readmylife

readmylife

Már megint az a fránya újranyitás (Kérdések)

2021. január 29. - whateveritis

Tudjuk le gyorsan a kötelezőt: Nem hiszem, hogy bárki számított arra, hogy nem a korlátozások meghosszabbítása mellett dönt a kormány. Mivel azóta sem lettem vírusszakértő, ezért ebből a szemszögből legfeljebb ugyanazokat az ellentmondásokat tudom kiemelni, amiket már sokan mások megtettek.

Viszont felmerült bennem pár kérdés, ami tényleg kérdés, nem a jellemző, kifejezetten kritikai hangnem, amit meg szoktam ezzel kapcsolatban ütni. És ugyan nem valószínű, hogy erre valaha érvényes választ fogok kapni, de jó lenne tudni, hogy ezeket a szempontokat is mérlegelik-e, amikor határoznak ezekről az intézkedésekről.

 

Házibulik elszaporodása

Többöször megírtam már, hogy én sajnos egy egészségügyi probléma miatt a veszélyeztetett csoportba tartozom. Ebből kifolyólag tavaly március óta két kezemen meg tudom számolni azokat az alkalmakat, hogy találkoztam a barátaimmal, vagy valaki meglátogatott. Bármilyen szar is, és az életem egyéb eseményeiből fakadó, amúgy is depresszióba hajló hangulatomon se segít, mégis úgy gondolom, hogy ez a felelős magatartás azoknak, akikkel azonos rizikócsoportba tartozom, és sajnálatos, hogy ezt ilyen sokan leszarják.

De nem csak azok nincsenek erre tekintettel, akik veszélyeztetettek. Jó pár ismerősöm keresett meg az utóbbi időszakban, hogy meglátogatna, és sajnos egy kivétellel vissza kellett utasítanom őket. Az egy dolog, hogy rám nincsenek tekintettel, és statisztika szempontjából tényleg nem oszt, nem szoroz, hogy én a plusz vagy a mínusz oldalra kerülök, viszont a mögötte lévő tendencia lehet társadalmilag/járványügyileg is veszélyes.

Aki használ valamilyen közösségi oldalt, az könnyen észreveheti, hogy egyre nagyobb számban kerülnek fel a kisebb-nagyobb házibulikról szóló Insta story-k és egyebek (és kerültek fel a szóban forgó ismerőseim sztoribuborékjába is). Nyilván ezeken nincsenek maszkviselési szabályok, és nem kell negatív teszt sem a részvételhez.

Ki szeretném hangsúlyozni, hogy én nem hibáztatom őket ezért. Hónapok óta elzártságban, korlátozásokban élnek, és csak az történt, ami Magyarországon mindig történik. Van valami hivatalos, szigorú intézkedés, amiből egy idő után elege lesz az embereknek, és amíg más országokban ezért utcai demonstrációkat tartanak, addig itthon megkeresik a repedéseket, a szürke zónát, ahol nem kell egy az egyben szembeszegülni egy szabályozással, és eléggé a háttérben van ahhoz, hogy a hatóságoknak se kelljen nagy erőkkel fellépni, mivel a nyilvánosság előtt nem sérül a szabálykövető társadalom PR-ja.

Tehát az első kérdésem: A rejtve maradt, teljesen szabályozatlan házibulik, események nem rejtenek-e nagyobb járványügyi kockázatot magukban, mintha ezek a nyilvános térben történnének, valamilyen járványügyi szabályokkal, amire jobban rálátnak a hatóságok, és könnyebben is tudják ellenőrizni? Ez nem álkérdés vagy kötözködés, tényleg kíváncsi lennék rá, hogy ezt vajon mérlegelik-e.

Ingyenes parkolás és tömegközlekedés

Mivel én tényleg nagyon ritkán hagyom el a lakásom, és akkor is igyekszem úgy megoldani, hogy gyalog tudjak menni az adott helyre, inkább abból tudok táplálkozni, amit mások megosztanak velem.

Szinte minden ismerősöm, akit erről kérdeztem, vagy csak simán mérgelődött rajta, arról számolt be, hogy semmivel nincs kisebb tömeg a BKV-n, mint a járványhelyzet előtt. Oké, a velük való korrektség jegyében azt is meg kell osztanom, hogy egyesek szerint még a szokásosnál is nagyobb a tömeg, de ezt személy szerint nehezen tudom elképzelni. Nem tudom azt mondani, hogy nincs így, de ez az állítás már inkább indulatvezéreltnek tűnik nekem, viszont mivel mások tapasztalatairól van szó, szerintem úgy korrekt, ha azt teljességében jelenítem meg.

A kocsival rendelkező ismerőseim arról számoltak be, hogy ha amellett döntenek, hogy kocsival mennek valahova, legalább 20-30 perccel korábban el kell induniuk, mert ennyi plusz időt jelent parkolóhelyet találni. Itt változó az eloszlás, mert van, aki ettől még ragaszkodik az autós közlekedéshez, de többen is mondták, hogy már inkább csak a legszükségesebb esetben mennek kocsival, mert nagyon macera, és a lakhelyüknél lévő, nehezen talált parkolóhelyüket is elbukják ilyenkor.

A saját parkolóval rendelkező budapesti szállodák számára minimális pluszbevételt jelentett a kihasználatlan parkolóhelyeik lakosság számára bérbeadása, értékesítése. Mikor bejelentették az ingyenes parkolást, egy-két csilliárdokba kerülő kocsit kivéve mindet elvitték tőlük, és átparkolták az utcára.

Amellett, hogy számomra nem kérdés, ezzel kifejezetten az ellenzéki önkormányzatokat akarják megnyomorítani, vajon elgondolkoztak-e már ennek a felülvizsgálatán? Nem könyörületből, hanem egyszerűen azért, mert semmi értelme. Távol álljon tőlem, hogy tippeket adjak a kormánynak, de a parkolási pénzeket nem csak úgy lehet elvenni a fővárostól, ha azt ingyenessé teszik, hanem akkor is, ha beszedetik velük a pénzt, aztán einstandolják. Viszont ezzel pl. a szállodák újra értékesíthetnék a parkolóházaikban üresen álló helyeket, és egy nagyon pici levegőhöz juthatnának.

Boltok nyitvatartási ideje

A fent ismertetett helyzetem okán, ha tehetem, igyekszem a házhozszállításos bevásárlásra támaszkodni, de néhány terméktípus esetén nagyon elégedetlen vagyok velük, ezért néha nem úszom meg, hogy boltba menjek. (Pl. ha nem szeretnék olyan csomag gyümölcsöt/zöldséget kapni, aminek a fele ehetetlen)

Ezt a panaszt másoktól is hallom, de személyesen is meg tudom erősíteni, hogy sokkal nagyobb tömeg van a boltokban, mint az intézkedések előtt. Ezt egyben arra is alapozom, hogy én amúgy is igyekeztem mindig megtalálni azokat az idősávokat, amikor kevesebb ember vásárol, mert nem szeretem a tömeget, a zajt, meg ha állandóan fellöknek. Amióta tart a járvány, én tényleg minden nap minden idősávját kipróbáltam, többször, több helyen, hátha csak átrendeződtek ezek a szokások, de egy-két (ellenőrzötten nem ismétlődő) esetet leszámítva, tényleg mindig tömeg volt.

Valamilyen fokú felismerés egész biztos, hogy történt ezzel kapcsolatban, mert amíg volt ez az idióta vásárlási idősáv, addig ez mégrosszabb volt. Bár jobban belegondolva, nem tudom, hogy tudatosan nem vezették-e vissza, vagy csak elfelejtették.

Tudom, hogy a bevásárlás a létszükséglet kategóriába tartozik, és valószínűleg ez okozza azt a hozzáállást, hogy itt "ez van" alapon állnak a tömörülésekhez. De azon például érdemes lehet elgondolkodni, hogy ha például ezeknek a helyeknek olyan intézkedési tervük van, amivel tényleg hatékonyan tudnak védekezni a járvány ellen, akkor ezt a gyakorlatot nem lehet-e más ágazatokban is alkalmazni? Hangsúlyozom, ezek nem álkérdések. Lehet, hogy nem így van. Viszont, ha abból indulunk ki, hogy itt egy ágazat, ahol van sikeres recept a járványidőszakban való működésre, akkor nem lenne-e érdemes legalább feltenni a kérdést, hogy ezek a recepctek máshol is megalkothatóak/megtalálhatóak-e? 

 

Aki szokott olvasni, annak már lehet, hogy unalmas, de többször is megírtam már, hogy minden szabályozás csak akkor marad életképes, és lesz valóban hatékony, ha az valamilyen szinten alkalmazkodik az adott társadalom viselkedéséhez, vagy csúnyán mondva a "néplélekhez". Magyarországon, főleg a Kádár-rendszer maradékaként, tipikus lefolyása a dolgoknak, hogy találunk pár kiskaput, ami fölött a hatóságok is szemet hunynak, és létrejön az az illúzió, hogy a kecske is jóllakott, a káposzta is megmaradt. A valóságban viszont ez csak egy homlokzat, ami mögött megint megképződik a szürke zóna, amiben az ügyeskedők válnak királyokká, közben a társadalom a negatív hatásokat ugyanúgy elszenvedi.

Könnyen lehet, hogy az általam felvetett kérdésekre egyszerű válaszok léteznek, így nem tartom konstruktívnak azok hozzáállását sem, akik hasonló kérdésekkel próbálják a saját szabályszegésüket igazolni, de gondolom azt is, hogy ha egyszer szeretnénk felelős társadalomként működni, akkor ezeknek a kérdéseknek a megvitatása, az egymással való párbeszéd, nem megúszható.

A bejegyzés trackback címe:

https://readmylife.blog.hu/api/trackback/id/tr5516407474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2021.01.29. 17:43:58

Az fő gond az, hogy a segítségnyújtás mértéke köszönőviszonyban sincs a szigoréval.

whateveritis 2021.01.29. 18:15:01

@Emmett Brown:
Ebben nincs vita közöttünk. Ezek a kérdések azért merültek fel bennem, mert ha megvitatásra kerülnének (nyilván nem fognak, nem vagyok naiv) döntéshozói szinten, mert próbálom megtalálni azokat a pontokat, ahol egy esetleges észszerűsítéssel már lehetne valami - akár aprócska - javulást elérni, amire még csak költeni sem kell.

Igazából ez is csak egy újabb kísérlet arra, amiben próbálom megtalálni azt a pontot, ami mentén el tud indulni valami közös gondolkodás, aztán (ahogy azt Móricka elképzeli) szépen ráveszem az embereket, kis lépésenként, hogy na, akkor jussunk már közös nevezőre még ezen a következő részletkérdésen is... :D Ugye? Elég szánalmas szerintem is. :) Mikrokörnyezetben (munkában) már tapasztaltam olyat, hogy amikor egy-két jelentősebb észszerűsítést befogadott a dolgozók szervezete, akkor ez elindított egy hullámot, és hirtelen egy csomó más területen is javulás történt. Persze, ez a hatás közel sem volt végtelen, de egy csomó dolog igazodott automatikusan ahhoz az egy-kettőhöz, amivel aktívan foglalkoztunk.

Ilyesmi reményeket fűzök az akármilyen közös pontok megtalálásához is, és teljesen megértek mindenkit, aki ezért hülyének néz :D De amúgy tök jó lenne, nem?

dare 2021.01.29. 19:08:21

Azt mondta minden szakember minden fórumon, hogy a járvány megfékezésének egyetlen módja, a higénia, a távolságtartás, a maszk használata, később pedig a védőoltás, és ezt mondják a mai napig.
Az ő véleményük nem változott.
Támogatta ezt szinte mindenki, mindenhol, mert senki nem akarta azt a betegséget elkapni, amivel kimosták az agyukat már hetekkel előtte, és az egészségügyet se akarták padlóra küldeni már rögtön az első hullámban.
Mostanra viszont nagyon sokan felélték a tartalékaikat, és ilyenkor már nem nézik sem az egészségügyet, sem egymást, egy dolog számít csak számukra, az életben maradás, a létfenntartás.
Nem lehet azt mondani ilyen esetben nekik, hogy máshol is ez a helyzet, mert nagy ívben tesznek arra, hogy máshol milyen is az a bizonyos helyzet.
Elérkeztünk abba a fázisba, amikor már nem tudunk felelős társadalomként működni, ezen szakaszban már senki ne akarjon párbeszédet kezdeményezni, mert nincs már kivel.
Ideje lenne cselekedni végre, mert ez így nagyon nem oké.

whateveritis 2021.01.29. 19:39:01

@dare:
Sok ponton egyetértünk.

Több posztot is szenteltem már a vendéglátás-turizmus szektor aktuális katasztrofális helyzetének, és az őket cserbenhagyó döntéshozóknak.

A nyitás-zárás témakörben én is úgy látom, hogy ha nem történik valamilyen fajta revideálás (szerintem elsősorban gazdasági, mert érdemi segítséget még mindig nem kaptak a bajba került vállalkozások), akkor "Nekem már úgyis mindegy" alapon fogják a jelenlegi szabályokat megszegni.

Én azt preferálnám, ha valami csoda folytán belátnák, hogy valódi anticiklikus gazdaságpolitikát kéne folytatni, és egy jelentős (vagy mondjuk azt, valódi) támogatással elhárítanák a káoszt.

Mivel ez nem valószínű, hogy meg fog történni, ezért gondoltam olyan kérdésköröket bedobni, amiken keresztül enyhíteni lehetne a közeledő szartengeren, és a szabályok bizonyos fokú racionalizálásával kezelhetőbbé tenni azt.

Abban is igazat kell adjak, hogy ez az egész, lassan egy éve húzódó válság párbeszédmentes volt. Hiábavaló volt minden segélykiáltás, süket fülekre talált, és az intézkedések zöme valahol a lopás-voluntarizmus tengelyen helyezkedett el. Szóval igen, én ezeket a "párbeszédre lenne szükség" jellegű bejegyzéseket mindig egy kicsit ideálishoz közelebb álló világhoz igazítom, mert amellett, hogy tisztában vagyok vele, hogy jelenleg ez már halottnak a beöntés, és eddig sem volt partner a kormány, attól még ez lenne a helyes.

Egy dologban mégis vitatkoznék, az pedig a felelős társadalomként való működés. Ha egyszer felszínre törnek az ellehetetlenült emberek és vállalkozások indulatai, akkor lesz kiemelten fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Például, ha valaki el is látogat egy polgári engedetlenség keretében kinyitó kocsmába, akkor egyéni szinten kövessen el mindent azért, hogy fertőződjön meg vagy fertőzzön meg másokat. Ha anélkül meg tuda történni akár egy részleges nyitás, hogy közben belobbanna a járvány, akkor miután csillapodnak a kedélyek, joggal mondhatják majd a vendéglátósok, hogy "Látjátok, mi csak ennyit szerettünk volna, hogy ha már nem segítetek, legalább esélyt kapjunk a túlélésre.", és beinthetnek annak a kormánynak, aki mindvégig szart rájuk.

Köszönöm, hogy időt szántál a bejegyzésre

Emmett Brown 2021.01.29. 20:02:50

@whateveritis: na ezért kell origot olvasni, hogy tudd, hogy mire lehet számítani: www.origo.hu/itthon/20210129-a-baloldal-fejezze-be-a-hergelest-es-a-vedekezes-veszelyezteteset.html

Röviden: a baloldal hergeli a vendéglátósokat, mert a védekezés veszélyeztetése az érdekük...

whateveritis 2021.01.29. 20:21:50

@Emmett Brown:
Első és legfontosabb: köszönöm, hogy összefoglaltad és nem kellett ráklikkelnem. Hát amúgy "nekem vannak vendéglátós ismerőseim", és nem pont ezt hallottam :D Katasztrófa ez az oldal.. Nem tudom, mennyi adóforintot égettek már el benne, de legalább látszik, hogy megérte.

Ráadásul - bár nem tisztem tippeket adni az Origónak - most úgy is írhatnának rosszat az ellenzékről, hogy hazudniuk sem kéne. Mert igen, egyre több ellenzéki politikus hozza szóba a vendéglátósokat, de pont a fordítottja történik annak, amit leírnak. A vendéglátósoknak elegük van, és valószínűleg valamit lépni fognak, egy-két ellenzéki politikus meg ezt a hullámot meglovagolva próbál meg az ügy mellé állni. Oké, ez tényleg kevésbé hatásvadász, mint a "hergel" vagy "provokál" szavak sűrű használata melletti vérhányás.

Mert azért persze, értékelem, hogy amikor már tuti tipp lett a vendéglátás a paneltéma tipszmikszen, akkor legalább néhányan felkarolták a témát, de ez a kiállás jól esett volna a novemberi lezárások bevezetésekor, amikor a "mentőcsomag" tartalmát meghallva a teljes budapesti szálloda szektor elkönyvelte a megsemmisülést, és a kardjába dőlt. :D

Emmett Brown 2021.01.29. 21:10:30

@whateveritis: most hangolják a törzsbázist, ez bizony azt jelenti, hogy nem fognak szintet lépni. tavasszal legalább a szervízdíj is az alapbér része volt, az 50% bruttóról meg mindenki tudja, hogy köszönőviszonyban nincs a valósággal. Ja, és megjött viszonylag hamar...

dare 2021.01.29. 21:10:31

@whateveritis: A vendéglátósok között most is ezek a vélemények vannak többségben, hogy nem lázadni akarnak a rendszer ellen, hanem váloszokat akarnak kapni a mégis meddig kérdésre.
Itt van pl Tibi atya, aki március 15-ben szabott meg egy ultimátumot.
Nem holnap, nem a hónap végén, hanem másfél hónap múlva csak.
Sokan már addig se bírják ki, ilyen vendéglátósokat is ismerek, ez a dátum is távolinak tűnik nekik, de ez a dátum már lehetne egy kompromisszumos megoldásra egy vitaalap.
Semmi támogatás, mindig egy hónappal csak megtoldjuk az intézkedést, és ebben a bizonytalan légkörben az elkeseredés persze egyre csak nagyobb lesz.
Most hallottam, hogy valaki úgy járt, hogy elfelejtette visszavinni az árut a nagykerbe, gondolta nem lesz ez több mint 2-3 hónap, és van olyan áru, aminek a szavideje így lejárt.
Ez már az ő sara, de ha közben még fizette a bérleti díjat is, akkor az már szép kis összeg egy kisvállalkozónak.
Akkor panaszkodik a könyvelő is, mert nincs annyi munkája így neki, ott is a maradékot emésztik már felfele, és nem az a fő probléma, hogy ne akarnának tárgyalni a vendéglátósok a nyitás kapcsán, nem a polgári engedetlenséget tartják az egyetlen megoldásnak csak a kialakult helyzetre, hanem az a gond, hogy nincs kivel tárgyalni róla, és így csak a polgári engedetlenség marad nekik a kialakult helyzetre.
Nem kapnak semmilyen információt arra, hogy mégis meddig tart még ez a vesszőfutásuk.
Oké, az átoltottság elérésekor lehet majd nyitni, de az mikor lesz pontosan, tudja azt még jelen pillanatban valaki?
Az indulatok már átestek a ló túloldalára, ideje lenne végre foglalkozni ezzel az üggyel.

whateveritis 2021.01.29. 22:22:44

@dare:
Na, például amit Tibi atya csinál, azt szerintem már rég meg kellett volna lépniük szélesebb körben. Ez a kormány mindig csak az erőből értett, a nyomásgyakorlás okos húzás. Talán mégpatentabb lenne, ha felvázolna egy B opciót, ami anyagi természetű, mutatva ezzel is, hogy edddig se az volt a probléma, hogy azt mondják, zárjunk be, hanem hogy érdemi támogatás nélkül kellett ezt megtennünk, és felvázolja, mi minősül valódi támogatásnak, nehogy megint ilyen látszatintézkedésekkel próbálják meg kiszúrni a szemüket. Szerintem például ha a vendéglátóhelyek és a szállodák megkapnák a 2019 november - 2020 február közti bevételük 50-60%-át, ahogy az osztrákoknál, az már egy fair ajánlat, ami tényleg segíthet a túlélésben.

De teljesen átérzem a helyzetet. Az én munkahelyem már hónapokkal ezelőtt beszántották. Kollégáimnak, akikkel együtt szoptuk végig a karácsonyokat meg szilvesztereket, sorra dől be az élete, költöznek haza falura Salakszentmotorsra, alig van, aki el tud helyezkedni, mert a vendéglátósokat nem akarják alkalmazni, tartva attól, hogy ha újranyitna a piac, lelépnének... Könyvelők, mosodák, beszállítók, szinte mindenki tönkrement.

De ami kurvára elkeserítő ebben az egészben, hogy erről most kezdünk el beszélni, mintha hirtelen mindenki meglepődött volna, hogy jé, itt van 350-400ezer ember, akinek taccsra került az élete önhibáján kívül. Ezek is léteznek? És ehhez is az kellett, hogy Olaszországban, ahol tavasszal voltak a hullahegyek, kinyitottak a vendéglátóegységek, és hirtelen mindenki megijedt. Szóval amíg csak simán magyar ember vagy, aki fenntart egy államot többek közt azért, hogy az ilyen válságokat megoldja, addig le vagy szarva, az nem elég ahhoz, hogy ne basszanak ki az út szélére, de amint úgy érzik, hogy valamilyen "fenyegetést" jelentesz, rögtön többen figyelnek rád. Szerintem ezzel nem jóra tanítják a társadalmat.

Abszolút futottak még kategória, de hátha most leesik az ágazatnak, hogy szükség van valódi érdekképviseletre, a mostani posztkomcsi gittegylet helyett. Mert ezek az érdekképviseleti csinovnyikok bőszen hámozták 10 hónapig a fingot, hogy utána ne érjenek el semmit, és lehet az lesz a vége, hogy Tibi atya kiállása fogja megoldani a helyzetet.

Átoltottság kérdésben passzolok, ez naponta változik. Nem kis kibaszás lenne az országgal, ha a túl sok oltásellenes miatt nem érnénk el a megfelelő szintet, és miattuk maradna a korlátozás. Viszont ha mégegy szerepléskényszeres orvoscelebtől meghallom, hogy "nem dőlhetünk hátra" vagy "év végéig itt lesz a járvány" vagy böfög bele az éterbe megalapozatlan hülyeségeket, mindezt mert nem szeretné, ha elapadnának a tévés szereplései, akkor sátánista szertartást rendezek.

És ugyan már kezdtem egy mondatot azzal, hogy "ami kurvára elkeserítő", szóval ezt már nem tudom, hogyan vezessem fel, de: egy kibaszott tavalyi évre tervezett lopást elnapoltak volna, és a fennmaradó összeget válságkezelésre fordítják, nem nyomorodik meg közel félmillió ember és egy teljes szektor. De ennyi gátja sem volt a kicsinyességüknek.

birka menet 2021.01.29. 22:23:22

Mijaf.szért nem lehet éttermet,mozit, STADIONT!!!!!!, hotelt, fitness termet stb kjinyitni hagyni úgy, hogy meghatároznák, hogy max. 30-40% lehet az egyidejü kihasználtsága és akik megszegik a 2 méteres távolagtartást, azok repülnek? A tulaj meg fizetheti a milliós büntetést meg húzhatja le a rolót egy évre.

Mijaf.szért nem lehet fodrászatot, manikürt stb pontosan úgy nyitva engedni hogy a plexi védö a melósnak és FPP2 használata a kuncsaftnak kötelező? Egy Tescos kasszás ennél csak nagyobb rizikónak van kitéve, akkor zárjon be ő is?

whateveritis 2021.01.29. 22:36:01

@birka menet:
Elsősorban érdemi és hatékony válságkezelésre lenne szükség. A helyek azért hajlanak egyre inkább a polgári engedetlenségre, mert kivéreztették őket, és nem marad más választásuk.

Alapvetően a vendéglátós szakma úgy van vele, hogy ha kapnának az államtól valódi segítséget, akkor nem feltétlen erőltetnének semmit, ami növeli a járványügyi kockázatot. Ez nagyon fontos, mert nem konkrétan a lezárás a baj, hanem a "hogyan" része, a kivéreztetés. A szektor egy nagy részének feléledése pedig nem csak rajtunk, magyarokon múlik, hanem a többi országon is, hogy ott mikor kezdhetnek utazni, tehát még egy újranyitás esetén is nehézségek elébe néznek a cégek.

A bevásárlás azért más kategória kicsit, mert ugyan az is jelent kockázatot, de a létfenntartáshoz szükséges, szóval lehet, hogy van olyan elvetemült orvos-celeb, aki még őket is be akarta záratni, de az nem életszerű.

dare 2021.01.29. 23:49:37

@whateveritis: Az igazat megvallva azért beszélünk csak most róla, mert eddig a pontig a vendéglátósok beálltak a sorba, nem lázadtak , megértették a helyzetet, úgy voltak vele, hogy ne rajtuk múljon a sikeres védekezés, és példátlan önmérsékletről tettek tanúbizonyságot nagyon sokan közülük.
Ezért erős zúgolódás nem volt a részékről, egész jól viselték a helyzetüket.
Arra számítottak (legalábbis akivel beszéltem ezt mondta), hogy itt van a védőoltás, beoltják vele az egészségügyiseket, majd az idős és krónikus betegeket, ők pedig február közepén, vagy nagyon max a végén már nyithatnak olyan feltételekkel, mint ahogy tavaly is engedték ezt nekik.
De már nem csak a február vége az érdekes, hanem a mai Orbán nyilatkozat, ami húsvétot mond.
Megint mások már pünkösdöt is emlegetik, és simán lehet ez még több is, mert olyanokat is mondanak, hogy addig nem lesz nyitás, amíg el nem érjük a nyájimmunitást, ami legalább 70%-os oltottság.
4 hónap alatt jön 2,5 millió embernek való kínai vakcina, 1 millió orosz 3 hónap alatt, most nem tudom az AstraZ (amit most engedélyeztettek) és a Pfizer mennyit tud ide szánni, és persze mennyi idő alatt, de ha tényleg nem akarnak nyitni a 70% eléréséig még engedményekkel se, akkor nagyon odébb van még ez a nyitási dátum.
Ezt annyival letudni a jelen helyzetben, hogy majd elcsendesednek, az nagyon nagy felelőtlenség a kormánytól, de ők tudják meddig akarják feszíteni a húrt.

Az utolsó bekezdésedre pedig csak annyit, hogy kontrollvesztettek már teljesen, tényleg csak magukkal foglalkoznak.

kárárámaispj 2021.01.29. 23:49:41

@whateveritis:
"A rejtve maradt, teljesen szabályozatlan házibulik, események nem rejtenek-e nagyobb járványügyi kockázatot magukban, mintha ezek a nyilvános térben történnének, valamilyen járványügyi szabályokkal, amire jobban rálátnak a hatóságok, és könnyebben is tudják ellenőrizni?"
Már hogy rejtenének? Kezdjük ott, hogy elvileg tilos. Ha jól tudom 10 fő a max, és ott van, hogy este nyolc után otthon kell lenni. Megszegik a szabályokat néhányan? Nyilván. De ez nagyságrendekkel kevesebb, mintha elengednéd, és beindulna a bulinegyed.

"ezzel kifejezetten az ellenzéki önkormányzatokat akarják megnyomorítani, "
Ez marhaság. Zuglónak például veszteséges volt a parkolás. A többinél is minimális a nyereség. A budapesti önkormányzatnak is.
"Nem könyörületből, hanem egyszerűen azért, mert semmi értelme. Távol álljon tőlem, hogy tippeket adjak a kormánynak, de a parkolási pénzeket nem csak úgy lehet elvenni a fővárostól, ha azt ingyenessé teszik, hanem akkor is, ha beszedetik velük a pénzt, aztán einstandolják. "
Hogyne lenne értelme. AZ az értelme, hogy ne tömegközlekedj, ne legyen tömegnyomor. Nehezen hiszem, hogy többen lennének a tömegközlekedési eszközökön.
"például érdemes lehet elgondolkodni, hogy ha például ezeknek a helyeknek olyan intézkedési tervük van, amivel tényleg hatékonyan tudnak védekezni a járvány ellen,"
MI? Szerinted a Tescóban külön intézkedési terv van, vagy ott máshogy hat a vírus mint egy ruhaboltban? Vagy mégis milyen ágazatba akarod átültetni? Kismillió helyen ki van írva, hogy max 2-3 fő lehet bent. Ez egy nagy légterű tescoban nem megoldható nyilván. Ez az elkerülhetetlen rossz. - kaja kell. De mondjuk egy kocsma vagy szórakozóhely kinyitása nem elkerülhetetlen.

whateveritis 2021.01.30. 00:28:28

@kárárámaispj:
A "már hogy?" nem tudom, retorikai eszköz-e, de épp arról szól a bejegyzés, hogy kérdéseket teszek fel. A házibulikat, ahogy kifejtem fentebb, azért említem meg, és dobom fel, mint kérdés, mert egyrészt láttam egy növekvő tendenciát emberek közösségi média oldalain, és ehhez hozzáfűztem, hogy Magyarországon gyakran fordul elő, hogy a szabályozásokkal való nyíltan szembemenés helyett valami ilyen, kevésbé látható megoldást választanak az emberek, amikor elégedetlenek. A kérdésem tehát arra irányul, hogy amennyiben ez valóban egy tendencia, tehát egyre több lesz belőlük, akkor nem jelenthet-e kockázatot. Nem állítom, kérdezem.

A parkolással kapcsolatban, mint azt fentebb is írtam, elsősorban azért tettem fel a kérdést, van-e értelme, mert sokan azt tapasztalják, hogy ugyanakkora az embersűrűség a tömegközlekedésen, továbbá szintén többen mondták, hogy a parkolóhely-hiány miatt inkább választják ezt a közlekedési formát. Én is tudom, hogy ezek a beszámolók nem tekinthetők reprezentatívnak, ezért nem állítok, hanem kérdezek. Arról én is hallottam, hogy Zuglóban veszteséges a parkolás, Horváth Csaba vezetése alatt valószínűleg nem ez lesz az egyedüli hasonló sorsú tevékenységük. Azonban én abból indultam ki, hogy több kerületi polgármester viszont kifejezetten hiányolta a parkolási bevételt, amennyiben ez ennyire veszteséges lenne, az amúgy is mínuszban lévő önkormányzatok valószínűleg nem kapálóznak még egy kis extra mínuszért.

MI? Hát igen, ezt kérdezem én is. Szintén írtam annak a lehetőségéről is, hogy az élelmiszerüzletek nyitvatartása szükséges rossz. Mivel nem látok bele a döntéshozók fejébe, ezért tettem fel a kérdést, hogy amennyiben nem, és közben gócpontok sem alakulnak ki, (és mivel a korlátozott nyitvatartásból fakadó megnövekedett embertömeget még nem hozták fel problémaként, ez valószínűleg így van) vannak-e hasznosítható gyakorlatok, tudunk-e esetleg tanulni belőle, akár pontosabban meg lehetne határozni egy hely befogadóképességét, ami talán előremozdíthatná az újranyitást, illetve az érdemi segítség nélkül maradt szakmám túlélését. Nem állítom, kérdezem.

Nem vagyok járványügyi szakember (tízmillióból valakinek ilyennek is kell lenni), és nem is akarom azt a látszatot kelteni. Az egész helyzettel kapcsolatban nekem egyedül a vendéglátás-turizmus témakörben van megfelelő háttértudásom ahhoz, hogy állást foglaljak, a többi témában sokkal több kérdésem van, mint válaszom, és ezeket igyekszem majd a jövőben is feltenni.

DFK 2021.01.30. 07:06:39

@dare: senki se tudja, mikor lesz megfelelő átoltottság, a 70 százalékos talán őszre lehet. Pláne ha csak negyvenezresével jön a heti adag. Úgy évekig is eltarthat.
Nyilván nem lehet még egy évog húzni. Tehát vakcinálni kell. De honnan legyen vakcina? Mert ugye az oroszt meg a kínait ne... Pedig azok nélkül nem lesz megoldás.
Ki lehet nyitni hamarabb is, csak akkor jön a lövetkező hullám és cserébe 2-3 hét nyitvatartásért cserében jön 6 hónap lezárás.

DFK 2021.01.30. 07:06:40

Sajnos a vendéglátásnak reszeltek, még nyitás után is

dare 2021.01.30. 08:05:10

@DFK: Ez most nem pártpolitika, hogy melyik párt melyik védőoltást favorizálja, ez teljesen másról szól.
Ha azt mondanám annak a vendéglátósnak akivel beszéltem, hogy pl Momentum mit szeretne, biztos vagyok benne, hogy azt se tudná, hogy az micsoda. Azt kérdezné, hogy azt eszik vagy isszák?
Felőlem a kormány a választásig is korlátozhat, azt csinál amit akar (szó szerint).
De ezek a járványügyi korlátozások NEM JÓK!!!
Lehet, hogy a Fidesz szavazók jónak tartják, lehet, hogy a fél ország jónak tartja, de attól még tény, hogy nem konzekvens minden szereplővel, és ilyet meg pláne nem lehet csak úgy kategorikusan kijelenteni, hogy reszeltek nekik, nyeljék le a békát.
Nem fogják.

Ménár Atya 2021.01.30. 08:42:15

Vannak részigazságok az írásban, de ha azok véleményét veszem alapul, akiknek szakmájuk a járvány kezelés, itt képzett orvosokra, kutatókra gondolok, azok szerint az oltásig mindenképp a lehető legjobban kell korlátozni az érintkezést.
Most nézzük pl az illegális buli, ill az engedélyezett járvány alatti kocsmázás közötti különbséget.
Illegális buliban ugyan úgy lehet fertőzni-fertőződni mint legális kocsmázásban.
Csakhogy épp ez illegális, tehát szankcionálható ha kiderül, ezért jóval kevesebben élnek vele, mintha bárki bármikor leugorhatna a haverokkal fertőzni akárhova, épp ezért van a zárás.
összességében még ha megy is az illegális buli, nagyságrendekkel kisebb a mértéke,mint a legálisnak, tehát sokkal lassabban terjesztik a vírust is.

Bkv.
A tavaszi zárás alatt karigeri első intézkedései között volt hogy csökkentette a járatszámot kihasználatlanságra hivatkozva.
Következménye, tömeg a megállókban és a buszokon.
A mostani helyzet más, az emberek többsége dolgozik, és nincs mindenkinek autója, tehát ők bkvznak , és valóban sokan vannak, de nincs akkora tömeg,mint egy normál vírusmentes napon ezt látom naponta a 4-6 os villamos mellett autózva.
Erre egy megoldás lenne duplázni a járatszámot, akkor még kevesebben lennének.
Ingyenes parkolás:
Nem az önkorik kivéreztetéséről szól, hanem arról, hogy aki teheti ne tömegközlekedésen járjon, ezzel csökkentve a járvány terjedését, sokan, sokszor leírták, hogy minél kevesebbet töltsünk egy légtérben másokkal, ehhez nem kell sok ész, ha a saját autójával megy akkor ez megoldott.
20-30 percel előbb kell indulni, szerintem inkább egy órával, ezt most be kell nyelni mindenkinek.
A fizetős parkolással semmi gond, ha nem sarcolják az embert, valóban segíti azok életét,akik itt élnek, de most más a helyzet sajnos, ha mindenkit rákényszerítenek a tömegközlekedésre , gyanítom hatványozottan lennénk fertőzöttek.
Vásárló tömeg:
Ez valóban így van, mivel az emberek bevannak zárva, van idejük, és nem sétálni mennek szabad idejükben, hanem vásárolgatni, mint egy programként.
Idősávot is vissza kellene állítani, csak nem úgy ahogy bevezették, és szigorúan betartatni.
Rizikófaktorosoknak nem értem miért kell naponta két zsömlével órákat bolyongani a Tescoban, utána meg jóízűen pletykálni a padokon órákig a hasonló rizikósokkal.
Ezt pl elsőkézből is látom, anyósom napi bevásárló túráin, amin nem vesz igazán semmit, de órákig elvan a tömegben.
Sokat tesznek azért, hogy meghaljanak minél előbb, míg mondjuk én egész nap fertőtlenítek, maszkot húzok, és minimálra csökkentem az érintkezést...................
A más ágazatokra vetített intézkedésekkel kapcsolatban csak annyit, a kocsmázás bulizás, nem létkérdés, tehát zárhatóak, a bevásárlás létkérdés, tehát szükséges a nyitvatartás.
De pl nálunk a fodrászok működhetnek, más országban azokat is bezárták.
A távolságtartásos kocsmázás éttermezés elvetélt dolog.
Amikor az ellenzéki képviselő ilyennel kampányol, be is adhatná a lemondását azonnal alkalmatlanság miatt.
Nem működik, betarthatatlan.
Ráadásul ők verték a legjobban a nyálukat amikor hasonlót vezettek be sporteseményeken.
Már az is hiba volt, és ékes példája miért nem működik ez.
És akkor most itt lenne is egy kérdésem,észrevételem.
Láthatóan ellenzéki oldalról bármibe simán belekötnek, ha van rajta sapka az a baj, ha nincs akkor az.
Ebben a helyzetben nekem már ez nem jön be, mert ahelyett hogy az összefogás erősítenék, inkább a széthúzást,és a káoszt próbálják erőltetni.
De, kérdem, melyik ellenzéki Ep képviselő, melyik országgyűlési képviselőjük tett valamit azért, hogy az agyonreklámozott nyugati vakcinák nagy tömegben megérkezzenek? Itt nem számít az a két aljas hazaáruló ellenzéki aki soron kívül adatta be magának a vakcinát..............
Mert a helyzet az, hogy kussolnak, és pálya széléről kritizálnak mindent, miközben oltás nem jön.
Az orosz -rossz, a kínai-rossz, persze csak addig amíg van nyugati, most hogy kiderült nincs, máris kezd jó lenni....viccesek mi?

Ménár Atya 2021.01.30. 08:42:22

@dare: Ebben a helyzetben nincs jó megoldás, ez mindenkinek rossz.
A békét mindenki nyeli, de van ágazat ami jobban sajnos.

Ménár Atya 2021.01.30. 08:42:27

@birka menet: Ne zavarjon az a tény, hogy a fodrászatok nyitva vannak és kb így működnek..............
A többi pedig a jelen járványhelyzetben egyrészt kivitelezhetetlen és értelmetlen.
Az agyonlihegett fitness terem biztos a legbiztonságosabb hely ha nem 1m, hanem 2 m a távolság a fertőző és a fertőzött között.................

Ménár Atya 2021.01.30. 08:42:28

@DFK: Ezt nem hiszem, mindenki kimozdulna már, akárhova gyakorlatilag.

Ménár Atya 2021.01.31. 10:37:08

A lényeg :
A Magyarországon engedélyezett vakcinákban közös, hogy megakadályozzák a kórházba kerülést, és azt, hogy az emberek meghaljanak koronavírus-fertőzés következtében - hangsúlyozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornán péntek este.

Szlávik János azt mondta: a védőoltások nem egyformák, eltérő a hatásmechanizmusuk, különböző módon kell beadni őket.

AZ VISZONT ISMERT, HOGY 80-95 SZÁZALÉKOS HATÉKONYSÁGÚAK, ÉS NAGY RÉSZÜK CSAKNEM 100 SZÁZALÉKOS VÉDETTSÉGET AD A SÚLYOS MEGBETEGEDÉS ÉS A HALÁL ELLEN.

Talán neki kell hinni, és nem a politikusoknak.

BölcsÉsz 2021.01.31. 10:37:12

"az 50% bruttóról meg mindenki tudja, hogy köszönőviszonyban nincs a valósággal."
Aki elvállalja, hogy csak egy kamu összegre van bejelentve, az abban a tudatban teszi, hogy az lesz minden juttatás (táppénz, munkanélküli segély, nyugdíj, stb.) vetítési alapja.
"... veszteséges a parkolás," Ahol a parkolás veszteséges, ott valaki pancser, vagy nagyom okos.
P.S. Gratulálok az olvtársaknak a magyar interneten szokatlanul kulturált hangnemhez. Jó végre ilyen vitát olvasni, ha nem is értek mindennel egyet.

n3spr3ss0 2021.01.31. 10:37:14

Egy biztos. Ennek a kormánynak annyi.

kunzoo 2021.01.31. 10:37:15

@Ménár Atya:
Egyébként nem.értem miért kell megvárni a nyitással a nyájimmunitást. A korábbi ok az volt hogy bírja az egészségügy a terhet. Tehát ha az eü személyzet, plusz az idősek le vannak oltva akkor bírnia kell. Mennyi lehet ez? 30 40 százalék?

kunzoo 2021.01.31. 10:37:17

@whateveritis:
Az IKEA mióta létfenntartás? A büféje meg főleg. A sportszer áruház nyitva van, de nincs hol sportolni? A kaszinó sem létfontosságú. Na ezért durran el a népek agya.

kunzoo 2021.01.31. 10:37:17

@kárárámaispj:
Az ingyenes parkolás ezen nem segít, mert otthagyják az autót egész napra. Tehát inkább kevesebb a parkolóhely.

ulpius66 2021.01.31. 10:37:18

"Botrány: a baloldal álcivil aktivistája a szabályok megsértésére buzdít"

Míg ősszel még különböző korlátozások bevezetéséért kardoskodott a baloldal, jelenleg arra hergelik a vendéglátósokat és a lakosságot, hogy szegjék meg a járványügyi korlátozásokat. A felelőtlen, opportunista kampánnyal pedig emberéleteket sodornak veszélybe. Közben az Én kinyitok kezdeményezésről is kiderült, hogy a baloldal által szervezett politikai töltetű akció."

laci_52 2021.01.31. 10:37:20

Szerintem Orbán most túltolta a biciklit. Este 7 helyett 8-kor záró üzletekkel és 9-kor kezdődő kijárási tilalommal nem lenne több fertőzött, viszont csökkenne a zsúfoltság hétvégén a plázákban. Rövidített nyitvatartással és a bent levők számának korlátozásával(pl. fele annyi asztallal) a vendéglők is működhetnének. Világos persze, hogy a mostani rendelkezések a trafikos haveroknak kedveznek, hiszen piából megnőtt a forgalmuk.

A középiskolákban legalább a 12. osztályt hagyni kellene bejárni, hiszen így nehéz lesz felkészülni az érettségire.

kárárámaispj 2021.01.31. 10:37:22

@Ménár Atya:
"Az orosz -rossz, a kínai-rossz, persze csak addig amíg van nyugati, most hogy kiderült nincs, máris kezd jó lenni....viccesek mi?"
Ha a fidesz kommunikátorainak lenne némi eszük, akkor a földbe tudnák döngölni ezt az egész osszefosást. Csak simán be kell játszani pár hónappal ezelőtti nyilatkozatokat, aztán a tényeket. Novemberben már azon hisztiztek, hogy jajj mindenki meghal az orosz oltóanyaggal, most, hogy már a német is akar venni hirtelen annyira nem rossz. Feláll ez a félnótás Fletó, és ugat, hogy csak olyan oltóanyag a jó, amit az unió ellenőrzött. Tényleg nincs egy normális fideszes, aki felállna, és megmondaná, hogy Gyurcsány, meg a Parlament összes tagja kizárólag olyan cuccal volt oltva eddig életében, amit nem ellenőrzött az unió. Mert nem is volt akkor még unió.

DFK 2021.01.31. 10:37:22

@Ménár Atya: de igen. A vendéglátás nagy részben a külföldiekre alapozott(árazással is, a hazaiaknak jó lesz a rosszabb minőség is hozzáállással). Ők még egy darabig nem jönnek, itthon kisebb lesz a kereslet.
Az elmúlt évek aranyesője elkényelmesítette az ágazatot.

kárárámaispj 2021.01.31. 10:37:24

@whateveritis: Nem értelek. Kérdeztél, én válaszoltam- ahogyan én látom.
Arra válaszoltam, hogy "már hogyne lenne nagyobb a kockázat egy szórakozóhely megnyitásával"
Kezdjük ott, hogy nem csak Magyarországon törik meg az emberek a szabályokat. Hogy ne menjek messzire mintha Belgiumban is lett volna házibuli.
De egészen más, hogy titokban összejön 8-10 ismerős egy magánlakásban, akik ismerik egymást (kontaktkutatás) meg más, ha kinyit a bulinegyed és 30 ezer ember fertőzi összevissza egymást.

Abszolút nem reprezentatív a felmérésed a tömegközlekedést illetően. Egyébként meg másik ezer dologtól is függ a zsúfoltság ilyen pl. hogy pótlók járnak a metró helyett.
Itt egy cikk, hogy mekkora jó is a parkolás a kerületeknek (a 10kert ne nézd, ők nem bevételi szándékkal tették fizetőssé, hanem a lakók érdekei miatt)
g7.hu/kozelet/20190327/az-adatok-azt-mutatjak-hogy-nagyon-gyanusan-uzemeltetik-a-keruletek-a-parkolasi-rendszert/
Több polgármester sírt? Hát nyilván. Mondjuk Karácsony szája nem is alkalmas másra csak sírásra. Igazándiból az lenne a furcsa, ha nem sopánkodnának. Az egyetlen lehetőségük, hogy elleplezzék a saját töketlenségüket, hogy mutogatnak másra, hogy nem kapunk pénzt.
Többek között az ilyen budapestadó dumával. Elvesz tőlük a kormány? Hát el. Valamiből csak foltozgatni kell a pandémia miatti lukakat. Mindenhonnan elvesznek. De ha ellenzéki önkormányzattól akkor megy a sírás.

"a korlátozott nyitvatartásból fakadó megnövekedett embertömeget még nem hozták fel problémaként"
Hát bocs, 7kor zárnak. Eleddig meg a plázák 8ig, a nagy élelmiszerboltok meg max 9ig voltak nyitva. Nincs megnövekedett embertömeg. De hát hogy is lehetne, épp éhenhal az ország, nem igaz? Mindenki elvesztette a munkáját a kormány meg nem segít. Aki azt mondja, hogy tömeg van a boltokban az fideszes bértollnok:D

"vannak-e hasznosítható gyakorlatok, tudunk-e esetleg tanulni belőle, akár pontosabban meg lehetne határozni egy hely befogadóképességét,"
Semmi ilyen nincs. Távolságtartás és a terület minél gyorsabb elhagyása. Ahogy én látom mindenki ezt csinálja.
Na, ezek egy szórakozóhelyen megvalósíthatatlanok. Most komolyan azt mondod vendéglátáshoz értesz. El tudod képzelni, hogy egy félig bebaszott társaságot majd kordában tartasz éjfél körül, hogy tartsák a távolságot?
Én speciel azt nem értem, hogy ki az aki ebben a helyzetben elmenne bulikázni, ha nyitva is lenne minden.

Én sem vagyok járványügyi szakember, és úgy gondolom, hogy a döntéseket szakemberek hozták. Nem csak nálunk, hanem máshol is. És hasonlóak az intézkedések az egész világon.
Arról nem is beszélve, hogy nálunk gyakorlatilag halál lazák a korlátozások mondjuk osztrákhoz meg csehekhez meg szlovákokhoz képest.

dare 2021.01.31. 10:37:25

@Ménár Atya: A fitnesz vagy konditermek használatát lehetne pl edzőmaszk használatához kötni.
Csak edzőmaszkban lehet edzeni.
Sok sportoló simán bevállalná ezt is.

A nyitás-nem nyitás kérdést meg nem lehet leegyszerűsíteni csak arra, hogy még nincs itt a bulika ideje.
Kompenzálják nekik ezt az áldozatot, ez a bírd ki még egy picit a jelek szerint már nem fog sokáig működni náluk.
Én se támogatom a holnap nyissunk ki mindent, mintha mi se történt volna ötletet, de azért a végtelenségig se lehet azt mondani ilyen sok embernek, hogy még nyugi, majd lesz valahogy ez a szitu.
Az ő számukra ez a valahogy a sehogy.
Valamit muszáj lesz pedig egyezkedni, mert én pl már egyre kevesebb emberen látok már maszkot is az utcán.
A boltokba is simán berongyolnak maszk nélkül.
Húsvétig tuti nem fogják kibírni, mindegy milyen rendelet van érvényben.

Emmett Brown 2021.01.31. 10:37:27

@Ménár Atya: ezek alapvetően valid érvek, bár minden olyan bolt ami nemélelmiszer és nempatika az ugyanúgy tekinthető nem alapvető szükségnek, mégis 2020tavaszhoz képest most nyitva vannak a plázák például.
Szóval a járványügyi szempontból zárva tartatás rendben is lenne, ami nincs rendben, hogy a fantasztikus bértámogatás az egyfelől sehol nincsen, másfelől pedig a támogatás mértéke körülbelül a bér+járulékköltség 60%-a, ami nevetséges, ha összehasonlítod, hogy a hanyatló nyugaton milyen támogatások vannak ehhez képest.

Exploiter 2021.01.31. 10:37:28

Igazából örülni kellene.
Tényleg mindenki jár már mindenhova, szaporodnak a házibulik, tele vannak a boltok, plázák, mianyám.
Ahhoz mindenki lusta, hogy felgyújtsa a várost, cserébe inkább leszarja azokat az intézkedéseket, amiket nem lehet betartatni.
Ez jó, méghozzá azért jó, mert ennek ellenére is stabilan csökken az esetszám. Vajon miért?
Ha mindenki otthon ülne karanténban, akkor tényleg meg kellene várni az oltást nyáron, így viszont az ország sokkal hamarabb ki tud nyitni, mert egyszerűen már nem lesz mivel indokolni.
Decemberben az átlagos napi fertőzöttszám 5000 felett volt, most 1100 körül jár.
A kórházakban 8000 feletti ember volt, most 3600-nál járunk, a pozitív tesztek aránya felment 40%-ig, most 7%.
Miért?
Mert minden úgy van, ahogy lennie kell, jött, átfertőződött a nép, lecseng a cucc magától.
Ha most kinyitnának teljesen, akkor se történne már semmi, tök felesleges időt húzni.
Itt van a billgateses előrejelzés, bár bénák, de látszanak a különböző projekciók.

covid19.healthdata.org/hungary?view=total-deaths&tab=trend

Ha feloldanánk a korlátozásokat, 15.000 halottra tippelnek. Ha tartjuk a mostani ütemet, 14.800-ra.
Emiatt a kétszázas diffi miatt megy most csődbe a következő hónapban egy újabb adag ember.

Miről beszélünk, mi kéne még????

kárárámaispj 2021.02.01. 07:27:22

@kunzoo: Komolyan gondolod, hogy bemennek a belvárosba, aztán hazagyalogolnak, hogy az autó ott maradjon?
"Az IKEA mióta létfenntartás? A büféje meg főleg."
Nem az. A többi bolt sem az. Nem látsz némi különbséget az ikeás bevásárlás meg a romkocsmában bulizás között?
"A sportszer áruház nyitva van, de nincs hol sportolni?"
Részletezd, mit nem lehet sportolni? Igazolt sportolóknak még az uszoda is van. Lehet menni futni, focizni, kosarazni, amit akarsz. Nem csak konditeremből áll a világ.
"A kaszinó sem létfontosságú. Na ezért durran el a népek agya."
Csak durrogjon. A népek egyébként nem ölik egymást hogy végre mehessenek kocsmázni. A kaszinókba egyébként nincs tömeg, és nincsenek részeg bulik.

kárárámaispj 2021.02.01. 07:27:23

@Exploiter:
" jött, átfertőződött a nép"
Ja. Már legalább 5-8% az átfertőzöttség te sötét.

kárárámaispj 2021.02.01. 07:27:24

@dare:
"Csak edzőmaszkban lehet edzeni.
Sok sportoló simán bevállalná ezt is."
A sportolók jelenleg is edzhetnek. Az olyanok, akik meg heti 2-3 alkalommal mennek a terembe lötyögni inkább maradjanak otthon a francba. Ne röhögtess edzőmaszkkal. Nem kapsz benne levegőt.
Egyébként mégis hogy gondolod, leáll melletted M. Richárd fekvenyomni, és rászólsz, hogy ugyan vegye már fel a maszkot?

kárárámaispj 2021.02.01. 07:27:25

@Exploiter: Az kéne még, hogy befogd a pofád végre. Tavaly ilyenkor is szórtad a hülyeségedet, aztán gyakorlatilag az élet mindenben rádcáfolt.
"Ahhoz mindenki lusta, hogy felgyújtsa a várost, cserébe inkább leszarja azokat az intézkedéseket, amiket nem lehet betartatni."
Mesélj, melyik intézkedéseket nem tartják be sokan? 8 után kihalt az utca, maszkot mindenki hordja, kocsmák zárva. Melyik az amit a nép nem tart be?
"Ez jó, méghozzá azért jó, mert ennek ellenére is stabilan csökken az esetszám. Vajon miért?"
AZÉRT MERT A TÖBBSÉG BETARTJA AZ INTÉZKEDÉSEKET.
süti beállítások módosítása