , ami azt mutatja , hogy a magyar politikai rendszer teljesen merevvè vált

Az LMP ,ès a Momentum is - mindkèt párt egyfajta centrista alternatívakènt indult, mègsem tudtak jelentős áttörèst elèrni , talán mèg a Momentumnak lehet rá esèlye , hogy nem váljanak elit-rètegpárttá , ha a fiatalabb , jól kèpzettebb generációk felèjük tendálnak ès megreformálhatják a pártot a jövőben . A Jobbik szellemileg kiüresedett "ghost párt " , csoda , hogy második helyet az ellenzèki tèrfèlen belül meg tudta tartania , de úgy tűnik van igèny arra a nèpies- radikális politikára , amit kèpviselnek . Polgári konzervatív- liberalis politikának nem mondanám amit csinálnak , jobboldali politikának sem
Szavazói a DK szavazóival komplementer halmazt alkotnak : vidèki ès városi radikális kisemberek összessège
Az LMP- nek pedig majdnem hogy vège , amikor Nèmetoruszagban és világon bárhol a zöld politika a lehető legcoolabb dolog , ami lètezik
Az , hogy ne lett volna ezeknek a pártoknak programja , ezt szokták mondhatni , megint hülyesèg , anno a Jobbik ès az LMP programra is nagyobb volt mint 100 oldalas ( mègsem olvasta senki )
A mai világban nem az számít, hogy milyen programja van egy pártnak , hanem az, hogy bármilyen eszközzel hogyan tud hálózatot èpíteni, minèl több párthoz hű szimpatizánt a parthoz kötni
Egy- egy gerilla akcióval egy párt egy rövid időre a média közèppontjába tud kerülni , pl volt a NOLIMPIA kampány , de utána mi van az èv másik mondjuk 44 hetèben ? Nagyjából semmi , leszámítva egy kèt tüntetèst amire alig mennek el a nihilista társadalmi lègkörben már . Egy nagyobb tiltakozás mondjuk 4 napig kavarja a hullámokat a sajtóban , de utána jön a szokásos menetrend

A kormány szabja meg szinte egèsz èvben a közèleti narratívákat , ez a eleve a dolgok termèszetes menetèből adódik , az ellenzèk pedig valahogy reagál rá , a ritka alkalom az, amikor a közélet tematizálni tudja a politikát , mint most az előválasztás

A kormány brutális előnyt èlvez , ha használni tudja az állam erejèt , ès ebben Orbánèk profik: a közmèdia totálisan leuralva, szinte csak ellenzèki karaktergyilkos kampányt folytatnak; a jogrendet úgy fabrikalják , ahogy nekik tetszik , korlátlanok az anyagi forrásaik , szemben az elkenzèkkel
Mindenre van pènzük: milliárdokból tv- T gründolnak a válság közepèn, KESMA média birodalom , ha kell pedig osztogatni kezdenek a válság közepèn

Ezzel hogy tud versenyezni bármilyen ellenzèki párt ? Sehogy gyakorlatilag . Annyira nincs pènz , ellenzèki oldalon sok pártnak , valójában szinte mindnek, hogy leszervezzenek egy vidèki lakossági fórumot a keleti határszèlen ( vagy egyet- kettőt igen, de 30 kellene )
Termet sok helyen eleve nem is adnak ki az ellenzèknek , a kistepelülèseken ott vannak a fidesz komisszárjai , a helyi vállakozók nem állnak oda ( fèlnek hogy nem lesz több pályázati pènz , vagy rájuk meg a NAV)
A helyi èrtelmisèg nem jelenik meg ,mert a tanító nèni fèlti az állását , hogy kirúgja a fideszes iskolaigazgató

Ez egy pártállami, egypárti rezsim , szinte leválthatatlan , olyan szinten van a mèlyállam kièpítve . Ebben a rendkívül egyenlőtlen politikai versenyben kellene győzni az ellenzèknek, de hogy ?
Önmagában az ,hogy a főváros lakossága és vidèki nagyvárosok polgárainak többsège erre a rezsimre nemet mond,mèg nem elèg egy rendszerváltáshoz !

Tapi2021 2021.10.04. 14:16:52

@whateveritis: "Én mindössze annyit szeretnék elérni, hogy oldaltól függetlenül mondja ki mindenki, hogy ez nem egy elfogadható gyakorlat."

Valójában ezt mindenki kimondja, ellenzékben! Kormányon aztán valahogy mégis mindenki a saját táborából talál megbízható vállalkozókat, igazgatókat, felügyelőbizottsági tagokat, és minden pozícióba saját embert.
Talán az is kimondhatnánk, hogy ez a normális működése a rendszernek.
Hiszen, ha nem így lenne, nem volna tétje egy választásnak.
Szóval lehet, hogy egyszerűen csak irreálisak az elvárásaink, nem életszerűek. Ezért csalódunk.

" Amúgy nincs azzal bajom, ha valaki megkapja a nagy pénzeket, csak szerintem az legyen jó befektetés. "

Igen, ez alap, egyetértek.
Csak a magán gazdagodás, mint ok, valóban nem elfogadható, valamilyen közt is pozitívan érintő "magasabb szempont" nélkül.

Én realista lettem mára és nem kergetek ábrándokat, utópiákat a tökéletes politikusokról és államról. Ilyen nincs. A korrupciós árat bekalkulálom, mint költséget és azt próbálom nézni, hogy egyébként én, a köz, az ország, is kapott-e valamit, és az jó-e és milyen mértékű?
Ezen az alapon összevethetőek az eddigi kormányok! És az aspiránsok is, hiszen legtöbbjük régi motoros, vagy ha új, tudjuk, mi lenne a politikájuk, miket ígérnek. Tehát lehet a választásunkat racionalizálni.
Akár anyagi szempontból is. De ideológiai szempontból is, mert egyértelműek, markánsak a különbségek, így eldönthető, melyik a szimpatikusabb.

Persze nem vagyunk egyfprmák, a céljaink sem egyformák. Ezért a választásaink is különböznek. Sosem lesz teljes összeborulás, teljes "béke", mert nem is lehet.
Jól hangzik, hogy egyik-másik jelölt "egyesítené" a nemzetet, de ez lehetetlen.
Max. törekedhetnek jó kompromisszumokra, hogy senki ne érezze azt, hogy üldözik, elnyomják. (Persze mindig lesznek, akik így érzik, ha el vannak nyomva, ha nem. Nehéz kenyér ez a politika. Kizárt, hogy egy-egy döntés valaki érdekét, érzelmét ne sértené, vagy, hogy mindenkinek jó lenne. Ezért vannak a választások, hogy ha tudjuk, a magunk csapatát juttassuk kormányra. Ami másoknak nem fog tetszeni, hiszen akkor nem az ő érdekeit, értékeit mozdítják majd elő. Nehéz. Ja, és plusz ott van a demokratikus rendszer rákfenéje: a mindenkori ellenzék a mindenkori kormányon lévők bukásában érdekelt!!! És ez alapján politizál! :-( Pl. Brüsszelben...)

Boldeone2 2021.10.04. 14:17:03

@whateveritis: Mindenben egyetértek , de az is lehet, hogy túl kevès ellenzèki szavazó fogja stratègiai szempontból átlátni, miért lenne jobb Márky - Zay győzelme ...
Egyelőre , mèg a miniszterelnöki kihívót kellene eldönteni ès úgy tűnik , Karácsonynak van esèlye legyőzni Dobrev Klárát
444.hu/2021/10/03/a-publicus-szerint-karacsony-verne-dobrevet-ha-marki-zay-visszalepne

Egy erős "politikai tandem" lètrehozása lenne most a legjobb út a vègső győzelemre

ben2 2021.10.04. 14:17:33

Az az alapvető probléma, hogy ha (feltéve, de meg nem engedve) az ellenzék nyer 2022-ben, akkor valójában a DK nyer.
Onnantól meg kb. tök mindegy, hogy ki lesz a miniszterelnök, legfeljebb MZP nyakát hamarabb törnék ki, mint Karigeriét.

Képzeljük el mi lett volna, ha 1998-ban a Torgyán féle Kisgazdák adják a kormánykoalíció vezető erejét és nem a Fidesz. Lett volna bármi esélyük Orbánéknak kisebbik koalíciós partnerként?
Na most is pontosan erről van szó.

Az ellenzéknek akkor lenne esélye nem csak a kormányváltásra, de bármiféle érdemi kormányzati eredményre, ha a DK és az MSZP egyszerűen megszűnne létezni. Ehhez pedig az kellene, hogy a baloldali értelmiségi-, gazdasági- és médiaelit végre beálljon az új baloldali mozgalmak mögé, amiről Schiffer papol már vagy másfél évtizede.

De amíg az ellenzék egyetlen értelmezhető üzenete kimerül annyiban, hogy O1G, addig értelemszerűen az lesz, amit Fletó mond.

CSOKKI MÁLNA 2021.10.04. 14:19:09

@whateveritis:

Nemcsak velem vitatkozol, több politológus is így gondolja. De játsszunk el a gondolattal, hogy az új parlament első intézkedésként egy feles törvénnyel megsemmisítené az Alaptörvényt, vagy annak bizonyos passzusait.( Persze már az sem biztos, hogy megszavaznák, tekintve, hogy az LMP-s vagy PM-es képviselők voksa egyáltalán nem vehető biztosra.)
Egy ilyen semmisségi törvényt az Alkotmánybíróság azonnal megsemmisítene.Mi a következő lépés?
Már csak azért sem ajánlom a jelenlegi ellenzéknek, hogy ilyesmiben gondolkodjon, mert Orbánéknak bőven van ideje felkészülni egy ilyen forgatókönyvre, és ez elmúlt 11 év nem múlt el nyomtalanul a rendőrség és a honvédség személyi állományában...

GyMasa 2021.10.04. 14:19:54

@whateveritis:
" (Ezt valószínűleg én se gondolom komolyan, de a politika mentén azért néha kijönnek ezek az érzelmi válaszok :D) "
Az a kérdés, hogy rajtad kívül mennyien játszanak el ezzel a gondolattal, és azok közül hányan fognak
- mégis az ellenzéki jelöltre szavazni
- A kutyapártra szavazni
- otthon maradni a csipába
- a fideszre szavazni.
Ugyanis, a 2018-as választások azt mutatták, hogy a fidesznek van egy stabil, kb 2,5 milliós választói tömbje.
És, igaz ugyan, hogy 2018-ban picivel többen szavaztak nem a kormánypártra, mint igen, viszont ebből azt a következtetést levonni, hogy egy összefogás biztosan legyőzné a fideszt, szerintem súlyos hiba.
Amire én nagyon kíváncsi vagyok az az, hogy hol van (kire szavazna) az a majd' 1 millió ember, aki '18-ban a jobbikra szavazott, mára pedig eltűnt (az akkori 24%-os jobbik ma valami 7%-on áll)

egyik kutya másik hegy 2021.10.04. 14:20:11

Úgy érzem, hogy valami mesevilágba csöppentem. Az idejét sem tudom már annak, hogy mikor olvastam ilyen, mindenféle személyeskedéstől mentes, tárgyilagos, civilizált és kulturált beszélgetéseket. Amiben érezhető az, hogy a vitapartnerét is embernek tekinti a másik.

morph on deer 2021.10.04. 14:20:33

@megamovieboy:
Meglehetősen pontos elemzés!
(Én vagyok a legjobban meglepve, hogy jórészt egyetértünk!)
Különösen a Márki-Zay felismerése az, ami ritka tulajdonság az utóbbi időben, ahogy látom. A jelek szerint a lakosság tudatáról lepereg, hogy a szerep mögött egy teljesen fundamentalista nézeteket valló személy áll, abortuszellenes, hangsúlyozottan vallásos, valamint helyesnek tartja a gyerek veréssel való fenyítését, - tiszta XIX. század, ma.
Back to the future?

morph on deer 2021.10.04. 14:23:35

Azért az röhej, hogy itt 15 azaz tizenöt éve beakadt a Gyurcsány, és azóta azon nyűglődik a fél ország, és épp a minap tudtuk meg, hogy hős vezérünk, aki amúgy Európa védelmezője, és másodállásban DNS-e is, 12 éve képtelen legyőzni a bestét, de majd jövőre!
Ahogy majd 2006 gazdasági (?) hatásait is majd jövőre fogjuk tudni leküzdeni, merthogy eddig nem sikerült!
WWF?

Aztán most addig is retteghetünk, hogy milyen módon is lesz végünk, ha Gyurcsány nőnemű változata, névszerint Dobrev Klára nyerné meg a 2022-es választásokat! Hát jaj, - addig is…

Egyébként azt senki nem fogja, hogy ez egy hatpárti koalíciós kormány lesz, ha lesz?
Tehát NEM DK, (pláne nem Gyurcsány) vagy bármelyik párt kormánya, - végre,- hanem egy közös döntéshozáson alapuló kormányzás, ahol a miniszterelnöknek elsősorban koordináló és menedzselő szerepe lesz,- nem csekély feladat, tekintettel a fidesz által felépített bürokratikus labirintussal, beépített közigazgatási csapdákkal és a várható folyamatos támadásokkal.

Nekem azért vannak kétségeim Karácsony kitartását illetően, Márki-Zay meg az ő összesen három év politikai múltjával, aminek legmagasabb szintje egy kisvárosi önkormányzat, nulla parlamenti tapasztalattal, hát inkább a vicc kategória, abból is a gyengébb.
Őt gondolom az tartaná megfelelőnek az ország élére, - most, - akinek fogalma sincs a követelményekről.
Ebben a helyzetben nem lehet tanulgatni a szakmát, zéró tolerancia lesz mindkét oldalon, és teljes joggal.
Marad Dobrev, aki felkészültségét tekintve messze alkalmasabb, mint a másik kettő együttvéve, de ott meg megy a sikítás, hogy “elmúlt 8-10-15 év” - ami úgy hozzávetőleg nettó baromság, de attól még ez van.

Hogy miért tartom baromságnak?
HATPÁRTI koalíciós kormányzásra készülnek, NEM egy párt, de főleg NEM egy személy fog döntést hozni.
Ez kb azt is jelenti, hogy folyamatosan figyelik egymás kezét, tehát a szokásos dézsmálásokat is el lehet felejteni, - én kizártnak tartom, hogy ezek összhangban akár lopni is tudnának, másképp meg nem megy ennyi ellenérdekelt között.

Még annyit, hogy a tolvajokat igenis pofán kell vágni, akárkik legyenek is, ezt az agyament pénzpocsékolást megszüntetni, beleértve a műkeresztény vallási bohóckodásokat is, (legfeljebb kevesebb ‘borszékesegyház’ létesül) mert rengeteg valóban fontos kiadás lesz, és itt nem kéne elpuhánykodni a dolgokat.

Igen, sok fideszes vérig lesz sértve, hogy nem a dácsája épül fel előbb, hanem a rendelő, de az élet már csak ilyen igazságtalan…

De lehet megnyugodni, a mély értelmű fejekben az azóta már kikristályosodott hülyeség ezt úgysem teszi lehetővé, tehát nagy valószínűséggel mi maradunk az illiberalizmus félázsiai zászlóshajója, és majd legyőzünk mindent és mindenkit!
Mondom: MAJD…
Addig meg vidáman harcolunk tovább - a józan ész ellen.

MEDVE1978 2021.10.04. 14:25:40

A fenti témákhoz:

1. A kétfordulós választási rendszer egyéni jelöltek kiválasztásánál mindig "igazságosabb", jobban tükrözi a valóságot, mint egy egyfordulós. Ennek elsősorban az az oka, hogy a pártpreferenciák nem kizárólagosak. A pártok egy spektrumon helyezkednek el, ahol van olyan párt ami közelebb áll az egyén által választottakhoz. Ezért van "második választás" vagy "kisebbik rossz". Sőt azt gondolom, hogy az előválasztás ezt kifejezetten jól oldja meg, mert míg a legfontosabb kérdésben meghagyja ezt a lehetőséget, a kisebb kérdésekben nem. Ennek egyértelműen a szavazókra gyakorolt hatás az oka. A szavazók döntő többségét nem érdekli, ha a szavazókörzetben más nyer. Jól tudja, hogy az egyéni jelölt személye másodlagos, sokkal fontosabb, hogy országos szinten, összegezve ki nyer. Így az egyéni kerületeket könnyen engedik el a szavazók, a fontos miniszterelnöki kérdésre koncentrálva. Ott viszont a rendszer megengedi a másodlagos preferenciát, ezzel lehetővé téve, hogy a kisebbik rosszra szavazzanak az emberek.
2. Az első forduló miniszterelnökjelölti szavazásának végeredménye lényegében az ellenzék összetételét tükrözi. Dobrev mögött állnak a nyugdíjashadak, illetve egy átlagosan idős szavazótábor. Karácsony mögött a fővárosi, nagyvárosi liberálisok, fiatalok, Márki-Zay mögött pedig a kisvárosi-vidéki elégedetlenek. A kérdés az, hogy ezek közül ki lehet a legkisebb többszörös. A válasz - az OGY kampányban - egyértelműen Karácsony. A FIDESZ-ből kiábrándult jobboldaliaknak egy nagyságrendileg könnyebb választás Karácsony, mint Gyurcsányné, illetve a nyugdíjasok is szívesebben szavaznak majd rá, mint a vidéki jobbosra. Emellett Karácsony a legvisszafogottabb retorikailag, ami egy ilyen széles szavazóspektrumnál nagy előny. A karakteres irány ugyanis riaszthat el bizonytalan szavazókat, egy elszámoltatást, bebörtönzést / kétharmados törvények egyszerű többséggel történő módosítását üvöltő Dobrev / Márki-Zay elriaszthat bizonytalan szavazókat.r

moloy 2021.10.04. 14:25:43

Ritkán találkozhattunk/találkozhatunk olyan beszélgetéssel, vitával mint a felettem olvasottak. Köszönet érte. Minden hozzászólónak.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.10.04. 14:25:49

Bennem felmerült a gyanú, hogy nem ment-e előválasztani pár ezer Fidesz aktivista, hogy Dobrev Klárára és Karácsony Gergelyre voksoljon, akik főnyemerények lennének Orbán Viktor számára. Ha ezek az elenzéki hangadók valóban kormányváltást akarnának, visszalépnének és felsorakoznának Márki-Zay Péter mögé. Ez esetben beteljesedne a méltán elfeledett Költő hírhedt kétsorosa:

"Csendes lett a nagy sátor, nem hallatszik már ki zaj,
Felszállott a fehér füst, közös jelölt Márki-Zay."
:)

Emmett Brown 2021.10.04. 14:25:53

Az igazi tragédia, hogy a Fidesz-DK-MSZP triót támogatja az ország 2/3-a

CSOKKI MÁLNA 2021.10.04. 14:42:29

@Frady Endre:
DE! Én stabil Klári szavazó vagyok.:) (Életemben nem gondoltam volna, hogy egyszer- bármilyen körülmények között is- Dobrev Klárára szavazok majd.:))

whateveritis 2021.10.04. 15:05:00

@konrada:
Csak félig értek veled egyet. Én jelen esetben hitelesség mentén szavaztam, a program olyan szempontból másodlagos preferencia volt, hogy - ahogy meg is írom - alapvetően el tudok működni egy olyan világban (tiszta verseny, teljesítményelvűség, laza adórendszer, korrupcióellenesség), amit Márki-Zay Péter kigondolt, de egyébként én magam tök mást gondolok arról, hogy mi lenne "jó" (már ha létezik ilyen). Én szívem szerint egy esélyteremtő, társadalmi igazságosságot fókuszba helyező programot támogatnék, ha lenne ilyen. Illetve vannak ilyesmi kezdemények a többi pártnál, viszont azoknak az élén mind olyan ember áll, akit nem tartok hitelesnek, és úgy gondolom, hogy a világon semmit nem fognak abból betartani, amit ígérnek.

Ezért oda egyszerűsödött a választásom, hogy van egy (reményeim szerint) jól kivitelezett, hiteles konzervatív-liberális program, ami egyrészt nem ígér csodákat, másrészt ennek így vagy úgy, de már a mostani kormánypárt megteremtette az alapjait, amit néhány átalakítással és egy nagyon szigorú antikorrupciós fellépéssel tök működőképessé lehet tenni, és van sok önmagát baloldalinak/zöldnek/szociáldemokratának mondó, valódi koncepcióval nem rendelkező párt a túloldalon, akiknek a jelöltjei szerintem még maguk sem gondoltak bele abba, hogy lehet, hogy egyszer tényleg be kell ülni a parlamentbe, kiosztani minden nyugdíjasnak 150ezer forintot (mert ilyen ígéret is van ugyebár), és akkor így ennyi, most hogyan tovább.

Úgyhogy ha egy jobbra húzó gazdaságpolitikával működik tovább az ország úgy, hogy közben kiveszik a rendszerből az autoriter, politikai alapon diszkrimináló elemeket, az még mindig jobb, mintha jön egy koncepciótlan (elvileg) balos irány, ahol különösebb belegondolás nélkül szétbasznak mindent (ezt egyszer ugye már láttuk).

Bocs a hosszú válaszért, lényeg, hogy ha lenne hiteles jelölt hiteles szocdem programmal, akkor Márki-Zaynak is jobban kéne küzdenie a szimpátiámért, de a jelenlegi garnitúrában szerintem egyelőre nincs meg se az akarat, se a megfelelő know-how, hogy egy ilyet letegyen az asztalra, se egy olyan jelölt, aki ezt hiteles fel tudná vállalni.

Nagyjából ezek alapján a szempontok alapján választottam :) Köszi, hogy időt szántál a bejegyzésre

whateveritis 2021.10.04. 15:13:18

@megamovieboy:
Igazad van, én nem fogalmaztam pontosan a válaszomban, elnézést érte. :)

Természetesen én magam nem gondolom, hogy az osztogatás meg egy-két bejelentett intézkedés az megfelelne a gazdasági program követelményeinek, én arra akartam utalni, hogy sok ellenzéki párt ennyivel akarja megúszni ezt a dolgot. Visszaolvasva én is látom, hogy ezt nem egyértelműsítettem.

Abban, hogy az SZDSZ történelmi bűnt követett el a 90es években, amikor először a Demokratikus Chartával, majd a 94-es választásokkal kihozta a szocikat a politikai gettóból, nincs vita közöttünk. Amikor (nyilvánvalóan erőteljesen hiányos ismereteimre alapozva) próbálom keresni, hogy hol lettek a dolgok elbaszva úgy eredendően, akkor valahogy mindig ide lyukadok ki, illetve arra, hogy 89-ben cezúrát kellett volna csinálni, és kitiltani a pártállami vezetőket a közéletből a gecibe, és megakadályozni a vagyonátmentést.

Azzal se vitatkozom, hogy mindig van umbulda, de ebben az esetben, ha a pártok így jutnak pénzhez, talán a társadalomnak lenne szüksége önreflexióra, és kikövetelni egy igazságosabb pártfinanszírozási törvényt. Ezekben a dolgokban tök egyetértünk, csak szerintem ezek nem ilyen eleve elrendelt dolgok, hanem olyanok, amikbe be tudunk avatkozni és tudunk rajta változtatni.

whateveritis 2021.10.04. 15:16:49

@Ekrü:
Nem azért írtam ezt a dolgot, mert egyetértek vele, egy gondolatkísérlet volt. Viszont a 2006-os kormányra nem én mondtam, hogy illegitim, hanem Orbán Viktor. :)

Én ezt az alkotmányozás dolgot problémásnak látom, szerintem biztos lehet egyéb megoldásokat találni értelmes kormányzásra, bár tény, hogy nem vagyok jogász. Szerintem ezt a dolgot szép lassan el fogják kenni, és kivétlesen nem fogok érte haragudni.

whateveritis 2021.10.04. 15:25:25

@kontrapunkt:
Úgy látom, a kívánságod egy része már teljesült, mert ugye az előválasztás egyéni képviselőjelöltes része már lement, szóval a 106 jelölt megvan. :) Mondjuk az kérdéses, hogy mennyire lesznek versenyképesek a fideszes indulókkal szemben, de ahogy a posztomban is felsoroltam párat, azért vannak ígéretes jelöltek/körzetek.

Ahol probléma lehet, az talán azok a vidéki körzetek, ahol a Jobbik visszalépett a DK javára, és hagyta őket nyerni, mert valószínűleg a választáson egy jobbikos helyi jelöltnek több esélye lenne. De abszolút nyitottnak látom a versenyt.

A miniszterelnök-jelölt is hamarosan ki lesz választva, 6 nap múlva indul a második forduló. Amiért ezt én kiemelt fontossággal kezelem az azért van, mert a Fidesznek ugyan sok erős jelöltje van országszerte, a legerősebb közülük mégiscsak Orbán Viktor. Szóval ha neki nincs méltó ellenfele, akkor valszeg a 106 egyéni jelöltnek is sokkal kevesebb esélye van nyerni.

Köszi, hogy időt szántál a bejegyzésre

whateveritis 2021.10.04. 15:31:03

@csakegyválasztó:
Köszönöm a pozitív visszajelzést, és hogy időt szántál az irományomra. :) Igyekszem!

whateveritis 2021.10.04. 15:44:24

@Tapi2021:
Szinte mindenben egyetértünk. Azonban - ahogy azt korábban is írtam - nem mindegy, hogy a korrupció az a kivétel, vagy a szabály. Én is osztom azt a konszenzust, hogy a korrupciót nem lehet teljesen felszámolni, de az már nagyon más tészta, amikor elviekben politikától teljesen független (és politikai célokat szolgálni nem képes) ágazatokban az alapján kizárnak a versenyből, hogy mondjuk 2-3 éve megosztottál pár kormánykritikus cikket, vagy lájkoltál valami mémet. Vagy amikor hónapokig ráülnek egy kivitelezéssel kapcsolatos engedélyre a hivatalban, majd megjelenik valaki, hogy melyik sportegyesületet kéne mennyi pénzzel támogatni, hogy "felgyorsuljon" a folyamat. Utóbbi konkrétan az előző munkahelyemen történt. Vagy ha egy kilométeren belül van Hunguest szálloda a környékeden, konkrétan megtagadnak bizonyos engedélyeket olyan okokra hivatkozva, hogy a teljesen légkondival hűtött-fűtött épületnek nincs kéménye. (Ez meg egy volt kollégám sztorija)

Szóval tudom, hogy mindig lesz lopás, én annyit szeretnék elérni, hogy olyan legyen az ország, ahol a tolvaj legalább szégyelli magát (nyilván a szégyen relatív, mondjuk úgy inkább, hogy titkolni próbálja a tevékenységét), és nem nyíltan röhög az arcomba. Meg ahol a politikai alapú baszakodást az állami intézmények falain belülre korlátozzák, és nem a social mediámban turkálnak, és két mém alapján döntik el, hogy el tudok-e látni egy munkát, hanem az eredményeim és a tapasztalataim alapján :) Azért van ország, ahol ez nagyjából működik. Ott se tökéletes, nyilván, de azt tartanám jónak,ha erre törekednénk.

whateveritis 2021.10.04. 15:46:56

@Boldeone2:
Hát, ha reálisan nézzük a dolgokat, én sem látom magam előtt, hogy Karácsony (főleg tegnapi hisztije után) visszalépjen. Mondanám, hogy már csak a villamosban bízhatunk, de hát megritkította a négyeshatos járatait is, így kisebb az esélye, hogy elcsapja :D Lehet, hogy direkt erre készülve tette ezt. Ha így lenne, kivételesen megdicsérném

whateveritis 2021.10.04. 15:56:01

@ben2:
Abban nincs vita közöttünk, hogy én is a történelem szemétdombjára kívánom a DK-t és az MSZP-t (tehát az MSZP-t...).

Viszont arra is fontos emlékezni, hogy a kisgazdák majdnem köztársrasági elnököt adtak, Torgyán József személyében (na, az baszott volna be :D). A Fidesz és Orbán Viktor ezt pl. nagyon okosan csinálta, mert a kisgazdák nélkül nem tudott volna kormányt alakítani, és beígérte nekik ugyan, hogy adhatják az államfőt, de már hatalomból sikerült úgy bomlasztani a kisgazdákat, hogy maguktól kihátráltak ebből a kezdeményezésből. Szerintem ha van egy talpraesett ellenzéki vezető, akkor az legalább részben képes lehet húzni valami hasonlót Gyurcsánnyal, elvégre ezt a módszert Orbán már kifejlesztette.

Nem mondom, hogy biztosan jelen van ez a szándék az ellenzéki oldalon, csak azt, hogy érdemes előre gondolkozni. Ha nem hozunk meg bizonyos döntéseket, pl állunk bele egy versenybe, akkor nem adunk inputot a "rendszernek", nem kavarjuk fel az állóvizet, tehát ajtók se fognak kinyílni előttünk. Ez most kicsit müzlidobozos bölcsesség volt, de gondolom érted, mire gondolok :)

body_andras 2021.10.04. 15:56:29

Ha MZP visszalép, akkor gratulálok a Fidesznek az újabb 4 évhez.

inebhedj - szerintem 2021.10.04. 15:56:33

1. Az előválasztáson pontosan ugyanaz az eredmény jött ki, mint csillió különböző, azt megelőző közvéleménykutatáson, úgyhogy nehezen értelmezhető, mire is volt jó.

2. Ezt az előválasztást kb. két évvel ezelőtt kellett volna megtartani (ha már muszáj egyáltalán), és azóta az ellenzéknek a nyertes brandjét építeni, ugyanis így a választók fél év múlva egyetlen dologra fognak emlékezni az ellenzékből: állandóan veszekednek egymással, egyik balhésabb, mint a másik. A brand sem épül fel, jelen állapotban tehát az van, hogy miközben Orbán alig 40-50 %-os 2/3-án derültük évekig, most jön majd DK alig 15 %-os 50 % + 1 -e ? Mindenképpen évekkel van elkésve az ellenzék.

3. A DK és az MSZP előrekerülésével az ellenzék elfogadta a kormány narratívát: ellenzék = karácsony = gyurcsány = soros. (Igen, abban is van logika, ha azt gondoljuk, hogy a Békemenet béke harcosai voksoltak tömegesen a DK-ra, ami nem is lenne logikátlan, elvégre egy vérbeli balodali párt (Fidesz) támogatói miért is ne szavazhatnának egy baloldali jelöltre (DK), de az 1. pontban írt közvéleménykutatási adatok is ilyen eredményt hoztak.)

4. továbbra sem gondolom, hogy bármi mérhető valószínűsége lenne annak, hogy a protest szavazókon kívül lenne átjárás a függetlenek, a jobbik, az mszp+dk, stb között.

5. Négy évvel ezelőtt a választások utáni mélységesen megalkuvó viselkedésével, mint Őfelsége ellenzéke és a FIdesz 5. hadoszlopa, sikerült az ellenzéknek alaposan lejáratnia magát, annyira, hogy gyakorlatilag semmilyen kormányzati lépés nem tudta feljebb tornászni őket a közvéleménykutatások szerint. Ez a nagyon késői időpontra időzített, láthatóan teljesen felesleges, és mindenfajta megújulást nélkülöző előválasztás fogalmam sincs, milyen szemszögből látható előrelépés.

6. Amíg az ellenzék asszisztál a FIdesznek abban, hogy utóbbi, amely példaértékű, nagykönyvi baloldali párt (mára a legbaloldalibb párt Magyarországon és mint baloldali, nacionalista is), jobboldalinak hazudja magát, az ellenzék meg a liberalizmusról hiszi azt, hogy az baloldali ideológia (pediglen éppen fordítva, a nacionalizmus bal.-, a liberalizmus jobboldal), az egész olyan, mintha saját magukat szórakoztatnák.

7. A fentiek alapján azt mondanám, az ellenzék el akarja veszteni a választást. Ami mégis érdekessé teszi a dolgot az az, hogy az utóbbi hetek elképesztő osztogatási trendje alapján úgy tűnik, a Fidesz is el akarja veszteni.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.04. 15:56:35

@MEDVE1978: Szurkolok Karácsonynak, hogy megnyerje a második fordulót és ezáltal ő váljon az ellenzék min. elnök jelöltjévé. Ha Dobrev nyer, a teljessé vált ellenzéki összefogás kap egy kibúvót, egy ürügyet, miért nem sikerült győznie. Így viszont nem marad kibúvó a számukra.

Megbuknak, mert a jelenlegi rendszerben nem győzhetnek. Csak így fog felnyílni az ellenzéki pártok vezetőinek, a mögöttük álló politizáló, véleményformáló értelmiségnek és az ellenzéki választók szeme. Nem szabad kibúvónak maradnia.

Andy73 2021.10.04. 15:56:37

@Frady Endre: Igen, nyilvánvalóan MZJ a legalkalmasabb a jelöltek közül, ezért is maradt versenyben, sokak meglepetésére, legalábbis eddig. Ha visszalép, akkor csökken a kormányváltás esélye. Más kérdés, hogy az ellenzék és az ellenzéki szavazók alapvetően baloldaliak, ő pedig nem az. A lényeg egyébként tavasszal dől el, ezek csak előválasztások.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.10.04. 15:56:38

@morph on deer: Márki-Zay a baloldal intellektuálisabb, nem szemellenzős részénél népszerű. De még a fideszesek is örülnének, ha ő jelentené a másik oldalt, ahogyan ez a lengyeleknél van. El kellene kerülni a nyugat elcseszését, hogy a baloldalnak megfelelő konzervatívok, a szocdemek, a sötétzöldek és a szélbalosok közül lehessen csak választani. Ja, kiegészítve a papírkutya dísznácikkal.
Ez Gyurcsányék tempója, hogy nyolc év szorgos elcseszés után követelik az eredményeket, mintha nem ők lőtték volna lábon a gazdaságot. Ha megnézed, nyolc év kellett a rendrakáshoz és az elmúlt négy évben kezdődtek az osztogatások, mert már volt miből.

whateveritis 2021.10.04. 16:06:09

@CSOKKI MÁLNA:
Én ebben az alkotmányossági izé kérdésben mindössze gondolatkísérleteket osztok meg, és ezt csak mint önálló elemet tudom ide-oda helyezgetni, de bontogatni, értelmezni nem tudom, és érvelni mellette se áll szándékomban, főleg mert ehhez nem érzem magam elég képzettnek (de amúgy a politológus se az szerintem). :) Én mindössze azon az állásponton vagyok erről, hogy a magyar nép már sokmindent végignézett, és szerintem a megfelelő árukapcsolásokkal kevés olyan dolog van, amit nem lehet rajta átvinni. Ezzel nem azt állítom, hogy kell is, ez csak egy tapasztalati megállapítás, de implicite állítom, hogy ez egy problémás dolog, azért feltételezem, hogy ha ezt valaki végig akarja vinni, akkor azt valami nagyon jó dolog mellé kell csomagolni :) Elnézést, ha félreérthető voltam, gyakran előfordul velem

whateveritis 2021.10.04. 16:14:37

@GyMasa:
Jogos a felvetésed, és ha nem egy széles körben hiteles/befogadható arca lesz ennek az összefogásnak, és nem lesz egy hitelesen képviselhető programjuk, akkor valószínűleg mindegyik eshetőség be fog következni azok közül, amiket írtál.

Azon én is gondolkoztam már, hova tűnt ennyi Jobbik szavazó, most ilyen 8-12% körülre mérik őket, szóval legfeljebb a fele van meg a 2018as tábornak. Egy részük valószínűleg a Fideszben van (vagy hát a Mi Házunkban, de az ugyanaz), a többi meg bent maradt ugyan a rendszerben, de más pártokra szavaznak. 2018-ban szerintem sokan azért szavaztak rájuk, mert őket látták esélyesnek, de egyébként nem ők lennének az elsődleges preferencia. Ezeket a szavazókat jó eséllyel a DK húzta be.

Egyetértek veled, hogy hiba összeadni a támogatottságokat, ez az összefogósdi nem a győzelmet jelenti, csak azt, hogy most egyáltalán pályára tudnak lépni a kormánypárttal szemben. Hiteles arcok és program kell, no meg egy jó kampány, és akkor lehet nyerni.

whateveritis 2021.10.04. 16:29:33

@egyik kutya másik hegy:
Nagyon köszönöm a pozitív visszajelzést! Ez nagyobb részben a hozzászólok érdeme, mert hát ők vannak többségben, de külön öröm számomra, ha valaki ezt kiemeli, mert azért valahol saját sikernek is érzem, mivel a véleményem megosztása mellett ez a másik fő célja ennek a blognak. :) Erre tényleg nagyon figyelek, és sok átgondolás mentén olyan kommentmezőt igyekszem fenntartani, ahol mindenki személye és véleménye tiszteletben van tartva, de közben nem veszik el a tartalom. Kicsit azért "csalok", mert a munkám során eléggé megedződtem, de ebből is nagyon sokat tanulok. Például azt, hogy lehet ezt a műfajt nagyon minimális moderálással (összesen 2 felhasználó a blog fennállása óta) és mindenféle píszízés nélkül is űzni.

Tényleg nagyon köszi, és hogy időt szántál a bejegyzésre meg a róla szóló beszélgetésre!

CSOKKI MÁLNA 2021.10.04. 16:29:59

@chrisred:

Mi az összefüggés? Karácsony tanácsadói minőségben dolgozott Gyurcsány mellett, vagyis részt vett az akkori döntések előkészítésében.
Orbán meg kapott egy ösztöndíjat egy milliárdostól. Karácsony nem mellesleg ma is egy szövetségben politizál Gyurcsánnyal. Nem szakított vele,

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.10.04. 16:30:01

@whateveritis: Én úgy látom nyugaton már teljesen elszabadultak a nagyvállalatok és a polgárok kezéből kicsúszott az irányítás. Lásd migránsválság, amit az európaiak zöme ellenzett, de a multiknak olcsó munkaerőt jelentenek és csak a terrortámadások, meg a beillesztési sikertelenség után álltak le vele, bár Brüsszelből rendszeresen követelik még most is. A 'liberálisok', de a szocdemek is a multik szekerét tolják, a nemzeti pártok meg a helyi cégekét. Kína ezzel kerül előnybe, hogy teljesen kihagyja a demokratikus vircsaftot és a kínai cégek a központ felügyelete alatt szabadon működnek, csak a korrupcióra csapnak le. Nincs négyévente átrendeződés a vezetésben, aminek lassan nyugaton sincsen értelme, mert a szavazó akarata ritkán érvényesül. Leginkább akkor, mikor a nagytőke médiabirodalma a megfelelő követelésekre veszi rá őket. Ennek a vége egy Neuromácban leírt világ, ahol minden a nagyvállalatok kezében van.

CSOKKI MÁLNA 2021.10.04. 16:30:05

@whateveritis:

Lehet, hogy az őszödi botrány kirobbanásának napján is ez volt a véleményed? :)
Már az Alaptörvényt semmissé tévő feles törvény elfogadásának napján jobboldal szimpatizánsok lepnék el a Parlament környékét.
Egyébként az ördög a részletekben van: hogyha az új rezsim fel akarja számolni az Alaptörvényt, akkor nyilván a választásokon győztes miniszterelnök jelöltjük sem hajlandó felesküdni az Alaptörvényre, vagyis beiktatása nem történik meg, így nincs új kormány sem. Tényleg beláthatatlan folyamatok indulnának el, ha az ember jobban végiggondolja.

whateveritis 2021.10.04. 17:08:45

@morph on deer:
Én részben egyetértek veled, hogy egy hatpárti koalícióban nagyobb esély van arra, hogy az egyes pártok visszafogják egymást, amikor valamelyikkel el kívánna szaladni a paci. Azért mentem el én is előválasztani végül, mert összességében ezt - bizonyos feltételekkel - jobb konstrukciónak tartom annál, ami most van.

Viszont én arra sarkallnálak, hogy vedd figyelembe azokat a véleményeket is, akik ennek a működőképessége miatt aggódnak, mert egyébként okuk az van rá, függetlenül attól, hogy egyetértesz-e velük. Én is azt gondolom, hogy a megfelelő lefektetett szabályok mentén ez tud működni, de: én mindgi azt szoktam mondani, hogy elsősorban azt a velejéig korrupt rendszert szeretném leváltani a szavazatommal, ahol a miniszterelnök szomszédja és a miniszterelnök veje birtokolják a turisztikai ágazat felét (meg még egy részét a Garancsi), a turizmus állami és EU-s támogatásait pedig a miniszterelnök lánya osztja el. Na most, ha például egy ilyen koalíciós kormány úgy nézne ki, hogy a legnagyobb kormánypárti frakció vezetője Gyurcsány Ferenc, a miniszterelnök pedig Gyurcsány Ferenc felesége, az számomra azt jelentené, hogy elég hasonló tendenciáknak ágyaznak meg. És akkor a szakpolitikai és egyéb dolgokról még nem beszéltünk.

Isten ments, hogy Márki-Zay Péter védőügyvédjét játsszam, szerintem nagyon sok jogos kritika van vele kapcsolatban, és ez a rész nem is annyira róla szól, hanem amolyan általános gondolatkísérlet. De ha megengeded, ajánlanék néhány egyéb szempontot a mérlegeléshez, aztán vagy érvényesnek tartod őket, vagy nem. :) Annyi hátteret hadd osszak meg előzetesen, hogy elég sok állásinterjút bonyolítottam már le, azt is meg merném kockáztatni, hogy erősségem a műfaj, és valahol egy miniszterelnök megválasztása is egy nagy állásinterjú. Illetve egyben szeretném megcáfolni a "nincs fogalma a követelményekről" részt.

Amiket leírtál arról, hogy kevés ideje van a politikában, és hogy nincs parlamenti tapasztalata, mind igaz. Ráadásul ki is lóg a mezőnyből, mert ő egy anti-establishment jelölt, tehát a különböző politikai szalonokban nem egy beágyazott figura.

Amit Dobrev Kláráról írtál, azok is mind igazak, ő már sok tapasztalattal és kapcsolatokkal rendelkezik, felkészült, és egy kormányülést is valószínűleg könnyedséggel le tud vezényelni, stb. Önéletrajz alapján biztos ő a befutó.

Az első fontos dolog, amit érdemes figyelembe venni, hogy az állásinterjút meg lehet nyerni azzal, ha jól felelsz az önéletrajzodból (bár én ezt rendre igyekszem megnehezíteni), a munka elvégzéséhez általában totál más kvalitások szükségesek. Klára mindig mondja ezt a "stabil kormányzást", amikor arról nyilatkozik, hogy szerinte mi kell a népnek. Azért egy interjún biztos visszakérdeznék, hogy egyébként oké, hogy a tapasztalat ezt elvileg alátámasztja, de az eredménye mégiscsak az, hogy mindkét miniszterelnök, akinek dolgozott, lemondott. Az egyiket ráadásul ő maga segítette megbuktatni. Tapasztalat, oké. Stabilitás, nem oké. Az egyéb politikai terheltség az most mellékes.

A másik oldalon valóban kevés a tapasztalat, de ha ugyanígy megnézem az eredményeket, akkor azt látom, hogy valaki hatalmas ellenszélben tudott egy vidéki városból országos kampányt felépíteni, és minden esetben elvárásokon felül teljesített eddig, hiába volt ismeretlen terepen. Ez valahol persze ízlés kérdése is, de én egy interjúszituációban jobban hajlok az ilyen jelölt felé, mert nekem az a tapasztalatom, hogy az önéletrajzból jól felelő, minden megfelelő iskolát kijáró, kvázi adott szerepre grooming-olt személy legfeljebb elvárások szerint teljesít, de sose fölötte, míg a valamilyen egyediséggel/szokatlansággal bíró figura, még ha nehezebb is vele együtt dolgozni, és több idő összecsiszolódni, általában tud valami olyat villantani, amitől nem csak a munka lesz elvégezve, de az egész csapatot húzza felfelé.

A fundamentalista/gyerekverő dolgot meg erős túlzásnak érzem. Az identitáspolitikai kérdésekben kifejezetten idomul a baloldalhoz, függetlenül attól, hogy ő mit hisz, a gyerek felpofozását meg ugyan helytelenítem, de a gyerekverést azt én kicsit máshova teszem, sajnos a "családomban" ennek volt szakértője. :)

A korrupció és a lopás ellen való határozott fellépést nagyon erősen támogatom, engem gyakorlatilag ez a szempont mozgat elsődlegesen a választáson. Azt viszont mindenképp meg kell jegyezzem, hogy a fideszes választók (az én elképzelésem szerint) nem attól tartanak, hogy nem fog több ló-wellness épülni lopott pénzekből, hanem attól, hogy az ő értékeik, véleményeik semmibe lesznek véve. Ez utóbbit pedig nem szabad megengedni, mert akkor semmi értelme kormányt váltani. Úgy gondolom, hogy különbnek is kell lenni, és az nem minden jelölttel fog összejönni.

Köszi, hogy időt szántál a bejegyzésre, és bocs a hosszú válaszért

whateveritis 2021.10.04. 17:24:54

@MEDVE1978:
Az első pontban többnyire egyetértünk, a másodikban már van veled vitám. :)

MZP a fővárosban is erős, az előválasztáson 2. helyen futott be a budapesti körzetekben, szóval van itt is bázisa. Abban természetesen igazad van, hogy Karácsonynak van jelenleg nagyobb támogatottsága, de MZP eddig minden indulásával sokszorozni tudta a sajátját, Karácsonyé meg inkább stagnál.

Igazad van abban, hogy az élesebb kommunikáció elriaszthat bizonyos szavazókat, viszont a másik oldalon én nem visszafogott retorikát, hanem inkább elkenést látok. De igyekszem megengedő lenni, mert azt én se vitatom, hogy mind Karácsonynak, mind MZP-nek ezerszer több esélye van Orbánnal szemben, mint Dobrevnek.

whateveritis 2021.10.04. 17:29:29

@moloy:
Nagyon köszönöm a pozitív visszajelzést! Ezek nekem nagyon fontosak.

Illetve ezúton köszönöm én is a hozzászólóknak, hogy mindenféle szigorú szabályzat nélkül is igyekeznek tiszteletben tartani egymást és partnerek abban, hogy egy megértésre és konstruktív vitára alapuló szellemiséget tudjunk itt képviselni :)

whateveritis 2021.10.04. 17:36:54

@Frady Endre:
Hát, anélkül, hogy komolyabban vádaskodnék, azt tudom mondani, hogy nem csak benned merült fel. :D

De azért van egy másik szempont is, ami ez ellen szól: A Fidesz egyik fő erejét az jelenti, hogy véleményvákuumban tud tartani egy 1,5-2milliós szavazóbázist a médiakisajátítás és a Kubatov-lista segítségével. Ha elküldené a szavazóit/aktivistáit leszavazni ellenzéki jelöltekre, akkor azok a szavazók bekerülnének az ellenzéki "Kubatov-listába", és szerintem elég sok ember van, aki amúgy elég könnyen meggyőzhető, hogy szavazzon a másik táborra. Erre a kampányban is számos példa volt, amikor véresszájú nyugdíjasok odamentek az aláírásgyűjtő pultokhoz, aztán az ellenzéki jelölt elbeszélgetett velük 2-3 percig, majd aláírtak neki. Nem biztos, hogy ezt a kockázatot felvállalja a kormánypárt.

whateveritis 2021.10.04. 17:58:53

@inebhedj - szerintem:

Abszolút fenntartom az esélyét annak, hogy voltak közvélemény-kutatások, amik az én figyelmemet elkerülték, szóval ha így volt, akkor pontatlanul fogalmaztam, és köszönöm a helyreigazítást. :) Azok a kutatások, amiket én láttam, pl. Márki-Zay Pétert rendre 5% körülre mérték, Karácsony-Dobrev váltakozva az első helyen 30+ vagy 40% körüli eredménnyel, de Dobrevet néha 50-re is mérték. Amikor én őket kritizálom a bejegyzésemben, akkor én erre gondolok, az eredmények ismeretében. Illetve azt a jelenséget kritizáltam még meg, hogy pontosan lehet tudni, melyik kutató kit fog elsőnek mérni, amit ugyebár az dönt el, hogy ki fizeti a kutatást. Ezt tudományos szempontból is egy nagyon káros gyakorlatnak érzem, illetve megkérdőjelezem a kutatás-jellegüket, ezek sokkal inkább közvélemény befolyásolására tett kísérletek. Ízlés kérdése, van, aki azt mondja, hogy minden eszköz megengedett, én nem szeretem, ha egy tudományágat megcsúfolnak, és nekem ez ellenemre van.

Az időbeliségben simán lehet, hogy igazad van, viszont a vírus miatt ezt nem nagyon lehetett korábban megrendezni. Illetve így a Fidesznek is kevesebb ideje marad a jelöltek lejáratására, tehát ebből akár előnyt is lehet kovácsolni, no meg egy elhúzódó kampány pénzügyileg mindenképp a kormánypártnak kedvez.

Az átjárással kapcsolatban nekem is vannak kétségeim, de én hajlok arra, hogy (amennyiben nem Dobrev lesz a jelölt), akkor az ellenzéki pártok szavazóinak többsége le fog szavazni a közös jelöltre. A megújulási faktort én is elégtelennek tartom, a DK-MSZP garnitúrát már rég ki kellett volna szórni, de azért van pár körzet, amit én is kiemeltem, ahol azért megmutatkozott az igény az új arcokra.

Abban nagyon mélyen egyetértek veled, hogy a különböző fogalmakat rettenetesen összekeveri a politika, de a besorolásoddal nem teljesen értek egyet. Szerintem a Fidesznek nincs ideológiája, ő egy populista állampárt, a lerombolt szociális rendszerrel baloldalinak nehezen mondható, nacionalista talán. A liberalizmusról meg tényleg senki nem tudja, mit jelent az országban, szerintem minden vitának azzal kéne kezdődnie, hogy a felek megállapodnak abban, hogy most melyik értelmezését használják ennek a szónak. De tény, főleg gazdasági szempontból a liberálist a baloldalival összekeverni súlyos tévedés.

Az utolsó pont, amit írsz, az nagyon érdekes, és egy új szempont, amin most elgondolkoztam. Nem jönnek az EU-s pénzek, a járvány iszonyat szar gazdasági kezelése és a lopások felpörgetése lehet, hogy tényleg beleküldte az országot a negatív spirálba, és most forró krumpli lett az országból, amit dobálnak egymás közt. Szerintem az ellenzéken belül vannak olyanok, akik győzelemre játszanak, de nem mindenki. Gyurcsány már elszólta magát, hogy ő szeretne lenni a legnagyobb ellenzéki frakció vezetője...

Köszönöm az érdekes és kimerítő reakciót!

Ménár Atya 2021.10.04. 17:59:03

Jó dolog ez az előválasztás.
Megerősített abban, hogy véletlenül sem szabad arra szavazni,aki Fletóval "párosodik".
Fletóra meg végképp nem.
Már most látszik, hogy a nagy felebaráti szeretet és egyetértés, semmi másról, csak a hatalom megkaparintásáról szól, a gyurcsány klán bekebelezte az ellenzéket, és a hátukon akar visszatérni, a kis butus ellenzékiek meg most kapcsoltak, hogy mi történik, már Karigeri ás Márki -Zay inkább együtt lenne miniszterelnök, 2-2 éves ciklusban, és olyan alkotmányt csinál ami kizárja a diktaturákat......... csak épp elfelejtik, hogy ez nem a római birodalom és az alkotmányozáshoz 2/3 kell előbb, utána lehet változtatgatni.
Szóval már marakodnak szépen csendesen, megy az üzengetés fúrogatás, nem hiszem, hogy erre van szüksége az országnak, ez még kádár rendszerénél is rosszabb lenne.
Fiúk elment a maradék eszetek is!

whateveritis 2021.10.04. 18:09:22

@CSOKKI MÁLNA:
Tök őszinte leszek veled, az őszödi beszéd kirobbanásakor én középiskolás voltam, és nagyjából az alábbi módon dolgoztuk fel ezt a haverjaimmal az iskolai dohányzóban (még volt ilyenünk):

- Hú, ez a Gyurcsány bazdmeg
- Ja bazdmeg, durva
- Megyünk este bebaszni?
- Ki a faszom várjon estig?

Nyilván valamilyen mennyiségben fogyasztottam már akkor is híreket, és nagyjából képben voltam azzal, hogy mi történik, de nem mondanám, hogy olyan határozott állásfoglalásom volt a témában. :)

Én a jogászkodásba tényleg nem akarok belemenni, elvileg megtalálták a módot, hogyan nem kell felesküdniük az Alaptörvényre, de most hogy ez tényleg így van-e, őszintén fingom sincs, én csak a turizmusra/szállodákra vonatkozó, és közvetetten ezt a területet érintő (vállalkozási, adózási, munkajogi, építési) törvényeket ismerem nagyvonalakban, de azokat is csak annyira, hogy döntést nem alapoznék a tudásomra, de felismerem a helyzeteket, hogy mikor kell felhívnom az adott cég ügyvédjét vagy az adott terület szakértőjét konzultációra. :)

Azért igyekszem ezt a témát részleteiben kerülni, mert valószínűleg hiába mondok róla bármit, annak nem lesz érvénye, megfelelő jártasság híján.

pragmatika 2021.10.04. 18:09:32

@Ménár Atya:

"Fiúk elment a maradék eszetek is! "

Miért ? Volt nekik eszük ?

pragmatika 2021.10.04. 18:09:36

@eloi:

"Hogy pl. Mészárosék, Ráchelék... miatt kormányra juttatom-e újra az Apró- Gyurcsány-Dobrev klánt és érdekkörüket vagy sem? "

Hát, igen. Az éhesebb szúnyog több vért szív. És a ballibsik már rohadtul éhesek.
Pl. egy pillanatig sem voltam meglepődve, hogy 2010 után a szociknak el kellett adniuk a székházukat. Már nem ők szívták a vért.

whateveritis 2021.10.04. 18:28:19

@megamovieboy:
Technikailag igaz, amit írsz, de úgy gondolom, hogy néhány elem hiányzik az érvelésedből, ami azért árnyalja ezt a képet.

Igaz, hogy Kínai Kommunista Párt nem törődik a demokratikus vircsafttal, ami egy masszív gazdasági növekedést és hatalmi terjeszkédst tesz lehetővé az ország számára, de ugyanennek a vircsaftnak a figyelmen kívül hagyása mentén húztak fel munka/átnevelőtáborokat. Ezek a dolgok csomagban jönnek. Ha már ázsiai példát akarunk keresni, szerintem akár Japán, Taiwan vagy Szingapúr sokkal jobb példa, ahol egy erős jobboldali kormányzás mellett folytatnak protekcionista gazdasági politikát, és valósul meg egy (nagyjából) tiszta piaci verseny, és tudtommal még táborok se kellenek.

Igaz az is, hogy túlterjeszkedtek a médiacégek, és néhány multi nagyon szeretné leuralni a teljes piacot, és egyben a kormányzást. Azonban számos kezdeményezés van (épp a demokrácia miatt), ami ennek próbál ellentartani, és sokéves munkának köszönhetően úgy néz ki, hogy egy sokkal erősebb antitröszt törvénykezést fog folytatni a legtöbb európai ország. Kínában nem médiacéges túlterjeszkedés van, hanem konkrétan le van korlátozva az internet, és börtönbe csuknak, ha a kormányt kritizálod.

A multik számára olcsó munkaerő biztosítása téma szerintem is hosszútávon káros, ezért is kritizálom gyakran a kormányt. :)

Igen, a demokratikus rendszer néha lomhább, könnyen elromlik, de legalább benne van a lehetőség, hogy minden esetben megjavítsuk, szóval szerintem szükség van ezekre az intézményrendszerekre és a szabadságjogokra. Amikor egy autoriter állampárt elbukik (és Kínában egy nagyon durva adósságbuborékot építgetnek maguknak, ami ha most nem is, de pár év múlva veszélyes lehet), olyankor az az egész országot viszi magával.

Ismét, nem elvitatni szeretném a véleményed, csak én ezzel pl. úgy vagyok, hogy vannak ilyen sarkalatos pontok, mint a munkatábor (fenntartva annak a lehetőségét, hogy tényleg olyan etnikai konfliktus van ott, ami komoly beavatkozást igényel, nem tudom megítélni, elvégre nincs szabad kínai média, ami beszámolna róla).

Ekrü 2021.10.04. 18:28:34

Elnézve ezt az előválasztásnak nevezett bohózatot,szerintem az ellenzék most veszíti el a választást. Amit ez a KariGeri a Marki-Zay-jal alkot,annál még a Dobrev is jobb.Ami látszik,hogy bármit is mondanak,mindegyik foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz,esze ágában sincs egyiknek sem visszalépni.Ezért kifundálták,hogy ők majd együtt indulnak, (mert ugye a szavazatok kellenének) azt majd ha esetleg győztek,akkor majd ráérnek elmarakodni a koncon. Mi meg jó esetben fizethetünk két miniszterelnököt egyszerre...a tanácsadók számáról már nem is beszélve...
Olyan ez mint amikor valaki alá akar veled íratni egy adóspapír ,úgy ,hogy az összeget majd ő utólag beírja....:))))))

whateveritis 2021.10.04. 18:34:27

@Ménár Atya:
Tök megértem, hogy ezt így látod. A Gyurcsányos részben még egyet is értek, hátam közepére kívánom őket én is.

Viszont a "marakodás" részt alapvetően nem tartom olyan problémásnak, az előválasztásnak az a lényege, hogy ezek a kérdések most dőljenek el, ne pedig az országos választási kampány kellős közepén. Ez sok országban hasonlóan megy, amikor előválasztást tartanak. Ráadásul a kétfordulós rendszer az kifejezetten ezek elősegítésére van, és én sajnálom is, hogy ez már nem része a magyar választási rendszernek.

Úgyhogy hadd üssék egymást, hátha érvényesül az "Ami nem öl meg, az erősebbé tesz", és lesz végre egy olyan választás, aminek valódi tétje van :)

whateveritis 2021.10.04. 18:39:18

@Ekrü:
Megértem, ha ez számodra vissszatetszést keltő, hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nekem olyan szimpatikus, de azt is látom, hogy azért ezzel néhány problémát most áthidaltak.

Tényleg nem kötözködés gyanánt akarom mondani, csak azért tényszerűen álljon itt, hogy Magyarország történetének legnagyobb államapparátusát jelenleg a Fidesz tartja fent. Ezt nem akarom véleményezni, mivel nem értek az államigazgatáshoz, lehet, hogy kell is ennyi, passzolom. Viszont ezt párba állítani azzal, hogy most a miniszterelnök 4 millás fizetését egyszer vagy kétszer köhögi ki az adófizető, igazából nem egy nagy tétel, Orbánnak is van helyettese, aki kb hasonló fizetést kap.

alöksz róz 2021.10.04. 18:39:55

@whateveritis: "Gyurcsány már elszólta magát, hogy ő szeretne lenni a legnagyobb ellenzéki frakció vezetője..." - ezt hol láttad?

whateveritis 2021.10.04. 18:45:59

@alöksz róz:
Megpróbáltam előkeresni, de nem egyszerű a Google-ben bármit megtalálni, amiben benne van, hogy "Gyurcsány", kicsit sokat szerepel ő is, meg a neve is... Vagy egy Egyenes Beszédben volt egy ilyen elszólása/nyelvbotlása vagy egy DK-s sajtótájékoztatón, kb 2-3 hónapja lehetett.

Ménár Atya 2021.10.04. 19:01:36

@whateveritis:
Minden választásnak valódi tétje van.
A hatalom megosztása nevetséges.
Ilyen alapon akkor minden induló párt gyakorolja a hatalmat időarányosan, tehát ha harminc párt indul akkor 4év per 30 ideig..........
Ez nem demokrácia, hanem agyrém inkább.
Gyurcsányt ki kellett volna rekeszteniük az egészből, viszont Karigeri fletó hűbérese, Márki-Zay pedig épp nagyot álmodik, pedig alkalmatlan mindkettő a vezetésre.
Szerintem megszívatták magukat, de legjobban a jobbik fasiszta párt aki magát tüntette el fletó hátsójában, ezzel elárulva a választóit.
Amúgy szerinte a mai ellenzéki Miniszterelnök jelöltekk közül egyik sem alkalmas a feladatra.
A legalkalmasabb Fletó lenne ,aki karizmatikus közülük,de ő ugye fekete bárány, tehát kiesett.
Ha pedig abból indulok ki,amit karigeri ígért a főpolgi székért, és lófaxt nem tartott be belőle, csak a káoszt csinálja a mai napig..........hát akkor inkább koronázzuk meg orbit,mert az a kisebbik rossz.

alöksz róz 2021.10.04. 19:01:39

@whateveritis: ja értem, egy nyelvbotlásból szeretnél következtetéseket levonni, azt hittem valami újabb őszödi beszéd.
de akkor ennyi erővel jakab péter se játszik győzelemre, ezért verte szét a jobbikot. karácsony gergely se játszik győzelemre, ezért teszi tönkre budapestet. a momentum se játszik győzelemre, ezért indították andris elnök urat. és így tovább.

whateveritis 2021.10.04. 19:22:05

@alöksz róz:
És ezek közül egyik se lehetetlen, amiket mondasz. :D

Fegyőr például egész biztos nem győzelemre játszott, mert nem hiszem, hogy volt olyan tanácsadó/kutató/akármi a környékén, aki valaha is azt mondta neki, hogy labdába rúghat. A Momentum egy közepes frakcióra játszott, ami most meg is lesz neki

Jakab Péter nem tudom, mire játszott, de arra nagyon. Ő valószínűleg nagy Jobbik-frakciót akart, de ezért lepaktált a DK-val, amiért most büntetik a szavazói, ráadásul a frakciójuk se biztos, hogy olyan nagy lesz, mert nagyon sok körzetben erős, beágyazott fideszes jelölt van ott, ahol a Jobbik nyert az előválasztáson.

Ha valaminek mégkevesebb esélye van/volt annál, hogy Fegyőrből itt bármi lesz, akkor az az, hogy Dobrev legyőzi Orbánt. Elképzelhető, hogy a DK annyira szektásodott már, hogy elhiszik a saját propagandáját, de nem hinném, hogy létezik épkézláb tanácsadó/szakember, aki azt mondja nekik, hogy "Nyomjad, Klári, lezúzod Orbánt és szétbaszhatod utána az országot". Tök egyértelmű, hogy bárkivel nagyobb esélyük van, mégis tolakszik egyfolytában a DK, és kannibalizál. Ők a kasszakulcsot szeretnék, ahogyan én látom.

whateveritis 2021.10.04. 19:25:20

@Ménár Atya:
Szerintem sincs Fletónak helye a közéletben. Ha meg is tudna nyerni egy választást, azt már láttuk, hogy ő ott mit tud produkálni, abból meg nem hiszem, hogy olyan sokan kérnének.

Viszont a másik dologban kicsit ferdítesz. Nem az induló pártok osztogatják a hatalmat, hanem a győztesek :) Most gyorsan én is megnéztem ezt a sajtótájékoztatót, és nem azt mondták, hogy ezt akarják csinálni, hanem azt, hogy erre is van példa. Ha jól értettem, azt mondták, hogy valami egyetértési izébizét fognak aláírni, ami azt jelenti, hogy egyik nem dönthet a másik nélkül.

Mondom, nekem se tetszik, de ez egy válasz egy problémára.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.10.04. 19:35:40

@whateveritis: Én Kínát összetettebbnek látom. Van az eredeti birodalmi terület, ez az egész negyede, míg a többi a hódítások, ahol az őslakosságot elnyomják, míg a kínaiakat betelepítik. sajnos Kínát a nyugat tette naggyá. Kétezer éve a déli hunok átállása utáni időkben erősödtek meg, ma meg a nyugati technika lenyúlásával. Harminc év alatt hoztak be hetven évnyi lemaradást. Persze meg van a maguk baja, bármikor széteshet az egész, lázadó tábornokok, vagy gazdasági válság, de az ő bajuk már a nyugat baja is, úgy össze van fonódva a világgazdaság.
A multik könnyedén meghekkelik a demokráciát. Akár teljesen szét is tudják választani az érdekeltségeket, elegendő, ha az IT tagok között sorozatos átfedések vannak. a céghálóban. A lobbizásról nem is beszélve, ami a korrupció intézményesítése. Brüsszelben 40.000 bejelentett lobbista van.
Amit Orbán csinál, az inkább a harminc évvel ezelőtti általad is sorolt kistigrisekre hasonlít, csakhogy hozzájuk képest nálunk weimari liberális vircsaft van. Gondolok még a kimaradt Dél-Koreára.
Még Kínára visszatérve, náluk előny, hogy a politikát elválasztják a mindennapoktól, szemben a marxista mindenki legyen aktivista elvvel. Ott a pártoskodás a párt platformjain keresztül megy, nagyjából a régi birodalmi adminisztrációt hozták vissza, csak császár nélkül. Nem tud megbukni a rendszer, mert nincs másik, csak a hadurak torzsalkodása és erről inkább lemondanak a párt javára.

Ménár Atya 2021.10.04. 20:13:55

@whateveritis:
Szerintem fuss neki újra.
Épp azon mesterkednek .hogy egymás mellet legyen a nevük a szavazólapon.
Magyar György már reagált is rá, hogy erről szó sem lehet.
Tehát vagy külön indulnak, akkor Fletóné nyert, és szép csendben mennek a süllyesztőbe, vagy kihátrálnak a választásokon az elmérgesedő marakodás miatt fletóné mögül, és akkor veszt fletó és végre eltűnik.
A probléma ott van, hogy egyáltalán összeálltak ezzel az árulóval ( a miniszterelnöki eskü kontra Őszödi beszéd alapján) .
Ha 2018-ban a jobbik nem kurvul el, akkor talán mára komolyabb erők lennének, és nem ilyen hatalomittas megfizethető" politikusok.
Karigeri amúgy szerintem alkalmatlan a politikai pályára amúgy is.
Ha objektíven nézem a lehetséges jelölteket, egyik sem alkalmas.
Jakab a kis náci, az agressziv bohóckodásával szóba sem jöhet,
Dobrev= Fletó
Karigeri inkompetens
Márki túl sokat hisz magáról, nem tud meggyőzni az alkalmasságáról
De a legnagyobb baj, hogy akik mögöttük állnak , azok sem.
Az óóbáán monnyon lee.hát az eléggé kevés, mint a zöld lózung.
Az elszámoltatás,meg a mindenki bilincsbe lesz verve, inkább a vérkomcsi meg nyilas időket idézi,nem a demokráciát.
Az alkotmány semmibe vétele pedig a kádár korszak lazább diktatúráját,ami eléggé rémes szerintem.......
De ez a duális hatalom..............hát ez mindent visz, a lényeg, hogy kicsit hatalmaskodhatjon, bármi áron..............
Hát ezt nem nagyon szeretném.

Boldeone2 2021.10.04. 20:26:42

@whateveritis: Az egyik fő kèrdès - ha előválasztási bizottság is megengedi , a DK nem emel vètót- eldőlt : együtt lesz a nevük a szavazólapon , vagyis Márky- Zay győzelme garantált . A miniszterelnöki posztról pedig ráérnek kèsőbb dönteni , azaz átvágták a gordiuszi csomót , ha minden simán megy ...
Mellesleg , engedd meg , hogy gratuláljak a blogposzthoz, ez volt most a legjobb èrtèkelès előválasztás tèmaban , ráadásul a posztra adott reflexiók mind tartalmában , mind stílusában kiválóak...Nem beszèlve arról, hogy majdnem mindenben egyetèrtek !:)
Van egy ötletem ! Szerintem keresd meg Márky - Zay Pètert , azt gondolom, le kellene hogy igazoljon a csapatába...

Ezt teljesen komolyan gondolom , hiszen ha valóban megtörtènik a kormányváltás , akkor hatalmas lesz a káderhiány ...
Most kell - mèg a legelejèn - becsatlakozni Marky- Zay csapatába! Egy új èrtelmisègi elitet kellene èpíteni , olyan gárdát - ès ebből a szempontból a fiatalabb generáció jobb - akik kèpesek túllèpni a múlt megosztottságán , politikai szekèrtáborokon
Egy bizonyos èletkoron túl az ember nem kèpes túllèpni a tèveszmèin ès azokon a lelki sèrülèseken , amit az èlete során összeszedett. Orbán sem kèpes konszolidálódni , neki lèteleme a harc, a hatalom kisajátítása , nem a konszenzuskeresès

A valódi rendszerváltást tulajdonkèppen egy generacióváltó folyamat hozza el , úgy válhat lassan - lassan normálisabbá a közèlet , ha a fiatalok nem esnek apáik hibáiba...
Szerencsère , van már egy olyan generáció aki világlátott - külföldön tanult , dolgozott , sok esetben èveket - ők azok , akik már nem veszik be a magyar közèlet bullshit hülyesègeit: az irracionalizmust, a profán propagandát, a gyűlölködèst
Nekik elegük van a Fidesz egypárti rezsimjèből is , de Gyurcsányt sem akarják , főleg nem ezt az abnormális politikai dichotómiat , amit a szèlsősèges rezsim erőltetett rá a társadalomra
Viszont , ha a fiatalok nem hajlandók tenni saját jövőjükèrt , akkor tènyleg nem fog változni semmi!

Èn azt változást várom , amit az új generációk egyre szèlesebb rèszvètele, aktivizálódása hozhat el a politikában.

Boldeone2 2021.10.04. 20:53:55

@Ménár Atya: Ha objektíven nézem a lehetséges jelölteket, egyik sem alkalmas."

- Miért, te mint vèrfideszes , objektíven tudod szemlèlni a jelölteket ? Szerintem nem!
A kormánypárti narratíva minden jelöltre az, hogy " alkalmatlan "

Márki túl sokat hisz magáról, nem tud meggyőzni az alkalmasságáról"

- Ugyan , Márky - Zay miért is alkalmatlan ? Törtènèsz, közgazdász, villamosmérnök - nemzetközi tapasztalattal, több nyelvet beszèl, pèldamutató családi èletet èl , stb
Èppen hogy a legalkalmasabb jelölt erre a posztra
Elèg, ha többsèg elhiszi hogy alkalmas, ès el fogják hinni , ha egy országjárás során minèl több embert fog megszólítani
Neki nem az intact fideszes kemèny magot kell megnyerni - azt úgysem lehet, olyan szintű a kritikus szellemisèg a kormány irányában - hanem mind a baloldali , mind a mèrsèkekt közèputas, mind a mèrsèkelten jobbos szavazókat egy táborba állítani

Erre pedig jó esèly van ,mert az Orbán- kormány gyerekes ès önsorsrontó kampányt folytat. Sehol a világon nem gyűjt a kormány aláírást az ellenzèk ellen , ez a gyengesèg\ félelem jele
Lehet csak èn nem látom, de eddig mèg egyetlen pozitív kampányüzenete sem volt a kormánynak , csak a karaktergyilkos propaganda , ami azért visszaüthet hosszú távon ..

GyMasa 2021.10.04. 20:55:32

@whateveritis:
"Azon én is gondolkoztam már, hova tűnt ennyi Jobbik szavazó, most ilyen 8-12% körülre mérik őket, szóval legfeljebb a fele van meg a 2018as tábornak."
Hát, ha ez igaz, akkor az összefogás reális célja jövőre az újabb 2/3 megakadályozása lehet.

" Egy részük valószínűleg a Fideszben van (vagy hát a Mi Házunkban, de az ugyanaz), a többi meg bent maradt ugyan a rendszerben, de más pártokra szavaznak."
Anno, a Jobbik pontosan a két kutyütő párt (msz(m)p/fidesz) ellenében alakult meg.
(ők voltak az LMP V1.0)
És, ezeket az embereket köpta a jobbik arcon, amikor egyáltalán szóba állt az összesfogósokkal.
Tehát az ös-jobbikos nem fog a fideszre szavazni, csak maximum akkor, ha reális esélyét látja fleto visszatérésének...
Valószínű, hogy a Mi hazánkra szavaz, vagy otthon marad.

" 2018-ban szerintem sokan azért szavaztak rájuk, mert őket látták esélyesnek, de egyébként nem ők lennének az elsődleges preferencia."
Az a baj, hogy a jobbiknak a fasisztoid felhangjaival sikerültkb. kimaxolnia 2018-ra az azzal elérhető maximumot.
Szerintem onnan nem nagyon volt hová erősödniük.
Az a baj, hogy rájuk bármikor vissza lehet csukni a náci-ketrecet, főleg, amikor már nincs réjuk szükség...
Azért ne feledjük, hogy fleto mestere az ilyenfajta dolgokank!

" Ezeket a szavazókat jó eséllyel a DK húzta be."
Ők akkor az a kb. 20%, akikről azt mutatták ki a közvéleménykutatók, hogy Jobbikosok lévén is hajlandóak lennének egy DK-s jelöltre szavazni.
Ezzel ismét az a probléma, hogy nem elég...

"Egyetértek veled, hogy hiba összeadni a támogatottságokat, ez az összefogósdi nem a győzelmet jelenti, csak azt, hogy most egyáltalán pályára tudnak lépni a kormánypárttal szemben."
Én még, sajnos, ebben sem vagyok teljesen biztos...
Ha összeadunk minden kis minuszt, akkor nagyon sok fog hiányozni a győzelemhez. (még az egyszerű 50%+1-hez is...)
Eleve a körzetekben kellene tarolniuk és nem listán.

" Hiteles arcok és program kell, no meg egy jó kampány, és akkor lehet nyerni. "
És, mindezt már a 2018-as bukta után fél éven belül, ahogy azt fentebb meg is írta valaki nagyon szépen.
2019 közepe óta kellene az egyetlen jelöltet építeni és a részletes programot ismertetni a néppel...
Sőt, én a helyükben megírtam volna azt az alkotmányt, amit szeretnék a néppek elfogadtatni, és vitára is bocsátottam volna.
És, akkor nem lenne nagyon sok embernek az az érzése, hogy az öszefogócska csak egy biankó csekket akar magának a kicsinyes bosszújához.

Boldeone2 2021.10.04. 21:28:40

@GyMasa:
Sőt, én a helyükben megírtam volna azt az alkotmányt, amit szeretnék a néppek elfogadtatni, és vitára is bocsátottam volna.
És, akkor nem lenne nagyon sok embernek az az érzése, hogy az öszefogócska csak egy biankó csekket akar magának a kicsinyes bosszújához."

kozosalap.hu/szabad-magyarorszag-alkotmanyozas/

Itt vannak a " közös alapok " ahol tájèkozódhat az állampolgár , milyen tartalmú és irányultságú új alkotmányra lehet az országnak . Tehát , nem biankó csekk, a jövő èvben tartandó választásokig minden ember megismerheti , hogy milyen alkotmányos változásokat akar az ellenzèk, amely egyik legfontosabb törekvèse ,hogy a jövőben soha többet nem jöhessen lètre a jelenlegihez hasonló egypárti rezsim , vagyis : a plurális demokrácia alapjainak megteremtèse . Magyarországnak nincs szüksège semmilyen " vezèrdemokráciára ", egypárti uralomra, autoriter vezetőre

Ha összeadunk minden kis minuszt, akkor nagyon sok fog hiányozni a győzelemhez. (még az egyszerű 50%+1-hez is...)
Eleve a körzetekben kellene tarolniuk és nem listán."

Ezzel szemben Budapesten tarolni fog az ellenzèk : elvihetik mind a 18 körzetet , Pècs, Szeged, Miskolc , Debrecen 1-2 is az ellenzèkè lehet, ès megyei jogú városokban is többsègben lehetnek az ellenzèki szavazók : kb 37%:34 %

Itt -ha nyernek is Orbánèk - reálisan egy gyenge kormányuk lesz : Budapest nèpe ès nagyvárosok lakossága - a polgárság - elutasítja a politikájukat
Budapesten 2x annyi lehet az ellenzèkre szavazók aranya ...
A NER - nek- jelen formájában - vège . Orbán vagy veszít, vagy nagyot zuhan jelenlegi legitimációja

GyMasa 2021.10.04. 22:02:49

@Boldeone2:
"tt -ha nyernek is Orbánèk - reálisan egy gyenge kormányuk lesz : Budapest nèpe ès nagyvárosok lakossága - a polgárság - elutasítja a politikájukat"
Igen, ezt írtam már régóta, hogy az összefogásnak a reális esélye a következő 2/3 megakadályozása lehet.
A győzelem, az sajnos nem.
És, az mszp-dk párossal még nagyon sokáig nem is lesz az.

"Budapesten 2x annyi lehet az ellenzèkre szavazók aranya ..."
Igen, csak tudod, nem csak Budapestből áll az ország!
Az, ha Budapesten minden körzetet 2/3-dal nyernek meg, de vidéken meg mindenhol 49%--kal veszítenek, az csak egy újabb, erős orbán kormányt fog eredményezni.

"A NER - nek- jelen formájában - vège . Orbán vagy veszít, vagy nagyot zuhan jelenlegi legitimációja "
Majd meglátjuk.
Én nem vagyok ennyire optimista.

GyMasa 2021.10.04. 22:03:07

@Boldeone2:
Látom, nem érted!
Én NEM "közöa alapokat" akarok, hanem konkrétan a Magyar alkotmény V2.0 RC-t. Amit elolvashatok, és a végén arról népszavazok, hogy elfogadom-e vagy nem.
Csak ez a megoldás zárja ki a trükközést!

"Tehát , nem biankó csekk, ..."
De igen, az.

"Ezzel szemben Budapesten tarolni fog az ellenzèk : elvihetik mind a 18 körzetet ,"
Igen, HA elviszik, akkor már "csak" másik 54-et kell elnyerniük...
Plusz a listán is 50% körüli eredményt elérni.

" Pècs, Szeged, Miskolc , Debrecen 1-2 is az ellenzèkè lehet, ès megyei jogú városokban is többsègben lehetnek az ellenzèki szavazók : "
Ahogy mondod! LEHETNEK.

"kb 37%:34 % "
Ezt viszont nem értem!
Ha csak egy kormánypárti és egy ellenzéki jelölt lesz, akkor nem ezt az aránypárt kell használnod.

ÉS, te is ismét feltételezed, hogy elég városban fog kijönni a matek!
Ja, és, hogy a fidesz ölbetett kézzel fogja nézni, ahogy megverik őket.
Egy másik blogon pár hónapja volt erről szó, miszerint volt pár körzet a 2018-as adatok alapján, ahol feltételezve a jelenlegi összefogást, 2018-ra visszavezetve, valóban nyerhetett volna az ellenzéki jelölt, de az ilyen körzetek száma 10 alatt volt.
És, azok a számok még egy 24%-os Jobbikkal voltak érvényesek, nem a mostani 7-8%-ossal.
Az a minimum 12% Jobbikos választó az 600 000 ember.
Ha ezek nem szavaznak az összefogásra (márpedig, szerintem bizony nem fognak...), akkor nincs matematikai esélyük sem.

GyMasa 2021.10.04. 22:07:13

@GyMasa:
Na, hadd menjek ennek újra neki:
Tehát, a kb. 5 millió leadott szavazatnak a 12%-a a 600 000.

alöksz róz 2021.10.04. 22:19:39

@whateveritis: szerintem ferenc testvérék arra építenek, hogy sokan úgy vannak vele, hogy mindegy, csak ne orbán. akkor meg miért ne ők?
és lehet igazuk is van. akinek gondjaik voltak velük, azok úgyis lemorzsolódtak már régen.
csak a megmondóemberek sivítanak, hogy xy-nal a kirakatban jobb esélyt látnak. azt hiszik tényleg számít, hogy osztják fel az ugyanakkora tortát :-)

zenitó 2021.10.04. 22:52:15

Kicsit értékelhetnénk a mai napot is.

Karácsony leutazott Vásárhelyre. Nyilván sofőrrel, hiszen ha Szombathelyre nem találna el egyedül, akkor a keleti végre még úgysem. Megbeszélést tartottak, nyilván valahol elfogyasztottak egy ebédmenüt is, majd nagy demokratikusan tartottak egy közös tájékoztatót, ahol nem lehetett kérdezni.
Ezután a főváros felé vette az irányt.
Kérdésem, szabadságon volt-e a főpolgármester úr? Milyen jogcímen vette igénybe a hivatali autót? A sofőrt? Azt feltételezni sem merem, hogy nem volt szabadságon és felveszi majd a mai napra járó 200 ezer forint feletti fizetését.

Hiányolom Cseh Katalin szerepének megítélést. Vajon mennyi szavazott vihetett el, mert ez a 3 és fél% azért a vártnál is nagyobb pofára esés.

Ménár Atya 2021.10.05. 14:48:29

@Boldeone2:
"- Miért, te mint vèrfideszes , objektíven tudod szemlèlni a jelölteket ? Szerintem nem!
A kormánypárti narratíva minden jelöltre az, hogy " alkalmatlan "

- Ez a logika ott bukik meg, hogy ilyen alapon egy ellenzéki sem képes akkor objektíven látni semmit sem.
A regnáló kormány szerint valóban ők a legalkalmasabbak, ennek az ellenkezőjéről kell meggyőzni a választókat az ellenzéknek.
Ez egy ilyen játék.
Vérfideszes akkor lennék, ha belépnék a fideszbe, és úgy kampányolnék a párt érdekében......
De ki kell ábrándítsalak, nem vagyok párttag sehol.
A fidesz iránti szimpátiám szimplán abból ered, hogy amikor a hazaáruló gyurcsány és bandája köztük karigeri csődbe vitte az országot, a fidesz nem hagyta cserben az embereket, és ráálltak a családok segítésére.
Ez nagyon könnyen mérhető a befizetetlen sárga csekkek hiányán,ill a bankszámla havi ellenőrzésénél, amikor esetleg marad is rajta.
Mint vállalkozó eléggé jó néven veszem, hogy az adóim lecsökkentek, és mint gyerekes szülő, szintén.
A maszop-szadesz alatt üldöztek a gyurcsányféle hivatalnokok ezért.
Szóval ezek hagynak élni is, nem csak elvesznek, egyelőre .
Márki Z. és a többiekről alkotott véleményem pedig nem a fentieknek köszönhető, valóban objektív, az alapján amit láttam tőlük ez a véleményem.
Politikusnak gyurcsány az alkalmas a többi gyenge.
Az hogy valaki jólfésült, és példás életet él, max valami alap lehet, ha nem karizmatikus és meggyőző, akkor nem képes a tömegekkel elhitetni amit akar.
Ma 2 ilyen embert ismerek.
Gyurcsány Ferenc, és Orbán Viktor.
Gyurcsányra az ismert hazaáruló okokból viszont soha nem szavaznék.
Remélem megérted az álláspontomat, és félretudod tenni a vérfideszes, fideSS és egyéb hülyeséget.
Ha esetleg nyerne az ellenzék , nekem azzal sem lenne bajom, egészen addig amíg betartják a játékszabályokat, de már most az alkotmányon kívül akarnak kormányozni.
Nem gondolod, hogy ez kissé diktatúra?
Veszélyben a jogállamiság ha az ellenzék nyer, a saját propagandájuk szerint is!

C. Robert 2021.10.05. 14:48:32

Ezt a kettő-az egyben kavarást most felejtsük el, nagy valószínűséggel halva született.
Márki-Zay Péter csapdába került. Ha nem lép vissza, akkor Dobrev Klára egész biztosan nyer. Ha visszalép, akkor Dobrev Klára valkószínűleg nyer. Ebből a csapdából csak egy kiút van, ha Karácsony Gergely visszalép. Van erre 3 jó oka is: 1. igazi politikusként viselkedhet, aki a mai veréb kedvéért nem szalasztja el a holnapi túzokot (fennköltebben: saját egyéni ambícióit alárendeli a Haza érdekének), 2. bemutathatja (majd), hogy milyen egy sikeres főpolgármester, és 3. törlesztésképpen jól betehet a DK-nak, van miért.
Arra vetemedtem, hogy jóslatokba bocsátkozzam az előválasztás lehetséges eredményeit illetően; majd jól kövezzetek meg, ha túl nagyot tévedtem. A spekulációm feltevései: 1. Dobrev szavazói kivételével a többi jelölt szavazóinak 20%-a nem szavaz a 2. fordulóban, mert ők inkább csak a helyi egyéni jelöltek kedvéért szavaztak az elsőben, s ha már arra jártak, behúzták az x-et a miniszterelnök-jelöltek neve mellé is. 2. A győzteshez húzás szindróma Dobrevnek 5, Karácsonynak 5, Márki-Zay-nak 20%-ot hoz. 3. Nem kellemes, de számolni kell úgy 20.000 Fidesz-troll szavazóval is, Dobrev javára. 4. A DK-s nősoviniszta kampány hoz Dobrevnek 5.000 szavazatot, ugyanennyil elvisz az ellenfelétől. 5. Momentumos szavazók: mind Dobrev ellenfelére szavaznak. 6. Jobbikos szavazók. Jakab Péter először ugyan beállt Dobrev mögé, de aztán visszahátrált. Bár elég mindegy, hogy mit tesz, mert a DK-paktum elég sok jobbikosnál kiütötte a biztosítékot. Ha Karácsony marad talpon, akkor 50% otthon marad, a maradék 20%-a Dobrevre, 80%-a Karácsonyra szavaz. Ha Márki-Zay marad talpon, akkor 10% otthon marad, a többiek pedig mind Márki-Zay-ra szavaznak. 7. Márki-Zay szavazói, ha ő visszalép: 30% otthon marad, a többi Karácsonyra szavaz. 8. Karácsony szavazói, ha ő visszalép: 20% otthon marad, a maradék 20%-a Dobrevre, 80%-a Márki-Zay-ra szavaz.
Végeredmény.
I. Részvétel: 509.660. Dobrev: 256.660 (50,36%). Karácsony 253.000 (49,64%).
II. Részvétel: 557.660. Dobrev: 271.204 (48,63%). Márki-Zay 286.456 (51,37%).
III. Ha mindhárman indulnak, azt ki sem számoltam, mert az arányok valószínűleg hasonlóak lesznek ahhoz, mint az első fordulóban.

whateveritis 2021.10.05. 15:17:19

@Boldeone2:
Először is nagyon köszönöm ezt a dicséretet! Sokat gondolkoztam/fogalmaztam a bejegyzésen, mielőtt publikáltam :) Meg kicsit tartottam is tőle, hogy mi lesz a kommentmezőben, de nagyon pozitívan csalódtam, újfent.

A másik felvetésedre reagálva, általában én is bátorítanék mindenkit rá, hogy vállalja fel a politikai véleményét, és ezen keresztül is tanuljuk meg elfogadni egymást, és legyünk képesek nyíltan beszélgetni ezekről a dolgokról. Viszont én nagyon szeretem (vagy hát szeretném, ha épp nem lennék kirekesztő listán) a szakmámat, és amióta ilyen-olyan vezetői posztokat töltök be, még arra is figyelek, hogy ne legyek egy légtérben politikussal. :) Ezzel kapcsolatban elfogadom azt a kritikát, aki azt mondja rám emiatt, hogy álszent vagyok. Az éppen adott munkahelyem tulajdonosával se ülök le soha beszélgetni a felettesem nélkül (legfeljebb ha épp őt kell helyettesítenem), és a munkatársaim sorsát érintő kérdésekről se hozok úgy döntést, hogy abból őket kihagyjam (ezért mondjuk párszor már fenyegettek kirúgással). Ez ilyen "annak is kell látszani" dolog, bármilyen vezetői posztot csak akkor lehet hatékonyan végezni, ha a nem érhet az a vád, hogy a saját pecsenyémet sütögetem, és csak olyan környezetben tudok jól működni, ahol erre lehetőség van.

Ha egyszer felkér valaki, hogy tegyek le egy javaslatot a fővárosi turizmus-ágazat fejlesztésére/korrupciómentesítésére (nem valószínű, hogy valaha ilyen előfordul), akkor arra nem biztos, hogy nemet mondanék, mert hát én nagyjából ehhez értek csak annyira, hogy pénzt merjek érte kérni, de csak akkor tennék ilyet, ha mellé biztosítják a teljes nyilvánosságot, átláthatóságot és a társadalmi vitára bocsátást. Én ilyen szállodás-emberke vagyok, abból talán a jobbak közé tartozom, és nem is akarok ennél többnek látszani. :) De tényleg köszönöm, és örülök, hogy tetszett a bejegyzés!

whateveritis 2021.10.05. 15:36:17

@zenitó:
Minden tiszteletlenség nélkül, ebből a Cseh Katalin dologból nem lett sláger, szerintem - akárhogy is volt, tudtommal bíróságon van épp az ügye - ezt elmérte a kormánypárt, ráadásul olyan valakit talált be, aki nem indult se az előválasztáson, se nem fog 22-ben az országgyűlésin indulni, erre kár már költeni a propaganda-pénzt, valszeg a Nézőpont már rég megmérte, hogy ez nem volt befolyásoló tényező. Mráz Ágoston szerint is Tóth Csaba eltitkolt vagyoneleme, a jobbikos karlendítő meg a genetikaihulladékozó, és DK-s offshore lovag voltak azok a botrányok, amik vittek szavazatot.

Ez a Karácsony sofőrrel ment valahova dolog meg ilyen Czeglédy Csaba után szabadon jellegű kifakadás. Valószínűleg igazad van abban, hogy sofőrrel ment, a szabadnapkérőjét nem én írom alá, és rengeteg politikus jár ide-oda sofőrrel. Egyébként - úgy tudom - az a szabály, hogy ha mész valami helyre "magánérdekből", de utána van olyan programod, ami már a pozíciódhoz kapcsolódik, akkor annak érdekében, hogy odaérj, használhatod a szolgálati autót. Amikor olyan cégnél dolgoztam, ahol szintén volt taxipénz vagy szolgálati kocsi, ott is ez volt rá a szabályozás.

Ez tényleg csak egy észrevétel, de szerintem ezek a sofőrös-biciklis hangulatkeltések kontraproduktívak, főleg olyankor, ha valakinek a konkrét intézkedéseit is bőven érhetné kritika, ahogy éri is, például tőlem.

whateveritis 2021.10.05. 15:49:20

@C. Robert:
Nekem ilyen konkrét számaim nincsenek, szerintem ha megtörténik a visszalépés, akkor valószínűleg a Karácsony/Márki-Zay duó fog nyerni, de igaz, hogy az otthonmaradók még okozhatnak meglepetést.

A DK-nak valószínűleg nincs már komoly tartaléka, szóval Dobrevnek volt ugyan a legtöbb szavazója, valszeg ennél sokkal több harci-nyugger már nincs az országban, aki elmegy szavazni. Karácsonynak kiegyenlítetlen a támogatottsága (vidéken szar, fővárosban erős), ami azt jelenti, hogy a gyengébb körzeteiben valószínűleg ő se tud már növekedni, a fővárosban lehet még tartaléka a momentumos szavazókkal.

Márki-Zaynak kiegyenlített volt a támogatottsága, és valószínűleg neki van a legnagyobb növekedési potenciálja, tehát mind a fővárosban, mind vidéken tud még erősíteni, a jobbikos meg a momentumos szavazók egy részével, plusz ugye ha Karácsony visszalépne és támogatná, akkor ugye mégtöbb.

De például az is egy fontos elem lehet, hogy amíg Dobrev szociáldemokratának mondja magát (semmi köze hozzá, de mindegy), addig Márki-Zaynak meg egy konzervatív-liberális programja van, tehát a választó is könnyebben tudja elkülöníteni a két jelöltet, és sokkal egyértelműbb iránymutatás lenne így a végeredmény. Karácsony legfeljebb karakterrel nyerhet és azzal, hogy az ő lackímkártyáján nem Gyurcsány Ferenc címe van, Márki-Zay meg programmal, üzenettel. Ez valószínűleg kevesebb választót érdekel, mint én azt gondolom, de nekem ez fontos szempont, mert kormányozni se lakcímkártyával meg mosolygással lehet.

Mindenesetre, ha vége lesz a második fordulónak, visszanézek ide a kommentekbe a jósolt számaidhoz, kíváncsi vagyok, bejön-e a mixed :) Köszi, hogy időt szántál a bejegyzésre

eloi 2021.10.05. 20:01:15

@lenoardo999: Szia! Nagymértékben EU-s projektek pénzéről van szó, nem az adódról.
Továbbá, mindenképpen valakik zsebébe menne, csak most jobbra megy, nem balra vagy külföldre!!! Te abból semmit nem fogsz látni, akkor sem, ha a baloldal osztogatja a sajátjainak a megbízásokat! Ne légy naiv!

Plusz: általában mindenkinek sokkal több jut ma, mint 2010 előtt, tehát, ha nem boldogulsz, akkor nem biztos, hogy az a kormány hibája!

Nem rég beszéltem egy lakáshitel tanácsadóval és alig tudta felsorolni, mennyiféle támogatás van. A vége az lett, hogy ha a felére jogosult vagy, biztosan lakást tudsz ma venni, szinte saját tőke, önrész nélkül. Főleg fiatal házasként.
Csak egy példa.

eloi 2021.10.05. 20:01:20

@Boldeone2: Ezek a szokásos mentegetések, meg kifogások! Aki akar tud pártot építeni. Nem igaz, hogy nem lehet.

Ebben van igazság: "A mai világban nem az számít, hogy milyen programja van egy pártnak , hanem az, hogy bármilyen eszközzel hogyan tud hálózatot èpíteni, minèl több párthoz hű szimpatizánt a parthoz kötni"

Hálózatot kéne építeni, embereket meggyőzni!
De ezt nem csinálják, mert melós. Meg mert ki kellene mozdulni Pestről.
Ja, meg olyat ajánlani, amire az emberek vevők lennének!!!
Pl. nem az LMBTQ-t vagy az EEÁ-t nyomni napi 24-ben...

A Jobbiknak minden esélye meg volt - hiszen 20% fölött is jártak! -, hogy a JOBBOLDALON koalícióképes, alternatívát nyújtó párt legyen. A néppártosodás vonai programjával el is indultak a jó irányba. Mérsékelték a rétegnek szóló radikalizmust és elindultak középre.
De Vona nem volt elég profi és egy vesztett választás után feladta. Ott hagyott csapot papot. (Ha ezt pl. Orbán teszi 2002 után, nem lett volna több Fidesz kormány.) Mondjuk maga tette a lécet - én leszek a következő miniszterelnök - irreális, megugorhatatlan magasságba. Ez szintén amatőr húzás volt. Ahogy az is, hogy hagyta a Jobbikot bedarálni, aztán lelépett.
Én szavaztam rájuk önkorin, kinőhettek volna országos szinten is, ha még tanulnak sokat.
Akkoriban még nem voltak erre a szintre felkészülve. És nekik volt szervezetük, apparátusuk, szavazóik, pénzük, még saját médiumaik is.
Szóval nincs kifogás! Elkúrták.
Az új Jobbik meg már nem jobboldali, nem nemzeti, nem konzi, nem keresztény. Tehát a baloldalon osztozkodik a többi ballib párttal.

Az LMP Schifferrel minden további nélkül megugorhatta volna, hogy országos közép-nagy párttá váljon! Olyanná, amely a jobb-konzi oldaliaknak is választható! Rájuk önkorin szintén szavaztam anno.
Csak hát ugye voltak páran, akiknek nem tetszett a nemzeti-liberális, mérsékelt vonal. Nem volt Schiffer elég ellenséges a konzi-kereszténydemokratákkal. Nem akart eltiporni, akasztani, elkobozni, bebörtönözni, és az ország másik felére is tudott partnerként tekinteni. (A mai napig.) És hátba is szúrták Schiffert, szétkúrták a pártot. A Fidesz hibája??? Dehogy! (Kik is voltak azok???!!)
Szóval máris két új párt, amelynek simán összejött volna, ha maguk magukat nem nyírják ki!!!
Szóval ez nem a Fideszen múlik.

A Momentumra én is reménnyel tekintettem, hiszen Fegyőr azzal kezdte, hogy konzi-nemzeti (Fideszes) családból jön... Csak jobban akarja csinálni.
Aztán gyorsan kiderült, hogy mindenek ők csak nem konzik, nemzetiek (keresztények). Hanem egy szélliberális, globalista, gyökértelen, világpolgár élcsapat.
És mivel ezt sokan látják, ebből a "programból" nem kérnek. Tehát ezért nincsen elég szavazójuk! Ez az előválasztási játékban is kiderült!!! Nem csak az országban nincs általában, de a saját ballib oldalukon sem!
És akkor sem lenne, ha felvetné őket a pénz, meg a fél média az övék lenne! Egyszerűen, amit kínálnak NEM KELL az embereknek! Csak egy szűk csoportnak.
A Fidesz hibája? Dehogy.

eloi 2021.10.05. 20:01:27

@ben2: A DK addig nem szűnik meg, amíg a tulajdonosának milliárdjai vannak és van hajlandósága fenntartani, finanszírozni a "klubot"!
Sőt, éppen emiatt a háttér miatt a baloldal legstabilabb pártja! Amely túléli azt is, ha ellenzékben van és nem folyik be a közpénz a kasszába. A többi ilyenkor vegetál! Ezért vannak már mindenre elszánva, ezért áll már össze mindenki mindenkivel, a volt ellenségek is, hogy nyerjenek végre!!!! Ki vannak már apadva. Létkérdéssé vált - a DK-n kívül -, hogy a kasszához ülhessenek.

eloi 2021.10.05. 20:01:30

@morph on deer: "A jelek szerint a lakosság tudatáról lepereg, hogy a szerep mögött egy teljesen fundamentalista nézeteket valló személy áll, abortuszellenes, hangsúlyozottan vallásos, valamint helyesnek tartja a gyerek veréssel való fenyítését, - tiszta XIX. század, ma."

Ott szúrta el, hogy nem jól választotta meg a szövetségeseit! Ballibekkel a jobb-konzi-ker.demokraták ELLEN??? :-(

eloi 2021.10.05. 20:01:32

@morph on deer: A 6 párti kormányzás, ahol a szélbaltól a széljobbig mindenki benne van, rosszabb lesz, mint az anarchoszindikalista kormányzás a Gyalog galoppban!
Már három párt alig tud együtt kormányozni - lásd olaszokat, németeket...- nem, hogy hat!
Káosz lesz, meg zsebtömködés, mint az általuk megnyert önkorikban. Aztán egy újabb mélypont. Ahogy szokott. Ezt hozzák ránk, akik rájuk fognak szavazni!

www.youtube.com/watch?v=EgY49RCnz-4

eloi 2021.10.05. 20:01:37

@whateveritis: "A korrupció és a lopás ellen való határozott fellépést nagyon erősen támogatom, engem gyakorlatilag ez a szempont mozgat elsődlegesen a választáson. "

Csak, hogy ezek előtte csak szavak! Ki nem mondja ezt ellenzékben, választás előtt??? Mindenki.
Hogy valóban mit tesznek majd, az csakis a gyakorlatban derül ki, de akkor már nem lehet a szavazatot visszavonni.
Persze lehetünk naivak, hogy majd ők nem a saját holdudvaruknak, támogatóiknak és a haveri körnek adják az állami megbízásokat. (Vagyis ugyanúgy korruptak lesznek!) Csak ezt semmi nem támasztja alá. Főleg a tapasztalat nem. Nem is életszerű.
Vajon mindenhol, még az USA-ban is, miért nem mindegy, hogy kit választanak meg? Miért tolnak tőkések milliókat egy politikus kampányába??? Aztán miért épp belőlük lesz miniszter, államtitkár, nagykövet...
Ez álmodozás. A világ nem így működik és sosem fog így működni. Nem is értem, miért lovaglunk mindig ezen az utópián?

"Azt viszont mindenképp meg kell jegyezzem, hogy a fideszes választók (az én elképzelésem szerint) nem attól tartanak, hogy nem fog több ló-wellness épülni lopott pénzekből, hanem attól, hogy az ő értékeik, véleményeik semmibe lesznek véve."

Bizony! És ha le vagyunk mondjuk "rémisztő képződményezve", meg az általunk választottakat fenyegetik börtönnel - azaz a mi politikusainkat, a mi kormányunkat..., akkor ez az érzés igen csak erős tud lenni. Most sok-sok más létező fenyegetést nem is említve.

eloi 2021.10.05. 20:01:39

@Ménár Atya: Ez 200%! Vona és a Jobbik akkor nagyon elbaltázta. 24%-os párt voltak!!!
A JOBB oldalon! Nekik nem a szintén jobbos-nemzeti-konzi pártok/kormány legyőzésére kellett volna játszani - meg, hogy Vona legyen miniszterelnök! mekkora aránytévesztés! -, hanem a többi jobbos-nemzeti-konzi párttal az összefogásra, egy későbbi, potenciális koalícióra! Jobboldali alternatívára.
Ehelyett... :-( Ez is történelmi bűn, ahogy az SZDSZ-é korábban. Barátokat nem az ellenfelek között kell keresni!

Gondoljunk bele: ha ma lenne a jobboldalon egy 40%-os Fidesz-KDNP meg egy 20%-os Jobbik!!!...
És akár lehetett is volna. Csak elkúrták a türelmetlenséggel, meg az alaptalan ambíciókkal. Pedig a néppártosodás már éppen beindult! :-( Amatőrök.

eloi 2021.10.05. 20:28:22

@whateveritis: Erről az jutott eszembe: " Az éppen adott munkahelyem tulajdonosával se ülök le soha beszélgetni a felettesem nélkül", hogy ha úgy is alkalmazott vagy, akkor nem mindegy neked, hogy XYZ-nek vagy Mészárosnak, Grancsinak... dolgozol? Ha hagynak szakszerűen dolgozni és meg is fizetnek érte? Ha nem, miért nem?

whateveritis 2021.10.05. 20:36:40

@eloi:
Hát, nem egészen. Például mert Mészáros, Garancsi, és Tiborcz cégeinél, akik a turizmus nagy részét birtokolják, a Kubatov-lista alapján kizárják azokat a vezetői, középvezetői posztokról (szélsőséges eseteket kivéve, ha pl. senki más nem jelentkezik vagy ha még időben letitkosítottad a social media fiókjaidat), akik a "nem barát" kategóriába tartoznak. De ezt írtam is korábban, hogy nekem ez a fő problémám az egésszel, a politikai alapú ellehetetlenítés.

Más kérdés, hogy én nem szeretek olyan cégnél dolgozni, ahol nem elvárás az, hogy valami jól működjön (erre ajánlom a "Hogyan rombolja a NER szállodapiacot" című bejegyzésem), de most a covid-sújtotta turizmusban, amikor a szállodák fele zárva kell, hogy tartson, mert finanszírozhatatlanná váltak valódi támogatás illetve lezárás-kompenzáció nélkül, nem válogatnék eltartott kisujjal, valóban, azonban ez a lehetőség nem adatik meg. Pedig, mint azt a válaszomban is írtam, kínosan távol tartom magam a politikától, erre az előkelő listára azért kerültem fel valószínűleg, mert megosztottam/lájkoltam néhány cikket, ami kritikus volt. Én annyit szeretnék elérni, hogy azok a honfitársaim, akikkel ugyan nem egyezik a véleményünk csomó mindenben, tartsanak annyira embernek engem is, hogy erre egyöntetűen mondjuk ki, hogy nincs rendben.

Ahogy fentebb is írtam, amikor én behúzom az ikszet a választásra, én elsősorban erre mondok egy hatalmas nemet, és tartom ezt elfogadhatatlannak, minden más csak utána jön.

eloi 2021.10.05. 20:50:30

@whateveritis: " amíg Dobrev szociáldemokratának mondja magát (semmi köze hozzá, de mindegy)"

De hát, ha a szocialista diktatúra lehetett népi demokrácia, akkor ő most miért ne hívhatná magát pl. szociáldemokratának milliárdosként? :-)

Ja, és ha a DK, amely egy milliárdos saját pártja (érdekes, hogy náluk senki sem feszegeti, hogy leváltható-e az elnök?!), lehet demokratikus meg koalíció - kivel? önmagával lépett koalícióra??? -, akkor... :-)

whateveritis 2021.10.05. 21:03:00

@eloi:
Kicsit vonakodva ülök fel erre a vonatra, mert nem akarok olajat önteni a tűzre, és valószínűleg ezzel már átlépem a "bashing" határt, DE... :D

A DK is zászlajára tűzte, hogy így-úgy szabad piac, tulajdonképpen a Fidesz jelenlegi nemzetközi nagycégeknek kedvező támogatási rendszeréhez nem nyúlna hozzá. Amikor a tanárok és ápolók béremelése előkerült, mint téma, akkor a jelöltjeik (mert ugye nem csak Klára van ebben a pártban) rendre azt mondogatták, hogy nem ígérnek semmit. Az egyetlen dolog, amit ténylegesen ígértek, az egy egyszeri, 150ezer forintos osztogatás a nyugdíjasoknak, illetve a nyugdíjak számításának megváltoztatása. A nagytőkének kedvező, egyszeri juttatásokkal operáló gazdaságpolitikát, ami a szociális alrendszereket kb. érintetlenül hagyja, neoliberális gazdaságpolitikának hívják, ami a legmesszebb áll a szociáldemokratától.

De ha már milliárdok. Igen, valszeg a DK-ban fel se merül, hogy leváltsák azt, aki köré épül a párt, no meg aki a pénzt adja. Viszont róla legalább nagyjából tudjuk, honnan van a lóvé, meg hogy miből kampányolnak. Piroska néni intézett neki jó bulikat a privatizáció alatt, meg az Altus jókat bizniszelt az Energollal (meg is van az összefonódás Pintér Sándorral). Legalább Gyurcsányék tartják magukat ahhoz a pökhendi megszólaláshoz, hogy "Nincs tévéje? Hát vegyen magának", így van ő a párttal is.

Akiről viszont kurvára nem tudom, honnan van heti 30-50-80 milliója kampányolni hónapokon keresztül, az Karácsony Gergely. Miből? Miért cserébe? Egy embert egész biztosan tudok, aki pontosan tudja, honnan futja minderre, az pedig Orbán Viktor. Ezért is nagy faszság Karácsonyt állva hagyni a versenyben.

Még egy gondolat a leválthatatlanságról és a "ki kinek az embere" témához: ha 2022-ben a Fidesz listavezetőjét Lévai Anikónak hívnák, akkor a DK-s nyuggerkommandó mellette is ilyen véresszájúan szólalna fel, hogy "dehát ő nem a Zorbán embere!!"?

eloi 2021.10.05. 21:22:01

@whateveritis: Értem. Sajnálom, ha így van, ha ezért nem vesznek fel valahová. Ez hiba. :-(

Régen mondom, hogy a Fidesz is önmaga ellenfele ilyenkor. Meg azt, hogy nem ártana megnézni, hogy akik elfordulnak tőlük, miért fordulnak el? Akik elmennek, miért mennek el? És hogyan jönnének vissza?

Szinte biztos, hogy MZP legtöbb szavazója ilyen elment ember. Sokan okkal, mások ok nélkül, az ellenzéki propaganda hatására. Mert ilyen is van.
Ezt le kéne kutatni, utánuk kéne menni, vissza kellene őket hozni. Akit lehet. És egy részüket biztosan lehetne. Sok ismerősöm is köztük van. (Akik sajnos nem mérik fel, hogy mivel jár, ha jó hiszeműen vagy felindulásból a hatpárti káoszt ránk hozzák. DK-stól, MSZP-stől, Momentumostól...! :-( )

whateveritis 2021.10.05. 21:45:07

@eloi:
Én egyébként notórius Kutyapárt-szavazó vagyok. Illetve félig. Mivel én a 7. kerületben lakom, de nem jelentkezhetek be az albérletembe, és anyámhoz vagyok bejelentve, ezért helyi szinten mindig arra szavazok, akire ő, elvégre ő él abban a kerületben, mit szóljak bele alapon, neki kell vele együttélni.

Én most csak MZP miatt vettem részt az előválasztáson. Nem azért, mert jobboldali lennék, én alapvetően a társadalmi igazságosságban hiszek (már nem ilyen kriptokommunista módon, csak annyira, hogy szerintem a tisztességes verseny akkor jöhet létre, ha mindenki azonos rajtvonalról indul). Nyilván mivel utóbbit senki nem képviselte még hitelesen, ezért nem is szavaztam le ezekre az alibiző majmokra, akik ugyan szövegelnek erről, de hát pontosan látom, hogy kamu az egész. Sok kritikám van a jobboldali gazdaságpolitikával kapcsolatban, viszont egy olyan rendszer, ahol azt mondják, hogy nem támogatnak semmivel (nem vagyok családos), teljesítsek jól a munkámban, és akkor meg fogok élni, az számomra egyáltalán nem élhetetlen, sőt, kifejezetten felívelő karriert tudhatok a magaménak, amit most sajnos a vírus és a már említett politikai alapú megkülönböztetés akadályoz, ráadásul olyan emberek hajtják ezt végre, akik totál érdemtelenül jutottak hozzá a javaikhoz, jelesül a szakmámban lévő cégek igen nagy hányadához. Ha ez nem lenne, én valószínűleg akkor se lennék Fidesz-szavazó, de ha ők nyernek a választáson, akkor kb. legyintek, és azt mondom, hogy oké, az emberek többsége most velük értett egyet, na bumm. Ez lenne igazából a fontos, hogy tiszteljük egymást annyira (főleg a parlamentben ülő döntéshozók), hogy attól még, hogy valakinek eltér a véleménye, még nem lesz tőle gonosz vagy ellenség, és hogy nekik is élniük kell valahogy ebben az országban, ha már itt vannak. És akkor nem kell családoknak, barátságoknak szétszakadni csak azért, mert nem ugyanarra szavaznak, hanem max megbeszélik, hogy valamiben nem értenek egyet. Tök oké, hogy a választások közeledtével mindenkiben kicsit feljebb van ez a dolog tekerve, csak olyan rossz, hogy az egész életünk erről kell, hogy szóljon.

De tényleg nagyon köszönöm a válaszaidat, és az együttérzésedet. Örülök ezeknek a beszélgetéseknek, mert így nekem is van lehetőségem elmondani, hogy senkinek az ellehetetlenülését nem kívánom a szavazatommal, csak a sajátomat szeretném megszüntetni.

eloi 2021.10.05. 22:09:05

@whateveritis: "ha 2022-ben a Fidesz listavezetőjét Lévai Anikónak hívnák, akkor a DK-s nyuggerkommandó mellette is ilyen véresszájúan szólalna fel, hogy "dehát ő nem a Zorbán embere!!"? "

Ez aligha fenyeget. :-)
De értem, amit mondasz. :-)

Volt egy érdekes élményem a Jakab Pétert támogató FB csoportban. Ha a DK nyuggerkommandó véres szájú, nézz szét ott!!! Húúú...
Szóval egy hölgy erősen érvelt DKlára mellett (akkor még Péter őt nyomta!), és a hangsúlyt arra tette, hogy nő és kell végre egy női miniszterelnök.
Erre beírtam, hogy ha ennyi kell, lehetne akár Varga Judit is. Karakán, jó politikus, nemzetközi tapasztalata is van már..., NŐ!
És visszaírta, hogy: akár.
Meg is lepődtem. Mondjuk ő éppen nem a kemény magból volt. Egy ott ragadt régi jobbikos lehetett, akinek még nem jött át, hogy ez már nem az a buli. :-)

whateveritis 2021.10.05. 22:25:27

@eloi:
Ilyet 2021-ben már nem illik mondani, de ha a Fidesz felsorakoztat egy Varga Judit vezette MILF-kommandót a 22-es választásra, már én is gondban leszek a szavazófülkében. :D Ez tudom, hogy tiszteletlenség, de na.

Ezekbe a támogatói csoportokba nem merek belépni, mert a maradék hitemet is elveszíteném az emberiségben... :)

Kicsit komolyabbra fordítva: én ezt a "kell egy női miniszterelnök" valamit nem igazán tudom befogadni. Én az alkalmasságban hiszek, ami pont annyira lehet meg egy nőben, mint egy férfiban. Vagy ha csak az számít, hogy nő legyen, akkor jelölhették volna Kálmán Olgát is. Amikor ezt felvetem a DK-soknak, olyankor meg elmondják, hogy dehát a Klárának van már politikai rutinja meg nemzetközi tapasztalata, én meg visszakérdezek, hogy akkor mégis az alkalmasság számít? :D Zavaros ez nekem.

Amikor én interjúztatok egy-egy állásra, sose foglalkozom azzal, hogy milyen nemű a jelentkező. Volt olyan az egyik munkahelyemen, hogy a részlegemen 20 főből 13 nő volt (szállodaiparban ez nem ritka, ott az egész szakmában ilyen a nemek aránya), és amikor az egyikük felmondott, presszionált a főnököm, hogy fiút vegyek fel a helyére, de mondtam neki, hogy azt fogom felvenni, aki el tudja látni a munkát. Szóval ez fordítva is működik.

eloi 2021.10.05. 22:25:41

@whateveritis: Szorítok! Remélem, ahhoz, hogy neked jobbra forduljon a sorsod, nem szükséges, hogy az országnak rosszabbra.

Én is köszönöm!
Sokan írták, hogy végre értelmes beszélgetések mennek egy poszt alatt. Annyit tennék hozzá, hogy "amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten"! :-)

Szia!

Ménár Atya 2021.10.06. 23:36:05

@eloi:
Ha Vona nem áll bele 2018-ban az orbánozásba, gyanítom, hogy mára nem 20 % os párt lenne, hanem megközelítené a fidesz szavazatait.
Bár ahogy nézem, hogy mennyire elkurvultak.....hát lehet, hogy mégis csak jobb volt ez így.
Aki gyurcsánnyal összeáll csak azért, hogy pénzhez jusson, az gyurcsánynál is rosszabb, főleg hogy épp gyurcsány végleges eltüntetése elszámoltatása volt a fő ígérgetésük.
süti beállítások módosítása