readmylife

readmylife

Negatív disznóvágás - Ellenzéki közös lista

2020. december 24. - whateveritis

A hasonlat, hogy ez a lista olyan, mintha hurkából akarnánk disznót csinálni, Litkai Gergely kiváló humoristától származik, és ez a legkifejezőbb, amit eddig hallottam. Karöltve azzal a Bödőcs-jellemzéssel, hogy úgy néznek egymásra, mint akik egymás ejtőernyőjét hajtogatják. Na, de hónapok óta ment a tili-toli, mindenki reménykedett abban, hogy valami isteni csoda folytán nem kell felmenni Gyurcsánnyal egy listára, Orbán Viktor meg látta, hogy nagyon szenvednek ettől, és megkönyörült az ellenzéken, beszigorított a választási törvényen, és eldöntötte nekik ezt a kérdést. Ez egyébként olyan őszinte, hogy amikor nem tudnak szépen játszani, akkor a gazda rendet tesz. Vajon minden olyan ponton, amin nem fognak tudni megegyezni, odamennek majd a jelenlegi miniszterelnök elé, és megkérik, hogy döntse el? Tudom, hogy rosszindulatú, de teljesen illene a képbe.

Az van, hogy én azok közé a szararcok közé tartozom, akiknek rengeteg kára és keserűsége származott a NERből, és nagyon szeretném, ha jönne egy olyan garnitúra, ami legalább egy egészen kicsit célközönségének tekint engem is, és legalább a lehetőségeket nem zárja el előttem, a többit megoldom én. Viszont mindkét feltételt egyformán fontosnak tartom, és a másodikkal gondban vagyok. Én a cezúrát pártolom, ami szerintem nem egy új dolog, hanem egy hatalmas adósság még '89-ből. Azt gondolom, hogy minden Orbán Viktorra leadott szavat egy kicsit Gyurcsány Ferencre leadott szavazat, és fordítva. Az én szememben mindkét vezéralak az érdemtelenek további, zavartalan uralmának a garanciája. A többi ellenzéki szereplővel is van bőven gondom, de jó lett volna legalább egy olyan helyzetet teremteni, ahol azt tudom mondani, hogy mivel a mostani vezetésről teljesen biztosan tudom, hogy rossz, választhatnék egy olyat, ami kétesélyes. Az ellenzéki lista összegyurcsányozásával ezt a lehetőséget elveszettnek érzem, hiszen ott is egy olyan szereplő van, aki többszörösen bebizonyította azt, hogy rossz. Most legfeljebb annyiban reménykedhetek, hogy tanult a hibáiból, de nem tudom hűen érzékeltetni a lemondást és a cinizmust, ami ennek leírásakor kiült az arcomra. Az, hogy 2006 óta egy bocsánatkérést nem hallottunk, nem igazán enged erre következtetni. De ám legyen, betűről betűre el fogom olvasni a programjukat (ami remélhetőleg lesz...), és az alapján még megfontolom, hogy adjak egy esélyt nekik, de csak kínomban.

De akkor nézzük, mit vállaltak a nagy összeborulás keretében:

 

Jelöltek szigorú átvilágítása, nem támogatnak olyan jelöltet, aki emberi méltóságot sértő kijelentéseket tett korábban, Fidesszel összejátszott, vagy más egyéb korrupcióban része volt

Oké, a kijelentések miatt a Jobbik elég nagy bajban lesz, az tiszta sor, bár én azoknak, akik már korábban bocsánatot kértek (nem az átvilágítás hatására!), azoknak úgy gondolom, jár a második esély. A Fidesszel való összejátszás kiszórja az MSZP pártvezetést, de Molnár Zsolt és Mesterházy Attila egész biztosan nem lehetnek képviselőjelöltek. Korrupciós ügyek? Ja, hát akkor megnyugodtam, mert Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, akik mindketten vezetői voltak az Altus Rt/Zrt-nek, kiestek. Tegyük hozzá, hogy nem a DK-t, mint pártot basztatom ezzel, Vágó István és Kálmán Olga egyébként tök jó jelöltjei lehetnek annak a politikai közösségnek (nem ironizálok, ezt tényleg így látom).

Rendszerszintű korrupció felszámolása, Európai Ügyészség, ügyészség és bíróság függetlenségének visszaállítása, NER oligarchák és egyéb korrupcióban résztvevők független bíróság elé állítása

Az Európai Ügyészség rész jó. Ha a többi része az a korrupciós ügyészség felállítását takarja, az is jó. A NER oligarchák körmére nézés szintén jó (csak legyen eredménye is). Ahol nekem sántít a dolog, az, ahogyan ők is írják, hogy intézményesített a korrupció. Tehát hiába minősülne ez bármilyen más országban lopásnak, itthon teljesen jogszerű a jelen hatályos törvények szerint, így nehezen fognak bárkit elítélni. Pár fogásuk azért lehet, ha miután megszabadulunk valahogy Polt Pétertől, az általa eltussolt ügyeket újranyitják. Azok valószínűleg a mostani törvényeken is fennakadnának. Az én kérdésem az, hogy lesznek-e elég bevállalósak ahhoz, hogy az antikorrupciós intézménynek úgy adjanak jogosítványokat, hogy tudják, akkor nincs kivétel. Mert nem szabad, hogy legyen. Vagy lesz egy alapból kiherélt intézmény, aki majd javaslatokat tesz, mely javaslatokat másik 6 szervezetnek meg kell szavaznia, akik nyilván nem fogják. Kíváncsian várom. Ugyanez az átlátható pártfinanszírozási rendszernél.

Sajtószabadság, kiegyensúlyozott közmédia, állami hirdetések korlátozása

Ezekkel egyetértek. A közmédiánál mondjuk nem tudom, mi lenne a jó. Ezt eddig itthon senkinek sem sikerült rendesen megcsinálnia, ellenben nagyon sok pénzbe kerül. Én nagyon nagy mértékben visszaszorítanám, és egyszer végre ismerjük el, hogy ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Legyen egy darab állami csatorna, amin mennek a tájékoztató anyagok, a pártok kiegyensúlyozott módon közölhetik a közölnivalójukat meg néha vitatkozhatnak, de szerintem amíg nincs valami valódi, átfogó kidolgozott koncepció, addig fölösleges ebbe önteni a pénzt. Fontos az is, hogy nem szabad megint a ló túloldalára átesni. Ha a szutyok KESMA megszűnik, biztosan lesz pár lap, aki képes lesz piaci alapon túlélni, és ezt hagyni kell nekik, mert ott is vannak szereplők, akiknek valódi olvasóik vannak, ez is része kell, hogy legyen a sajtószabadságnak. Viszont a Második Reformkor Alapítvány azon javaslatát, miszerint a vesztes sajtóperek mentén határozzanak az állami hirdetésekről a lapoknál, ide biztos be kéne venni.

Új alkotmány, pártok és civilek bevonásával, népszavazással, Alkotmánybíróság restaurációja

Szép elgondolás, kell is, legyen is, gránitba vele! Azért hiszem, ha látom... A népszavazást és a civilek bevonását általában jó ötletnek tartom, de ezek mind nagyon nagy vállalások. A fővárosi ellenzéki összeborulásban is nagy ígérgetés volt a civilek bevonására, ahol inkább azt látom, hogy ezzel pont, hogy elhallgattatni akarták őket. A civilekkel az a baj, hogy mivel politikán kívülről jönnek, a gondolkodásuk nem homályosítja el a pártérdek, ráadásul nagyon céltudatosan viszik a saját missziójukat a legtöbben. De a meglátás jó, kizárólag a parlament által nem sok legitimitást lehet ma adni bárminek, kívülről kell behozni.

Arányos választási rendszer, kamupártok kiszűrése

Ám legyen. Szerintem fontos lenne az is, hogy amellett, hogy a kamupártokat kiszűrik, a valódi, új kezdeményezések pedig kaphassanak teret, és kezdjen el leépülni az a gusztustalan belterjessége a politikának, ami most van. Lehet azzal kezdeni, hogy lejjebb viszik a bejutási küszöböt.

Közvetlen köztársasági elnök választás, akinek több joga lesz, mint a bajszos szarnak

Szerintem nem sok ember van, aki ezzel tudna vitatkozni, rég meg kellett volna lépni. Ettől még komoly esély van rá, hogy Kasza Tibi lesz az első, aki elnyeri a posztot, szóval azért óvatosan.

Ügynökakták nyilvánosságra hozatala

Jaj, gyerekek... Úgyse fogjátok. Amikor ilyen ígéreteket látok, olyankor mindig felmerül bennem, hogy vajon elkönyvelték-e már előre, hogy kikapnak?

Igazságos, biztonságos társadalom, munkavállalók jogainak megerősítése, meg lehet majd élni a fizetésből, méltányos nyugdíj, minőségi közszolgáltatások, leszakadó térségek fejlesztése

Hát ezt szépen összehányták ide. De akkor nézzük... Igazságos társadalom. Ha ez náluk kimerül a többkulcsos adóban, akkor csalódott leszek ugyan, de meglepett nem. Ehhez új oktatási és szociális rendszer tartozik, illetve az esélyegyenlőség kérdése, a gazdagoknak való kedvezés befejezése, a szutyok multik érdekében végzett bérkompresszió felszámolása, szóval amolyan komplett újraelosztási reform. Egyébként ez még abszolút teljesíthető, ha valaki rászánja magát. Méltányos nyugdíj. Na, ehhez a részhez nem értek, remélem, nem képzeletbeli hónapok létrehozásán gondolkoznak a tényleges 12 helyett. A nyugger terrort fel kell számolni, mert hatékony adminisztrációnk és gazdaságunk akkor lesz, ha az az aktív társadalomnak kedvez. Minőségi közszolgáltatások... Ha mondjuk az MVM/NKM brutális rablását megállítják, megfizethetőbbé téve a rezsit, az nem lenne rossz kezdés. A közszolgáltatás-fejlesztés meg nem 4 éves projekt, szóval nem tudom, mit értenek pontosan ez alatt. A leszakadó térségek is nagyon különbözőek, én azért szeretném látni a konkrét tervet.

Társadalmi békére törekvés

Tudom, hogy geci vagyok, de muszáj visszakanyarodnom az elejére, mert ez nekem fontos, és nem hiszem, hogy ezt a békát (vagy dékát) le fogom nyelni. A társadalmi béke megteremtésének jegyében Gyurcsány Ferenc bocsánatot fog kérni a hazugságokért, az elcsalt választásért, az ámokfutásért, és azért, hogy nem mondott le, amikor megbukott, és okozott ezzel nekünk minimum 12 év NER-t? Ugyan már, Elnök úr, az LMP meg a Jobbik hajlandó volt szembeköpni saját magát ezért a listáért, Önben még nem látom ugyanezt az elszántságot.

 

Na, nagyjából ennyi. Egyelőre várom a "hogyan"-t. Van némi hiányérzetem, de azt mondom, hogy ha letesznek egy jól kidolgozott programot, amit utána tényleg végigvisznek, fegyelmezetten, nem hisztizve, akkor ez még nem egy lehetetlen vállalás, és hozhat érdemi változást. Ja, és majdnem mindenhez kétharmad kell, just sayin'. De lehet, hogy most csak én tévesztem el a házszámot, és hiszem azt, hogy Európában vagyunk. Ha valódi korszakváltást akarnak, akkor pedig meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy ez a 12 év NER egy következmény volt. Annak a 20 évnek a következménye, amivel ugyanúgy szembe kell majd néznünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://readmylife.blog.hu/api/trackback/id/tr2116356418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása