readmylife

readmylife

Lifecoach Miniszterasszony bejelentkezik

2020. december 27. - whateveritis

Na, a nők már tudják, hol a helyük. Pártunk és Kormányunk annyi szabad kapacitással rendelkezik, hogy még nekünk, rosszindulatú elégedetlenkedőknek se jut eszébe semmi, amivel foglalkozhatnának ahelyett, hogy megteremtsék az életvezetési tanácsadás (egyébként is szégyenteljes és hitvány) műfajában a retrót.

A nagy általános következtetéseket már levonta sok, nálam okosabb ember, így én megint csak a saját nézőpontomban maradva fogom tudni azt elérni, hogy talán nem sodródom bele ezek megismétlésébe (bár sok újat valószínűleg nem fogok tudni mondani). Ettől még gondoltam ejteni erről pár szót, mert egyébként egy érdekes témának gondolom, amiről sajnos eddig sem tudtunk indulatmentesen vitatkozni, és kifejezetten kezdetlegesnek tartom a magam álláspontját, lévén, egyik szélsőséghez sem tudtam csatlakozni, így a legtöbb ember, akivel szóba került ez a téma, annyival biztosabb volt a maga dolgában, és öntötte rám a saját igazságait, hogy én még a kérdéseimig se jutottam el.

Ami viszont témától függetlenül ki tud akasztani, az az, ha valaki pár perces észosztásba kezd, és annyira általánosító módon kezdi el oktatni a népet, hogy teljesen haszontalanná és félrevezetővé válik általa. Mert arra tényleg nem jó, hogy neveljen vagy tájékoztasson, de arra, hogy olajat öntsön a tűzre, kiváló. A jelenlegi nagy megmondás külön azért jó, mert egyrészt hamis feltevéseken alapszik, másrészt a megmondó által képviselt kormány intézkedéseiben sem az tükröződik, amit itt nagyban magyaráz a frissen felavatott életvezetési tanácsadónk.

Nem kifejezetten a videóhoz kapcsolódik, de abszolút kormánykompatibilis a probléma, amit felvetek. Mégpedig az, hogy hol húzzuk meg a határt? Szállodásként mindenféle országból találkozunk vendégekkel, így olyanokból is, ahol még évszázadokra vannak attól, hogy a mi mainstream-ünkben lévő egyenjogúsági kérdésekkel elkezdhessenek foglalkozni. Így fordulhat elő például az, hogy a muszlim országból érkező vendég bejelentkezéskor közli, hogy az ő autóját csak férfi alkalmazott parkolhatja le, néha meglehetősen pökhendi stílusban. Én tudom, hogy tolerancia, meg minden, és valószínűleg rám is hatással van a közhangulat, de én ilyenkor sértve érzem magam kulturálisan, és soha nem is tettem eleget ilyen kérésnek, mert az én mércém szerint ez a kollégáim számára. (Nem mintha Dunát lehetne rekeszteni női londínerekből, de egy kicsi személyzetnél simán előfordulhat, hogy besegít egy másik részleg) Nálunk ez vezetői engedélyhez kötött, nem pedig ahhoz, ki milyen nemű, és nem érzem ezt kivagyiságnak. Minden munkahelyemen tartottunk mindenféle valláshoz kellékeket, ahol kellett, dobozban, hogy "hitetlen" ne érjen hozzá. De egy percig nem rökönyödöm meg azon se, ha szombaton valaki helyett le kell kapcsolnom a villanyt, vagy időre felmenni ajtót nyitni neki, stb. No de akkor kérdem Pártunk és Kormányunk trénerét, hogy itt is azt kéne mondanom a női kollégáimnak, hogy "Lányok, csajok, nyuszikák, nem kell mindig a férfiakkal versenyezni"? Vagy itt már újra Európában vagyunk, és "Tartsák tiszteletben a kultúránkat"? De a kultúránknak az egyenjogúság és az esélyegyenlőség akkor nem része? Vagy csak az számít, ami 100 évnél régebbi? Oké, gondolom, hogy ezt a kérdést viszonylag könnyen mindenki el tudja dönteni magában, de mi az a határ, amit ezek szerint egyezményesen meghúztunk, hogy "eddig a pontig alkalmasnak tartjuk a nőket"? Vagy ez úgy megy, hogy ha a kormány mondja, akkor rendben van, ha más, akkor meg tartsunk be? Én nem tudom.

 

Kanyarodjunk át egy videóhoz közelebbi kérdésre, ami pedig a bér kérdése. Ez a ponton kapásból annyi probléma van, hogy több könyv kijönne belőle. Novák-Oravecz családügyi miniszter (ennek a titulusnak a létezését csak abszurdabbá teszi, hogy egészségügyi miniszterünk például továbbra sincs) aszongya, hogy nem kell azon pörögni, hogy a nőknek "életük minden pontján" ugyanolyan magas beosztásuk és fizetésük legyen, mint a férfiaknak. Eddig egyébként egyetértünk Miniszterasszonnyal, mert a bérekért és pozíciókért való versenyben nem nőknek és férfiaknak kell versenyezniük, hanem úgy általában a jelölteknek az adott posztra. Ha egy női és egy férfi jelölt van egy pozícióra, akkor a férfit nem férfiasságban, a nőt pedig nem nőiességben kell túlszárnyalni, hanem hozzáállásban, teljesítményben, tudásban, ilyenek. Az a cég, aki nem eszerint jár el, az önmaga ellensége. Tudom, hogy vannak, akik ezt teszik, de például az én korábbi munkahelyeim egészen más, ugyanúgy bicskanyitogató módját választották a megkülönböztetésnek, és váltak önmaguk ellenségévé, de ez egy másik bejegyzés témája lesz.

Viszont itt már meg is kell szakítanom az egyetértést. Szerintem rossz a kiindulási pont. A videóban az ún. "wage gap" problémát teszi meg kiindulási pontnak, és mond rá okosságot, ez viszont az én személyes tapasztalataimat egyáltalán nem tükrözi. Ez a probléma sokkal messzebbről indul, méghozzá az általános fizetésért és pozícióért való versengésről. Számos fizetésemelésről és előléptetésről szóló megbeszélésen vettem részt, hol melyik oldalon. Nem egyszer éreztem azt, hogy a jelölt magát sem tartja alkalmasnak az adott feladatra, és nincsenek is olyan eredményei, amivel meg tudná támogatni az előléptetését, béremelését, egyszerűen azért próbálkozik, mert szeretne egy kicsit jobban élni, és hiába érzi mondjuk a jelenlegi pozícióját testhezállónak, és látja is el jól a feladatait, nem fog tudni egyről a kettőre jutni, ha ebben marad. Velem is megesett, hogy hatalmas kockázatot vállaltam egy pozíció megpályázásakor, és biztosan szerencse is volt benne, de baromira oda kellett tenni magam, hogy ne bukjak bele. Úgyhogy én egy kicsit távolabbról indítanám a problémát, ami pedig a mesterségesen alacsonyan tartott béreinkből következő, egészségtelenül kikényszerített verseny, ami mindenkit érint, nem csak a nőket. Nem mellesleg ez rengeteg olyan magatartást is eredményez, ami károsítja az adott vállalkozást, mert aki érdemei alapján nem tud, vagy nem akar előretörni (és belőlük van több), az más módon próbálkozik, például elkezdi fúrni a többieket, mert akkor nem kell kitűnni, elég, ha mindenki mást rosszabbnak láttat magánál (és miért ne tenne így, elvégre kényszerítve van ebbe az egész helyzetbe).

Az alacsony bérszínvonalból az is következik, hogy egy család biztos megélhetéséhez szükség van két teljes fizetésre. Az átalgbér valahol 250ezer nettó körül van, míg a mediánbér (hivatalos adat nincs, de páran megpróbálták megbecsülni) kábé 200ezerre tehető. Egy másfél szobás albérlet 130ezer+rezsinél kezdődik, növekvő élelmiszerárak, rekordmagas ÁFA - és még sorolhatnám - mellett. Senkinek nem akarom elvitatni a világnézeteit vagy azt, hogy miben látja az életét kiteljesedni, így biztos vagyok benne, hogy akadnak, akik teljesen máshogy állnának a munkához, ha erre lehetőségük lenne, de jelenleg ez nem egy olyan kérdés, amit a magyar családok többsége egyáltalán mérlegelhet. A neoliberális gazdaságpolitika azt is eredményezte, hogy itthon tényleg minden zsebből fizetett pénzzel működik. Ha esélyt akarnak a szülők gyermekük számára, akkor egy halom különóra finanszírozásával kell pótolniuk azokat a dolgokat, amiket a közoktatás elmulaszt (ez jelenleg egy elég komoly lista), csúszópénzekkel működik az egészségügy is, és nem szabad megfeledkezni a rendszerről, ami a "kisembert" minden apró botlásáért aránytalanul túlbünteti, és kifejezetten az ő hibáikra is van kihegyezve. Így hát végtelenül cinikusnak tartom a felelősség áthárítását azokra, akiket a hibás politikai döntések kényszerítenek bele a helyzetükbe, és egyébként hozzák meg azt a felelősségteljes (és valószínűleg rohadt nehéz) döntést, hogy ugyan nem fog idő jutni a gyerekre, de legalább nem döglik éhen. Abba meg már bele se merek menni, hogy ennyi háztartásbelinél mi lesz a szintén agyonhangoztatott munkaalapú társadalommal?

A képhez hozzátartozik a válások számának folyamatos növekedése. Az általam ismert legfrissebb adatok szerint csak minden harmadik család húzza ki a ballagásig. A bíróságok a nők irányába hajlanak az elhelyezéskor (ezt speciel nem bánom, mert én ezért élhetek), miközben nekik magyarázzák, hogy jó dolog minél tovább kiesni a munkaerőpiacról. Családipótlék ugye évek óta nem emelkedett, a gyerektartás meg általában alacsony mértékű, és nem is igazán ellenőrzik, hogy valóban kifizetésre kerül-e. Más kérdés, hogy a fent ismertetett átlagfizetésekből nem is lehetne túl magas gyerektartást meghatározni, különben a másik szülő nyomorodik meg. Egyébként az anya szül, apa igásló családkép mennyire feleltethető meg annak a szintén mostanában sokat nyomatott üzenetnek, hogy mindkét nemű szülőre szüksége van a gyereknek, amiért bannolni kell az egynemű párokat a gyereknevelés intézményéből?

Már megint úgy teszünk, mintha Európában lennénk, és folytatjuk le az angol, német, holland, francia családok vitáit, miközben nem törődünk a magunkéval. Én őszintén remélem, hogy minél hamarabb eljutunk arra a pontra, ahol már őszintén, kényszerek nélkül vitathatjuk ezt meg egymással.

 

Arra gondoltam, hogy kicsit távolabb helyezkedve, megkísérlek ideológiailag is elkülönbözni ettől az anyagtól. Ugye elvileg arról van szó, hogyan lehet egy nő erős és sikeres. A gondom ezzel az egésszel az, hogy már rögtön valamilyen relációt, függési helyzetet feltételez, és arról még nem is kaptunk ilyen fasza tréninget, hogy úgy általában az egyén mitől lesz erős és sikeres. Nem mindenben vagyok ennyire individualista, de ebben pont igen. Szerintem a társadalom legkisebb egysége az egyén, nem pedig a család, és mindenféle nagyobb egységbe tömörülés csak akkor lehet sikeres, ha a résztvevő egyének saját jogon is képesek létezni, és egyenlő félként lépnek ebbe bele. Ha a családot egy ilyen, egyenlő felek által üzemeltetett projektnek tekintjük, akkor valószínűnek tartom, hogy a nemi szerepekből adódó munkamegosztást is felváltja egy igazságosabb működés. Ebből következne az is, hogy amennyiben megkíséreljük a gazdasági rendszerünk, a vállalkozásaink családbarátra hangolását, akkor ott a gyerekeket kéne a középpontba helyezni, nem az egyes szülőket. Mert látnunk kell azt is, hogy a jelen kontextusban ugyan helyesnek tartom az anyák munkajogi védelmét (legalább őket védje valamennyire a Munka törvénykönyve...), ez is egy csomó egyenlőtlenségi problémát eredményez, mert a szélsőségesen szabályozatlanul hagyott piac ezt minden esetben megpróbálja kimozogni. Ha az állam által megszabott könnyítések nagyjából egyenlően eloszlanának nők és férfiak között, azzal már akkora érintett réteget lehetne képezni, hogy a piacot kényszerítené változásra, és szintén igazságosabban osztaná el a terhet a szülők közt, így nem kellene valamelyik nemet kipécézni.

Ide tartozik az a felfogás is, hogy rengeteg ember gondolkodik ma úgy, hogy mielőtt elkezdene családban működni, szeretne valami biztonságot teremteni maga köré. Ez a modern ember nyavajája, tudom, de itt muszáj saját példát hoznom. Egészen felívelőnek mondható karrierem van/volt, de mivel nem rendelkezem semmilyen anyagi háttérrel, a nullából építkezem, és ebben nincs sok köszönet. Szorongás tölt el, ha arra gondolok, hogy mi történt volna, ha ez a rohadt vírus, és a teljesen hatástalan válságkezelés nem csak az én, hanem a családom megélhetését mossa el. Azt érezném, hogy a szakadékba rántom őket magammal. Hiába kerestem jól mostanáig, egy saját lakásra sincs semmi esélyem, és önkormányzatit se kapok, így marad a horror árú albérlet. Lehet, hogy a nálunk jobb helyzetben lévő országokban ez az érv tényleg az önmegvalósító társadalom nyavajgása, de ebben idehaza brutális egyenlőtlenségek és létbizonytalanság van, és szerintem jogos érv az, hogy ebbe egyelőre nem szeretnék mást belerángatni. Szóval feldobom az ötletet, hogy mi lenne, ha az állam nem minden áron átnevelni próbálná a fenntartóit, hanem kiszolgálni valamilyen módon ezt a társadalmi igényt, és legalább megnézni, hogy hátha ez lesz a dolog nyitja? Még egyszerűbben fogalmazva: abban támogatni az embereket, hogy azt kezdhessenek az életükkel, amit szeretnének, nem pedig amit kijelölnek nekik? Ha az emberek életét a gyerekkortól kezdve minden szakaszon megkeseríti ez az elkúrt rendszer, amiben nem sok esély van a felemelkedésre, még ha bele is szakadsz, akkor vajon ki akarja a nyomorát továbbörökíteni?

 

Már szinte unalmasnak hat, de ha bármelyik kormányzat egyszer rászánja magát, hogy valóban javítson a családok helyzetén, kilátásain, kialakulásuk esélyein, akkor az igazságos újraelosztási rendszer felállítását nem fogja tudni megúszni. Minden normális szülő jót, jobbat akar a gyerekének. Ez akkor sem feltétlenül jön össze, ha az adott ország a társadalmi mobilitás fogalmat nem csak tankönyvekből ismeri, de az államnak, amit mi közösen tartunk fenn, az a dolga, hogy ennek legalább az esélyét megteremtse. A minap megjelent tanulmány pedig, ami a sajtóban is nagyot ment (bár azért valahol tudtuk ezt jól), szintén beigazolta, hogy ezt a gazdagok helyzetbe hozásával, pénzzel kitömésével nem lehet elérni.

A videó egy létező problémáról készült, azonban a megoldás, amit a célközönségének kínál, az az, hogy bele kell törődni abba, hogy ez van. Miközben amúgy ez sincs. Ez a coach-logikával egyébként teljesen összhangban van, szóval ezt a részét teljesen jól hozta Novák Katalin. Kérdem én, hogy ha a problémáinkra az a megoldás, hogy csak bele kell törődni, akkor minek tartunk fenn államot, hogy megoldja őket?

Az én javaslatom az, hogy először teremtsünk emberhez méltó körülményeket, és nézzük meg, hogy mennyi ilyen vitánk marad, majd azokat folytassuk le. Ha a résztvevők emberi méltóságuk birtokában állhatnak ennek neki, akkor szerintem menni fog.

 

(Halkan megjegyzem, hogy az ellenzékünk még ennyit sem gondol erről a témáról, mint a kormány, így szívesen vetettem volna össze az ő gondolataikat, amit nem a kormány aktuális kommunikációja ellenében fogalmaznak meg, de tényleges önálló álláspontot nem nagyon találtam. Annyit egyszer elmondtak, többen is, hogy a családtámogatási rendszert nem bántanák, amiről már a bevezetésekor bizonyítható volt, hogy egy, a szegényektől gazdagokhoz juttatott jövedelemtranszferről van szó, amit magára valamit adó baloldali párt nem fogadhat el, de még talán a felelősen gondolkodók sem. Szóval hajrá, ha lesz egyszer ilyen álláspont, szívesen írok arról is. Kiinduláshoz tipp: arról kéne megegyezni, hogy általában mi lenne a nyerő. A mostanit viszonyítási pontnak tekinteni csalás, mert a szarnál könnyű jobbat mondani, de én valami jót szeretnék hallani.)

A bejegyzés trackback címe:

https://readmylife.blog.hu/api/trackback/id/tr4816356262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2020.12.28. 17:45:23

" Egy másfél szobás albérlet 130ezer+rezsinél kezdődik" Budapesten? Mert akkor viszont a budapesti nettó átlagbért kellene figyelembe vennie a cikkernek, az pedig 2020-ban: 326 679 Ft. (alma vs. körte)
Egy csomó élelmiszer áfája: 5%.

Serény Vélemény 2020.12.28. 18:04:45

Á, hagyjuk!
Orbán fóbia: 3-as fokozat,
Feminácizmus: 4-es.

Emmett Brown 2020.12.28. 18:18:43

@ursus artos: ez nem cáfolja azt, hogy egy családban igencsak elkél két kereső, ugyanis a 2 kiló mínusz rezsi elég karcsú három+ emberre.

És ez ugye a számtani átlag, nem a medián, ami még kisebb.

ursus artos 2020.12.28. 18:31:30

@Emmett Brown: "ez nem cáfolja azt, hogy egy családban igencsak elkél két kereső" Igen. És ez már így van 1945-től...
Értem én a mediánt, hogy most az fontosabb az ellenzéknek, mert a mostani átlagkeresetekkel nem nagyon lehet vitatkozni. Így, hát keresni kell egy másik mutatót, amibe még lehet kapaszkodni... valahol olvastam, hogy az átlag és a medián között 50 ezer Ft a különbség asszem...

Emmett Brown 2020.12.28. 18:46:11

@ursus artos: mivel a medián az életszerűbb, ugyanis ez a 326k a teljes állásúak átlaga.

Ha meg szerinted is kell a két kereső, akkor viszont Novák mennyire van elszakadva a valóságtól?

ursus artos 2020.12.28. 18:55:07

@Emmett Brown: nekem, személy szerint tetszene az egykeresős családmodell, tetszett már 2000-ben is, amikor ezt már kifejtettem... A nő meg szabadon eldönthetné, hogy dolgozni akar és karriert építeni akár a családdal párhuzamosan, vagy csak akkor megy el dolgozni saját elhatározásából ha mondjuk a gyerekek már nagyobbak...

Andy73 2020.12.28. 19:07:29

"Az én javaslatom az, hogy először teremtsünk emberhez méltó körülményeket,"
Kérdés, hogy mit értesz ez alatt, és kinek kellene ezt megteremteni kinek? Az állam bácsitól, konkrétan a kormánytól várod el, hogy megoldja a problémáidat?
Ha jól értem az a problémád, hogy szeretnél saját egzisztenciát kialakítani, mielőtt családot alapítanál, erre pedig nem látsz reális esélyt, pl. a saját lakásra sem, hiába keresel viszonylag jól, így marad a drága albérlet.
Nos, a lakhatási költségek valóban magasak, de a családhoz akkor is legalább két ember kell, vagyis egy pár. Ketten pedig könyebb lakást bérelni vagy lakáshitelt törleszteni is. És ez a kormány rengeteg támogatást nyújt a családot alapítani szándékozó fiataloknak és a gyermekeket vállalóknak, amit itt még felsorolni is nehéz lenne, a babaváró hiteltől kezdve a rengeteg kedvezményig.
Persze nyilván nagyok az egyéni különbségek: van, akit a szülők is segítenek az elindulásnál, nekik nyilván sokkal könnyebb. De ha egy hasonlóan sikeres párt találsz magadnak, mint amilyen te vagy, akkor talán már gondolkodhattok a családalapításban.
Mindenesetre vigyázni kell, nehogy kifuss a korból, mert az egzisztenciát lehet később is építeni, de a gyerekvállalés ideje záros. Sajnos sokan vannak, akik azt gondolják, hogy először valami szuper egzisztenciát kell felépíteni, utána majd talán jöhet a család, gyerekek, és aztán mire észbekapnak, kifutnak az időből.

Andy73 2020.12.28. 19:16:14

"A képhez hozzátartozik a válások számának folyamatos növekedése." Nem tudom, hogy most is emelkedik-e, én olvastam olyan adatokat, hogy elkezdtek javulni az adatok, vagyis a házasságkötések száma nőtt, a válásoké pedig csökkent az utóbbi időben. Mindenesetre a válások száma valóban magas, de erről aligha a kormány vagy személyesen Novák Katalin tehet, ez mindig két ember személyes döntése, ahogy a házasságkötés és a családalapítás is.

whateveritis 2020.12.28. 19:41:42

Hú, először is köszi mindenkinek, aki időt szánt a bejegyzésre.

Első körben megkövetem magam: a budapesti átlagár az országos átlag-, és mediánbérrel történő összehasonlítás valóban egy pontatlanság a részemről, és nem ad reális képet (bár ugye az az átlagbér sem, amibe csak az 5 főnél több embert foglalkoztató cégek teljes állású alkalmazottait számolják bele).

A gond az, hogy a budapesti mediánbérre nem igazán találok adatokat, de ha feltételezem, hogy hasonlóan aránylik egymáshoz, mint az országos, akkor az 261ezer forint körül alakulhat, ami sajnos még mindig azt jelenti, hogy még a rezsi megfizetése előtt a havi fizetés 50%-a már elmegy lakhatásra, nekem ez a pontosítás után is siralmas. Az is igaz, hogy sok élelmiszeren 5% ÁFA van, de az árak ettől még ugyanúgy baromi magasak, tehát azt a részét fenntartom, illetve ugye jó esetben nem csak élelmiszert vásárolunk, ahol marad a 27%. A fentiek alapján elismerem a pontatlanságom, amiért elnézést kérek, viszont az állításaim ugyanúgy fenntartom.

A "mi fontos az ellenzéknek" részt azt passzolnám, mert nem róluk akartam írni (illetve akartam volna, csak mint írtam a bejegyzésemben, nem találtam egybefüggő gondolatokat a témával kapcsolatban). Én a magam nevében beszélek, és már többször is ki szoktam emelni, hogy tökre örülnék neki, ha lenne olyan párt, aki engem is a célközönségének tekint, egyelőre ez sajnos nem adatott meg. A mediánbért azért hoztam ide, mert úgy gondolom, valósabb képet ad, már csak az átlagbér számításának unortodox módja miatt, és a személyes tapasztalataim is jobban tükrözi, bár tudom, hogy utóbbi nem reprezentatív.

Nem az egykeresős családmodell ellen érvelek, csupán azt állítom, hogy jelenleg ez egy hamis dilemma, aminek nincsenek meg a feltételei, illetve azzal nem értek egyet, hogy ezt a modellt kell megtenni etalonnak, hanem szerintem olyan társadalmat érdemes építeni, ahol ez is lehet egy reális opció, de nem szenved hátrányt az sem, aki nem ebben képzeli el az életét, elvégre mi, emberek sem vagyunk egyformák.

Az orbánfóbia vádját megértem, bár nem értek vele egyet. Nekem nem Orbán Viktorral, hanem a mesterségesen alacsonyan tartott bérekkel, a gazdagoknak kedvező rendszerrel, a társadalmi mobilitás hiányával, és a nagyon súlyos, egyre romló egyenlőtlenségekkel van gondom. Amennyiben más lenne a kormányfő, de ugyanilyen politikát folytatna, ugyanezt a bejegyzést írtam volna meg, kicserélt nevekkel.

A feminácizmus (ráadásul az orbánfóbiánál nagyobb mértékű) vádját azt mondjuk nem tudom hova tenni, de ha megkapom, hogy pontosan mely részek miatt merült fel ez a gyanú, akkor szívesen reagálok rá. Amennyiben ez arra irányul, hogy én úgy gondolkozom, hogy annak van helye a konyhában, aki a konyhában akar lenni, meg aki séf, azt elismerem, bár szerintem ez se nem feminizmus, se nem nácizmus.

TSandor Toth 2020.12.28. 20:12:23

Tévedsz vagy, vagy csak szimplán hazudós vagy : nem a szegényektől veszik el és adják oda a gazdagoknak hanem az adófizetők pénzét erre áldozzák nem pl: bankok megmentésére.

CoolKoon 2020.12.28. 20:27:26

@ursus artos: "nekem, személy szerint tetszene az egykeresős családmodell" - loool hát te mégis hol élsz?! Lassan már az amerikaiak is annyira lerongyolódtak, hogy a középosztályban már az otthon unatkozó feleségeknek is el kell menniük dolgozni (ezért is választották meg azt az ostoba Trump-ot), de Mo-n ilyesmit akár csak megemlíteni is kész holdkórosság...

whateveritis 2020.12.28. 20:30:41

Közben jöttek még kommentek... Bocsi, hogy így ömlesztve reagálok, csak nem akarok spamelni.

A válásokról és a házasságkötésekről néha tényleg megjelennek olyan részadatok, amik javulást mutatnak, de a sokéves tendencia ettől még ugyanúgy egy növekvő valami marad. De igaz, hogy jelentek meg ilyen adatok.

Az "állambácsi oldja meg a problémáimat" kritkádat amúgy elfogadom annyiban, hogy például a gazdasági és szociális területeken én egy erősebb, igazságosabb, és nagyobb mértékű állami fellépést tartanék jónak, visszautalva arra, hogy a jelenlegi rendszer egy, a gazdagoknak kedvező újraelosztást, és egy agyontorzított piacot tart fent (multik adókedvezményei, holdudvarba tartozó cégek állami pénzzel való kitömése). Az esélyegyenlőség megteremtése éppen azért jó, mert akkor lehetőséget kapsz a saját problémáid megoldására. Illetve valamilyen fokú problémamegoldást igenis elvárok az államtól, elvégre - többek közt - én tartom fenn.

Az egzisztenciateremtés+házasság kérdéskörre reagálva, nem tudok azzal vitatkozni, hogy két embernek tényleg egyszerűbb építkezni, illetve hogy ezek közös döntésen alapuló dolgok, amiket nem felülről irányítanak. Utóbbit remélem, hogy nem is sugalltam a mondandómmal. Amit én ezzel kapcsolatban érzékeltetni szerettem volna a bejegyzésemben, hogy a politikának viszont dolga lenne, hogy ezekre reagáljon. Gondolok itt arra, amit fentebb is írtam, hogy általában az egyént támogatni. Elvégre az adatok azt mutatják, hogy rengeteg ember kerül olyan helyzetbe, hogy egyedül kell felnevelnie a gyermekét, gyermekeit, tehát én arra tartanám helyesnek fókuszálni, hogy a gyerek akár egy, akár két szülővel nő fel, a lehető legkevesebb hátrányt szenvedje el, ami szerintem az egyén-szintű támogatási rendszerrel érhető el, és a a gazdasági incentíveket nem egy felülről meghatározott családmodell "teljesítése" alapján kiosztani.

És utóbbival kapcsolatban felmerült egy másik nagyon fontos dolog: Szerintem nem jó, ha a párválasztásnak, annak, hogy összekötöd valakivel az életed, ennyire hangsúlyos anyagi megfontolásai vannak, vagy annak, hogy a párom mennyire sikeres, mert ez egy olyan függelmi viszonyt eredményez, ami az én komfortzónámon kívül esik. Abban igazat adok, hogy együtt könnyebb, és legyen is az, viszont jelenleg egy olyan rendszerben élünk, ahol nem az van, hogy együtt könnyebb, hanem hogy "együtt lehet, máshogy meg nem". Tudom, hogy ez a saját nyomorom, de elvált szülős gyerek vagyok, és ezért pontosan tudom, hogy mennyire fontos az, hogy az egyén saját jogon is képes legyen a lábán megállni, főleg a már hivatkozott, nagy számú válás fényében. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyedül is ugyanazt az életszínvonalat fenn kell tudnod tartani, amit előtte ketten tartottatok fenn, viszont eközött és a teljes ellehetetlenülés között nagyon sok fokozat van. Például az egyedülállók számára is megfizethető lakhatás, ami mellett tudja építeni az életét, hogy egyszer majd valakivel család legyen belőle, vagy hogy válsághelyzetben az állam ne hagyja az út szélén az embert. Utóbbinak is nyilván vannak fokozatai, most kifejezetten arról a rétegről (beleértve magamat is) beszélek, akik önhibájukon kívül kerültek nagyon rossz helyzetbe, mert nem kaptak érdemi segítséget.

Szóval azzal, hogy nem kell a világ végéig várni az egzisztenciaépítéssel ahhoz, hogy családot alapíts, teljesen egyetértek, csak számomra az, hogy legalább egy olyan minimális hátterem legyen, hogy bármilyen nehézség során ne azonnal dőljön be az életem, még nem biztos, hogy egzisztenciát jelent.

Igyekeztem mindenre reagálni, ezúton is köszönöm még egyszer azoknak, akik időt szántak rá, hogy megvitassuk ezt a témát :)

CoolKoon 2020.12.28. 20:31:46

@whateveritis: "A feminácizmus (ráadásul az orbánfóbiánál nagyobb mértékű) vádját azt mondjuk nem tudom hova tenni" - Szerintem fölösleges betűt pazarolni rá, nem volt több egy idióta kiszólásnál.

CoolKoon 2020.12.28. 20:34:58

@TSandor Toth: "nem a szegényektől veszik el és adják oda a gazdagoknak" - Pedig dehogynem, ez pontosan így van. Ki hordja össze a Spar-ba, Tesco-ba, Lidl-be stb. azt a sok bevételt? Talán az ufók? Vagy csak a gazdagok tartják bankban a pénzüket? stb. És kik a rendszer legnagyobb nyertesei? A gazdag haveri oligarchák, a Mészáros-szerű, együgyű udvari strómanok és egyéb olyan emberek, akiknek biztosan nincsenek megélhetési gondjaik. Igen, az általad is befizetett adók mind-mind pénzzel kitömött rohadékok zsebébe megy.

midnight coder 2020.12.28. 20:52:43

A postoló picit fogalmazhatna tömörebben, elég sokáig tartott átrágni a poston magam, és nem is mondanám hogy teljes alapossággal sikerült. Pár gondolat azért szöget ütött a fejembe: egyrészt, a kormány által mesterségesen alacsonyan tartott bérek. Nos, nekem valami olyasmi rémlik, hogy 89-ben volt itt valami gengszterváltás nevű dolog, aminek során egy úgynevezett piacgazdaság épült ki, ahol a béreket leginkább a munkaerõpiac határozza meg, állam bácsinak elég kicsi a mozgástere ez ügyben, ráadásul amikor beleavatkozik a dologba, az ritkán vezet jóra.

A másik dolog az egyenjogúság kérdése. Kis hazánkban, szerencsére ma kb. bármi lehetsz ami akarsz, nemtõl függetlenül. Más kérdés, hogy bizonyos pályákon amit a hölgyek elõszeretettel választanak elég szarok a bérek (pedagógus, ápolónõ). Ennek meg is lesz majd a böjtje szerintem hamarosan. Más területeken viszont a bevallott bérek és a tényelges jövedelem között lehet némi szakadék (Pl. fodrász). Persze efféle szakadék van azért a maszek villanyszerelõknél is. Mindenesetre a "progresszív" oldalon leginkább arról megy a szájtépés, hogy a hölgyek bizonyos jól fizető pozíciókban alulreprezentáltak. És próbálnak is kvótákat felállítani. Csakhogy ezek mint minden diszkrimináció általában balul sülnek el, az efféle kontraszelekció leglátványosabb eredménye Pl. a szociknál a Bangóné és az õ táblácskája. Ráadásul egy rakás másik jól fizető szakma is van, ahol a hölgyek alulreprezentáltak, Pl. a kukások, víz és villanyszerelők. De ki tudja miért, ezeknél a pozícióknál a progresszívek valamiért nem gondolkodnak kvótákban.

whateveritis 2020.12.28. 20:54:18

@CoolKoon:
TSandor Toth:

Igen, nagyjából ezekre gondoltam én is. Plusz az egykulcsos SZJA, a magas ÁFA, a rendszeresen kibocsátott "szuper állampapírok", a jelenlegi családtámogatási rendszer, a csúszópénzen működő egészségügy, a rossz minőségű oktatási rendszer, a brutálmagasra engedett forint-euró árfolyam, ezek mind a tehetősebb rétegeknek kedveznek, és teszik átjárhatatlanná a rendszert.

Továbbá bankot ez a kormány is tőkésített már fel, illetve például a hitelmoratórium ugyanúgy a bankoknak kedvező intézkedés, mert ugyan neked nem kell most még fél évig törleszteni a hiteled, ha van, de a kamat pörög rá ugyanúgy. Tehát a bank egyáltalán nem jár rosszul azzal, hogy az emberek most kaptak némi haladékot, sőt, az adósságuk ezáltal tovább nő, a bank meg több nyereséget fog realizálni belőle. Szóval de, a bankoknak is adnak bőven.

CoolKoon 2020.12.28. 20:57:26

@whateveritis: "nagyobb mértékű állami fellépést tartanék jónak, visszautalva arra, hogy a jelenlegi rendszer egy, a gazdagoknak kedvező újraelosztást, és egy agyontorzított piacot tart fent" - Ezzel csak az a gond, hogy a nagyobb mértékű újraelosztás mindig ide fog kilyukadni, egyszerűen azért, mert az állami vízfej sose fogja tudni hatékonyan eldönteni, hogy ki az, aki valóban jogosult a segélyre, és ki az, aki csak élősködik a rendszeren. És emiatt mindig demotiváló tényezőként fog hatni.

midnight coder 2020.12.28. 20:58:24

@CoolKoon: "Ki hordja össze a Spar-ba, Tesco-ba, Lidl-be stb. azt a sok bevételt?"
A vásárlók. Akik termékeket kapnak a pénzükért. Erről szól a kapitalizmus. A szocializmus meg anno arról szólt, hogy szart sem kaptál a pénzedért - bár ez itt a kirakatban ez kevésbé látszott, de azon túl, Pl. a bolgároknál elég vicces látvány volt egy-egy bolt.

whateveritis 2020.12.28. 21:08:49

@midnight coder:
A terjengősség kritikáját már sokszor megkaptam, és meg is szívleltem, kis lépésekben ugyan, de folyamatosan igyekszem hatékonyabban kifejezni magam. Hosszú tanulási folyamat lesz, de igyekszem. :)

Viszont a piacgazdaság és az állami hatásgyakorlás a bérekre egyáltalán nem idegen egymástól. A minimálbér intézménye például erre szolgál. De a munkavállalók jogait védő törvények is erre szolgálnának, amik jelenleg nem igazán remekelnek, a sztrájkjog, vagy hogy a szakszervezeteknek mennyi mozgásteret hagy az adott kormányzás. Ilyen még a túlórákra vonatkozó törvény, de a bérterhek is, vagy az állami vállalatoknál megállapított bértábla. Ezek mind olyan dolgok, amik egy piacgazdaságban is jelen vannak, és amikor ezek közül sokat úgy hangolnak, hogy az - például Magyarország esetében - a nagyvállalatoknak kedvezzen, akkor az bérkompresszió.

A wage gap résszel, amit írtál, egyetértek, a bejegyzésben szándékosan hagytam ki azt, hogy az átlagot torzítja a nők és a férfiak által dominált munkakörök fizetése, mert ezt nálam már sok okosabb ember megírta, így nem éreztem feltétlen szükségesnek belemenni, részben az általad is említett terjengősség ellen való küzdelem miatt sem. De ettől még örülök, hogy ez a kommentekben szóba került, teljesebb tőle a kép :)

A progresszívek által szajkózott kvóta rendszert én is elhibázottnak érzem, mert akkor ne csak a felügyelőbizottságokban legyenek kvóták, hanem a bányában is, ha röviden és csúnyán akarok fogalmazni. Szándékosan nem is hoztam fel, mert inkább valami megoldáshoz vezető útra próbáltam rátalálni, ez meg egy szélsőséges válasz, igazából azt se tudnám megmondani, hogy konkrétan milyen problémára, már azon kívül, hogy valakinek baja van azzal, hogy nincs így.

midnight coder 2020.12.28. 21:14:32

@whateveritis: Az állami újraelosztás az egykulcsos SZJA mellett is brutális. Ha egy viszonylag szolid nettó 300 ezer forintos fizut nézel, a bérköltséged 527 000 forint. És persze az agyhalottak jöhetnek azzal, hogy de ennek egy részét a munkáltató fizeti: ezt akkor is neked kell kitermelni, a munkáltatónak ennyi a költsége, és onnantól kezdve neki édesmindegy hogy ezt a kezedbe nyomja, vagy állam bácsi nyúlja le a zsé nagy részét. Aztán a maradék 300 ezer forintodból még fizetsz 27% ÁFÁ-t, és máris ott vagy, hogy a pénzedbõl te költesz el 236 ezer forintot, állam bácsi pedig 291 ezret.
600 ezres nettónál ez 472 ezer vs 538 ezer kicsi forintocska. Ugyanez egy minimálbéresnél 126 ezer vs 157 ezer. Na most, ha feltételezzük, hogy állam bácsi szolgáltatásaiból mindenki ugyanannyit vesz igénybe, azaz az egy fõre esõ szolgáltatás mondjuk 291+538+157 ezer / 3, akkor ki zsákmányol ki kit ? Az aki 538 ezret "tett bele" a kasszába, vagy az aki 157 ezret ?

midnight coder 2020.12.28. 21:21:49

@whateveritis: Igazából ezek a szabályozások utoljára úgy 300 éve működtek igazán. Egyrészt, a minimálbért lehet emelni, viszont ezzel azokat a munkahelyeket amik olcsó bérért dolgoztatnak képzetlen munkásokat megtizedeled. A munkaerőpiac sajna ma eléggé globális, és a magyar minimálbérért Vietnamban eldolgozik egy kisebb falu, és a nap végén megköszönik hogy ma sem lõtted le õket. Ergo, ha túlzottan emeled a minimálbért, egy rakás bérérzékeny melóhelyet felszámolsz, és a szabolcsi varrónõbõl viszont nem fogsz rakétamérnököt vagy programozó matematikust képezni. Ebbe már belefutott anno az első Orbán kormány úgy 2000 tájékán.
A szakszervezeteknek is ez az egyik korlátja. A másik, hogy ha te ma munkásosztályt akarsz látni, ki kell utaznod érte Kínába. Illetve Nyugat-Európában van még pár, de ez leginkább azért van, mert nekik van erős helyi gazdaságuk. Nekünk viszont a gengszterváltással lényegében felszámolódott az amúgy is versenyképtelen hazai gazdaság, ráadásul a jóelvtársak a jóelvtársi kapcsolatokon keresztül szétloptak kb. mindent ami mozdítható volt, és eladták kabátgombért a nyugati konkurenciának.
Ergo itt ami van, az vagy zöldmezõs beruházás, vagy valamelyik ilyen multinak a beszállítója.

whateveritis 2020.12.28. 21:26:33

@gergely_3:
Nézd el nekem, hogy még naiv vagyok, és vágyom rá, hogy értelmesen vitatkozzunk a dolgokról. Lehet, hogy ez is csak egy lesz a sok sikertelen próbálkozásból.

Viszont olvasva a hozzászólásaidat, már a hosszabbakat, igazából úgy látom, vannak neked is érveid. Jó párral egyet is értek, de megpróbálok szintén valami nagyon naivat lépni, és megkérdezni, hogy ezeket úgy közöld, hogy közben nem személyeskedsz, és idiótázod le a másikat? Nem kenyerem a cenzúra, és tökre szeretném, ha értelmesen vitatkoznánk ezekről a dolgokról, mert viszonylag kevés komment születik, de azt látom, hogy aki egyáltalán nem ért velem egyet, azok is többnyire megtisztelnek azzal, hogy hosszú hozzászólásban szedik ízekre a bejegyzésemet, amit egyáltalán nem bánok.

Egyetlen bejegyzésem, hozzászólásom se úgy írom, hogy nekem feltétlenül igazam van, éppen azokat próbálom bevonzani, akik segítenek szélesebb körben rálátnom a problémára az által, hogy vitázunk róla, vagy kijavítanak, kiegészítenek.

Én tökre örülnék neki, ha elfogadnád ezt a békejobbot, és részt vennél benne, és még csak azt se kérhetem, hogy ne minősíts vagy személyeskedj a hozzászólásaidban, mindössze azzal a kéréssel fordulok hozzád, hogy, ha lehet, arányaiban az érvek legyenek többségben.

Illetve, amennyiben mégis "cenzúrázok", hogy volt 4 darab egyforma kommented, amiből hármat kimoderáltam. A tartalmához ajánlanám az érvelési hibákról szóló bejegyzésem, még ha pöcs dolognak is tűnhet saját magamat ajánlani, de ott tényleg megerőltettem magam, hogy értelmeset írjak.

readmylife.blog.hu/2020/12/25/miert_nem_tudunk_egymassal_vitatkozni

Köszönöm, ha megfontolod a kérésem

whateveritis 2020.12.28. 22:28:05

@midnight coder:

Először is köszönöm a kimerítő válasz(oka)t! (Illetve, hogy nem ültél fel a személyeskedésnek, amit egy-két kommentben olvastam)

Az a helyzet, hogy egy csomó dologban egyetértek veled, és szerintem a diagnózisban nincs is vita közöttünk. A súlyos bérterheket, hogy a cég utánad 1,82szeres pénzt fizet ki összesen, és egyéb ilyeneket én is több bejegyzésben megemlítettem. Sőt, az első népszerű posztja a blognak pont a munkaerőkölcsönzők térnyeréséről szólt, amit részben ennek tudtam be. Sőt, a tiédhez nagyon hasonló számolást is belevettem valamelyik posztomba. A rendszerváltáskori privatizáció bűneiben, és annak a máig ható káros hatásaiban sincs vita közöttünk, és az egyik legsúlyosabb hibának tartom, hogy nem vontunk cezúrát a rendszerváltáskor, mint ahogy azt sok más ország tette.

Amivel szintén egyetértek, hogy a minimálbér emelése átformája a gazdaságot, és azzal is, hogy nem szabad túl nagy mértékben emelni. Viszont, szerintem észszerű keretek közt ennek több pozitív hatása is van. Egyrészt kiszorítja a piacról az alacsony hozzáadott értéket termelő vállalkozásokat, ami jobb minőségű munkahelyeket eredményez, és nagyban növeli az életszínvonalat. A legnagyobb minimálbér-emelést épp az első Orbán-kormány hajtotta végre, ami rengeteg ember életében hozott pozitív változást, az intézkedés mérlege pedig mindössze 25ezer munkahely megszűnésével járt, aminél viszont lényegesen többet hoztak létre. A megszűnő munkahelyek kezelése pedig az oktatási-, és szociális rendszer kérdései, hogy pl. egy esetleges megszűnő munkakörből való átképzés idejére kapjon támogatást a nehéz helyzetbe kerülő munkavállaló.

Elismerem, hogy néha ilyen nagyon szoci-áthallásúak a dolgok, amiket mondok, gondolom a kínai munkásosztály is ezért merült fel, és azt is tudom, hogy az általam említett doglokat nem lehet teljesen leválasztani az ilyen munkásmozgalmi dolgokról, de a munkásosztályt éppen, hogy nem akarom látni, és az elkerülésére kéne törekednünk, mert az automatizáció nyomán ez rohamléptekben fog megszűnni. Én úgy gondolom, hogy amiket mondok, azok épp a középosztályosítást célozzák :)

Viszont, rátérve az ellenérveimre, egyetértünk a diagnózisban, de a kezelését szerintem másban látjuk reálisnak. Először is, teljesen jogosnak tartom az érvelésed, ami azzal a kérdéssel végződik, hogy "akkor ki zsákmányol ki kit?". Két részben válaszolok:

- Ha kizárólag a menniységet nézzük, akkor tényleg úgy tűnik, hogy egy minimálbéres olcsóbban ússza meg a közös hozzájárulást, mint mondjuk egy 600 nettót kereső valaki. Viszont a matek vége mégis az, hogy akinek marad 497ezer forintja, az ki tudja fizetni a baromi drága lakhatást, a dráguló élelmiszereket, stb., viszont akinek meg csak 126ezer forintja marad, annak erre nincs sok esélye. Mondom ezt úgy, hogy jobb napjaimon én is azok közé tartozom, akik számára előnyös az egykulcsos SZJA.

- Amit én a meghúzódó problémának látok itt, és ami miatt engem is elfog a szorongás, hogy mi lesz, ha többkulcsos lesz az SZJA egyszer, az az, hogy úgy érzem, eddig se kaptam kb. szart se a rengeteg befizetett adóforintomért (kis túlzással), és mindent zsebből kellett fizetnem. Az igazságosabb újraelosztási rendszer alatt ennek az érzetnek a felszámolását is értem. (lakhatási válság, oktatás, egészségügy, közszolgáltatások színvonala, ilyesmi)

Szóval, keretbe helyezve, a diagnózisban egyetértek, viszont én úgy gondolom, hogy egy hosszú építkezés mentén ki tudunk jönni ebből a kontraszelektált urambátyám gazdaságból, ami nem jó minőségű munkahelyekre épül. :)

CoolKoon 2020.12.28. 22:32:41

@whateveritis: "Köszönöm, ha megfontolod a kérésem" - Sajnálom, hogy te is belefutottál ebbe az elmebetegbe, de attól tartok, hogy nem fogja megfontolni a kérésedet, mert szerintem már rég túl van azon a ponton, ahol még értelmesen lehetne róla bármiről is vitázni. Sajnos nem igazán érdemes mást csinálni, mint néhány kattintással az összes hozzászólását törölni. Képes útmutató itt: matyimentes.blog.hu/2020/09/26/hogyan_takaritsuk_matyit

whateveritis 2020.12.28. 22:39:56

@CoolKoon:

Köszönom a tippet :( Én tényleg baromi rosszul érzem magam, ha törölnöm, tiltanom kell valakit... Gondolom, idővel majd megedződöm. Na mindegy, nem vagyok büszke magamra, hogy ilyen hamar megtörtem az "én nem cenzúrázok" dolog alatt. Én nem tudom, hogy ebben mi a jó, meg azt se, hogy kire gondol "náci" alatt.

Viszont mindenki másnak, aki idetévedt, akár egyetértünk, akár nem, nagyon köszönöm, hogy kultúráltan vitatkozunk, vagy hogy kijavítotok, kritizáltok, akármi.

whateveritis 2020.12.28. 23:02:25

@hannibal_barcas_126:

Én magam sem tudom, hogy mi visz rá jelenleg, hogy mégis megpróbáljak válaszolni, de hát ez van, viseld el.

Egyrészről nekem itt senki nem tűnik nácinak. De akármilyen nézetet is valljon valaki, amíg az nem a tiédhez hasonló trollkodás, és nem sért törvényt, addig teret fog rá kapni, még ha az adott nézetet a leghatározottabban el is utasítom. Ezúton fordulok hozzád még egyszer a kéréssel, hogy engedd meg nekem, hogy amennyiben sikertelen lesz a próbálkozásom arra vonatkozóan, hogy értelmes viták alakuljanak ki a blogomon, abba hadd bukjak bele saját jogon, és vonjam le belőle a saját tanulságaimat.

Nem akarok háborút, sőt, épp az ellenkezőjét szeretném. Annak teljes tudatában hívom vitatkozni a népet, hogy nem vagyok se kormánynak, se ellenzéknek szószólója, a világon semmi tétje nincs annak, ha esetleg anyázás nélkül eszmét cserélünk.

Illetve, ha ennyire ellenzed a nácikat, és amiket ők képviselnek, akkor miért akarsz szándékosan olyan helyzetet előállítani, - a cenzúrát - ami az ő egyik fő gyakorlatuk volt? "A szemet szemért elv csak oda vezet, hogy az egész világ megvakul".

Nem szeretnék ömlengősbe átmenni, és ezért valószínűleg még azok a kommentelők is meg fognak köpködni, akik eddig nem tették, de én mégis kérlek újfent, hogy engedj teret a nem túl nagy kérésemnek.

Így is rosszul érzem magam amiatt, hogy ki kellett moderálnom, szóval amennyiben kellemetlenséget akartál nekem okozni, már elérted a célodat.

A blog azért jó dolog, mert annyit lehet belőle indítani, amennyit csak akarunk, és amennyiben így tennél, és eleget teszel az én kérésemnek, megígérem, hogy én se fogok abba beleszólni, milyen kommenteket engedsz a saját oldaladra. Sajnos ennél többet nem tudok felajánlani viszonzásul

CoolKoon 2020.12.28. 23:02:57

@whateveritis: "az első népszerű posztja a blognak pont a munkaerőkölcsönzők térnyeréséről szólt, amit részben ennek tudtam be" - Szerintem sokkal többet nyom a latban a rugalmatlan munkajogi szabályozás (=hogy nehéz kirúgni az embereket). Én úgy tudom, hogy azokban az országokban dívik igazán ez a jelenség (pl. Spanyolországban meg Franciaországban), ahol (főleg a szakszervezetek által kiharcolt abszurd túlszabályozás miatt) gyakorlatilag senkit nem akarnak főállásban felvenni, mert ha valakit egyszer felvesznek, utána lényegében lehetetlen megszabadulni tőlük. A bérköltség ezt a dolgot nem magyarázza, hiszen a munkaerő-kölcsönzés épphogy arról szól, hogy a megrendelő kifizeti a munkerő teljes költségét, és pluszban még a munkaerő-kölcsönző cég hasznát is. Ez csak az azonnali kirúghatóság kényelme miatt érheti meg nekik.

"Egyrészt kiszorítja a piacról az alacsony hozzáadott értéket termelő vállalkozásokat, ami jobb minőségű munkahelyeket eredményez" - Ez nem feltétlenül jó dolog, mert egész régiók vannak még mindig, amelyeken ezek az alacsony hozzáadott értéket termelő cégek jelentik az egyetlen álláslehetőséget. Ráadásul ha egy ilyen cég elmegy/csődbe megy, akkor nem jön helyette másik, és ahogy Midnight Coder is említette fentebb, eléggé valószínűtlen, hogy az ott dolgozók átképeznék magukat valami magasan kvalifikált munkára.

"esetleges megszűnő munkakörből való átképzés idejére" - Ez azért messze nem ennyire egyszerű. A 20 évig irodistaként dolgozó aktakukac nem fogja tudni magát pár hónap alatt átképezni informatikussá, és a szükséges nyelvtudást se fogja tudni ennyi idő alatt elsajátítani. Ugyanez érvényes bádogosi, hegesztői, gépészeti, villanyszerelési stb. pozíciókra is (még ha ott az átképzési idő esetleg rövidebb is).

"amiket mondok, azok épp a középosztályosítást célozzák :)" - Mo-n a középosztály az elmúlt 10-15 évben leszállóágban volt. És ezen az Orbán-kormányok által ideédesgetett, betanított munkásokat alkalmazó gyárak (=összeszerelő üzemek, általában K+F részleg nélkül) nem igazán segített, sőt!

"egy hosszú építkezés mentén ki tudunk jönni ebből a kontraszelektált urambátyám gazdaságból" - És mégis hogyan, hogyha - egy szűk réteget leszámítva - gyakorlatilag mindenki ennek a rendszernek a fenntartásában érdekelt?

CoolKoon 2020.12.28. 23:06:58

@midnight coder: "A vásárlók. Akik termékeket kapnak a pénzükért. Erről szól a kapitalizmus." - Jó, de én nem erről beszéltem. Hanem arról, hogy a termékekért fizetett ÁFA-t, az alkalmazottakat, az utánuk fizetendő SZJA-t meg a többi adónemet mind-mind a "kisemberek" hordják össze. Ami adónemek Mo-n léteznek, azoknak a 90%-át a kisemberek adják össze, még a "multikat sanyargató" különadókat is (ugyebár a multi megvonja a vállát, és ráterheli a vásárlóira az összeset, akik ugyebár leginkább a kisemberek).

"Pl. a bolgároknál elég vicces látvány volt egy-egy bolt." - Csehszlovákiában is...

CoolKoon 2020.12.28. 23:08:37

@whateveritis: "Én tényleg baromi rosszul érzem magam, ha törölnöm, tiltanom kell valakit... " - Nos, ha elfogadható szinten tudsz angolul, akkor ajánlani tudom edzésnek a Reddit-et. Egyes csoportokat egészen elképesztő pofátlansággal szoktak teleszemetelni mindenféle szpemmerek :)

nem vagyok büszke magamra, hogy ilyen hamar megtörtem az "én nem cenzúrázok" dolog alatt - Én ezt nem cenzúrának fogom fel, két okból se: egyrészt amúgy sokmindenben egyetértenék vele, ha nem lenne ilyen agyalágyult meg "grafomán" Tourette-szindrómás. Másrészt pedig általában a végtelenségig szokta ezt csinálni, 1500 hozzászólás alatt meg sem áll, egy fékevesztett idióta lett szegényből.

"nem tudom, hogy ebben mi a jó" - Szerintem bekattant.

azt se, hogy kire gondol "náci" alatt - Természetesen a "Fidesznácikra". Mondjuk valóban idegesítő, amikor egymás után egy tucatnyi trollfiók más-más szavakkal ugyan, de mégis ugyanazt a Fideszes leckét mondja fel, kínosan kerülve bármiféle extra, urambocsá' önálló gondolatot. Csak hát ennek az ütődöttnek igazából már mindenki az, aki akár csak egy kicsit is ellenkezni mer a véleményével, és azokat is mind-mind "megszórja" a hozzászólás-szpemjével. És több blogon is ugyanezt csinálja amúgy.

whateveritis 2020.12.28. 23:29:22

@CoolKoon:

Munkaerőkölcsönzőkkel kapcsolatban saját tapasztalataimra támaszkodom, azért mondtam a bérterheket. A cégek, ahol eddig én dolgoztam, ott ez számított a fő szempontnak. A spanyol és a francia munkajogi helyzettel nem vagyok képben, de Franciaországban tudom, hogy erős szakszervezetek vannak. Nem is annak vagyok a híve, hogy a legkisebb nemtetsző változtatás esetére azonnal üssön be a sztrájk, vagy gyulladjon fel a fél város, mint az szokott lenni Párizsban, viszont az itthoni Munka törvénykönyve meg a másik véglet, és szinte semmivel nem védi a dolgozókat.

Nagyon röviden, a munkaerőkölcsönző azért tud "olcsón" munkaerőt kiközvetíteni, mert nem ellenőrizhető rendesen, hogy a munkaerőkölcsönzőhöz (általában 4 órára bejelentett) munkavállaló mennyit dolgozik. Ezért pl. sok közvetítőn keresztül érkező munkavállaló havi 25-26 napot is dolgozik, nem kell szabadságot és betegszabadságot fizetni neki, stb., így a cég olcsóbbra jön ki. Ha esetleg lesz időd, hajlandóságod, bármi, akkor hadd ajánljam az ezzel kapcsolatos bejegyzésem, érdekel a véleményed. :) bocs az önpromóért... readmylife.blog.hu/2020/11/19/munkaerokolcsonzes_a_rabszolgasag_mint_alternativa

Egyetértek veled abban, hogy az átképzés nem egyszerű dolog, de például, az irodista aktakukac, akit említettél, valószínűleg nem is szorul rá, mert ő el fog tudni helyezkedni máshol. Az átképzésnek szerintem azért van kiemelt, és nélkülözhetetlen szerepe, mert az automatizáció mentén rengeteg munkakör egyszerűen megszűnik. És a "magasan kvalifikált" részt is árnyalnám ebben az esetben, mert nem kell feltétlen rögtön rakétamérnöknek állni, egy tök hasonló, ámde még létező, vagy kevesebb tanulást igénylő szakma is szóba jöhet, sőt, talán az is a jellemzőbb azokban az országokban, ahol ez működik.

Egyetértek veled, hogy szinte nincs középosztály Magyarországon, és abban is, hogy az összeszerelő üzemek és nagy multicégeknek folyamatos kedvezés a fő okok között van. És akkor körbeértünk, mert ezek azok a cégek, akik miatt mesterségesen alacsonyan tartják a bérszínvonalat, meg spórolnak a munkavállalói jogokkal.

Azzal is egyetértek, hogy egy eltúlzott minimálbér-emelésnek súlyos következményei lehetnek, de igazából bárminek, amit eltúlzunk. Szóval amiről én beszélek, az egy évtizedes távlatú, hosszú építkezés, bármennyire idealisztikus is.

Amivel viszont nem értek egyet, az épp az, hogy olyan sok ember érdeke lenne ennek a rendszernek fenntartása. Szerintem épp egy szűk réteg érdekelt ennek a renszernek a fenntartásában, és a legnagyobb bűnük, hogy tömegekkel hitették el, hogy valójában ez fordítva van :) Pedig a nagy többség rétegét épp ennek meghaladása, felszámolása szolgálná.

whateveritis 2020.12.28. 23:45:31

@CoolKoon:

Szoktam amúgy Redditezni, de csak ilyen uncsi szállodás threaden vagyok rajta :)

Ezúton is elnézést, ha akadozva jelennek meg a kommentek, amíg ez a jótét lélek megunja ezt az oldalt, addig muszáj volt bekapcsolnom az előmoderálást...

Az erőfeszítést mindenképp értékelem, mert szerintem ő többet öl a kommentelésbe, ráadásul egy ilyen nem túl produktív fajtájába, mint amennyit én egy bejegyzés megírásába. Ha Sztahanov elvtárs neurotikus kommentelő lett volna, akkor pont ilyen lenne.

Dan da Man 2020.12.29. 00:26:33

@whateveritis: Moderáld csak ki nyugodtan! Nem Te leszel az első, és meg is érdemli, mert egy arcoskodó kis senki, akit már minden értelmes helyről szűrnek.

Egy blog nem arra való, hogy domináljuk. Vitatkozhatunk, érvelhetünk, polemizálhatunk, de a főnök a blogger lesz. Az ő otthonába nyerünk bebocsátást. Ha nem tetszik, nem kell belépni hozzá.

Úgyhogy kitartás, és ne hagyd, hogy a retardáltak terrorizáljanak. Sőt, én kifejezetten szűrném azokat, akik provokálni vannak itt. Mert ők csak a többieket akarják bosszantani, nem pedig a kérdéskört körbejárni.

whateveritis 2020.12.29. 00:31:27

@Dan da Man:

Köszönöm a biztatást, illetve hogy időt szántál a bejegyzésre. :)

Gondolom, majd idővel megedződöm. Mindent el fogok követni azért, hogy konstruktív vita alakulhasson ki, egyébként ebben ma is egy csomó partnerem volt, amiért hálás vagyok.

Megjegyzem, bakancslistás nálam, hogy egyszer rábírjak egy trollt, hogy trollkodás helyett inkább vitázzon értelmesen, de mint a mellékelt ábra is mutatja, ezt nem most fogom kipipálni... :)

midnight coder 2020.12.29. 09:10:58

@whateveritis: "Egyrészt kiszorítja a piacról az alacsony hozzáadott értéket termelő vállalkozásokat, ami jobb minőségű munkahelyeket eredményez, és nagyban növeli az életszínvonalat. A legnagyobb minimálbér-emelést épp az első Orbán-kormány hajtotta végre, ami rengeteg ember életében hozott pozitív változást, az intézkedés mérlege pedig mindössze 25ezer munkahely megszűnésével járt, aminél viszont lényegesen többet hoztak létre."

Az a baj, hogy ez sajnos nem így működik. Ahogy CoolKoon is leírta, a 8 elemis betanított szabolcsi varrónőből nem fogsz magasan kvalifikált munkaerőt képezni. Számára azoknak a cégeknek az eltűnése azt jelentette, hogy onnantól kezdve segélyből, gyes-ből, családi pótlékból él. És ami rosszabb: a gyerekei is abban nőnek fel, hogy az a természetes, hogy az ember otthon ül, és várja a segélyt.

"Viszont a matek vége mégis az, hogy akinek marad 497ezer forintja, az ki tudja fizetni a baromi drága lakhatást, a dráguló élelmiszereket, stb., viszont akinek meg csak 126ezer forintja marad, annak erre nincs sok esélye."

Ezzel nem vitatkozom. Viszont az, aki többet keres így is sokkal többet tesz be a kosárba, miközben ugyanannyit, sõt általában kevesebbet vesz ki. Plusz, van a dolognak egy olyan olvasata is, hogy a többkulcsos SZJA ösztönzi a kvalifikáltabb munkaerő külföldre távozását, márpedig ha a 600 ezer nettós illető (aki ezt jó eséllyel amúgy is egy multinál keresi meg, ahol eleve angolul kell beszélgetni, és jó eséllyel nem a legkevésbé keresett szakmában) elmegy egy-két határral arrébb, akkor onnantól kezdve õ ebbe a kasszába egy fillért sem pakol. Na most, ilyenkor állam bácsi két dolgot tehet: vagy csökkenti a szolgáltatás értékét, vagy a többiek adóját emeli meg.

Ps. Troll barátunk miatt pedig valóban ne legyen lelkiismeretfurdalásod. Ez egy közhülye, az a heppje, hogy írt egy primitív kis programot, amivel a régebbi hozzászólásaival szórja meg a blog.hu blogjainak comment szekcióját. Ehhez persze az is kell, hogy a blog.hu fejlesztői finoman szólva kihívásokkal küzdjenek a szakmai felkészültség terén, mert számtalan trükk van amivel ezt a tevékenységet meg lehetne gátolni, de nem teszik.

Szóval a csávó szemetel - angolul floodolásnak hívják ezt a tevékenységet - és ha egy néven kitiltják, akkor más névvel jön vissza. Amúgy Brendel Mátyás az illetõ "becsületes" neve, és van vagy 30 nickjke, olyanok mint Tamerlane, Matthias_Corvinus, Batu Kán, Hasdrubal, math0, Hannibal Barcas, Matyas_kiraly, Kovács_János, jozsef, Karoly és ezek különféle ékezettel, aláhúzással, mögé írt számokkal kombinált verziói. Vagy fél éve csinálja ezt különféle blogokon. Viszont komoly nemzetegyesítõ ereje van, mert kb. egyként utálja mindenki bal és jobb oldalon egyaránt.

Sir Galahad 2020.12.29. 09:11:13

A szöveg borzalmasan terjengős, körülményeskedő, biztosan nő írta... Na de ez a kisebbik baj. A nagyobbik, hogy evidenciaként állít olyan dolgokat, amik egyáltalán nem azok, inkább csak az ő véleményét jelentik. Például dobálózik a "mesterségesen alacsonyan tartott bérek" fogalmával. Jó, de mi a bizonyíték arra, hogy Mo-n a jelenlegi bérszínvonal nem a gazdaság összteljesítményének megfelelő? Milyen eszközzel nyomják le a béreket? Stb...

whateveritis 2020.12.29. 09:38:12

@midnight coder:
Ezt a CoolKoon-nak címzett válaszomban is írtam, hogy természetesen azt abszolút elismerem, hogy a varrónőből nem lehet rakétamérnököt képezni, és nem is ilyen extrém mértékűre gondoltam, amikor ezt felvetettem. :) ennél lényegesen kisebb léptékű elvárásokat támasztanék egy ilyen rendszerhez.

Abban is igazad lehet, hogy a többkulcsos SZJA a magasabb keresetűeket ösztönözheti arra, hogy külföldre menjenek, de amennyiben az újraelosztás minősége is tudna javulna, nem csak a mennyisége, mert az már szerintem sem nagyon tud hova nőni, akkor lehet, hogy általában tudnának úgy javulni az életkörülmények, hogy megérje maradni. Mert a legnagyobb gond szerintem nem a beszedett pénz mennyiségében, hanem annak az elköltésének módjában keresendő.

Annyival hadd egészítselek ki, hogy a külföldön dolgozó magyarok ugyan nem itthon dolgoznak, de tesznek bele a kasszába, pl. 2019-ben 113 milliárd forintot utaltak haza, ami azért nem kis összeg, és aki ezt itthon felhasználja, az ugyanúgy adózik belőle. Azt nehéz lenne megbecsülni, hogy több pénz folyna-e be a kasszába akkor, ha ezek az emberek itthon dolgoznának, úgyhogy ezt a részét nyitva hagyom. :)
(forbes.hu/penz/brutalis-osszegeket-utalnak-haza-a-kulfoldon-dolgozo-magyarok/)

A kissé frusztrált kolléga meg remélem, hogy az én oldalam hamar megunja... :) Bár másnak se kívánom ezt a műsort.

arthurthedent 2020.12.29. 09:39:16

"Egy másfél szobás albérlet 130ezer+rezsinél kezdődik,"

Nos, ezen a weblapon például 30 ezernél kezdődik, de 50 ezerért már elég sokat lehet találni:
greathome.hu/ingatlanok.php?status=kiado&ingatlan_tipus=lakas&perpage=20&currentpage=1&sort=ar&dir=ASC

Namost a mérésem azt mutatja, hogy ezeket én cirka három másodperc alatt gugliztam ki, pedig nem is akartam cikket írni a témából.

Ráadásul a lakosság mintegy 86%-a saját ingatlanban él:
dh.hu/hirek-tizbol-tobb-mint-nyolc-magyar-sajat-tulajdonu-ingatlanban-el

Ez azt jelenti, hogy ha valaki abba a 15%-ba esik, aki nem a saját ingatlanjában él, ketten vannnak és átlagbért keresnek, akkor az én városomban a kettejük fizetésének cirka egynegyede megy el lakhatásra a belvárosban.

Ha ugyanez a pár kimegy londonba olyan állásba, ami az ottani átlagfizetést adja, akkor nyilvánvalóan semmi esélyük sem lesz albérletként a belvárosban lakást kivenni.

Ráadásul itthon van esélyük bankkölcsönnel belvárosi lakást venni, londonban meg akkor sem lesz belvárosi lakásuk, ha kétszát éven keresztül robotolnak.

És igen, magyon sok felkapott európai városban így van ez. Helsinkiben például a többszörösét keresheted annak, amit itthon, de tessék:

www.habita.com/properties

Cirka 50 négyzetméteres lakások cirka 100 millió forintért. Azért ennyivel nem magasabbak ott sem a fizetések.

arthurthedent 2020.12.29. 09:39:26

"amibe csak az 5 főnél több embert foglalkoztató cégek teljes állású alkalmazottait számolják bele"

Azaz nem számolják bele a vállalkozókat. Én sem vagyok benne, merthogy egyedül dolgozom vállalkozóként. Szerinted melyik vállalkozó dolgozik 200 000 forintéért egy hónapot? Elárulom, a segédmunkás kér napi 20 ezret adómentesen, baráti alapon. Ez mondjuk 400 000 forint iskolai végzettség, szakma, szerszám, kocsi nélkül, házhozszállítva, ingyen kávé, sőr, miegymás mellett.

Magyarországon több mint 300 000 katás vállalkozó van.

Hidd el, az átlagjövedelem és a mediánjövedelem sokkal nagyobb annál, mint amennyit ezek az alkalmazotti statisztikák mutatnak.

És akkor ott van a családi pótlék meg társai...

kárárámaispj 2020.12.29. 09:39:35

@Sir Galahad:
Mert hiszen bizonyított, hogy mind a multi, mind a hazai vállalkozások annyira de annyira adnának magasabb fizetést, csak a zorbán nem hagyja

nemecsekerno_007 2020.12.29. 09:39:37

@whateveritis: Jajj, nehogy elkezdj vitatkozni Brendel Matyival, berohad az agyad.

kárárámaispj 2020.12.29. 09:39:40

@whateveritis:
"a hitelmoratórium ugyanúgy a bankoknak kedvező intézkedés, mert ugyan neked nem kell most még fél évig törleszteni a hiteled, ha van, de a kamat pörög rá ugyanúgy. "
Idióta.
Nyilván sokkal jobb lenne, ha az ország felét kirakták volna a lakásából...

Serény Vélemény 2020.12.29. 09:39:43

@whateveritis: 3 = gyerek egyenlő évi 1,2 millió forint adókedvezmény.
A magyar bérek és tényleges jövedelmek nincsenek egymással semmilyen arányban, a kedvenc példám erre a szomszédom, akinek van egy buszüzeme, egy komplett építőipari cége, két Mercedes terepjárója, egy sportkocsija, és még nagy háza, és még egy csomó mindene is, de amikor a gyerekét kellett felvenni a bölcsődébe, akkor lazán tudott mutatni papírt arról, hogy a felesége minimálbéren van foglalkoztatva. (Egyébként meg: nála, a saját cégében.)
Egy másik vállalkozó a falunkban napi 30 e ft-ért tudott kőművest találni. És azt is úgy, hogy először a kőműves 25ezret kért, de aztán amikor túl gyorsan mondott rá igent -- ebből látta a kőműves, hogy tud fizetni - gyorsan 30-ra módosította az igényét.
Szerinted ebből mennyi adót fizet? (Biztos befizeti a bruttó havi 6-700 ezer huf után az összes adót és járulékot... a gyengébbek kedvéért: az építőiparban nem feltétlenül szokás a heti öt munkanap, szokott az lenni hat is, meg hét is...)

Amikor arról van szó, hogy "állami újraelosztás", akkor abból az ősi komcsi duma érződik ki, neem, egyáltalán nem kell az államnak pl TŐLEM pénzt elvennie azért, hogy alkesz, drogos, prosti, munkakerülő, stb életmódot folytató emberek ne haljanak éhen.

A feminácizmus meg az benne, hogy a miniszter(asszony) tényleges mondanivalója és a szájából tényleg elhangzottak helyett a szélsőliberális médiahabverést _kell_ erősíteni.

whateveritis 2020.12.29. 09:48:13

@kárárámaispj:
Véletlenül sem akartam ilyet állítani. Nem azt akartam mondani, hogy aki a válság miatt fizetésképtelenné válik, azt tegyék utcára, épp az ellenkezője, rengetegszer írtam, érveltem amellett, hogy szerintem nagyobb mértékű megsegítésre volna szükség.

Kizárólag azt emeltem ki a hitelmoratórium intézkedésből, hogy a bank nem veszít rajta, mivel a moratóriummal élő személyek, családok hitelein lévő kamatok az érintett időszakban is ugyanúgy pörögnek, tehát végső soron a bankhoz több pénz fog befolyni. Én kizárólag ezt az egy elemét nem helyeseltem az intézkedésnek.

whateveritis 2020.12.29. 10:15:47

@Serény Vélemény:

Én is ismerem a jelenséget, amiről beszélsz, és találkoztam is jó pár trükköző vállalkozóval. Azt is tudom, hogy még mindig sokan dolgoznak zsebre, nem kevés pénzeket beszedve. Viszont én ezekre ugyanúgy tudok egy-egy olyan példát felhozni, akikkel együtt dolgoztam, és tudom róluk, hogy annyi pénzt kerestek, amennyire be voltak jelentve. Épp ezért gondoltam inkább valamilyen mérést alapul venni, és nem ennyire a saját tapasztalataimat, mert a saját környezetünkben tapasztaltakról nem tudhatjuk, mennyire reprezentatívak. Ismerek ilyet is, olyat is, én feltételezem, hogy a bejelentett, alkalmazotti státuszban lévők vannak többen, de lehet, hogy nincs igazam. De például pont a jelenlegi garnitúra rengeteget fehérített a gazdaságon, tehát annyi adóelkerülő vagy feketén dolgozó biztos nincs, mint a korábbi időszakokban, így azt sem tudhatjuk, mennyiben torzítja ezeket az adatokat.

Az újraelosztás szerintem nem komcsi dolog, mivel minden ország csinálja, Magyarország is. A mikéntjével én pont nem értek egyet, de elfogadom, ha más nem így gondolkodik. Újraelosztási alrendszer az egészségügy, az oktatás, a közszolgáltatások, én inkább ezekre gondolok ilyenkor, nem kifejezetten a segélyezésre, bár tény, hogy a szociális rendszer is a része ennek.

A femináci és a szélsőliberális részt továbbra sem tartom jogosnak, de nem úgy tűnik, hogy ebben meg foglak tudni győzni. :)

whateveritis 2020.12.29. 10:48:08

@nemecsekerno_007:

Igen, erre sajnos rájöttem. Én tettem két próbálkozást a békés nem-egyetértés felé, de azt hiszem, ennél többet már nem tehettem az ügy érdekében, mindössze sajnálom, hogy nem jött össze.

De a 300 azonos szövegű kommnent törlésével elpötyörésztem egy darabig, szóval én remélem, megelégedett azzal, hogy tudott nekem kellemetlenséget okozni, és most, hogy tisztában van vele, hogy erre képes, nem is kell többet bizonygatnia. :)

Serény Vélemény 2020.12.29. 11:00:29

@whateveritis: "tehát annyi adóelkerülő vagy feketén dolgozó biztos nincs"
Jaa, tényleg, akkor biztos nincs annyi... :) főleg a szálloda- és vendéglátás iparban...

(A BrendelMatyó kiiktatásáért pedig külön köszönet! )

whateveritis 2020.12.29. 11:14:33

@Serény Vélemény:

A szálloda-vendéglátás egy nagyon fura ötvözet, erről egyszer majd akarok írni egy külön bejegyzést. :)

De értettem a célzást, és egy percig se tagadom, hogy ez egy létező jelenség, de azt biztosra veszem, hogy a KATA mostanáig tartó nagyon kedvező adózása, a napi bejelentéses munkaviszony, a pénztárgépek online bekötése, és ezen felül a bankkártyás fizetések elterjedése (ez utóbbi nyilván nem a kormányon múlott), illetve a vendéglátásban a szervizdíj mostani konstrukciója sokat fehérített a gazdaságon, és kevesebb az adóelkerülő, vagy kisebb az adóelkerülés mértéke.

(Nem szeretek tiltogatni, de anyázni meg trollkodni annyi más helyen lehet az interneten, hogy csak nem én fogok neki, vagy más, hasonló szándékkal érkező embereknek hiányozni...)

whateveritis 2020.12.29. 12:15:29

Láttam, hogy több, bérekkel kapcsolatos kérdést is írtatok, viszont ennek a nagy részét fentebb már kitárgyaltuk pár kommentben, és ott kifejtettem már a véleményem, így elnézést, ha nem reagálok mindenre. Azt még egyszer ki kell emelnem, hogy azért akartam a statisztikai mérésekre támaszkodni, mert ami egyéni sztorikat látok, hogy megírtatok, azokhoz hasonlóakat én is ismerek, közelebbi ismeretségből is, tehát egy percig sem elvitatni akarom őket, viszont nem lehet ezekről megállapítani, hogy mennyire reprezentatívak.

Bérek alacsonyan tartása: Ha jól emlékszem, Deutsch Tamás EP képviselő mondta egyszer, hogy a német autóipar azért szereti Magyarországot, mert alacsonyak a bérek, és rugalmas Munka törvénykönyve. Azt viszont hadd jegyezzem meg, hogy ez nem bűn. Ez egy gazdaságpolitika, ami azért van, hogy a német autóiparnak, és általában az exportra termelésnek kedvezzen, és ez eddig sem volt titok (ahogy sok más intézkedés). Egyébként korábban Németország is élt hasonló eszközzel a saját gazdaságpolitikájában, bár ők más céllal, de ez nem egy példa nélküli eset, és tartozik hozzá valódi gazdasági megfontolás.

És akkor itt jön be az én véleményem, miszerint érteni vélem, miért van, csak nem értek vele egyet, én mindössze ennek adtam hangot.

Emmett Brown 2020.12.29. 12:15:44

@Serény Vélemény: amivel a Nav is tisztában van. Viszont annak is megvan az oka, hogy ezt nem bolygatják.

Andy73 2020.12.29. 12:56:02

@whateveritis: Ne haragudj, de a családtámogatásnak már a nevében is benne van, hogy a családok támogatásáról van szó, nem az egyénekéről. A családtámogatás pedig alapvetően e gyerekek száma alapján történik, ami szerintem igazságos, még az is, hogy a nagycsaládosokat jobban támogatják, mert több gyerek felnevelése sokkal többe kerül, ráadásul ebben a demográfiai helyzetben több gyerekre is lenne szükség, vagyis sokkal több nagycsaládra.
Ha valaki egyedül neveli a gyerekekeit, akkor ugyanúgy megkapja a családi pótlékot, sőt valamivel többet is, mintha két szülős lenne a család (igaz, hogy nem sokkal többet, de még így is hallottam, hogy valakik ezért váltak el, csak papíron, miközben továbbra is együtt éltek és közösen nevelték a gyerekeket).
Viszont a családi adókedvezményt, ha csak egy kereső van, akkor egy fizetésből lehet érvényesíteni az egészet. Így két keresőnél nyilván többnyire többet keresnek, viszont általában többet is adóznak, hiszen az adókedvezmény megoszlik.
Még egy kérés a moderálással kapcsolatban: ha valaki másokat becsmérel, akkor az összes ilyen kommentjét töröld, ne csak néhányat, amikor ismétli magát. Néhány pl: gergely_3
2020.12.28. 21:07:45
gergely_3
2020.12.28. 21:13:21

Vagy ez nálad még belefér?

whateveritis 2020.12.29. 13:56:56

@Andy73:

Első körben a moderálós dologra reagálok, azt a két kommentet azért hagytam fent, hogy ott legyen a példa, mi az a fajta megnyilvánulás/magatartás, amiért tiltok. Szóval épp az ellenkezője, egyáltalán nem fér bele, és pár kommenttel később rá is szóltam, hogy fejezze be a személyeskedést és mások becsmérlését. Aztán ő elkattant, én megpróbáltam még egyszer figyelmeztetni, folytatta, úgyhogy tiltottam. Eddig két felhasználójával, és úgy 300 kommentjével. Viszont szerettem volna, ha ennek ott az előzménye, illetve az ő színvonalának az indikátora. A többi kommentjét a flood-oláson kívül azért is töröltem, mert nekem már nem tűnt összefüggő szövegnek, viszont én a teljes eltörlésben nem hiszek. Hadd lássa mindenki, hogy miért lett innen kibaszva. Természetesen ha nagyon zavar, vagy úgy érzed, nagyon sért téged, akkor leszedhetem, mert összességében mindig azoknak fogok kedvezni, akik megtisztelnek az érveikkel, kritikáikkal, és nem szeretném, ha itt bárki sértve érezné magát.

Azzal a részével nehéz lenne vitatkoznom, hogy a családtámogatás a családoknak szól :) És azzal is egyetértek, hogy a családok kapjanak támogatást. Viszont, ami mellett érvelek, hogy ne csak ők, és akkor itt hoztam be az egyének támogatását. Szerintem ezen a téren arányosítani kellene, és nem kifejezetten a gyereket egyedül nevelőkre gondolok, illetve ők egy következő lépés az én kiindulási pontomból. Szóval az én állításom az, hogy akármilyen helyzetbe is kerüljön az ember, ha ő egy saját lábán megállni képes, társadalomból nem könnyen kizuhanó egyed, akkor történjen bármi váratlan az életében, gazdasági válság, egy gyerek egyedül felnevelése, elhúzódó betegség stb., ezeket az akadályokat sokkal nagyobb eséllyel lesz képes megugrani, mintha csak onnantól kezdődne a támogatottság, hogy ő belép valamilyen családmodell életvitelszerű kivitelezésébe. Csúnyán mondva, ne csak onnantól számítson valaki embernek, ha hajlandó gyereket csinálni. Sose fogok azzal vitatkozni, hogy a családosokat illeti meg a nagyobb léptékű támogatás, viszont nem tartom jónak, hogy azokat meg teljesen kizárják mindenből, akik először valami minimális anyagi biztonságot szeretnének teremteni. Ráadásul ez egy könnyen korrigálható rendszer szerintem, mert csak be kell vezetni egy "rászorultsági" szempontot. Ezt nem tudom szebben megfogalmazni, de gyakorlatilag ugyanarra gondolok, amikor a rezsicsökkentésnél azt vetették a kormány szemére (ez esetben szerintem jogosan), hogy a medencefűtés számlájából miért kell kedvezményt adni. Ugyanígy nem gondolom igazságosnak, arányosnak a medencefűtés mellé a 10 millió vissza nem térítendő támogatást, vagy a teljes SZJA mentességet.

Az arányosított rendszer alatt így tehát valami olyasmit értek, hogy szerintem a család legyen egy olyan állapot, ahova több úton is eljuthatsz, és minden odavezető utat támogassunk, ahol ez a támogatás változást hozhat. :)

Andy73 2020.12.29. 14:43:53

@whateveritis: OK, a rászorultság is egy jó szempont lehet, csak az a gond, hogy egyrészt nehezen meghatározható, másrészt könnyen kijátszható. Nyilvánvaló, hogy egy kormány sem engedheti meg magának mondjuk azt, hogy minden fiatalnak adjon egy lakást. Medencefűtésnel meg aligha jár teljes szja kedvezmény, mert azt csak sokkal magasabb fizetésből tudod megvenni, vagy adócsalással vagy lottón nyerve. Egyébként jó ötletnek tartom, hogy ösztönzik, illetve segítik a gyermekvállalást. Korábban több gyerek vállalása gyakorlatilag egyet jelentett az elszegényedéssel, ezért elterjedt az egykezes, ami demográfiai katasztrófához vezet.

whateveritis 2020.12.29. 15:06:01

@Andy73:
Persze, és szerintem nem is dolga. Egy arányosabb támogatási rendszert valahogy úgy tudnék elképzelni (nagyon lebutított példával, elnézést érte), hogy mondjuk aki egy olyan anyagi háttérrel rendelkezik, hogy meg tudják otthonról támogatni egy lakással, akkor ha ez az illető családot alapít, legyen az támogatva, hogy "létszámnövekedés" esetén tudjanak nagyobb lakásba költözni (akár ilyen félig hitel, félig vissza-nem-térítendő valamivel). Aki ennél rosszabb helyzetben van, és nem kap induló lakást az élethez, az kapjon mondjuk kedvező árú önkormányzati lakást (mondjuk 5 évre), ahol nem fizeti ki a gatyáját a bérleti díjra, plusz nincs a nyakán valami lehúzós főbérlő, aki egyik pillanatról a másikra kirakhatja, már akár itt is szóba jöhet a család, vagy legalább össze tud szedni egy önrésznyit egy saját lakásra, és akkor úgy megy tovább. Aki meg végképp nagyon rossz helyzetben van, az pedig kaphasson szociális bérlakást, meg nyilván ott szükség lehet egyéb segítségre is, ami által kimászhat ebből a helyzetből, és akkor elkezdhet felfele menni. A nagyobb mértékű adókedvezményt azt a gyerekek számához igazítanám, illetve az említett hitelek futamidejéhez. Ha visszafizették a hitelt, akkor az adókedvezmény is valamivel mérséklődne. A nagyon vagyonos rétegbe tartozók megkaphatják a mérsékelt adókedvezményt a gyerekek után, ezen kívül oda nem osztanék, mert szerintem nem lenne értelme.

Ehhez nyilván nincsenek számításaim, de valami ilyesmi, háromszintű rendszerben szerintem jól tudnánk a kapacitásokat és az erőforrásokat mozgásban tartani, és elérni vele azokat, akiknek ez tényleg segítene az élete, családja alapításában. De tényleg semmi számításom nincs ehhez, csak gondoltam, megpróbálom picit konkretizálni, hogy mit értek támogatás meg arányosság alatt. :)

Andy73 2020.12.29. 17:51:49

@whateveritis: az önkormányzati bérlakások ügye elég összetett probléma, lehet olvasni hatalmas tartozásokrol, a lakások tönkretételeről, stb. Talán ezért is szabadultak meg tőlük az önkormányzatok, hogy ne kelljen bajlódniuk vele. A bérbeadás ugyanis rizikó, még piaci alapon is. Egyébként hasonló a mostani rendszer ahhoz, amit írtál. A családi adókedvezmény véges, és csak a gyerekek 18 éves koráig jár, tehát a 20 éves hitel futamideje tovább tart.

NekemNemEzKell 2021.01.01. 20:54:44

@kárárámaispj: Tudod az a baj a számításoddal, ha hitelt kell fizetni, amikor nincs bevételed, az gáz. El úszik minden, a nem fizetés miatt. Hogy több kamatot kell fizetni, tovább, egy pár hónappal, azzal semmi gond, ha van bevételed. ha miből fizetni, le van szarva a dolog! Tudod, nem a mennyi a probléma, hanem a nincs és a van közötti különbség!

NekemNemEzKell 2021.01.01. 20:54:46

@Emmett Brown: Talán ha beszámolnád az adókedvezményt is. Úgy más a leányzó fekvése. Az viszont igaz, hogy kellene a két kereső. Amiből az egyik GYES-GYED-en. ( Nem, nem e férfi! )
süti beállítások módosítása