readmylife

readmylife

#freedonald(?)

2021. január 11. - whateveritis

Történt a napokban, hogy az öreg Donáldnak volt egy uszító hangulatú szereplése, ami az ő részéről sikeresnek mondható, mert annak - és az évek óta zajló konteókampánynak - hatására egy rakás ember lerohanta az amerikai törvényhozás épületét. Az akció ízig-vérig amerikai volt, mert egyszerre voltak sámánruhás bolondok, szelfizgető instahuszárok, és persze halálos áldozatokkal járó lövöldözés és balhé, talán csak pár propelleres sapkával és scooteren közlekedő kórosan elhízott emberekkel lehetett volna csak teljesebbé tenni a képet.

Korunk főcenzorainál, a közösségi oldalaknál pedig betelt a pohár, és Donáldot bannolták. Nem kell ezen meglepődni, sokkal kevesebbért is tiltottak már ki embereket. Inkább az a meglepő, hogy azzal a mennyiségű szarral, ami az elnök szájából kifolyt az elmúlt pár évben, ennyi ideig húzta. Nem tudok nem rosszindulatú lenni, és arra gondolni, hogy a Facebook véleménymonopólium-céggyűjtemény mostanáig tartott a politikai következményektől, a feldarabolástól, a szigorúbb szabályozásoktól, ezért jobbnak látták az "oldal irányelveit", ahogy ők fogalmazni szoktak, csak mérsékelten érvényesíteni. De most új világ jön, 9 nap múlva más szponzorok logói fognak díszelegni a Capitoliumban és a Fehér Házban, így célszerűnek látták, hogy gesztusokat tegyenek az új helyi basszájba felé. 

Nem értek egyet Donald Trump elnémításával, és álságosnak tartom a közösségi oldalak uszítás elleni kiállását. Azonban nem értek egyet azzal sem, hogy egy tévképzetekben élő, valószínűleg súlyos szellemi problémákkal küzdő ember, csak azért, mert kurva sok pénze van, olyan sokáig tudta elkerülni a börtönt, a cselekvőképességét korlátozó pszichiátriai szakvéleményt, vagy egyéb felelősségrevonást, hogy végül nála landolt az atomtáska. Azt meg végképp álszentnek és elfogadhatatlannak tartom, hogy azok némítják el, akik ebben a folyamatban nem kis segítséget jelentettek számára. Vajon a közösségi média véleménybuborékba záró algoritmusai nélkül a QAnon, a pizzagate, vagy egyéb Trump által terjesztett hülyeségcunami képes lett-e volna annyi agyat leolvasztani, ráadásul ilyen mértékben, hogy utána ekkora tömeg rohanja meg a képviselőházat? Elismerem, nem tudom megítélni, hogy ha Trump ekkora közönségnek onthatta volna tovább magából a faszságait, nem eszkalálódott volna a polgárháborús hangulat. Lehet, hogy már tényleg annyira káros volt az alkotmányos rendre, hogy lakatot kellett tenni a szájára. Ilyen értelemben a leköszönő elnök meglehetősen jól járt, mert az egyszerű polgárokat az alkotmányos rend megdöntésére irányuló tevékenységekért (illetve odaát ezt terrorizmus kategóriába sorolják) börtön jár. A börihez képest a Twitter letiltás nem is olyan rossz.

Azt is megértem, miért okoz rengeteg ember számára elégtételt, hogy ez a minden tekintetben káros figura, ha nem is kussolt el teljesen, de legalább halkabb lett. A kérdés, hogy milyen precedenst teremtünk ezzel? Azért ez a királyi többes, mert ugyan közvetlenül nem vagyunk hatással az amerikai történésekre, és rém szánalmasnak is tartom az elnökválasztáskor hőzöngő, egymásnak feszülő tömgeket, az ottani dolgok seperc alatt leszivárognak hozzánk is.

Felépítettünk egy olyan társadalmat, ahol a jó kapcsolatokkal és sok pénzzel rendelkező embereknek szinte minden megengedett, azt a hamis illúziót dédelgetve, hogy egyszer talán közéjük tartozhatunk. Törzsi gondolkodásba menekülve, felelősséget nem vállalva elkummantottuk a fontos társadalmi vitáinkat, később már a hétköznapiakat is, pótcselekvések és valótlan törésvonalak mentén polarizálódtunk (szolgálva ezzel ennek a rétegnek az érdekeit), és ezáltal erőre kaptak a súlyosan ostoba konteók is. Létrehoztuk azt a világot, ahol már nem csak egymás véleményét tagadjuk el, de már tényeknek is mást fogadunk el, ennyire züllöttünk le. Mindebből nem azt szűrtük le, hogy ezen valahogy változtatnunk kéne, hanem, kis félrenézésekkel, nem szó szerint kimondva, megállapítottuk, hogy a baj igazából a szólásszabadsággal van.

Mivel ezt kimondani nem lenne polkorrekt, a szabályozása esetén pedig tömegek kiáltanának diktatúrát, kiszerveztük a cenzúra jogát a közösségi médiának és az iróniát sem értő algoritmusoknak, megúszva azt, hogy valamilyen konszenzusra kelljen jutnunk a témában. A korábbi, szólásszabadságot támogató konszenzus elvileg érvényben maradt, de közben azért cenzúra is van. Az ilyen ellentmondások egy idő után mindig szétvető erővel kerülnek a felszínre, és katasztrófához vezetnek. A probléma az ilyen kiszervezett dolgokkal az, hogy egy amorálisan működő entitás, profitorientált vállalat soha nem fogja tudni meghúzni a határt, és akármilyen jog vagy hatalom kerül a kezébe, azzal természetszerűen vissza fog élni. Vajon ha Joe Biden valami csoda folytán arra kényszerülne, hogy megindítsa a Facebook feldarabolását, meddig nem korlátoznák az elérését?

A társadalmi vitáink lefolytatásának sokszor lettek béna eredményei, ami miatt jónak tűnhet, ha egy kizsákmányoló vállalattóriásra hagyjuk a dolgaink felett való döntést, de a jogainkról szóló, legbénább eredményű társadalmi vita is ezerszer jobb, mint lemondani valamelyik jogunkról egy zsák beszélő pénz javára.

"A demokrácia a kormányzás legrosszabb formája, leszámítva azokat, amiket már próbáltunk." mondja Churchill.

Hosszú és nyögvenyelős út lenne, de szerintem megérné azon dolgoznunk, hogy tolvajok, érdemtelenek, maffiózók, nekünk ártani akarók, vagy éppen korlátozottan cselekvőképes fogyatékosok ne juthassanak hatalomba (igen, Magyarországon se!), és akkor nem onnan kell várnunk a megváltást, ahova más esetben az emberek csak a reggelijüket meg a picsájukat rakják ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://readmylife.blog.hu/api/trackback/id/tr3116384460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2021.01.12. 21:13:56

Én például még mindiig várom a Kövér-Bayer-Bencsik testvérek kitiltását, mondjuk bárhonnan.
Mikor esedékes?

ulpius66 2021.01.12. 21:54:58

@morph on deer:

Mi lenne, ha azt a vadbarom hatházit tiltanák ki a Twitterről?

A ballibsik azonnal diktatúrát üvöltenének!
(mondjuk azt a vadbarom hatházit nem tiltották ki sehonnan, a ballibsik persze így is diktatúrát üvöltenek...... tehát mindegy, hogy kibasszák-e bárhonnan is....)

whateveritis 2021.01.12. 22:05:34

Én épp azt a kérdést vetem fel, hogy mi lenne, ha nem attól várnánk a változást, konfliktusok feloldását, hogy egy külső szerv elhallgattatja azokat a véleményeket, amik nem tetszenek nekünk?

Csak a kettőtök kommentjéből kiindulva tulajdonképpen egy pillanat alatt elhallgatna mindkét politikai oldal, és gondolom az ő követőik is. Ez az említett nevek esetén összesen legalább félmillió embert jelent. Tényleg ez lenne a megoldás? Mert a végén tényleg nem lenne egy vélemény se az interneten, ami valakinek nem tetszik, vagy valakit sért, de ez végső soron csak olyan áron érhető el, ha mi magunk is bekerülünk a letiltottak kategóriájába...

Ráadásul nem mi döntjük el, ki némuljon el, hanem egy profitorientált vállalat. Az első 10 percben lehet, hogy azokat tiltják le, akik nekünk nem szimpatikusak, de a következő 10 percben már a hozzánk hasonlóan gondolkodókat, és akkor meg utálat és diktatúra. Ez mindenhogy szélsőség, aminek a végén csak mindenki veszít.

Nancsibacsi 2021.01.13. 08:37:00

Az egész eljárással az a probléma, hogy átláthatatlan, részrehajló, és kettős mércét alkalmaz. Pl. felszólalt az a fazon akit a KGB mérgezett meg, hogy ő napi szinten kap életveszélyes fenyegetéseket, uszítanak ellene, egy darabig jelentette is ezeket, mégsem tiltottak le senkit azok közül, akit ő jelentett. Szóval van egy olyan "szabály" - ami valójában egy html oldal, egyik percről másikra megváltoztatható - ami ráhúzható kb a fél világra, és az, hogy valójában kire húzzák rá, azt ezek az oldalak önkényesen döntik el. Ergo diktatórikusan működnek, mert a diktatúra alapelve is az, hogy van egy betarthatatlan szabályrendszer, és onnan kezdve mindenki bűnös aki csak él és mozog. A hatalom meg eldönti, hogy ki az akit elővesznek a bűnei miatt, és ki nem.

Megjegyzem ezzel a rendszerrel semmi baj se volt, amí az interneten mindenre volt több 100 alternatíva. Ha nem tetszett a chat.hu, mentél a gyalolglóra - és itt csak magyar oldalakról beszélünk. Azonban mára már olyan szinten központosodott minden szolgáltatás, hogy ha az embert kitiltják, akkor az ki van tiltva mindenhonnan. És ez nem csak emberre igaz, de mára már felhő szolgáltatóból is van kb 3, szóval ha az a 3 kitiltja, akkor ki van tiltva. Ez az amit minden épeszű ember - oldaltól függetlenül - nehezményez, mivel azzal, hogy az aktuálisan leghatalmasabb emberrel ezt meg tudták csinálni gyakorlatilag kimondták a közösségi oldalak tulajdonosai, hogy átvettük a hatalmat. Feldughatja innen kezdve az atomrakétáit a seggébe az USA elnöke - ha nem úgy táncol, ahogy a közösségi oldalak fütyülnek - akkor neki reszeltek. És ha ez igaz rá, akkor igaz bármelyikünkre. Nincs biztonságba semmink: se a gmail-es címünk, se az FB fiókunk, se az 1001 szolgáltatás ahová ezekkel bejelentkeztünk. Egy FB tiltás után nem kapjuk meg az iskolai/óvodai üzeneteket, egy gmail tiltás után nem tudunk tanulni, mivel classroom-ot használnak az iskolák. Oda az összes online játék amire ezekkel regisztráltunk, a gyűjtögetett hűségpontjaink a kedvenc webáruházunkban - minden, az egész életünk. Ez az ami sokaknak nem tetszik, nem pedig az, hogy ez a tiltás jogos volt-e vagy sem. Nyilván jogos - engem is, téged is, bárkit is letilthatnak. Ha akarnak. A diktátorok.
Majd nézzétek meg: Magyarországon a következő választások előtt hullanak fognak a Fideszes közösségi accountok, mint a legyek. A hozzászólások lepriorizálódnak, a google nem fog rátalálni a fidesz közeli cikkekre, stb. Ez a fegyver - az atom az lóf.sz...

Billy Hill 2021.01.13. 08:37:02

@whateveritis: "egy pillanat alatt elhallgatna mindkét politikai oldal, és gondolom az ő követőik is" - Bárcsak ott tartanánk már! Hol lehet feliratkozni? :-)

whateveritis 2021.01.13. 12:23:34

@Nancsibacsi:
Köszönöm a kimerítő reakciót, és hogy időt szántál a bejegyzésre! Szerintem teljesen jól látod a dolgot, ami a helyzet leírását illeti.

Annyival én megpróbálnám árnyalni a képet, hogy bizonyos értelemben minden olyan szolgáltatásnál, amit piaci alapon veszünk igénybe, van egyfajta ilyen kitettségünk, így ez a része nem új. Random példa valamikorr a 2000es évek közepéről: soha nem volt semmilyen közmű tartozásunk, de valaki bemászott a kertünkbe, lelopta a gázóránkat, a Tigáz meg erre kiállított egy félmilliós számlát, és elzárta a gázt, a reklamációra meg nem reagáltak. Bizonyos értelemben mindig megvolt ez. (Miután nem fizettük be és átálltunk villanyfűtésre, 2 év múlva küldtek egy levelet, hogy ja bocs, igazából ők lógnak 100valahányezerrel, úgyhogy külön gratula nekik ezúton is)

Ezeket lehetne ellensúlyozni a monopólium-ellenes szabályozásokkal, amire te is utaltál, hogy legyenek alternatívák. A gond az, hogy nem érvényesítik őket. (Vagy esetleg rendes fogyasztóvédelemmel)

Azért próbáltam mégis valamelyest a jogosság irányából is megközelíteni a kérdést, mert magát az elvet, hogy egy magánvállalkozás saját szabályzattal rendelkezzen, nem tartom ördögtől valónak, amennyiben az egy fair rendszer. Sajnos nekem is az jön le, hogy ami itt van, az önkényes. A tévedés jogát ettől még fenntartom, viszont pont itt jön az egyik legnagyobb probléma képbe: a jogorvoslati lehetőség hiánya. Mert ha létezik egy szabályozás, akkor az érvényesítési gyakorlatát nekem jogom van megkérdőjelezni, és léteznie kell egy fórumnak, ahol ők megpróbálhatják bebizonyítani, hogy ez nem önkényes, én meg azt, hogy de. Nincs egy rendes ügyfélszoglálat, bármilyen képviselő, akivel beszélni lehet, max kiutazhatsz Írországba, fogadhatsz ott ügyvédet horror pénzekért, és járkálhatsz ki évekig, amíg tart a per. Ezt én nem tartom valódi opciónak, és ettől lesz valójában önkényes ez az egész, mert amúgy simán lehet, hogy pontról pontra meg tudná nekem ezt magyarázni egy Facebook reprezentáns, hogy ez miért történt pontosan így és most, de ők ezt nem teszik meg.

Én személy szerint azt nem látom bele, hogy kifejezetten a kormánypárt közösségi oldalai lelövöldözésre kerülnének, alapvetően minden pártnak elég profi social media csapata van, hogy ezt elkerüljék. A mostani tendenciák alapján azt elképzelhetőnek tartom, hogy a kamuprofilos bérkommentelők erősen meg fognak fogyatkozni, amiben tényleg a Fidesz az egyik fő érintett, a DK-val karöltve. Ha lesz is ilyen, az valószínűleg nem kifejezetten Magyarországra fog irányulni, nem gondolom, hogy ilyen kitüntetett figyelmet kapnánk. Természetesen előfordulhat, hogy tévedek.

whateveritis 2021.01.13. 12:38:26

@Billy Hill:
Nem mondom, hogy nincs jó pár politikai szereplő, akinél én is a falat kaparom, ha belefutok, hogy jesszus, hagyja már abba a faszságait, meg érzem, hogy te is félig viccesen írtad, de szerintem nem jó elhallgattatni másokat. Inkább elkapcsolok, kikövetem, stb. Meg szerintem ha úgy általában jobb lenne a vitakultúra itthon, és lehetne értelmes módon beszélgetni a közös dolgainkról, akkor az egyes pártok propagandái se lennének annyira idegesítőek. :)

Amikor mégis előjön belőlem az az érzés, hogy kirekesztenék valakit a nyilvánosságból (nert szokott ilyen lenni), mindig emlékeztetem magam rá, hogy mivel én úgy érzem, egyik politikai oldal se képviseli az én problémáimat, így tehát semmi nem gátol meg abban, hogy mindkettővel kritikus legyek, az én véleményem utálják valószínűleg a legtöbben, szóval egy ilyen világban valszeg az elsők közt lennék, akiket letiltanak. :) Legfeljebb a jelentéktelenségem miatt úsznám meg
süti beállítások módosítása